Babka to ciasto doskonałe, bo robi się ją bardzo szybko. Dziś w wersji bardzo aromatycznej, a przepis na babkę klasyczną znajdziecie w naszej książce:).
- 200 g migdałów obranych ze skórki lub płatków
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kokosowej (można zastąpić pszenną)
- 3 jajka
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki syropu daktylowego/miodu
- 200 ml śmietanki 30%
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Migdały zblenduj na masło. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do nich słodziwo, żółtka, ziarnka z laski wanilii i wymieszaj mikserem na wolnych obrotach. Dodaj do masy mąkę, proszek do pieczenia i masę migdałową. Zmiksuj na większych obrotach, ale tylko do momentu połączenia się składników. Na koniec dodaj śmietanę kremówkę i wymieszaj łyżką.
Formę wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Przelej do niej ciasto. Piecz w 170’C góra dół przez około 50 minut.
Polewa (opcjonalnie)
składniki:
50 g czekolady (u mnie 70%)
1 łyżeczka oleju kokosowego
płatki migdałów do posypania
Czekoladę i olej kokosowy rozpuść w talerzu na parze. Polej ostudzone ciasto i posyp płatkami migdałów.
Asia mówi, że jestem leniwa, bo kupuję w Lidlu już gotowe sproszkowane migdały:):). Bardzo się z nią zgadzam:) i Wam takie lenistwo też polecam. Jeśli kupicie takie migdały, ucieranie z nich masełka to tylko chwilka:)
Do babki możesz dodać bakalie.
Inspiracja-Dorota z „moje wypieki”
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (54)
Gosia
Dodano opinię: 24.03.2016
Witam. Brak u mnie mąki kokosowe. Jak zmiele wiórki kokosowe to będzie ok?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.03.2016
Po prostu użyj pszennej.
Alina
Dodano opinię: 24.03.2016
Czy jeżeli dodam bakalie to powinnam je namoczyć wczesniej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.03.2016
Tak.
Agnieszka
Dodano opinię: 24.03.2016
Witam serdecznie:) Czy mąkę pszenną można zastąpić inną?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.03.2016
Nie próbowałam, ale gdybym miała tak zaszaleć, to użyłabym orkiszowej.
Asia
Dodano opinię: 24.03.2016
Witam serdecznie, od jakiego wieku można podawać tą babkę??? Pozdrawiam ciepło i dziękuję za świetny blog !! Wasze przepisy są genialne – proste i zdrowe dziękuję! 🙂 🙂 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.03.2016
My takie ciasta podawalysmy po 9 miesiącu. Dziękujemy za miłe słowa:)
Justyna
Dodano opinię: 25.03.2016
Następny wspaniały przepis! Nigdy nie bledowałam migdałów – czy zwykły ręczny blender/ żyrafa da radę? Jakieś podpowiedzi w tej kwestii? Czego Wy używacie?
Kiedyś blenderem robiłam naturalną nutellę z orzechów laskowych i blender mi padł 🙁
Wesołych Swiąt,
Justyna
Ania
Dodano opinię: 25.03.2016
Szklanka mąki to ile gram?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.03.2016
Około 160-170g.
Ania
Dodano opinię: 25.03.2016
Miksowałam sproszkowane migdały blenderem ręcznym i to co mi wyszło przypomina hałwę – zbita, krucha masa. Masła to nie przypomina. Czy to jest ok?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.03.2016
Jest ok.
Ania
Dodano opinię: 25.03.2016
chałwę*
Marta
Dodano opinię: 25.03.2016
Upiekłam babkę i… pomimo mojej wielkiej sympatii do Waszych przepisów, muszę przyznać, że nie ma szału. Jak dla mnie, jest ona całkowicie nijaka.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.03.2016
Dziękujemy za sympatię:)
Kasia
Dodano opinię: 25.03.2016
Smietanę ubijamy? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.03.2016
Nie.
ania
Dodano opinię: 26.03.2016
zaopatrzyłam sie w końcu w Waszą książkę i zaczynam tworzyć tygodniowe menu:) mam jednak pytanie o mleko kokosowe bo Wy chyba używacie tylko takiego z puszki? A co z robionym domowym? Będzie ok w Waszych przepisach zamiast tego puszkowego?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.03.2016
Raczej nie, bo to domwe jest wodniste, a te z puszki są o konsystencji stałej więc do ubijania na śmietanę nadają się tylko te sklepowe, ale do gotowania dan np. nalesników domowe jak najbardziej:)
Asia
Dodano opinię: 14.04.2016
Witam, mam pytanie: jakiej firmy kupujecie mleko kokosowe? Bo te ktore spotykam ma zawsze beznadziejny skład 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.04.2016
Firmy nie pamiętam ale kupuję w Piotrze i Pawle.
