Składniki:
filet z łososia (ok. 400g);
szpinak w liściach świeży lub mrożony (ok. 300g);
1 cebula;
1, 5 szklanki mleka (może być roślinne)
1 kopiasta łyżka maki pszennej;
szczypta gałki muszkatołowej;
pieprz ziołowy;
pieprz czarny;
3 łyżki masła;
cytryna;
ulubiony makaron.
Filet myjemy, osuszamy, odcinamy skórę, obficie skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy pieprzem ziołowym i przekładamy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Piekarnin nastawiamy na 180’C z termoobiegiem.
Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Szpinak płuczemy i usuwamy twarde łodyżki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy cebulę i szklimy ją chwilę. Następnie dodajemy liście szpinaku i dusimy pod przykryciem, aż szpinak zmięknie (ok.3 min). UWAGA! Jeśli używasz mrożonego szpinaku, odwróć kolejność – najpierw chwilę podgrzej szpinak, a gdy zacznie się rozpadać dodaj cebulę i duś pod przykryciem do miękkości.
Sos:: w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąki, mieszamy rózgą, aż mąka zacznie się lekko smażyć. Stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy sos gałką muszkatołową i pieprzem do smaku, czekamy aż się zagotuje i zgęstnieje (nie zapominamy o mieszaniu). Dodajemy podduszony szpinak z cebulą, mieszamy całość i gotujemy sos na małym ogniu jeszcze przez moment.
Gotowym sosem polewamy płat łososia z wierzchu i wsuwamy do pieca na ok. 20 min.
Podajemy z makaronem. Sos można również posypać startym żółtym serem przed zapiekaniem:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (15)
AgataB
Dodano opinię: 21.12.2014
Witam, czy po Nowym Roku odbędą sie jeszcze warsztaty BLW? Jeśli tak to w jakich terminach? Bede wdzieczna za informacje.
Agata Bagrowska
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.12.2014
Ale o jakie miasto Pani pyta?:)
Anonymous
Dodano opinię: 28.12.2014
jakie włoski już długie! Ślicznie. Pozdrawiam Kasia
Karola
Dodano opinię: 02.02.2016
Dziewczyny mrozilyscie może łososia? Kupiłam w lidlu duży kawałek do tego przepisu ale nie wykorzystam aż tyle.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.02.2016
Nie, ale myślę, że bez problemu możesz zamrozić:)
Monika
Dodano opinię: 16.02.2016
Łososia przed wstawieniem do piekarnika polewamy samym sosem czy sosem ze szpinakiem?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.02.2016
Ze szpinakiem:)
Justyna
Dodano opinię: 29.06.2016
Witam! po pierwsze kocham wasze przepisy!ucze sie na nich gotowac 🙂 a po drugie – czy lososia wczesniej podpiekamy w piekarniku (przed polaniem szpinakiem) czy od razy ryba, szpinak i do piekarnika?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.06.2016
Ryba,szpinak i do piekarnika:) Dziękujemy za mile słowa!!
marta
Dodano opinię: 21.10.2016
gdzie kupujecie dziewczyny zdrowego lososia?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.10.2016
Dobre pytanie… zdrowy łosoś:) Taki istnieje? Czasem w Lidlu są takie z oznaczeniem WWF o dobrych połowach. Ale nie czarujmy się, nie jestesmy w 100% pewne skąd pochodzą, dlatego nie jemy tych ryb za często.
Ewelina
Dodano opinię: 30.05.2017
Jakie ryby zatem warto jesc? U nas najczesciej jest dorsz lub mintaj albo wlasnie losos
Beata
Dodano opinię: 09.06.2019
Nie przykrywa łososia folią aluminiową? Grzałka góra dół?
Anna
Dodano opinię: 02.11.2020
Dziewczyny a da się to jakoś zrobić bez masła? Niestety mamy alergie na bmk, w każdej formie przetworzenia 🙁
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.11.2020
Niestety 🙁