1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej na szklankę wody;
garść migdałów;
2 łyżki wiórek kokosowych (można pominąć);
3 szklanki wody.
Migdały namoczyć (najlepiej przez noc w zimnej wodzie), by móc obrać je ze skórek. Kaszę wypłukać i ugotować w szklance wody – wystudzić. Migdały zblendować, dodać do nich ugotowaną kaszę, wiórki, wlać 3 szklanki wody i ponownie blendować. Całość przecedzić przez gęste sitko lub gazę. Powstały płyn jest mlekiem jaglanym.
Z pozostałości po wykonaniu mleka jaglanego można zrobić ciasteczka ( przepis tutaj )
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (30)
Anonymous
Dodano opinię: 20.12.2014
Witam 🙂 ile takie mleko roślinne może stać w lodówce?
Pozdrawiam i dziękuję za prowadzenie bloga- korzystam niemal codziennie 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.12.2014
Na zdrowie:)!Mleko może stać w lodówce maksymalnie do 4 dni. Pozdrawiamy serdecznie:)
magewa
Dodano opinię: 12.09.2015
Mleczko wyszło, do kawy dla Mamy też smakuje 😉
p.s. linki Wam się zmieniłī i do ciasteczek już jest nieaktyualny (daty trzeba usuwać 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.09.2015
zaraz naprawimy:)
Merlik
Dodano opinię: 08.10.2015
witam,
chciałabym się zapytać od kiedy można podawać mleko kokosowe czy migdałowe ?
pozdrawiam 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.10.2015
Nasze dzieci jadły mleko kokosowe i migdałowe w potrawach około 8,9 miesiąca.
Emilia
Dodano opinię: 19.12.2015
Czy proporcje dla samego mleka migdalowego beda takie same? na poczatku chce jej zrobic czyste mleko jaglane. Gdzieś sie doczytalam ze ta kasze powinno sie moczyc cala noc aby pozbyc sie jakiegos skladnika z niej, który jest ciezkostrawny ale my juz mamy rok i nie wiem czy moge poprostu ta kasze ugotowac i zblendowac czy mam sie bawic….
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.12.2015
Przyznam,że niezbyt zrozumiałam pytanie:)
Martita
Dodano opinię: 04.02.2016
Witam, czy migdały są niezbędne? A jeśli może być bez nich to czy proporcje reszty składników się zmienią? I jeszcze jedno czy takie mleko mogę wykożystać jako bazę do kaszki?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.02.2016
Możesz pominąć migdały,zachowując pozostałe proporcje. Mleka jak najbardziej możesz używać jako baza do kasz.
Martita
Dodano opinię: 05.02.2016
Jak używam takiego mleka do zrobienia na nim kaszki to muszę je przegotować? Czy wodę do zrobienia tego mleka używam surową?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.02.2016
Jeśli gotujesz kaszę,to możesz dodać surowe mleko,ale jeśli zalewasz jakąś błyskawiczną(nie polecamy),to musisz wcześniej mleko zagotować.
Bogusia
Dodano opinię: 08.02.2016
Witam,
Czy kaszę jaglaną wypłukać zimną czy gorącą wodą przed gotowaniem jej? Ile czasu gotować tę kaszę? Czy te 3 szklanki wody które się dodaje to ma być woda zimna surowa, czy przegotowana, czy gorąca? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.02.2016
Kaszę płuczemy w gorącej wodzie. Gotujemy, około 20 minut pod przykryciem, zalewamy póżniej zimną wodą:)
Marlena
Dodano opinię: 10.02.2016
Gorącą? Zgłupiałam… Ja zawsze zimną, bo ubzdurałam sobie, że w ,,Jaglanym detoksie” tak przeczytałam. Aż sprawdzę jutro z ciekawości.
Bogusia
Dodano opinię: 16.02.2016
Dziękuję za odpowiedź, za waszą stonkę i za inspiracje, które z niej czerpię 🙂
Izabela
Dodano opinię: 13.04.2016
A migdały muszą być takie czy w postaci płatków migdałowych też mogą być? Potem je namoczyć czy odrazu takie zblendować?;) super blog;)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.04.2016
Całe migdały będą najlepsze, ale możesz je też pominąć.
ZOFIA
Dodano opinię: 04.07.2016
CZY MLEKO JAGLANE MOGE ROBIC Z KASZA MANNA I SERWOWAC CORCE PRAWIE 7 MIESIECZNEJ NA SNIADANIE?
JESTEM ZACHWYCONA BLW !!! JAK WIDZE JAK LENA JE I BAWI SIE POZNAJE W DOTYKU KONSYSTENCJI NOWE JEDZENIE! MYSLE ZE PRZY JEJ ZABKOWANIU TEZ JEST BARDZO POMOCNE. ZACZYNAMY ODSAWIAC PIERS I ZASTANAWIAM SIE NAD KASZKAMI JAKI JEJ PODAWAC RANO I WIECZOREM EWENTUALNIE W NOCY…
POZDRWIAM WAS DZIEWCZYNY
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.07.2016
Tak, możesz.
Malva
Dodano opinię: 21.12.2016
Witam,
Prosze o porade. Strasznie sie przemeczylam aby przez gaze przelac mleko jaglane. Czy ma Pani jakis sprawdzony sposob na to aby mleko bylo "gladkie" a nie zajmowalo mi to okolo godizny na samo przecedzenie plub balagan w kuchni (mleko mocno pryska jak sie sciska gaze). Dodam, ze ta sama gaza przecedzalam mleko sojowe i w mgnieniu oka sie zrobilo i nie bylo problemow.
Dziekuje za rade
Malva
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.12.2016
To jest kwestia konsystencji produktu podstawowego. Kasza jest gęsta i dlatego taka teudność. Sprobuj krócej blendować, ale to wpłynie na jakość mleka.
Sylwia
Dodano opinię: 27.02.2017
Jak dlugo mozna przechowywać to mlekp?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.03.2017
3 dni.
Ela
Dodano opinię: 05.06.2017
Witam!
Jeśli woda (z tych 3 szklanek) bedzie przegotowana i dodam ja do kaszy jaglanej ,to musze ja potem gotować jeszcze raz zanim dodam kszke błyskawiczną czy już nie?
Gratuluję super bloga !
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.06.2017
Nie:)
Kinga
Dodano opinię: 05.12.2018
czy możecie pokierować na sos do obiadu dla 7-miesiecznego dziecka? Mam 2-latka ktory jada tylko „sosowe” potrawy i niemowlaka, któremu też chciałabym dać taki obiadek. Pulpeciki w sosie smietanowym są rewelacyjne, ale na to chyba za mały? 🙁
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.12.2018
https://alaantki.mda.pl/category/przepisy-blw/rodzaj-dania/dania-z-makaronem/
Agnieszka
Dodano opinię: 05.07.2019
Witam, czy można zrobić mleko z pominięciem migdałów? Chodzi o mleko zastępcze dla 8miesiecznego alergika.
Pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.07.2019
Dla dziecka w 8 m jedyne mleko zastępujące kp jest MM.