Składniki:
ulubiony makaron;
2 pomidory;
duża czerwona papryka;
por (tylko biała część);
oliwa z oliwek;
oregano;
łyżeczka mąki (np. pszennej).
W garnuszku rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, por siekamy w talarki, wrzucamy do garnka i lekko podsmażamy.
Paprykę myjemy, kroimy na 2 części, wyjmujemy gniazdo nasienne, kroimy jadalną część w kostkę i wrzucamy do garnuszka.
Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki, również wrzucamy do garnka. Podlewamy całość odrobiną wody, tak by warzywa nie przypaliły się zanim puszczą soki.
Dusimy całość pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa całkiem się rozpadną.
W szklance mieszamy łyżeczkę mąki z odrobiną wody, tak by konsystencja była gęsta, dolewamy trochę wywaru warzywnego (ok. 2 łyżek), mieszamy by nie powstały grudki. Taką mieszankę wlewamy do gotujących się warzyw i mieszamy energicznie (mąka sprawi, że sos zgęstnieje).
Doprawiamy do smaku oregano.
Rada: Sos można zblendować na gładko i przelać przez sitko. Będzie wtedy aksamitnie gładki.
Podajemy z makaronem.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (16)
Anonymous
Dodano opinię: 27.10.2014
Na jaką liczbę osób są podane składniki?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.10.2014
Na jedną, max dwie.
Anna
Dodano opinię: 22.02.2016
podpinam się pod ten post, bo przepis najbardziej zbliżony do przepisu z ksiązki (makaronz sosem pomidorowo- paprykowym). Mam 2 pytania:
– jak obrac paprykę (obieraczką? wtedy jest grubo ściągnięta skóra, ale może da się jakoś innaczej- dłużej sparzać niż pomidory?)
– w przepisie jest żeby gotować pomidory i paprykę 5 minut na ostrym ogniu, a potem przez 25 min na małym. Rozumiem, ze bez wody i w garnku w którym wcześniej sparzałam pomidory.
z góry dziękuję za info 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.02.2016
1) jeśli przecierasz przez sito nie musisz obierac. A jesli obierasz to ja to robię zwykłym, ostrym nożem:)
2)Tak, mozna dodac odrobine wody ale nie jest to konieczne
Anna
Dodano opinię: 23.02.2016
dziękuję 🙂
beata
Dodano opinię: 13.08.2016
Sos z książki rewelacyjny. Choć moja 7 miesięczna córka nadal bada jedzenie, to sos oblizywala z makaronu. Najbardziej podoba mi się w tym sosie to ze łatwo przerobić go na wersję dla rodziców. Wszędzie przy metodzie blw czytam ze dziecko ma jeść to co rodzice z ich talerza. Jednak trudno mi tak ugotować aby rzeczywiście mogła jeść z naszych talerzy. Ten sos odłożył am dla niej a potem dla nas dodałam sól i pieprz, jednak makaron musiałam gotować na dwa garnki, dla nas z solą dla niej bez. Jak to wygląda u was? Jak przyjrzałem się naszej diecie to okazuje się ze sól dodajemy do wielu potraw w trakcie gotowania i nie można tego zrobić po ugotowaniu (np. Makaron, ziemniaki, )
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.08.2016
My po prostu nie solimy ani ziemniaków, ani makaronu i tp. naprawdę można je dosolić na talerzu, podobnie jak wszystko inne, tylko kwestia zmiany nawyków. Spróbujcie. Nie bez znaczenia jest fakt, że z czasem i Wy zaczniecie używać mniej soli. A to chyba wartościowa zmiana:)?
Karina
Dodano opinię: 09.07.2022
Pytanie z innej beczki 😉 skąd taki fajny makaron?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.07.2022
O matulu, to prehistoria- nie pamiętam.
beata
Dodano opinię: 14.08.2016
Dziękuję za radę. Oczywiście skorzystam. Mam dość gotowania na kilka garow. Mam jeszcze pytanie. Jak długo może trwać badanie przez dziecko wszystkiego co się mu poda do jedzenia? Po jakim czasie zacznie jeść. Moja córka ma niespełna 7,5 miesiąca. Rozszerzać diete zaczęliśmy miesiąc temu. Do wszystkiego podchodzi z ostrożnością, czasami tylko trochę poliże. Choć może dzisiaj był mały przełom bo świadomie wkładał do buzi banana.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.08.2016
U każdego dziecka jest inaczej. Nie da się wyliczyć:) Cierpliwości i zaufaj dziecku.
Kasia
Dodano opinię: 22.10.2016
np gdy sie nie ma oliwy z oliwy może być normalny olej czy nie bardzo?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.10.2016
Tak.
Ewa
Dodano opinię: 26.05.2017
Czarne oliwki pasują,żeby trochę urozmaicić danie. Dla Młodzieży można posiekać – myślę. Smakowało!
Ewa
Dodano opinię: 13.09.2019
Czy sos można zamrozić? Mroziłam już ten z soczewicą i był później tak samo pyszny 🙂 Ewentualnie które sosy/potrawy polecacie do mrożenia?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.09.2019
tak, sosy mozna mrozić:)