Czarnuszka- czarne złoto. Wspomaga układ odpornościowy, nie zakwasza organizmu, itd, itp… i ten smak hmmm, po prostu wakacje w Turcji :))) A Wy lubicie czarnuszkę?
Makaron i burokuły gotujemy w osobnych garnkach al dente. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (można, nie trzeba, ja to robię bo danie nie przywiera podczas pieczenia do naczynia).
Sos:
W garnuszku rozpuszczamy 1 łyżkę masła, dodajemy 1 łyżkę mąki i energicznie mieszamy. Wlewamy mleko i mieszamy rózgą, tak by nie powstały grudki. Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień, dodajemy gałkę, pieprz i 1 łyżkę żółtego sera. Mieszamy aż ser się rozpuści i gotowe.
Sos mieszamy z ugotowanym makaronem. Przekładamy połowę makaronu na spód naczynia żaroodpornego. Posypujemy 1 łyżeczką czarnuszki. Układamy wszystkie różyczki brokuła na makaronie, a następnie przykrywamy resztą makaronu. Posypujemy 2 łyżkami startego sera i 1 łyżeczką czarnuszki.
Zapiekamy pod przykryciem (np. przykryj folią aluminiową) ok 25 minut z teroobiegiem na środkowym poziomie piekarnika w 200’C.
Podajemy np. z uparowanym łososiem lub piersią z kurczaka.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (23)
Justyna
Dodano opinię: 10.04.2017
Czytałam że gałka muszkatołowa działa jak narkotyk i nie powinno podawać się jej dzieciom. Lubię czarnuszkę. Czy jeśli dam mozarella zamiast żółtego sera to może być dla 10 miesięcznego łobuza?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.04.2017
Tak możesz zamienić sery. GAłka tak ale w naprawdę dużych ilościcha a nie w takiej jak w przepisie:)
Mag
Dodano opinię: 09.05.2017
Czy danie trzeba zapiekać?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.05.2017
Nie ma takiej potrzeby, ale wówczas będzie to makaron z sosem a nie zapiekanka;)
Bożena
Dodano opinię: 17.08.2017
Witam serdecznie 🙂 Baaardzo podoba mi się Wasz blog a propozycje posiłków wyglądają naprawdę smakowicie. Poradźcie prosze jak zachęcić do ich kosztowania moją roczną, "wybredną" córkę. Czasem mam wrażenie, że zwariuję bo im bardziej się staram i robie ciekawsze obiadki, tym mniej ją one interesują :/ Najbardziej "drażni" mnie to, że nawet nie skosztuje…rozumiem, że może nie smakować, ale żeby tak było trzeba skosztować…Nigdy nie zmuszałam jej do jedzenia i nie wciskałąm go na siłę, dlatego tym bardziej nie rozumiem jej zachowania…Z góry dziękuję za wskazówki.
Kasia
Dodano opinię: 25.01.2019
Wyszedł pyszny, tylko trochę suchy.
Klaudia
Dodano opinię: 15.03.2019
Użyłam pieprzu czarnego zamiast białego, czy to coś zmienia?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.03.2019
Nie, będzie lekko ostrzejsze
Ania
Dodano opinię: 31.03.2019
Kochane, proszę o podpowiedź, dlaczego w sosie wyczuwalna jest mąka? Co robię źle? To już nie pierwszy raz, a bardzo chciałabym, żeby wychodził w 100% gładki:( Z góry bardzo dziękuję za wskazówki! Pozdrawiam!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.04.2019
Popatrz tutaj https://alaantki.mda.pl/sos-beszamelowy-i-jego-zastosowanie/
Grzegorz
Dodano opinię: 10.10.2019
Polecam rezygnację z łososia bo jakościowo to taka panga, szczególnie łosoś hodowany w farmach na morzu bałtyckim. Najlepsza rybka z jeziora.
Monika
Dodano opinię: 26.09.2021
Można kupić łososia złowionego w morzu. Trzeba patrzeć na etykietę ,,dziki łosoś złowiony w pacyfiku”. Również z Bałtyka tez można kupić dzikiego łososia. Te norweskie z hodowli omijam szerokim lukiem….
Ewelina
Dodano opinię: 26.03.2020
Czy możn zastąpić mleko napojem roślinnym?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.04.2020
tak
Marta
Dodano opinię: 09.04.2020
Przepyszne! Ja dodałam pierś kurczaka pokrojonego w kostkę lekko przypieczonego na patelni w przyprawach i wyszło niesamowicie! Pierwszy raz jedliśmy coś z czarnuszką i jej smak bardzo nam przypadł do gustu 🙂
Pozdrawiamy i dziekujemy za zawsze przepyszne przepisy!
Anna M.
Dodano opinię: 24.11.2020
Dziękuję bardzo za przepis. Dzieciom smakowało, rodzicom też 🙂
Agnieszka
Dodano opinię: 29.01.2021
Czy można zamiast sosu beszamelowego dodać ten z jajek i śmietanki (z przepisu na zapiekankę ze szpinakiem i ziemniakami)?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Oczywiście.
Asia
Dodano opinię: 17.08.2021
Życie mi ratujecie! Młoda chce już jeść tylko to co ja, jak mamy co innego na talerzu, to jest awantura. Ze mnie kuchara żadna, często jem rzeczy, których raczej roczniakowi bym nie podała, więc dziecku gotowałam osobno. Wasze przepisy sprawiają, że możemy jeść razem i jestem spokojna o jakość przygotowywanych potraw. Wielkie dzięki! A zapiekanka pyszna!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Polecamy się
Dominika
Dodano opinię: 15.09.2021
czy z mięsem z królika można podać ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Tak
Ela
Dodano opinię: 05.01.2022
Czarnuszkę dobrze jest zmielić przed podaniem.pozdrawiam