Wszystko w jednym:) Super, gdy przygotowanie obiadu nie trwa dłużej niż 30 minut, prawda? A jak smakuje… Nasz ulubiony z ulubionych;)
składniki:
- 1 pierś z kurczaka,
- 1/2 papryki czerwonej,
- 1/2 cebuli,
- 2 łyżki parmezanu’
- 4 łyżki tartej mozzarelli,
- 5 łodyżek koperku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 szklanki mleka,
- 300 g makaronu penne,
- szczypta pieprzu ,
- olej do smażenia ,
- szczypiorek do posypania
Na dużej patelni rozgrzej olej. Pierś z kurczaka pokrój w paski lub kostkę.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, paprykę również. Koperek posiekaj.
Przełóż na patelnię mięso i przyrumień je, smażąc około 5 minut. Dodaj cebulę i paprykę, i smaż dalej na niewielkim ogniu około 5 minut. Wyłącz palnik.
Ugotuj makaron i odcedź. Przełóż ponownie do garnka, w którym się gotował, zalej mlekiem i postaw na najmniejszej mocy palnika. Dodaj zawartość patelni, sery, wyciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i koperek. Zamieszaj i poczekaj, aż ser się roztopi. Podawaj makaron posypany szczypiorkiem.
To danie możesz również przygotować bez mięsa.
Jeśli chcesz podać to danie niemowlakowi, odłóż mu porcję przed dodaniem serów.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (51)
Aleksandra
Dodano opinię: 24.08.2017
Hmmm…teraz powiedzcie mi co zawiniło…zła mozzarella, czy to ze nie było parmezanu….lub to ze mleko było ryżowe. z mozzarelli zrobiły sie ze trzy wielkie grudy które wkleiły cały koper i cebule.. Mały ogień raczej był…No niewiem..generalnie dało sie zjeść..i smak oki…. Kiedyś robiłam sos serowy ale nie z mozzarelli tylko z camebertow i na mleko krowim…wszystko było oki, a teraz nie wiem… Ale pozdrawiam..
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.08.2017
cięzko stwierdzić, ale pewnie to przez mleko ryżowe.
Marcia
Dodano opinię: 25.08.2017
To danie wymiata! Jest ekspresowe a jakie pyszne 🙂 zjadłabym wszystko, ale musze zostawić mężowi i dzieciom 😉
Agnieszka
Dodano opinię: 29.08.2017
Wyszedl przepyszny ?? bardzo polecam
Wioleta
Dodano opinię: 31.08.2017
Super przepis ! Brawo ?? Robi sie bardzo szybko ! Prawie danie jednogarnkowe ! Takie jakie lubią zapracowane , przemęczone mamy 🙂 robiłam zgodnie z podanym przepisem. Jedynie co dodałam od siebie to jedna marchewkę pokrojona w kostkę i pół cukini startej na tarce o grubych oczkach 🙂 staram sie przemycać jak najwiecej warzyw gdzie sie da ?? Pozdrawiam Was serdecznie , dzięki za przepis . Jesteście boskie ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 31.08.2017
???
Magda
Dodano opinię: 10.09.2017
A w którym momencie dodałaś marchewkę i cukinię aby były miękkie?
Marta
Dodano opinię: 03.09.2017
U nas to sam. Mleko zwykle.
Ania
Dodano opinię: 14.10.2017
Pyszny makaron! Synek 2 latka i mąż zajadali się:) Jesteście super.
Iw
Dodano opinię: 19.10.2017
Jaki ser mozzarella polecacie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.10.2017
z najkrótszym składem:)
Monika
Dodano opinię: 29.10.2017
Właśnie jem, pyszne 🙂
Monika
Dodano opinię: 31.12.2017
Czy można jakoś zastąpić mozzarellę ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.01.2018
Możesz pominać.
Monika
Dodano opinię: 11.01.2018
Dzięki za super przepis i pomysł na obiad. Ja tylko dla 8mies. synka pierś z kurczaka ugotowałam, a nam smażyłam 😉
Było pyszne i pewnie nie raz jeszcze zawita u nas na obiad 🙂
wiola
Dodano opinię: 30.01.2018
A czy można zastąpić parmezan? Nie wiem czy mieszkam w jakimś bezparmezanowym świecie, ale nigdzie nie mogę go dostać 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.02.2018
Goudą, lub innym żółtym serem.
Renata
Dodano opinię: 13.02.2018
Czy taki makaron można odgrzac na drugi dzien?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.02.2018
Tak, najwyżej dodaj odrobinę wody podczas mieszania.
