Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

06 lutego 2017

Marchewkowy budyń z masłem orzechowym

Dziwi Was połączenie? Pozory… To bardzo smaczny deser. Musicie spróbować. 2,5 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego) 1,5 – 2 marchewek średniej wielkości 2 łyżki masła orzechowego 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej imbir tarty do smaku miód do osłodzenia lub inne słodziwo (miód dopiero po roku) Obierz marchewkę i pokrój w cienkie plastry. 2 szklanki mleka wlej...

IMG_1551

Dziwi Was połączenie? Pozory… To bardzo smaczny deser. Musicie spróbować.

2,5 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)

1,5 – 2 marchewek średniej wielkości

2 łyżki masła orzechowego

2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

imbir tarty do smaku

miód do osłodzenia lub inne słodziwo (miód dopiero po roku)

Obierz marchewkę i pokrój w cienkie plastry. 2 szklanki mleka wlej do garnka, dodaj marchewkę i zagotuj. Zmniejsz gaz i gotuj pod przykryciem, aż marchewka będzie miękka. Zblenduj.

Do 1/2 szklanki mleka dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj, dodaj do kremu marchewkowego i zagotuj mieszając. Dopraw tartym imbirem wedle uznania (u mnie 1 łyżeczka tartego, lubimy wyraźne smaki).

Przełóż do miseczki i dodaj masło orzechowe-wymieszaj.

Jeśli chcesz osłodzić budyń miodem, pamiętaj, by ostudzić potrawę. Uważam, że maluszkowi nie trzeba w ogóle słodzić. Marchewka nadaje wystarczająco słodki smak.

Masło orzechowe uzyskasz blendując niesolone orzeszki ziemne do momentu, aż uzyskasz gładki krem. Gdy dodasz do niego oleju kokosowego, lekko się rozrzedzi.

Maluszkowi możesz podać budyń w Doidy Cup. Jeśli jest za gęsty, dodaj do niego mleka.

IMG_1551IMG_1552

Jeśli zastanawiasz się, jakie produkty możesz podać już od początku rozszerzania diety, zobacz naszą bestsellerową książkę-przewodnik po rozszerzaniu diety.


książka wszystko o rozszerzaniu diety


chcę kupić

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (22)

JOANNA

Dodano opinię: 06.02.2017

U nas w przedszkolu była podobna pasta na podwieczorek: gotowana marchew, maslo orzechowe, miód i rodzynki…

ola

Dodano opinię: 08.02.2017

zaskakująco dobre połączenie 🙂 mój Młodzieniec chodzi do żłobka, więc już mu nie gotuję w takim wymiarze jak kiedyś, ale korzystam z Waszych przepisów pod kątem swoim i… małej Asi,  którą mam w brzuszku 🙂 niech Wasze przepisy poznaje już teraz!

Asia B

Dodano opinię: 10.02.2017

Mam pytanie odnośnie składników – czy czymś można zastąpić mąkę ziemniaczaną? Pozdrawiam 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.02.2017

Pszenną, ale to rozwiązanie skrajne. Nie polecamy, bo budyń robimy na ziemniaczanej. 

Karola

Dodano opinię: 19.02.2017

a jakie masło orzechowe dla 8 miesięcznego malucha?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.02.2017

Jak zechcesz:)

Agnieszka

Dodano opinię: 20.02.2017

Zrobiłam właśnie, ale na mleku ryżowym. Wyszło pyszne i słodkie! Jutro zaserwuję to na śniadanko dla swojej 9m córeczki 🙂

Ania K.

Dodano opinię: 12.03.2017

Moim zdaniem to jest przepyszne! Mój trzylatek małojadek nie zaakceptował niestety tej pychotki 😐 ale ja się zajadam, mam nadzieje, że chociaż dziecku w brzuchu smakuje równie dobrze co mi 🙂 polecam

Magda

Dodano opinię: 03.05.2017

masło orzechowe w wieku 8 mcy-serio?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.05.2017

A gdzie tu żart?

Gościnne występy

Dodano opinię: 22.05.2017

Przecież orzechy to bardzo silny alergen. 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.05.2017

Potencjalnie. Ale jeśli dziecko nie ma alergii to nie ma przeszkód.

Agnieszka

Dodano opinię: 28.02.2019

Mam pytanie..nie wiem co robię nie tak ale już wiele razy próbowałam robić domowe budynie. Wczoraj ten marchewkowy- wszystko idzie fajnie dolewam mleka z mąką ziemniaczaną i konsystencja budyniowa elegancka. A po przelaniu do miseczek z minuty na minute budyń robi się bardzo rzadki… co może być przyczyną? jak ostygie to właściwie wychodzi zupa o smaku budyniu 😛 Co może być przyczyną?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.03.2019

A nie jest czasem tak, że próbujesz budyń, oblizujesz łyzkę i wkładasz ją ponownie do budyniu? Ślina sorawia, że konsystencja staje się rzadka.

M

Dodano opinię: 25.05.2019

Od kiedy mozna spróbować orzechy/masło orzechowe, od którego miesiąca i jak najłatwiej podać pierwszy raz? Dziekuje

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.06.2019

Od kiedy chcesz, ale niewielkie porcje podaj i orzechy w postaci sproszkowanej

Kamila

Dodano opinię: 15.11.2019

Super przepis! Można podać mleko krowie 9 msc maluchowi?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.11.2019

jako składnik potrawy, tak

Kasia

Dodano opinię: 28.05.2021

Czy na masło orzechowe mogą być orzeszki ziemne prażone bez soli z puszki z Felixa?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.06.2021

Tak.

Ewelina

Dodano opinię: 20.04.2020

Czy można go podać następnego dnia?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.04.2020

nie

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek