Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

14 września 2021

Miękkie ciasteczka dyniowe z czekoladą

Ciasteczka, które uzależniają. Dynia, czekolada to mistrzowskie połączenie. Idealne do domowego kakao.

Miękkie ciasteczka dyniowe z czekoladą

Miękkie ciasteczka dyniowe z czekoladą

Jesień bez dyni? Nie może być! To jak Psi Patrol bez Everesta, nie sądzicie?:))

Ciasteczka dyniowe sprawdzą się na długie jesienne popołudnia, do plecaka na wycieczkę oraz jako drugie śniadanie, bo są bardzo sycące. Zaczynamy:)

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych (mogą być błyskawiczne)
1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
1/2 kostki miękkiego masła
1 jajko
2 łyżeczki masła orzechowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 kostki gorzkiej czekolady (min. 75% kakao)
3 łyżki posiekanych rodzynek
2 łyżki cukru trzcinowego
1 szklanka odsączonego z nadmiaru wody puree* z dyni

Wykonanie:

Piekarnik nastaw na 180 'C z termoobiegiem, blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Do miski przełóż: płatki owsiane, amarantus ekspandowany, proszek do pieczenia, posiekane rodzynki, cukier. Wymieszaj łyżką. Dodaj puree, masło, rozbełtane jajko, masło orzechowe, czekoladę (najpierw ją posiekaj) i wymieszaj wszystko mikserem. Masa nie będzie bardzo gęsta, powinna być luźna, ale nie lejąca. Jeśli taka jest i zbyt łatwo spada z łyżki, dodaj ok. 1/3 szklanki płatków owsianych. Jeśli masa jest luźna ale trzyma się łyżki, jest ok:)) Piszę to, bo wszystko tak naprawdę zależy od tego jak bardzo wasze puree z dyni zawiera wodę (oby jak najmniej).

Nabieraj porcję ciasta na łyżkę i kładź na blachę, tworząc grube ciasteczka, takie na ok 1,5 cm wysokości. Nadawaj kształt, przyklepując widelcem. Zobacz pierwsze zdjęcie. Piecz ciastka 20 minut, pozostaw do ostygnięcia na kratce. Smakują pysznie nawet na drugi dzień. Jeśli zupełnie pominiesz cukier, możesz podać je również niemowlakowi.

*Nie wiesz co to puree z dyni? Po prostu pulpa! Uzyskasz ją najłatwiej i najszybciej krojąc dynię na duże kawałki i wydrążając pestki i miękki miąższ. Następnie nastawiasz piekarnik na 200’C z termoobiegiem, blachę wykładasz papierem do pieczenia i układasz kawałki dyni, skórą do blachy. Możesz skropić je małą ilością oliwy i wstawiasz do piekarnika na ok. 40 min, aż dynia zmięknie. Wyjmujesz, łyżką oddzielasz miąższ od skóry, blendujesz i masz puree:)) Zostaw je do ostygnięcia, odcedź z nadmiaru wody i po porcjuj, przyda Ci się do zup, bułek, ciasteczek i wielu innych jesiennych przepisów.

Jak zrobić najlepsze puree z dyni? Zobacz ten wpis.

Miękkie ciasteczka dyniowe z czekoladą
Miękkie ciasteczka dyniowe z czekoladą
Miękkie ciasteczka dyniowe z czekoladą
Miękkie ciasteczka dyniowe z czekoladą

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (52)

Kasia

Dodano opinię: 09.10.2019

Nawet na drugi dzień? Tzn że nie można ich przechowywać?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2019

mogą zostać na drugi dzień:)

Kinga

Dodano opinię: 09.10.2019

Jakiego masła orzechowego używacie?:) jeśli je pominę to tez pewnie wyjdą?:)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2019

masła orzechowego od olini.pl, wyjdą, ale możesz dodać np. orzechy zmielone jeśli masz.

Anaka

Dodano opinię: 09.10.2019

Pytanie trochę z innej beczmi. Skąd są figurki psiego patrolu? ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2019

na allegro dawno temu kupiła:)

Daria

Dodano opinię: 10.10.2019

Czy zamiast rodzynek może być żurawina bo akurat mam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2019

jasne

Aga

Dodano opinię: 10.10.2019

Cześć
Wyglądają apetycznie i już miałam ochotę zabrać się do pracy , lecz… czy mogę pominąć amarantus ekspandowany bądź czymś go zastąpić??
Pozdrawiam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2019

dodaj płatki owsiane zamiast amarantusa:)

Dorota

Dodano opinię: 10.10.2019

Kochane, a bez termoobisgu jak piec?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2019

o 20 stopni wyższa temp.

Magda

Dodano opinię: 11.10.2019

Hej 🙂 pogoda robi sie coraz chlodniejsza.. polecacie jakies bidony termiczne?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2019

same będziemy dopiero testować :)więc jeszcze nie.

Magda

Dodano opinię: 15.10.2019

To jakby jakiś Wam przypadł do gustu, proszę dajcie znać na blogu czy fb 😀

Ania

Dodano opinię: 12.10.2019

Mogę zastąpić cukier trzcinowy kokosowym? Dla niemowlaka (10 m)?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.12.2019

cukier dopiero po roku

Agnieszka

Dodano opinię: 12.10.2019

Czy po upieczeniu mogę zamrozić połowę?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.10.2019

tak

Monika

Dodano opinię: 12.10.2019

Czy zamiast płatków owsianych mogę użyć jaglanych?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.10.2019

nie

Ewelina

Dodano opinię: 12.10.2019

Mam tylko amarantus w ziarnach. Mogę go ugotować i dodać też pół szklanki? Czy lepiej płatkami owsianymi zastąpić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.10.2019

płatkami owsianymi

Mama Marysi

Dodano opinię: 14.10.2019

Ciastka są fantastyczne 🙂 Zrobiłam z pół porcji na próbę, zniknęły w 15 minut. Dynię odsaczylam przez bawełnianą szmatke- ciasto wyszło gęste i klejące, idealne do formowania ciasteczek. Uwielbiam dynię A to kolejny sposób na pyszne co nieco 🙂 dzięki

Ula

Dodano opinię: 18.10.2019

Hej, a co zamiast masła? Olej? Jesteśmy na diecie bezmlecznej. Pozdrawiam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.10.2019

tak:)

Agi

Dodano opinię: 29.10.2019

Witam, jaki rodzaj dyni byłby odpowiedni do tych ciastek? czy można zastąpić cukier trzcinowy – brązowym?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.12.2019

Hokaido. Można

Karolina

Dodano opinię: 30.10.2019

Ile tego wyjdzie z jednej porcji dla 22 przedszkolaków wystarczy jedna porcja

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.11.2019

dla przedszkolaków, to chyba z 5 porcji,hihihihihi

Magda

Dodano opinię: 31.03.2020

Czy można dać kakao zamiast na czekolady i trochę więcej cukru wtedy?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2020

tak

Kasia

Dodano opinię: 23.10.2020

Znikają jeszcze ciepłe. Przepyszne!!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.10.2020

🙂

Klaudia

Dodano opinię: 31.10.2020

Jeśli mogę zastąpić masło ( dieta bez bmk) olejem to ile go wtedy dać ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.11.2020

Najłatwiej podobną ilością oleju kokosowego.

Asia

Dodano opinię: 31.10.2020

Mniam 🙂 zamiast masła orzechowego mam z migdałów od olini, pewnie też wyjdzie? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.11.2020

Powinno.

Ewa

Dodano opinię: 31.10.2020

Czy mogę pominąć masło orzechowe? Lub dać zmielone migdały (taka sama ilość?). Mamy alergie na orzeszki 🙁

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.11.2020

Pomiń, możesz dać ciut więcej puree

MariaPa

Dodano opinię: 03.11.2020

A czym najlepiej masę rozrzedzić? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.11.2020

Można dodać odrobinę oleju lub łyżkę jogurtu.

Małgosia

Dodano opinię: 11.11.2020

A może być dynia uparowana?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 12.11.2020

Tak.

Alicja

Dodano opinię: 19.11.2020

Nie mam cukru trzcinowego a nie chcę dawać zwykłego. Mogę zamiast tego dodać miodu? Ile wtedy łyżeczek? Albo banana?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.11.2020

Najzdrowiej dodać banana

Angelika

Dodano opinię: 14.01.2021

Podziwiam Was, że odpisujecie na każdy komentarz. Brawo ?

Karina

Dodano opinię: 14.09.2021

Czy z mrożona dynia tez wyjdzie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Trzeba będzie dobrze odsączyć z nadmiaru wody

Anna

Dodano opinię: 30.09.2021

Pycha, super do robienia wspólnie z dwulatkiem. Dziękuję, uratowałyście dzień chłopaka ???

Natalia

Dodano opinię: 30.11.2021

Ile banana zastępuje 2 łyżki cukru?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Nie ma na to odpowiedzi- zależy od słodyczny banana i efektu jaki chcemy uzyskać.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek