szklanka sezamu;
około 6 szklanek wody;
tetra lub gaza.
Sezam moczymy w około 2 szklankach wody przez całą noc. Po tym czasie wylewamy pozostałą wodę, płuczemy sezam i dolewamy 3,4 szklanki wody (w zależności od tego, jak bardzo skondensowany smak chcemy uzyskać). Całość blendujemy dokładnie. Przelewamy wszystko przez tetrę lub gazę i wyciskamy. Powstały płyn jest mlekiem, które przechowujemy w lodówce maksymalnie 2 dni.
Mleko ma piękny, biały kolor i lekko gorzkawy smak, typowy dla sezamu. Jeśli użyjemy sezamu nieprażonego, goryczka będzie mniejsza.
Polecam dosmaczenie mleka syropem klonowym lub, dla dorosłych, miodem
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (10)
magewa
Dodano opinię: 18.09.2015
macie jakiś przepis na pozostałość sezamu? :>
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.09.2015
Moze sezamki? https://alaantki.mda.pl/sezamki-z-owsianki/
Emilia
Dodano opinię: 10.11.2015
a to ma być zwykła chłodna woda, czy ciepła?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.11.2015
Zwykła, może byc chłodna przegotowana lub butelkowa.
aneta
Dodano opinię: 06.03.2016
Czy mleko sezamowe się gotuje?Które mleko roślinne nadaje się do gotowania np.kaszki?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.03.2016
Tak. Gotuje się i nadaje się do kaszki, tylko może być gorzkawe lekko.
Asia
Dodano opinię: 11.06.2019
Niestety moje mleko wyszło tak gorzkie ze nie da sie go pić. Moze dlatego ze nie wylalam.wody z moczenia?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.06.2019
być może
Kasia
Dodano opinię: 29.06.2019
Od ktorego miesiaca mozna podawac dziecku mleko sezamowe?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.08.2019
po 6, jednak sezam może wywoływać alergie więc na początku w niewielkiej ilości.