Asia
Dodano opinię: 17.04.2016
Dziękuję 🙂 chyba znalazłam – Terresana BIO. Skład super 🙂
Agnieszka
Dodano opinię: 11.07.2016
Polecam mleko o pojemności 1 litra (dostępne np. na allegro) Aroy-D. Skład jest fajny, a zrobiona z niego bita śmietana nie wymaga używania cukru i z powodzeniem można jej użyć do tortów 🙂
m
Dodano opinię: 02.04.2016
Niestety wyszedł wielki zakalec :/ czy to przez mąkę kokosową? Może złe proporcje?, mąka kokosowa wchloneła całą wilgoć z ciasta 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.04.2016
Nie mam pojęcia co poszlo nie tak. Jedyne co przychodzi mi do głowy, to czy składniki były w temp. Pokojowej?
babajaga
Dodano opinię: 04.04.2016
Zakalec mi wyszedł! 🙁 nie wiem dlaczego? powinnam była ubijać białka dłużej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.04.2016
Białka muszą być ubite na sztywną pianę. Ale powodow zakalca może być wiele, np za zimne składniki.
kasia
Dodano opinię: 14.04.2016
Czy wszystkie negatywne komentarze są usuwane?!?!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.04.2016
Akceptujemy kulturalną i konstruktywną krytykę, usuwany jest tylko brak kultury, lub komentarze niezgodne z tematyką bloga.
Agnieszka
Dodano opinię: 11.07.2016
Czy śmietankę można czymś zastąpić? syn ma skazę i nie podaję mu niczego z mlekiem krowim.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.07.2016
Np mlekiem kokosowym.
Jowanka Malik
Dodano opinię: 26.07.2016
A co będzie jeśli nie dodam tego masła migdałowego?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.07.2016
Nie będzie to migdałowa babka
Kasia
Dodano opinię: 12.01.2017
Czy mogę zamiast mielic migdaly dodac mąkę migdalowa?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.01.2017
Tak.
Joasia
Dodano opinię: 14.04.2017
Witam!
Ile cukru waniliowego proponujecie zamiast laski wanilii? Ja bym dała całą torebkę…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.04.2017
Nie polecay w ogóle cukru waniliowego.
Natalia
Dodano opinię: 10.11.2017
Witam,
Jeśli dawałabym mleko kokosowe zamiast smietanki 30%, tak jak w komentarzach zaproponowałyście, to czy miałoby to być mleko kokosowe domowej roboty, takie płynne, czy sklepowe o stałej konsystencji?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.11.2017
Sklepowe, gęsta część.
Justyna
Dodano opinię: 30.11.2018
Czy można upiec w tortownicy bądź jako małe pojedyncze babeczki ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.12.2018
Tak
Dorota
Dodano opinię: 17.12.2019
Cześć! mam pytanie – może trywialne ;)) co to znaczy zblendować migdały na masło? zblendować na gładką masę ? z góry dziękuję za odpowiedz 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 19.12.2019
gdy blindujesz orzechy stają się najpierw proszkiem, a w efekcie końcowym kremem – masłem.
Kamila
Dodano opinię: 11.04.2020
Mam w domu gotowe zmielone migdały, mogę użyć? Jeśli tak, to ile tego proszku odpowiada 200g całych migdałów? Dziękuję za odpowiedź 🙂
Aga
Dodano opinię: 01.04.2021
Dziewczyny, podbijam pytanie. Kupiłam gotowe zmielone migdały, dodać ich tyle co w przepisie? Ania wspominała, że też z nich korzysta 😉
Aga
Dodano opinię: 09.04.2021
Edit: dodałam tyle mielonych migdałów co w przepisie i upiekłam w formie na muffinki (ok. 20-25 min.) i wyszły super 🙂 może komuś się przyda.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Tak
Kasia
Dodano opinię: 02.04.2021
Hej dziewczyny 🙂 po 100kroć dziękuję za Waszego bloga ? nie jeden raz ratował tyłek i żołądek 😀
Czy możecie doradzić jaką mąka zastąpić mąkę pszenną? Chwilowo jesteśmy na diecie bez glutenu-cukru-nabiału ?a noe chce dzieciom całkowicie odbierać świąt ? czy mieszanka bezglutenowa będzie ok? 🙂 Pozdrawiamy!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Tak, mieszanka jest ok.
Weronika
Dodano opinię: 02.04.2021
Ohhhhh noooo! :((( nie przeczytałam wcześniej wszystkich komentarzy. A trzeba było – mi też wyszedł mega zakalec ;( a wszystko tak jak trzeba robiłam, zdawałoby się. Dzień przed Świetami i pierwszy raz w życiu całe ciasto do kosza. Smuteczek ogromny.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
🙁
Angela
Dodano opinię: 01.05.2021
Czy można w ogóle pominąć śmietankę albo zastąpić ją np. kefirem? Nie mam w domu śmietanki, obecnie jest majówka i wszystko pozamykane, a ja mam ochotę na tę przepyszną babkę ;p
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.05.2021
Pominąć nie, ale można popróbować z zamianą na jogurt czy coś innego.