Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

15 października 2014

Łosoś pod brokułowym beszamelem

Filet z łososia;4 różyczki brokuła;ząbek czosnku;1/2 szklanki mleka roślinnego;łyżka masła/oliwykopiasta łyżeczka mąki kukurydzianej;sok z cytryny;zioła. Filet myjemy, pozbawiamy ewentualnych ości , nacieramy sokiem z cytryny i ziołami – odstawiamy na godzinę do lodówki. Brokuły gotujemy/parujemy. Rozdrabniamy widelcem. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę-mieszamy, by nie było grudek. Dolewamy mleko i mieszamy, aż się wszystko połączy...

http://alaantkoweblw.blogspot.com/2014/10/osos-pod-brokuowym-beszamelem.html

Filet z łososia;
4 różyczki brokuła;
ząbek czosnku;
1/2 szklanki mleka roślinnego;
łyżka masła/oliwy
kopiasta łyżeczka mąki kukurydzianej;
sok z cytryny;
zioła.

Filet myjemy, pozbawiamy ewentualnych ości , nacieramy sokiem z cytryny i ziołami – odstawiamy na godzinę do lodówki. Brokuły gotujemy/parujemy. Rozdrabniamy widelcem. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę-mieszamy, by nie było grudek. Dolewamy mleko i mieszamy, aż się wszystko połączy i sos zgęstnieje. Dodajemy wyciśnięty czosnek i brokuł. Łososia układamy na papierze do pieczenia, polewamy sosem(powinien być gęsty). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy około 20-25 minut.
Całość można posypać serem żółtym przed zapieczeniem.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (41)

Anonymous

Dodano opinię: 15.10.2014

Jaki głodny! 🙂 A co to za dodatki? Czerwone – pomidor/papryka?, żółte – ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.10.2014

Czerwone to pomidor, a żółte ziemniaki:)

Anonymous

Dodano opinię: 16.10.2014

wygląda jak ziemniaki 🙂 Aż mnie naszła ochota na łososia – w sam raz przepis na piątek 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.10.2014

Bo ziemniaki też są na zdjęciu:)

Bliźniaczki w akcji

Dodano opinię: 20.10.2014

Świetny przepis!
A czy można dodać zwykłe mleko, zamiast roślinnego?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.10.2014

Pewnie,ze można. My po prostu wciąż nie używamy krowiego:)

Karolina

Dodano opinię: 16.12.2021

A czy mozna łososia zastąpić inną rybą? Nie znalazłam łososia z certyfikatem. Czy dorsz się nada?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Tak, każda ryba morska będzie dobra.

Bliźniaczki w akcji

Dodano opinię: 21.10.2014

My też nie, ale nie mam pomysłu, co zrobić z prawie całym kartonem mleka roślinnego po otwarciu 😛

Bliźniaczki w akcji

Dodano opinię: 21.10.2014

Już wiem – dodam je do racuchów 😀

Anonymous

Dodano opinię: 04.11.2014

Czy mąka pszenna może być czy musi być kukurydziana?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.11.2014

Jasne,że może być. My po prostu uwielbiamy kukurydzianą:)

Marlena Romanowska

Dodano opinię: 14.11.2014

Właśnie jem i jest pyyyszne ! 🙂 a na deser babeczka babanowa :))) jest super.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.11.2014

Na zdrowie:)!

Anonymous

Dodano opinię: 22.11.2014

bardzo prosty przepis i smaczna ryba wychodzi. sposób na przemycenie brokuła 😀 Mały niestety „żywcem” brokuła nie zje 😀 a łososia wsuwał a ja z nim,mniam 😀

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.11.2014

Bardzo się cieszę:)Na zdrówko!

Wioleta Zając

Dodano opinię: 28.11.2014

Pyszotka 😉 zrobiło mi się za dużo brokułowego beszamelu, można go wykorzystać do makaronu zapiekanego np?? 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.11.2014

No pewnie!będzie pyszny. Dodać pierś z kurczaka, jakąś paprykę i zapiekanka pyyyycha:)

Wioleta Zając

Dodano opinię: 28.11.2014

Super, dzięki! 🙂

Anonymous

Dodano opinię: 12.01.2015

A. Moze byc inna ryba?

Anonymous

Dodano opinię: 13.01.2015

I czy w naczyniu zaroodpornym ttez wyjdzie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.01.2015

Wyjdzie,ale może nie przykrywaj go, albo przykryj,ale pod koniec odkryj, by się lekko przypiekł.

Iwona

Dodano opinię: 30.06.2015

a jesli używa się tylko mleka modyfikowanego? to jak wtedy zastąpić mleko roślinne?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.07.2015

Ale po co je zastępować? Dlaczego nie możesz użyć?

 

Lena

Dodano opinię: 18.08.2015

Przepyszne ! na pewno zrobię jeszcze nie raz !

Marlena

Dodano opinię: 26.11.2015

i u nas kiedyś testowane – wyśmienite !

Magdalena

Dodano opinię: 15.02.2016

Ryba dzis na obiad, wlasnie zrobilam i jest przepyszna!:)

Karola

Dodano opinię: 23.02.2016

zjadł, aż mu się uszy trzęsły'=) ja tez

Magdalena

Dodano opinię: 17.05.2016

Dziewczyny czy ja zrobie ta rybe w czwartek wieczorem to w piatek nada sie na obad cY trch za ugo bedzie lezala???zawsze robilam wten sam dzen ale teraz wrocilam do pracy i do zlobka robie obiadki dzien wczesniej.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.05.2016

Odgrzejesz i będzie super:)

Ania

Dodano opinię: 14.07.2016

A jakich ziół  używałyscie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.07.2016

Tymianek, koperek, pietruszka, kolendra…

Kacperkowa

Dodano opinię: 20.11.2016

Potrzebowałam przepisu na beszamel brokułowy na mleku roślinnym. Użyłam mleka sojowego. Do rybki pyszka. U nas mintaj. Dziecko nie ruszyło ale rodzice jak najbardziej.

Joanna Tomasik

Dodano opinię: 24.05.2018

Czy łososia można zamienić na dorsza?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.05.2018

Jasne

Karola

Dodano opinię: 05.02.2020

Hmmm, a to jest przepis dla jakich bobasów? 11-miesięczniak może szamać?
Dzięki za info!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2020

moze

Chinchilla_fm

Dodano opinię: 15.10.2020

Witam, chciałam zrobić łososia w dwóch odsłonach: pod brokułowym beszamelem i szpinakowym. Temperatura pieczenia jest różna. Proszę mi doradzić jaką zastosować, a może jednak jedno danie zrobić. Czekam na sugestie i pozdrawiam gorąco

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.10.2020

Najbezpieczniej zrobić jedno.

Dorota

Dodano opinię: 19.05.2021

Witam , czy do tego przepisu mogę użyć mleka kokosowego ?:)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.05.2021

Tak.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek