Makaron z sosem ze szparagów to świetna opcja na szybki obiad, a taki w czasie upałów jest bezcenny. Sezon na szparagi trwa krótko, raptem 3 miesiące. Dlatego warto jeść je przy każdej okazji, bo nawet w takie zwykłej formie, po prostu ugotowane i podane z masłem, smakują wyśmienicie. Tym razem jednak proponujemy wersję z makaronem.
Szparagi umyj i obierz. Odetnij twarde końce. Gotuj je w wodzie przez 15 minut. Pokrój na mniejsze kawałki.
W garnku rozpuść masło, dodaj do niego mąkę i zamieszaj, by powstała spójna masa. Zalej wszystko mlekiem i mieszaj do momentu, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Dodaj do niego ugotowane szparagi i zblenduj wszystko na gładki krem. Dopraw gałką, pieprzem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
Ugotuj makaron al dente i odcedź. Przełóż go do sosu i wymieszaj, by oblepił dokładnie makaron. Dodaj parmezan i ponownie wymieszaj.
Danie podawaj posypane pokrojonym szczypiorkiem.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (28)
Monika
Dodano opinię: 22.05.2017
Można tak samo zrobić z zielonych?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.06.2017
Tak
ela
Dodano opinię: 22.05.2017
Czy szparagi białe możemy zamienić na zielone? I dlaczego dzieciom nie wolno parmezanu?
Pozdrawiam 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.06.2017
Można zamienic.
ela
Dodano opinię: 23.05.2017
Czy można białe szparagi zastąpić zielonymi? I dlaczego dzieciom nie wolno parmezanu?
pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.06.2017
Można zamienic.
Monika
Dodano opinię: 24.05.2017
Przepis na bank wypróbuję, ale zastanawiam się czy zielone szparagi też się nadają?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.05.2017
Jasne.
Ania
Dodano opinię: 29.05.2017
ciekawi mnie czy zielone szparagi tez się nadadzą 😉 ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.05.2017
Probuj.
Aleksandra
Dodano opinię: 12.06.2017
Mleko przed rokiem w daniu jest ok ?? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.06.2017
tak
Ola
Dodano opinię: 19.06.2017
Witam, mam pytanie ile mogę to trzymać w lodówce? Czy na drugi dzień będzie jadalny?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.07.2017
Tak. Ale my nie przepadamy za odgrzewaniem na następnym dzien sosów.
Asia
Dodano opinię: 30.08.2017
Jakiej mąki i mleka roślinnego można użyć Waszym zadaniem żeby było smaczne? Mamy dietę bezmleczną i bezglutenową.. z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.09.2017
Prosze sprobować z owsianym i mąką kukurydzianą. Smak bedzie inny ale to alternatywa.
Ela
Dodano opinię: 15.09.2017
Zrobiłam małą modyfikację: szklanka mleka i dwie łyżki śmietany a zamiast szparagi – brokuł częściowo zblendowany i część całych kwiatów 🙂 Mój mały kawaler właśnie się nim zajada 😀
Magda
Dodano opinię: 18.10.2017
Witam! Mam pytanie odnośnie parmezanu, co jest w nim zlego, ze nie powinien on trafic na talerz w tym daniu? 🙂 urodzilam dziecko we Wloszech i tutaj pediatrzy juz mu kazali go wprowadzać w pierwszych zupkach, czyli 5-6 miesiecy. Wszystkie sery twarde, przynajmniej 2-3 letnie.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.10.2017
My nie podajemy żółtych i podobnych serów przed 1 urodzinami, mają dużą ilośc soli, a malutkie nerki i wątroba mogą mieć problem z trawieniem. I nie rozszerzamy diety przed 6m.
Emilia
Dodano opinię: 26.05.2018
Czy można dać mleko kokosowe zamiast krowiego?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.05.2018
Tak
Patrycja
Dodano opinię: 25.06.2019
Czy taki sos można zamrozić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.06.2019
raczej nie próbowałyśmy:)
Ewelina
Dodano opinię: 25.06.2019
Zrobione i zjedzone 🙂 Jednego dnia z makaronem, a drugiego z ryżem. I cieszę się, że w końcu mój synek nie wypluł szczypiorku 😉
Karolina
Dodano opinię: 09.07.2019
Czy szparagi ze słoiczka będą ok?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.08.2019
tak
Paula
Dodano opinię: 31.10.2019
Dopiero od 2tygodnie rozszerzam diete, czy tak male dziecko da rade z takim nakaronem? ? (brak zebow, 6m2tygo)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.11.2019
Musisz sprawdzić