Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

08 lutego 2016

Masło migdałowe z orzechami nerkowca

Przepyszne domowe masło orzechowe z migdałów i nerkowców. Na kanapki, do gofrów, naleśników czy placków. Mnóstwo wartości i pyszny smak.

Masło migdałowe z orzechami nerkowca

Masło migdałowe z orzechami nerkowca

Antek uwielbia orzechy nerkowca. Objada się nimi bez opamiętania:). Dlatego właśnie w naszej lodówce masło orzechowe jest stałym mieszkańcem. A Wy? Do czego używacie tego smacznego kremu?

Składniki:

200g orzechów nerkowca
3 łyżki migdałów
opcjonalnie 1 łyżeczka oleju kokosowego
opcjonalnie 1 łyżeczka miodu (powyżej 1rż)

Wykonanie:

Migdały uprzednio zalać zimną wodą (w gorącej migdały tracą wartości), namoczyć przez noc  i obrać ze skórki.

Przełożyć obrane migdały i orzechy do misy blendera. Blendować do uzyskania gładkiego kremu. Pod koniec blndowania można dodać olej kokosowy i miód.

Podczas ucierania masła należy uważać, by nie przegrzać silnika blendera. W tym celu polecamy robić krótkie przerwy.

Masło, przełożone do słoiczka, można przechowywać w lodówce i używać do śniadaniowej jaglanki, placków, naleśników lub klasycznie – jako pasta do kanapek.

Masło migdałowe z orzechami nerkowca

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (42)

Forsycja

Dodano opinię: 08.02.2016

blendowac migdaly i orzechy bez wody?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.02.2016

Bez:)

Martha & Nathaniel

Dodano opinię: 08.02.2016

nerkowcow nie moczyc wogole??

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.02.2016

Można, ale później powinno się poczekać aż wyschną. Ja nie moczę.

Kasia

Dodano opinię: 08.02.2016

z płatków migdałowych tez wyjdzie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.02.2016

Tak.

Ela

Dodano opinię: 10.02.2016

Serio, już powyżej 9 miesiąca można orzechy? Wszystkie orzechy można?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.02.2016

Orzechy to alergen jak każdy. Jedno dziecko uczuli, a drugie uczulą jajka. Dopóki nie sprawdzisz, nie przekonasz się. Oczywiście decyzja należy do rodzica.

Edyta Mama Lolka

Dodano opinię: 10.02.2016

mam problem… mój bobas ma już…. 5 lat… skończone..
przyznam sie bez bici, że popełniłam moim  "przecież z glodu nie umiera" bardzo wiele błędów…
Moje dziecko ni uważa za jadalne warzyw a z owocó tylko jabłko sporadycznie banan…
prubuje mu przemycić np.siemię lniane w brownie, ale to i tak 1% sukcesu…
czy jest szansa, że to moje dziecię jakoś się jeszce wyrobi???
próbowałam już naprawdę wszystkiego…
zaznaczam , że nie spożywamy produktów odzwierzęcych w domu…
ps.W szkole je nawet nawet, u babci, czy w gościach u kolegów… Tylko przy mnie i mężu takie numery….
 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.02.2016

Edyta, napisz mail, łatwiej będzie porozmawiać:) Pozdrawiamy!

Małgosia

Dodano opinię: 11.02.2016

Jak długo możemy przechowywać takie masło w lodówce?:) brakuje mi tych wiadomości właściwie do każdgo przepisu a najczesciej takich które są z wykorzystaniem kasz/ryżu/makaronów;(

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.02.2016

Do miesiąca w lodówce.

Beata

Dodano opinię: 26.03.2016

a jak to jest z miodem? gdzies czytalam (nie pamietam teraz gdzie) zeby nie dawac do (chyba) 2 roku zycia. no i nawet nie pamietam dlaczego… czy tylko ze wzgledu na alergie, czy moze ze costam moze zaszkodzic dziecku? 

od kiedy wy dajecie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.03.2016

Miód smiało po ukończeniu 1 r.ż.

