Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

17 kwietnia 2023

Mocno czekoladowe babeczki z cukinią

Ten przepis jest naprawdę mooooocno czekoladowy:) Nie obawiajcie się tej cukinii. Ona czyni cuda. Jest niezbędna. 

Mocno czekoladowe babeczki z cukinią

Mocno czekoladowe babeczki z cukinią

Ten przepis powstał z okazji dnia czekolady, więc jest naprawdę mooooocno czekoladowy:) To zdecydowanie nie jest danie dla niemowlęcia;). Ale dla mamy do kawy czy dla starszaka od czasu do czasu… owszem. Nie obawiajcie się tej cukinii. Ona czyni cuda. Jest niezbędna.

Składniki:

100 g gorzkiej czekolady (czytaj skład)
1 czubata łyżka kakao
3 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki mleka
100 g masła
1 kopiasta szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru/ syropu daktylowego (zblendowane daktyle z wodą)
1 mała cukinia

Wykonanie:

W małym garnku roztop masło i czekoladę. Wyłącz gaz, dodaj mleko, zamieszaj i odstaw do wystudzenia.
Oddziel białka od żółtek. Żółtka zmiksuj ze młodziwem na puszystą masę (powinna mocno podwoić swoją objętość). Dodaj wystudzone masło z czekoladą i mlekiem, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Zmiksuj całość. Ubij białko na sztywną pianę, dodaj do masy i zamieszaj delikatnie łyżką, by piana nie opadła. Cukinię zetrzyj na drobnych oczkach tarki (nie obieraj). Zrób to przed samym dodaniem do masy, by nie zdążyła puścić soku. Dodaj do masy i zamieszaj do połączenia się składników. Wypełnij masą foremki na babeczki do 3/4 wysokości.
Piecz z termoobiegiem w temperaturze 180’C przez 18 minut.
Babeczki będą mocno wilgotne i nie urosną zbyt wiele.

Mocno czekoladowe babeczki z cukinią
Mocno czekoladowe babeczki z cukinią

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek