Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

03 sierpnia 2014

Mięsne roladki naleśnikowe

ciasto na naleśniki   2 szklanki mąki pszennej (u mnie szklanka pszennej i szklanka pełnoziarnistej);   1,5 szklanki mleka roślinnego; jajko; łyżka oliwy koperek.   Koperek posiekać. Wszystkie składniki zmiksować (jeśli ciasto jest za rzadkie, dodać mąki, za gęste – mleka). Smażyć naleśniki na patelni bez tłuszczu. Polecam smażyć odrobinę grubsze naleśniki, żeby łatwiej było...

ciasto na naleśniki

 

2 szklanki mąki pszennej (u mnie szklanka pszennej i szklanka pełnoziarnistej);

 

1,5 szklanki mleka roślinnego;
jajko;
łyżka oliwy
koperek.
 
Koperek posiekać. Wszystkie składniki zmiksować (jeśli ciasto jest za rzadkie, dodać mąki, za gęste – mleka). Smażyć naleśniki na patelni bez tłuszczu. Polecam smażyć odrobinę grubsze naleśniki, żeby łatwiej było zwijać roladki.
 
farsz
400 g. mięsa mielonego (u mnie indycze);
1,2 ząbki czosnku;
jajko;
1/2 szklanki ryżu;
zioła (u mnie bazylia, oregano).

Ryz gotować w szklance wody. Mięso smażyć na patelni bez tłuszczu lub dusić w niewielkiej ilości wody około 10 minut. Dodać wyciśnięty czosnek i porwane zioła. Wystudzić. Mięso, ryż, jajko wymieszać ze sobą dokładnie, najlepiej ręką.  

 
sos
500 ml. przecieru pomidorowego;
2 łyżki wody dla rozrzedzenia; 
mała cebula;
bazylia, oregano.

Drobno pokrojoną cebulkę zeszklić lekko na patelni, dodać przecier, wodę, porwane zioła i zagotować.

Farsz mięsny nakładać na naleśniki, zakładać boki (zdj. nr 2) i zwijać w roladki (zdj. nr 3). Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem pomidorowym i zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Inspiracja z kuchnia wp.
 

 

 

 

 

 
 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (13)

Marta

Dodano opinię: 25.11.2015

Czy roladki nadają się do odgrzania następnego dnia czy naleśniki nie wyschną?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.11.2015

Nie wyschną, jeśli przykryjesz je, np talerzem.

Marlena

Dodano opinię: 26.11.2015

estetyka u nas do dopracowania, ale smak bardzo dobry 🙂

Aga

Dodano opinię: 22.01.2016

Jak to określił mój mąż: gołąbko-naleśniki 🙂 fajny pomysł.

JUsta

Dodano opinię: 27.01.2016

dokładnie czegos takiego szukałam bo mój syn uwielbia farsz z gołąbków i nie mialam pomyslu jak zrobic "gołąbki" inaczej! na pewno skorzystam z przepisu i dam znać jak poszlo 🙂

Kinga

Dodano opinię: 06.11.2016

Witam,

Od jakiego wieku jest to danie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.11.2016

W 9 już podawalyśmy. 

Ola

Dodano opinię: 16.01.2017

Ile sztuk Wychodzi?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.01.2017

Około 8-9.

Marta

Dodano opinię: 27.09.2018

Naczynie zamknąć czy otwarte? Termoobieg?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.09.2018

Zamknięte, termoobieg.

Ela

Dodano opinię: 21.08.2019

Kocham wasze przepisy, odkąd z nich korzystam robię córce codziennie coś nowego, pysznego. Uwielbiam Was za te szybkie przepisy ❤️ a co do tych naleśników chciałam zapytać czy można zamrozić na zapas?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.08.2019

:* powinno się udać.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek