Słonecznik namoczyć w ½ szklanki wody. Warzywa obrać, pokroić w plastry. Ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Soczewicę wypłukać i ugotować w wodzie ( w stosunku 2 do 1) do miękkości. Jeśli zabraknie wody, można odrobinę dolać. Warzywa, wraz z powstałym wywarem, soczewicę i słonecznik zblendować, dodać kilka kropel soku z cytrusa i niewielką ilość oliwy z oliwek.
Można podać z groszkiem ryżowym lub posypać amarantusem.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (14)
Marlena
Dodano opinię: 30.07.2015
Jak długo moczyć słonecznik? Czy później razem z wodą dodać czy sam?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 31.07.2015
słonecznik moczymy około godziny, odlewamy wodęi dodajemy sam słonecznik.
Jesienne BLW – moje sprawdzone przepisy na zupy + KONKURS! | MAMORKI.com
Dodano opinię: 16.10.2015
[…] Marchewkowa zupa krem z soczewicą i słonecznikiem […]
nina
Dodano opinię: 18.10.2015
Zielona soczewica się nada czy tylko czerwona?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.10.2015
Zielona soczewica dłużej się gotuje i ma inny smak. Polecamy do tego dania czerwoną.
nina
Dodano opinię: 20.10.2015
Ale pyszna zupka, ten słonecznik nadał dobrego smaku.
Maddalena
Dodano opinię: 08.03.2016
Zupa jest rewelacyjna. Ja mialam dwie duze marchewki, wiec u mnie byly dwie. Dodalam 2 lyzki oliwy z oliwek. Nie dodawalam soku z cytrusu i akurat mialam tylko w domu jedna lyzke slonecznika, a i tak zupa nam smakowala. Dziekuje za pomysl!
nymphe
Dodano opinię: 02.02.2017
Dziękuję za przepis, szczególnie dodanie słonecznika daje dla mnie bardzo ciekawy efekt:) Czy bardzo dużym grzechem jest gotowanie soczewicy bezpośrednio w zupie, a nie w oddzielnym garnku?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.02.2017
Nie.
Paulina
Dodano opinię: 25.05.2017
Zupa pyszna! 🙂 Zrobiłam dla córki, a sama też zjadłam 😀 Będziemy korzystać z tego przepisu jeszcze nie raz 😉
Monika
Dodano opinię: 27.07.2017
Niestety moim chłopakom i mnie nie zasmakowala, wiec dziś trochę ja zmodyfikowanym i dodałam po troszku jarzynek co miałam akurat w domu (marchew, pietruszka, seler, ziemniak i fasolka zielona) i to jest to…. Smak przepyszny, polecam i dzięki za inspiracje
Iza
Dodano opinię: 25.08.2017
Amarantus musi być eksponowane czy może być normalny?? Gotujemy normalny??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.09.2017
Możesz dać normalny, ale ugotuj go wcześniej.
Kasia
Dodano opinię: 14.02.2020
Super szybki, sycąca i zdrowy obiad! Polecam moje dzieci chętnie ją jedzą. Ja dodaję jeszcze łyżkę masła;)