Migdałowa kanapka to już klasyk niczym placki z kaszy manny. W naszym domu to śniadaniowy pewnik. Proste i bardzo wartościowe śniadanie.
Jajka wymieszaj z mąką, migdałami, amarantusem, karobem i posiekanymi listkami mięty. Połącz za pomocą łyżki. Rozgrzej olej na patelni (średnica około 18 cm) i wylej na nią ciasto. Smaż gruby placek na niewielkim ogniu. Obróć za pomocą łopatki do naleśników. Po usmażeniu przekrój wzdłuż, rozkładając go na dwie części.
Przygotuj nadzienie:
Twaróg połącz z bananem rozgniatając całość widelcem.
Posmaruj nadzieniem jedną połówkę placka i przykryj drugim. Lekko dociśnij. Całość pokrój w wybrany kształt kanapeczek.
Migdałowa kanapka to potrawa na pożywne, ciepłe śniadania, podwieczorek czy kolację. Jako przekąska też się świetnie sprawdzi.
Gdy nie mam w domu migdałów, zastąp je wiórkami kokosowymi. Tak, wiem, nie jest już wtedy migdałową kanapką, ale co tam… Smakuje równie wybornie:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (74)
Jula G.
Dodano opinię: 24.10.2014
pycha!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.10.2014
Na zdrowie:)
Anonymous
Dodano opinię: 24.10.2014
A jakie nadzienie dla uczulonych na banana ze skaza bialkowa? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.10.2014
muz z dyni:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.10.2014
Przepraszam za literówkę. Chodziło mi oczywiście o mus z dyni, czyli zblendowaną dynie np. z gruszką.
Anonymous
Dodano opinię: 04.11.2014
Brzmi pysznie. Dziekuje.
Magdalena Kuchaja
Dodano opinię: 24.10.2014
świetny pomysł!
Susanna szyje
Dodano opinię: 26.10.2014
My nadal zapychamy babeczki bananowe (upiekłam po raz 4 w ciągu 2 dni) ale jutro będą kanapeczki 🙂
Anonymous
Dodano opinię: 21.11.2014
czy takie kanapeczki można podać drugiego dnia po zrobieniu? właśnie szykujemy się do wyjazdu i zastanawiam się czy mogę je na jutro przygotować na podwieczorek lub drugie śniadanie… góry dziękuję za odpowiedź:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.11.2014
Ja te kanapeczki przygotowuję synowi do żłobka. Tylko nadzienie robię rano. Myślę,że też tak możesz zrobić. Pozdrawiam.
Ewa
Dodano opinię: 16.08.2015
Mam pytanie odnośnie ciasta po upieczeniu. A mianowicie mi wyszło takie gumiasto-naleśnikowe a na zdjęciu wygląda na puszyste. Dla mnie smak super tylko mój Mały raz ugryzł i nie spodobało mu się naleśnik i pomimo ze było widać ze chce jeszcze to konsystencja mu nie odpowiadała 🙁 . Może białka ubić żeby było bardziej puszyste…???
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.08.2015
Ale nie pieczemy tego naleśnika, tylko smażymy…) Jeśli ubijesz białka, na pewno będzie bardziej puszysty. ja nigdy nie musiałam, zwłaszcza, ze lubię w tym przepisie to, że szybko się robi:)Spróbuj:)!
Mama Ninki
Dodano opinię: 20.10.2015
zrobiłam i ekstra, tylko jednak do ciasta dałam troche cukru (grzech!) 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.10.2015
Oj,grzech
Magda
Dodano opinię: 22.11.2015
Czy można dać migdały w płatkach? akurat takie mam 🙂 wtedy zblendowac? dziękuję z góry za pomoc 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.11.2015
Jasne, tylko zblendować;)
Ania
Dodano opinię: 20.04.2016
Witam, czym można zastąpić amarantus w przepisie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.04.2016
Dodaj w to miejsce więcej migdałów.
