Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

13 lutego 2015

Łosoś pod chlebową posypką

Jamie Oliver,znów gościłeś w mojej kuchni.Co zrobić… Twoje książki są ulubionymi również mojego syna. Czytam mu je jak bajki:) płat łososia(około 300 g);łyżka soku z cytryny;4 suszone pomidory w zalewie;2 gałązki oregano;gałązka bazylii;2 ząbki czosnku;2 kromki świeżego chleba z chrupiącą skórką lub 1/2 bułki;opcjonalnie 1 łyżka startego sera żółtego;około łyżki oleju z zalewy z suszonych...

Jamie Oliver,znów gościłeś w mojej kuchni.Co zrobić… Twoje książki są ulubionymi również mojego syna. Czytam mu je jak bajki:)

płat łososia(około 300 g);
łyżka soku z cytryny;
4 suszone pomidory w zalewie;
2 gałązki oregano;
gałązka bazylii;
2 ząbki czosnku;
2 kromki świeżego chleba z chrupiącą skórką lub 1/2 bułki;
opcjonalnie 1 łyżka startego sera żółtego;
około łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów.

Nastaw piekarnik na 230 stopni z termoobiegiem.
Łososia umyj, osusz i sprawdź dokładnie,czy nie ma ości.Natrzyj go sokiem z cytryny i drobno posiekanym oregano.
Pomidory, posiekaną bazylię, ser i wyciśnięty ząbek czosnku zblenduj.
Chleb/bułkę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj olej i wyciśnięty ząbek czosnku i również zblenduj.
Łososia połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 5 minut.
Wyjmij mięso i wyłóż na nie pastę pomidorową, a następnie pokryj ją posypką chlebową,dociskając ją.
Piecz przez 15 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Możesz użyć filetu z innej ryby , np. z dorsza.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (8)

Justyna

Dodano opinię: 18.04.2015

Fantastyczny przepis 🙂

nina

Dodano opinię: 27.08.2015

Rybka pyszna, posyka chlebowa się bardzo sypie 🙂 ale smakowo bardzo dobre. Dziecku też smakuje, a o to akurat nie jest łatwo 🙂

Lena

Dodano opinię: 02.09.2015

Przepyszne ! cała rodzina zajadała 😀

agagusia

Dodano opinię: 05.08.2016

Super przepis, smakowało zarówno wybrednemu 4 latkowi, roczniakowi jak i rodzicom:)

Katarina

Dodano opinię: 14.10.2016

Przepyszna rybka. Synuś-niejadek zjadł dokładkę więc to najlepsza recenzja.

Monia

Dodano opinię: 09.02.2019

Robilam kilka razy i jest fantastyczne! Je cala rodzina, odlot istny. Aromatyczny, niebanalny a jednoczesnie szybki i prosty losos. A ze my uwielbiamy lososia to niebo w gebie:)

Malwina

Dodano opinię: 10.10.2019

Córka zjadła wszystko, więc bez wątpienia było bardzo pyszne. Zwykle rybka ląduje u nas na podłodze, a tu wszystko trafiło do buzi 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2019

piękne zdjęcie:)))

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek