Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

24 marca 2016

Migdałowa babka

Babka to ciasto doskonałe, bo robi się ją bardzo szybko. Dziś w wersji bardzo aromatycznej, a przepis na babkę klasyczną znajdziecie w naszej książce:). 200 g migdałów obranych ze skórki lub płatków 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kokosowej (można zastąpić pszenną) 3 jajka 1 laska wanilii 2 łyżki syropu daktylowego/miodu 200 ml śmietanki 30%...

image

Babka to ciasto doskonałe, bo robi się ją bardzo szybko. Dziś w wersji bardzo aromatycznej, a przepis na babkę klasyczną znajdziecie w naszej książce:).

  • 200 g migdałów obranych ze skórki lub płatków
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej (można zastąpić pszenną)
  • 3 jajka
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki syropu daktylowego/miodu
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Migdały zblenduj na masło. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do nich słodziwo, żółtka, ziarnka z laski wanilii i wymieszaj mikserem na wolnych obrotach. Dodaj do masy mąkę, proszek do pieczenia i masę migdałową. Zmiksuj na większych obrotach, ale tylko do momentu połączenia się składników. Na koniec dodaj śmietanę kremówkę i wymieszaj łyżką.

Formę wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Przelej do niej ciasto. Piecz w 170’C góra dół przez około 50 minut.

Polewa (opcjonalnie)

składniki:

50 g czekolady (u mnie 70%)

1 łyżeczka oleju kokosowego

płatki migdałów do posypania

Czekoladę i olej kokosowy rozpuść w talerzu na parze. Polej ostudzone ciasto i posyp płatkami migdałów.

Asia mówi, że jestem leniwa, bo kupuję w Lidlu już gotowe sproszkowane migdały:):). Bardzo się z nią zgadzam:) i Wam takie lenistwo też polecam. Jeśli kupicie takie migdały, ucieranie z nich masełka to tylko chwilka:)

Do babki możesz dodać bakalie.

image

Inspiracja-Dorota z „moje wypieki”

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (54)

Gosia

Dodano opinię: 24.03.2016

Witam. Brak u mnie mąki kokosowe.  Jak zmiele wiórki kokosowe to będzie ok?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.03.2016

Po prostu użyj pszennej.

Alina

Dodano opinię: 24.03.2016

Czy jeżeli dodam bakalie to powinnam je namoczyć wczesniej? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.03.2016

Tak.

Agnieszka

Dodano opinię: 24.03.2016

Witam serdecznie:) Czy mąkę pszenną można zastąpić inną?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.03.2016

Nie próbowałam, ale gdybym miała tak zaszaleć, to użyłabym orkiszowej.

Asia

Dodano opinię: 24.03.2016

Witam serdecznie, od jakiego wieku można podawać tą babkę??? Pozdrawiam ciepło i dziękuję za świetny blog !! Wasze przepisy są genialne – proste i zdrowe dziękuję! 🙂 🙂 🙂

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.03.2016

My takie ciasta podawalysmy po 9 miesiącu. Dziękujemy za miłe słowa:)

Justyna

Dodano opinię: 25.03.2016

Następny wspaniały przepis! Nigdy nie bledowałam migdałów – czy zwykły ręczny blender/ żyrafa da radę? Jakieś podpowiedzi w tej kwestii? Czego Wy używacie?

Kiedyś blenderem robiłam naturalną nutellę z orzechów laskowych i blender mi padł 🙁

Wesołych Swiąt,

Justyna

Ania

Dodano opinię: 25.03.2016

Szklanka mąki to ile gram?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.03.2016

Około 160-170g. 

Ania

Dodano opinię: 25.03.2016

Miksowałam sproszkowane migdały blenderem ręcznym i to co mi wyszło przypomina hałwę – zbita, krucha masa. Masła to nie przypomina. Czy to jest ok?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.03.2016

Jest ok.

Ania

Dodano opinię: 25.03.2016

chałwę*

Marta

Dodano opinię: 25.03.2016

Upiekłam babkę i… pomimo mojej wielkiej sympatii do Waszych przepisów, muszę przyznać, że nie ma szału. Jak dla mnie, jest ona całkowicie nijaka.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.03.2016

Dziękujemy za sympatię:) 

Kasia

Dodano opinię: 25.03.2016

Smietanę ubijamy? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.03.2016

Nie.

ania

Dodano opinię: 26.03.2016

zaopatrzyłam sie w końcu w Waszą książkę i zaczynam tworzyć tygodniowe menu:) mam jednak pytanie o mleko kokosowe bo Wy chyba używacie tylko takiego z puszki? A co z robionym domowym? Będzie ok w Waszych przepisach zamiast tego puszkowego?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.03.2016

Raczej nie, bo to domwe jest wodniste, a te z puszki są o konsystencji stałej więc do ubijania na śmietanę nadają się tylko te sklepowe, ale do gotowania dan np. nalesników domowe jak najbardziej:)

Asia

Dodano opinię: 14.04.2016

Witam, mam pytanie: jakiej firmy kupujecie mleko kokosowe? Bo te ktore spotykam ma zawsze beznadziejny skład 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.04.2016

Firmy nie pamiętam ale kupuję w Piotrze i Pawle. 

