3 łyżki migdałów (u mnie płatki);
2 ząbki czosnku;
3-4 łyżki oliwy;
garść natki pietruszki;
kilka kropel soku z cytryny;
wybrany makaron.
Wszystkie składniki zblendować ze sobą dolewając oliwę po łyżce. Jeśli konsystencja pesto jest zbyt „sucha – dodać oliwy. Makaron ugotować. Dodać do pesto i dokładnie wymieszać.
Do wersji rodziców dodałam parmezan, dodatkowy ząbek czosnku, sól i pieprz.
Pesto, które nam zostało po obiedzie, możemy użyć jako pastę do kanapki lub marynatę do mięsa np.drobiowego.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (16)
Kasia
Dodano opinię: 20.12.2015
czy bazylia może być suszona?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.12.2015
Niestety nie,bo w tym przepise to baza, z której ma powstać pesto,a nie przyprawa,jak zazwyczaj.
Monika
Dodano opinię: 10.02.2016
Pierwszy makaron mojej córki, pycha! Świetny przepis 🙂
Katarzyna
Dodano opinię: 04.12.2017
Czy mogę zamiast migdałów dać słonecznik ? 🙂 jedyne ziarno jakie mi zostało ? będzie pasował ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.12.2017
Jasne:)
Marta
Dodano opinię: 03.12.2018
Czy natka pietruszki może byc mrożona?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.12.2018
Nie robiłyśmy z mrożonej.
Ahafia
Dodano opinię: 04.08.2019
Chce dać orzeszki pinii. Pierwsze podanie orzecha. Czy to dobry pomysł? Córka 8m
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.08.2019
tak, ale zacznij od niewielkiej ilości:)
Ania
Dodano opinię: 13.11.2019
Ile czasu można trzymać takie pesto w lodówce?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.11.2019
do 3 dni
Asia
Dodano opinię: 24.06.2020
Dla mamy bardzo smaczny makaron niestety dla 13 miesiecznej cory najlepszy jest suchy makaron bez niczego 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.07.2020
Suchy makaron zawsze dobry 😀
Kasia
Dodano opinię: 26.07.2021
Czy mogę dać orzechy laskowe ? Córka 8+ ale jeszcze nie jadła orzechów…
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Pewnie- dobrze zmielone
Anna
Dodano opinię: 08.06.2022
Kocham ten przepis! Daje duuuzo natki pietruszki z ogródka 🙂 pozdrawiam