Masło ziołowo – czosnkowe. Nie myślcie, że to suchar. Pozory. Najpierw chwila zwierzeń;) To smarowidło to mój klasyk z lat… studenckich? Nie było wyjazdu, byśmy go sobie nie serwowali. Oczywiście nasze wersje były mocno ostre, a na czosnku nie oszczędzaliśmy. Serio… Jedliśmy go wszyscy, takie były zasady. Kto nie jadł, musiał umrzeć… wąchając ten smród czosnkowy:) Nawet miętówki stawały się czosnkowe:) Ten przepis jest łagodniejszy, ale równie zdrowy. Oczywiście możecie zaszaleć… Tylko może nie rano. Wieczorem. Smak… Boooski. Tylko idźcie od razu spać:)
składniki:
- 100 g masła 82%
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 gałązka natki pietruszki
- 1 – 2 gałązki koperku
- 1 gałązka oregano/bazylii
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- opcjonalnie szczypta kurkumy w proszku
Masło powinno być w temperaturze pokojowej.
Koperek, oregano/bazylię i natkę posiekaj i dodaj do masła razem z wycisniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Wymieszaj wszysko dokładnie. Najwygodniej jest za pomocą widelca. Gotowe:)
Masło ziołowo – czosnkowe to idealny dodatek. Możesz używać go klasycznie – do kanapek, ale również smarować nimi chlebek do grzanek, wytrawnych tostów francuskich , zapiekanek , ziołowych bagietek itp.
Kto raz zje masło ziołowo – czosnkowe, pokocha na wieki.
Przechowuj je w lodówce.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (3)
Meg
Dodano opinię: 03.11.2018
Robię od lat. Klasyk.
Marlena
Dodano opinię: 16.02.2019
Strzał w 10 z piekarnika ?nawet chrupiące skórki zniknęły…
julia1milosz
Dodano opinię: 15.11.2019
Ja robiłam na grilla, ale z natką pietruszki i cytryną