Jagoda

Dodano opinię: 28.05.2016

Niestety jak dla mnie i mojego dziecka ( 9.5 miesiaca) trochę za słodkie, bez tego miodu było by okej

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.05.2016

Miód jest ocjonalnie i nie podajemy miodu przed ukończeniem przez dziecko roku:)

Ewa

Dodano opinię: 22.09.2016

Pycha 😀

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.09.2016

Na zdrowie!:)

Magda

Dodano opinię: 12.03.2017

wyszło troche suche, sypka konsystencja. Nie przypomina to kremu. Co mogło pójść źle?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.03.2017

Stare orzechy:(

ovana

Dodano opinię: 08.11.2018

Mnie kolejne masła nerkowcowe / z płatków migdałowych wychodzą bardzo sypkie. Uważam, że to kwestia blendera – jakich ze średniej półki cenowej używałyście?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.11.2018

To kwestia orzechów:)

Karolina

Dodano opinię: 04.09.2017

Jesli chcialabym zrobic to z platkoa migdalowych to tez npalezy moczyc przez noc?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.09.2017

Nie. Moczymy po to, by zdjać łatwiej skorkę.

MK

Dodano opinię: 21.10.2017

A czy mozna masło zrobic z orzechów laskowych? Czytałam że lepiej je wcześniej uprażyć przez 6min w piekarniku. Co myślicie? Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.10.2017

Jeśli nie obierzesz skórki to moga być nieco gorzkie.

Klaudia

Dodano opinię: 09.01.2018

Wyszlo suche, kruche. Orzechy wczoraj kupione (do dzis opakowanie bylo zamkniete) co moglo wyjsc nie tak? Mi tam smakuje nawet takie ale Wojtek nie chce :p

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.01.2018

Niektore migdały takie są, nam też się to zdarzało.

Małgosia

Dodano opinię: 10.02.2018

Czym można zastąpić olej kokosowy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.02.2018

Innym olejem.

Lenka

Dodano opinię: 11.03.2018

A czy do zrobienia tego masła można wykorzystać migdałyozostałe z przyrządzenia mleka migdałowego?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.03.2018

NIe:)

Magda

Dodano opinię: 01.09.2018

Witajcie! Helena ma 9m. Wymiotowala po podaniu dan zawierajacych jajka, dwa-trzy razy. Przeczytalam gdzies, ze dziecko wykazujace nietolerancje nā jeden produkt, moze tez miec bazilika alergie nā inne. Temu nie podawalam jeszcze pasta z orzechow.. jakie jest sadzēries zdanie nā ten temat? Bardzo dziekuje!
P.S. wyprobowalam wiele przepisow z Waszego bloga, uwielbiamy, choc malenkie porcje Helcia zajada raczkami, widocznie tyle potrzebuje. Pozdrawiam serdecznie!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 12.09.2018

Niestety alergii nie rpzewidzisz, poki nie sprobujesz. Jak się boisz, nie podawaj, ale nie będziesz wiedziała. W sprawie alergii, zawsze konsultuj z lekarzem, bo same wymioty nie muszą być dowodem.

Justyna

Dodano opinię: 26.10.2018

Zrobiłam – jest pyszne, ale…czy wasze masło, też jest tak bardzo gęste i ciężko jest nim smarować? A może macie jakiś pomysł jak zrobić by było mniej gęste?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.10.2018

Dodaj oleju koko

Daria

Dodano opinię: 27.02.2019

Maslo rozwarstwilo sie podczas blendowania i jest bardzo twarde, nie przypomina kremu. Co moglam zrobic zle?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.03.2019

wina orzechów, mogły byc stare

Sylwia

Dodano opinię: 02.04.2019

Jakiego blendera używacie? Ja już drugi spaliłam… Moc 700W to za mało?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.05.2019

Braun

MariaPa

Dodano opinię: 27.07.2020

A z orzechów włoskich tez wyjdzie? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.08.2020

Wyjdzie, ale smak będzie zupełnie inne, orzechy włoskie są dużo bardziej intensywne od nerkowca.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek