Dziwi Was połączenie? Pozory… To bardzo smaczny deser. Musicie spróbować.
2,5 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
1,5 – 2 marchewek średniej wielkości
2 łyżki masła orzechowego
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
imbir tarty do smaku
miód do osłodzenia lub inne słodziwo (miód dopiero po roku)
Obierz marchewkę i pokrój w cienkie plastry. 2 szklanki mleka wlej do garnka, dodaj marchewkę i zagotuj. Zmniejsz gaz i gotuj pod przykryciem, aż marchewka będzie miękka. Zblenduj.
Do 1/2 szklanki mleka dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj, dodaj do kremu marchewkowego i zagotuj mieszając. Dopraw tartym imbirem wedle uznania (u mnie 1 łyżeczka tartego, lubimy wyraźne smaki).
Przełóż do miseczki i dodaj masło orzechowe-wymieszaj.
Jeśli chcesz osłodzić budyń miodem, pamiętaj, by ostudzić potrawę. Uważam, że maluszkowi nie trzeba w ogóle słodzić. Marchewka nadaje wystarczająco słodki smak.
Masło orzechowe uzyskasz blendując niesolone orzeszki ziemne do momentu, aż uzyskasz gładki krem. Gdy dodasz do niego oleju kokosowego, lekko się rozrzedzi.
Maluszkowi możesz podać budyń w Doidy Cup. Jeśli jest za gęsty, dodaj do niego mleka.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (22)
JOANNA
Dodano opinię: 06.02.2017
U nas w przedszkolu była podobna pasta na podwieczorek: gotowana marchew, maslo orzechowe, miód i rodzynki…
ola
Dodano opinię: 08.02.2017
zaskakująco dobre połączenie 🙂 mój Młodzieniec chodzi do żłobka, więc już mu nie gotuję w takim wymiarze jak kiedyś, ale korzystam z Waszych przepisów pod kątem swoim i… małej Asi, którą mam w brzuszku 🙂 niech Wasze przepisy poznaje już teraz!
Asia B
Dodano opinię: 10.02.2017
Mam pytanie odnośnie składników – czy czymś można zastąpić mąkę ziemniaczaną? Pozdrawiam 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.02.2017
Pszenną, ale to rozwiązanie skrajne. Nie polecamy, bo budyń robimy na ziemniaczanej.
Karola
Dodano opinię: 19.02.2017
a jakie masło orzechowe dla 8 miesięcznego malucha?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.02.2017
Jak zechcesz:)
Agnieszka
Dodano opinię: 20.02.2017
Zrobiłam właśnie, ale na mleku ryżowym. Wyszło pyszne i słodkie! Jutro zaserwuję to na śniadanko dla swojej 9m córeczki 🙂
Ania K.
Dodano opinię: 12.03.2017
Moim zdaniem to jest przepyszne! Mój trzylatek małojadek nie zaakceptował niestety tej pychotki 😐 ale ja się zajadam, mam nadzieje, że chociaż dziecku w brzuchu smakuje równie dobrze co mi 🙂 polecam
Magda
Dodano opinię: 03.05.2017
masło orzechowe w wieku 8 mcy-serio?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.05.2017
A gdzie tu żart?
Gościnne występy
Dodano opinię: 22.05.2017
Przecież orzechy to bardzo silny alergen.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.05.2017
Potencjalnie. Ale jeśli dziecko nie ma alergii to nie ma przeszkód.
Agnieszka
Dodano opinię: 28.02.2019
Mam pytanie..nie wiem co robię nie tak ale już wiele razy próbowałam robić domowe budynie. Wczoraj ten marchewkowy- wszystko idzie fajnie dolewam mleka z mąką ziemniaczaną i konsystencja budyniowa elegancka. A po przelaniu do miseczek z minuty na minute budyń robi się bardzo rzadki… co może być przyczyną? jak ostygie to właściwie wychodzi zupa o smaku budyniu 😛 Co może być przyczyną?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.03.2019
A nie jest czasem tak, że próbujesz budyń, oblizujesz łyzkę i wkładasz ją ponownie do budyniu? Ślina sorawia, że konsystencja staje się rzadka.
M
Dodano opinię: 25.05.2019
Od kiedy mozna spróbować orzechy/masło orzechowe, od którego miesiąca i jak najłatwiej podać pierwszy raz? Dziekuje
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.06.2019
Od kiedy chcesz, ale niewielkie porcje podaj i orzechy w postaci sproszkowanej
Kamila
Dodano opinię: 15.11.2019
Super przepis! Można podać mleko krowie 9 msc maluchowi?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.11.2019
jako składnik potrawy, tak
Kasia
Dodano opinię: 28.05.2021
Czy na masło orzechowe mogą być orzeszki ziemne prażone bez soli z puszki z Felixa?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.06.2021
Tak.
Ewelina
Dodano opinię: 20.04.2020
Czy można go podać następnego dnia?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.04.2020
nie