Asia

Dodano opinię: 17.04.2016

Dziękuję 🙂 chyba znalazłam – Terresana BIO. Skład super 🙂

Agnieszka

Dodano opinię: 11.07.2016

Polecam mleko o pojemności 1 litra (dostępne np. na allegro) Aroy-D. Skład jest fajny, a zrobiona z niego bita śmietana nie wymaga używania cukru i z powodzeniem można jej użyć do tortów 🙂

m

Dodano opinię: 02.04.2016

Niestety wyszedł wielki zakalec :/ czy to przez mąkę kokosową? Może złe proporcje?, mąka kokosowa wchloneła całą wilgoć z ciasta 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.04.2016

Nie mam pojęcia co poszlo nie tak. Jedyne co przychodzi mi do głowy, to czy składniki były w temp. Pokojowej? 

babajaga

Dodano opinię: 04.04.2016

Zakalec mi wyszedł! 🙁 nie wiem dlaczego? powinnam była ubijać białka dłużej?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.04.2016

Białka muszą być ubite na sztywną pianę. Ale powodow zakalca może być wiele, np za zimne składniki. 

kasia

Dodano opinię: 14.04.2016

Czy wszystkie negatywne komentarze są usuwane?!?!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.04.2016

Akceptujemy kulturalną i konstruktywną krytykę, usuwany jest tylko brak kultury, lub komentarze niezgodne z tematyką bloga. 

Agnieszka

Dodano opinię: 11.07.2016

Czy śmietankę można czymś zastąpić? syn ma skazę i nie podaję mu niczego z mlekiem krowim. 

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.07.2016

Np mlekiem kokosowym. 

Jowanka Malik

Dodano opinię: 26.07.2016

A co będzie jeśli nie dodam tego masła migdałowego?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.07.2016

Nie będzie to migdałowa babka

Kasia

Dodano opinię: 12.01.2017

Czy mogę zamiast mielic migdaly dodac mąkę migdalowa?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.01.2017

Tak.

Joasia

Dodano opinię: 14.04.2017

Witam!

Ile cukru waniliowego proponujecie zamiast laski wanilii? Ja bym dała całą torebkę…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.04.2017

Nie polecay w ogóle cukru waniliowego. 

Natalia

Dodano opinię: 10.11.2017

Witam,
Jeśli dawałabym mleko kokosowe zamiast smietanki 30%, tak jak w komentarzach zaproponowałyście, to czy miałoby to być mleko kokosowe domowej roboty, takie płynne, czy sklepowe o stałej konsystencji?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.11.2017

Sklepowe, gęsta część.

Justyna

Dodano opinię: 30.11.2018

Czy można upiec w tortownicy bądź jako małe pojedyncze babeczki ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.12.2018

Tak

Dorota

Dodano opinię: 17.12.2019

Cześć! mam pytanie – może trywialne ;)) co to znaczy zblendować migdały na masło? zblendować na gładką masę ? z góry dziękuję za odpowiedz 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.12.2019

gdy blindujesz orzechy stają się najpierw proszkiem, a w efekcie końcowym kremem – masłem.

Kamila

Dodano opinię: 11.04.2020

Mam w domu gotowe zmielone migdały, mogę użyć? Jeśli tak, to ile tego proszku odpowiada 200g całych migdałów? Dziękuję za odpowiedź 🙂

Aga

Dodano opinię: 01.04.2021

Dziewczyny, podbijam pytanie. Kupiłam gotowe zmielone migdały, dodać ich tyle co w przepisie? Ania wspominała, że też z nich korzysta 😉

Aga

Dodano opinię: 09.04.2021

Edit: dodałam tyle mielonych migdałów co w przepisie i upiekłam w formie na muffinki (ok. 20-25 min.) i wyszły super 🙂 może komuś się przyda.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Tak

Kasia

Dodano opinię: 02.04.2021

Hej dziewczyny 🙂 po 100kroć dziękuję za Waszego bloga ? nie jeden raz ratował tyłek i żołądek 😀
Czy możecie doradzić jaką mąka zastąpić mąkę pszenną? Chwilowo jesteśmy na diecie bez glutenu-cukru-nabiału ?a noe chce dzieciom całkowicie odbierać świąt ? czy mieszanka bezglutenowa będzie ok? 🙂 Pozdrawiamy!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Tak, mieszanka jest ok.

Weronika

Dodano opinię: 02.04.2021

Ohhhhh noooo! :((( nie przeczytałam wcześniej wszystkich komentarzy. A trzeba było – mi też wyszedł mega zakalec ;( a wszystko tak jak trzeba robiłam, zdawałoby się. Dzień przed Świetami i pierwszy raz w życiu całe ciasto do kosza. Smuteczek ogromny.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

🙁

Angela

Dodano opinię: 01.05.2021

Czy można w ogóle pominąć śmietankę albo zastąpić ją np. kefirem? Nie mam w domu śmietanki, obecnie jest majówka i wszystko pozamykane, a ja mam ochotę na tę przepyszną babkę ;p

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.05.2021

Pominąć nie, ale można popróbować z zamianą na jogurt czy coś innego.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek