Antek uwielbia orzechy nerkowca. Objada się nimi bez opamiętania:). Dlatego właśnie w naszej lodówce masło orzechowe jest stałym mieszkańcem. A Wy? Do czego używacie tego smacznego kremu?
Migdały uprzednio zalać zimną wodą (w gorącej migdały tracą wartości), namoczyć przez noc i obrać ze skórki.
Przełożyć obrane migdały i orzechy do misy blendera. Blendować do uzyskania gładkiego kremu. Pod koniec blndowania można dodać olej kokosowy i miód.
Podczas ucierania masła należy uważać, by nie przegrzać silnika blendera. W tym celu polecamy robić krótkie przerwy.
Masło, przełożone do słoiczka, można przechowywać w lodówce i używać do śniadaniowej jaglanki, placków, naleśników lub klasycznie – jako pasta do kanapek.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (42)
Forsycja
Dodano opinię: 08.02.2016
blendowac migdaly i orzechy bez wody?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.02.2016
Bez:)
Martha & Nathaniel
Dodano opinię: 08.02.2016
nerkowcow nie moczyc wogole??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.02.2016
Można, ale później powinno się poczekać aż wyschną. Ja nie moczę.
Kasia
Dodano opinię: 08.02.2016
z płatków migdałowych tez wyjdzie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.02.2016
Tak.
Ela
Dodano opinię: 10.02.2016
Serio, już powyżej 9 miesiąca można orzechy? Wszystkie orzechy można?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.02.2016
Orzechy to alergen jak każdy. Jedno dziecko uczuli, a drugie uczulą jajka. Dopóki nie sprawdzisz, nie przekonasz się. Oczywiście decyzja należy do rodzica.
Edyta Mama Lolka
Dodano opinię: 10.02.2016
mam problem… mój bobas ma już…. 5 lat… skończone..
przyznam sie bez bici, że popełniłam moim "przecież z glodu nie umiera" bardzo wiele błędów…
Moje dziecko ni uważa za jadalne warzyw a z owocó tylko jabłko sporadycznie banan…
prubuje mu przemycić np.siemię lniane w brownie, ale to i tak 1% sukcesu…
czy jest szansa, że to moje dziecię jakoś się jeszce wyrobi???
próbowałam już naprawdę wszystkiego…
zaznaczam , że nie spożywamy produktów odzwierzęcych w domu…
ps.W szkole je nawet nawet, u babci, czy w gościach u kolegów… Tylko przy mnie i mężu takie numery….
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.02.2016
Edyta, napisz mail, łatwiej będzie porozmawiać:) Pozdrawiamy!
Małgosia
Dodano opinię: 11.02.2016
Jak długo możemy przechowywać takie masło w lodówce?:) brakuje mi tych wiadomości właściwie do każdgo przepisu a najczesciej takich które są z wykorzystaniem kasz/ryżu/makaronów;(
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.02.2016
Do miesiąca w lodówce.
Beata
Dodano opinię: 26.03.2016
a jak to jest z miodem? gdzies czytalam (nie pamietam teraz gdzie) zeby nie dawac do (chyba) 2 roku zycia. no i nawet nie pamietam dlaczego… czy tylko ze wzgledu na alergie, czy moze ze costam moze zaszkodzic dziecku?
od kiedy wy dajecie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.03.2016
Miód smiało po ukończeniu 1 r.ż.
Jagoda
Dodano opinię: 28.05.2016
Niestety jak dla mnie i mojego dziecka ( 9.5 miesiaca) trochę za słodkie, bez tego miodu było by okej
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.05.2016
Miód jest ocjonalnie i nie podajemy miodu przed ukończeniem przez dziecko roku:)
Ewa
Dodano opinię: 22.09.2016
Pycha 😀
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.09.2016
Na zdrowie!:)
Magda
Dodano opinię: 12.03.2017
wyszło troche suche, sypka konsystencja. Nie przypomina to kremu. Co mogło pójść źle?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.03.2017
Stare orzechy:(
ovana
Dodano opinię: 08.11.2018
Mnie kolejne masła nerkowcowe / z płatków migdałowych wychodzą bardzo sypkie. Uważam, że to kwestia blendera – jakich ze średniej półki cenowej używałyście?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.11.2018
To kwestia orzechów:)
Karolina
Dodano opinię: 04.09.2017
Jesli chcialabym zrobic to z platkoa migdalowych to tez npalezy moczyc przez noc?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.09.2017
Nie. Moczymy po to, by zdjać łatwiej skorkę.
MK
Dodano opinię: 21.10.2017
A czy mozna masło zrobic z orzechów laskowych? Czytałam że lepiej je wcześniej uprażyć przez 6min w piekarniku. Co myślicie? Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.10.2017
Jeśli nie obierzesz skórki to moga być nieco gorzkie.
Klaudia
Dodano opinię: 09.01.2018
Wyszlo suche, kruche. Orzechy wczoraj kupione (do dzis opakowanie bylo zamkniete) co moglo wyjsc nie tak? Mi tam smakuje nawet takie ale Wojtek nie chce :p
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.01.2018
Niektore migdały takie są, nam też się to zdarzało.
Małgosia
Dodano opinię: 10.02.2018
Czym można zastąpić olej kokosowy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.02.2018
Innym olejem.
Lenka
Dodano opinię: 11.03.2018
A czy do zrobienia tego masła można wykorzystać migdałyozostałe z przyrządzenia mleka migdałowego?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.03.2018
NIe:)
Magda
Dodano opinię: 01.09.2018
Witajcie! Helena ma 9m. Wymiotowala po podaniu dan zawierajacych jajka, dwa-trzy razy. Przeczytalam gdzies, ze dziecko wykazujace nietolerancje nā jeden produkt, moze tez miec bazilika alergie nā inne. Temu nie podawalam jeszcze pasta z orzechow.. jakie jest sadzēries zdanie nā ten temat? Bardzo dziekuje!
P.S. wyprobowalam wiele przepisow z Waszego bloga, uwielbiamy, choc malenkie porcje Helcia zajada raczkami, widocznie tyle potrzebuje. Pozdrawiam serdecznie!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 12.09.2018
Niestety alergii nie rpzewidzisz, poki nie sprobujesz. Jak się boisz, nie podawaj, ale nie będziesz wiedziała. W sprawie alergii, zawsze konsultuj z lekarzem, bo same wymioty nie muszą być dowodem.
Justyna
Dodano opinię: 26.10.2018
Zrobiłam – jest pyszne, ale…czy wasze masło, też jest tak bardzo gęste i ciężko jest nim smarować? A może macie jakiś pomysł jak zrobić by było mniej gęste?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.10.2018
Dodaj oleju koko
Daria
Dodano opinię: 27.02.2019
Maslo rozwarstwilo sie podczas blendowania i jest bardzo twarde, nie przypomina kremu. Co moglam zrobic zle?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.03.2019
wina orzechów, mogły byc stare
Sylwia
Dodano opinię: 02.04.2019
Jakiego blendera używacie? Ja już drugi spaliłam… Moc 700W to za mało?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.05.2019
Braun
MariaPa
Dodano opinię: 27.07.2020
A z orzechów włoskich tez wyjdzie? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.08.2020
Wyjdzie, ale smak będzie zupełnie inne, orzechy włoskie są dużo bardziej intensywne od nerkowca.