Karolina
Dodano opinię: 21.02.2018
A od kiedy można dawać sery? Żółty czy właśnie mozzarelle?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.03.2018
My zaczęłyśmy koło 12m.
Kasia
Dodano opinię: 03.03.2018
Robiłam zgodnie z przepisem ale niestety sos nie wyszedł taki jak powinien. Mozzarella nie roztopila sie.
Justa
Dodano opinię: 03.05.2018
Nam wyszło pyszne i wszystko w porządku z konsystencją! Tylko córka odmówiła jedzenia. Przypuszczam, że zbyt aromatyczny czosnek od babci zawinił.
Jagoda
Dodano opinię: 10.05.2018
U nas tez sos nie wyszedł taki fajny kremowy… nie wiem gdzie jest błąd. Może to mleko trzeba zagotować i dopiero wrzucać sery?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.05.2018
Może składniki były za zimne. Ciężko powiedzieć, ale wszystko w przepisie jest ok. Co nie zabrania oczywiście eksperymentować i robić go po swojemu:)
Asia
Dodano opinię: 25.06.2018
Genialny przepis! Jestem oporna na gotowanie a tu proszę wyszło i każdy się zajada. 16 miesięczny syn niejadek i mąż który raczy się tylko niezdrowym żarciem. Dziekuje ❤️ Po raz kolejny wasz przepis wymiata 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.06.2018
❤️❤️❤️❤️❤️Dziękujemy!
Patrycja
Dodano opinię: 21.08.2018
Hej. Mozzarella jako ser żółty czy kulka taka w wodzie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.08.2018
Jako ser żółty
Natalia
Dodano opinię: 08.11.2018
Czy dla 16 miesięcznego dziecka paprykę obierac ze skórki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.11.2018
My nie obierałyśmy
Karolina
Dodano opinię: 20.11.2018
A czym by można zagęścić sos dla. 9-miesięczniaka, żeby nie użyć serów? Kaszą manną?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.11.2018
Miąższem chleba
Wioleta
Dodano opinię: 30.11.2018
Rewelacja 🙂 nie miałam papryki więc dodałam brokuła 🙂 do tego doprawiam gałka muszkatołowa (ominęłam koper), posypalam wiórkami kokosowymi i suszonymi pomidorami. Bomba 😉
Justyna
Dodano opinię: 15.02.2019
A jakie mleko zamiast krowiego mozna dac?czy owsiane sie nada?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.02.2019
powinno dac radę
Agnieszka
Dodano opinię: 09.03.2019
Cześć! Czy takie danie można dać 10miesiecznemu dziecku?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.03.2019
Bliżej 12m, ser jest ciężkostrawny dla małego brzuszka.
Ewa
Dodano opinię: 31.03.2019
Super przepis smakowało całej rodzince a są naprawdę wybredni.
U nas sos wyszedł kremowy i ser ciagnacy użyłam mozzareli tartej. ?
Domi
Dodano opinię: 29.05.2019
Czy może być mozzarella w kulce?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.06.2019
Lepsza tarta.
Magda
Dodano opinię: 24.11.2019
Czy parmezan jest produkowany z mleka pasteryzowanego? Można go bez obaw podać roczniakowi? A co z innymi serami typu peccorino czy grana padano?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2019
Możesz podać roczniakowi
Paula
Dodano opinię: 04.12.2019
Moja 11 miesieczna baska sie ucieszy,:-D. Jutro robimy 😉
Domi
Dodano opinię: 05.12.2019
Nie wyszedł mi ten sos, dało się zjeść ale nie wyszedł kremowy a bardziej wygladał na zważony :-/ zrobiłam wszystko jak w przepisie
Weronika
Dodano opinię: 06.12.2019
Co prawda nie mieliśmy parmezanu więc daliśmy więcej mozarelli tartej i mimo wszystko wyszło pysznie, szybki łatwy i smaczny przepis takie właśnie lubię ?
Kinga
Dodano opinię: 22.01.2020
Witam. Mozzarella biała czy żółta taka jak do pizzy?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.01.2020
Dałam żółtą, ale biała będzie też ok
Karolina
Dodano opinię: 05.05.2020
Robiłam danie już kilka razy. Dobre, ale też za każdym razem sery się zlepiają w jeden wielki glut
Ola
Dodano opinię: 22.10.2020
Pyszne, proste i wygląda apetycznie. Mam nadzieję, że dzieciakom zasmakuje:)
Angelika
Dodano opinię: 09.11.2020
Pyszne. Syn 15 mies. wcinał, aż miło 🙂