Ania
Dodano opinię: 21.09.2017
Może być ricotta zamiast twarogu?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.10.2017
tak:)
Ania
Dodano opinię: 04.10.2017
Witam, bardzo lubimy tą kanapkę tylko zawsze wychodzi nam taka gumowata i mokra w środku co robię żle? Smażę na małej patelni i wychodzi bardzo pałski naleśnik nie da się go już przekroić niestety a u was na zdjęciu taki puszysty..
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.10.2017
Może po prostu masz większa patelnię. Nie przekrawaj w poprzek ale wzdłuż i przykryj drugą połową.
Iza
Dodano opinię: 23.11.2017
Zrobiłam 🙂 Dziękuję za przepis 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.11.2017
Piękne:)
Magda
Dodano opinię: 22.03.2018
Czy można zamiast płatków migdałowych dodać kokosowe ? Chciała bym zrobić kanapeczki jutro na śniadanie a nie mam płatków migdałowych
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.03.2018
Można
Ana
Dodano opinię: 11.04.2018
genialne 🙂 u nas na sucho, sam placek do ręki, na spacerze. z niewielkim dodatkiem melasy, mniam 🙂
Weronika
Dodano opinię: 01.04.2020
Co można zastosować zamiast jajka?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.04.2020
nie robiłyśmy bez jajka
JULIA
Dodano opinię: 10.07.2020
Ja zamiast jajka daje siemie lniane i wychodzi ?
Justyna
Dodano opinię: 25.06.2018
Smakowalo!
Sylwia
Dodano opinię: 15.08.2018
Jaka mąka zamiast jaglanej?
Kiedyś kupiłam mąkę jaglana i miała taki posmak goryczy ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.08.2018
Jakakolwiek, np. pszenna.
Monia
Dodano opinię: 15.08.2018
Może przeoczyłem czytając ale co z tą mięta?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.08.2018
Już w przepisie.
Kasia
Dodano opinię: 15.08.2018
A co z tą mięta, pokroić do ciasta? ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.08.2018
Tak, juz wpisane.
Ewelina
Dodano opinię: 15.08.2018
Witam, czym moglabym zastapic jajko?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.08.2018
Próbuj bananem, a może https://alaantki.mda.pl/akuafaba-co-to-jest-zamiennik-jajka/
Kika
Dodano opinię: 24.08.2018
Mam pytanie dotyczące mielonych migdałów. Mam w całości migdały, wystarczy, że je zmielę, czy powinnam wcześniej obrać że skórki?
Szykuje zdrowe jedzonko na moje imieniny i też z myślą o siostrze, która musi bezglutenowo się żywić :/
Dzięki z góry za odpowiedź 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.08.2018
Jak Ci sie chce, zmiel, będa smaczniejsze, możesz tez zmielić płatki migdałowe. Ale obpwiązku sciągania skórki nie ma.
Kika
Dodano opinię: 25.08.2018
Mam pytanie, czy robiąc migdały w proszku powinnam całe migdały najpierw obrać ze skórki, czy jest to niepotrzebne ?
Jestem ciekawa jak zasmakuje to siostrzeńcowo 😀
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.08.2018
Zawsze będą smaczniejsze bez skórki, ale jak Ci się n8e chce, to ne obieraj.
Asia
Dodano opinię: 12.09.2018
To rewelacyjne danie!!! ? Dziecko zadowolone i najedzone, mama zadowolona, bo szybko się robi, składniki pod ręką, i zdrowo. Czego chcieć więcej? ? To jeden z naszych sztandarowych wyborów. Bardzo dziękuję za przepis! ?
Paulina
Dodano opinię: 05.11.2018
Ten przepis jest super! Nawet mezowi smakowalo, a jemu trudno dogodzic:) Cukier tutaj niepotrzebny.
Nie mam malej patelni, wiec zrobilam w opiekaczu na grilowych wkladkach, wyszlo super! Nie dodalam tluszczu
Patris
Dodano opinię: 05.01.2020
Migdały można zastąpić nerkowcami?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.01.2020
tak
Justyna
Dodano opinię: 07.01.2020
Czym mogę zastąpić banana? Niestety ale moja córcia nie lubi bananów pod żadną postacią.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.01.2020
może bananem z masłem orzechowym
Małgosia
Dodano opinię: 08.01.2020
Jeśli nie mam migdałów ani kososa to mogę pominąć ten składnik czy zastąpić czymś innym?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.01.2020
orzechami
Aga
Dodano opinię: 11.01.2020
Mi wyszedł kakowy omlet czy taki ma byc ???
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.01.2020
?
Dorotty
Dodano opinię: 17.03.2020
Za pierwszym razem zrobiłam z migdałami i czułam tylko smak jaja. Za drugim z orzechów, dałam jedno jajo, trochę mleka i moim zdaniem smaczniejsze. Dziękuję za kolejny fajny przepis.
Jeanette
Dodano opinię: 05.12.2020
Ile Pani daje mleka bo ja tez nie znosze omletow
Mama Antka
Dodano opinię: 22.05.2020
Mój syn ma uczulenie na jaja kurze i jemy tylko przepiórcze .. ile musiałabym użyć takich jajek do przepisu i co zamiast amarantusa jeśli nie chce dać więcej migdałów ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.06.2020
1 jajko kurze to około 4 przepiórcze. Dodaj trochę więcej mąki jaglanej lub ekspandowane jagło
Marysia
Dodano opinię: 22.05.2020
Cześć! Czy mogę użyć mąki kokosowej i wiórek kokosowych zamiast migdałów?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.05.2020
tak
Natalia
Dodano opinię: 24.05.2020
Jak zrobic by to ciasto wyroslo tak jak na zdjeciu? Daje wszytsko co w przepisie, patelnia 18cm i taki plaski jest…moze proszek do pieczemia? 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.06.2020
Możesz spróbować ubić najpierw białka na sztywno i dopiero wymieszać z pozostałymi składnikami.
Dominika
Dodano opinię: 27.05.2020
„Wylej na nią ciasto…”? Czy tylko mi nie wyszła konsystencja lejąca? Wszystkie suche składniki i tylko dwa jajka ? coś zrobiłam źle? ?
Magdalena
Dodano opinię: 04.08.2020
Wyszlo extra, bardzo smaczny i puszysty placek 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.08.2020
Cieszymy się
Paulina
Dodano opinię: 20.02.2021
czy smażenie na oleju dla niemowlaka nie jest problemem?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
Raz na jakiś czas, na małej ilości nie stanowi problemu. Zwłaszcza, gdy smażenie jest krótkie, jak w przypadku różnych placków
Ewelina
Dodano opinię: 28.09.2021
Czy 11 miesięczniak może kakao ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Tak.
Ania
Dodano opinię: 10.10.2021
Smaczne to może dla nas dorosłych. Robiłam i żadne z dzieci nawet nie spojrzało. Ciasto strasznie twarde, gumowe:/
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Może coś nie poszło, jak trzeba.
Natalia
Dodano opinię: 02.02.2022
Migdaly w proszku-chodzi o mąkę migdałowa? Czy wystarczy migdały rozgnieść tłuczkiem do mięsa?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.08.2022
Najlepiej potraktować blenderem
Marta
Dodano opinię: 06.10.2022
Nie wiem co robię źle. Moje dziecko ma za chwilkę 9 miesięcy i nic nie je poza zblendowanym obiadem. Zrobiłam placek z tego przepisu, placek jest zbity, twardy. Czy za dużo jajek w stosunku do pozostałych składników? Ręce opadają. Nie wiem co robić. Syn dostał kawałek placka dosłownie 2mm i trzymał go w buzi 10min i nie wiedział jak to połknąć. Dałam większy kawałek, żeby ugryzł, to nawet nie chciał bobasek buzi otworzyć:(
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.10.2022
Jeśli to już 3mc rozszerzania diety i nie widzisz progresu w umiejętnościach i chęci do jedzenia to warto skonsultować to z neurologopedą