Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

20 września 2019

Muffinki bananowe z orzechami

Mniam, mniam, wiecie, że te muffinki bananowe z orzechami znikają w 3 sekundy? Chcecie się przekonać? Zapraszamy po przepis! Składniki: 2 bardzo dojrzałe banany 1 szklanka mąki orkiszowej 2 łyżki amarantusa ekspandowanego 2 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej garść orzechów laskowych bez skórki* garść borówek...

Mniam, mniam, wiecie, że te muffinki bananowe z orzechami znikają w 3 sekundy? Chcecie się przekonać? Zapraszamy po przepis!

Składniki:

  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 2 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • garść orzechów laskowych bez skórki*
  • garść borówek (możesz pominąć jeśli nie masz)
  • 3 kostki gorzkiej czekolady (min. 70% kakao).

Przygotuj foremki na muffiny. Jeśli masz metalowe, wyłóż je papilotkami. Jeśli silikonowe, nie musisz niczym wykładać. Piekarnik nastaw na 180 ’ C z termoobiegiem.

Do miski włóż banany, rozgnieć widelcem na papkę, dodaj olej, jajka, wymieszaj. Wsyp mąkę, amarantus, proszek do pieczenia, sodę, orzechy, borówki. Wymieszaj tylko do połączenia się składników.

Przełóż ciasto za pomocą łyżki do foremek do pełna. Czekoladę posiekaj na małe kawałki, wciśnij w każdą babeczek po 3-4 kawałki czekolady. Wierzch babeczek przed pieczeniem możesz również posypać amarantusem.

Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i piecz 20 minut. Smacznego!

 

*UWAGA! Niemowlakom i małym dzieciom nie podajemy orzechów W CAŁOŚCI. Możesz je więc zblendować na proszek przed dodaniem do babeczek.

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (39)

Ela

Dodano opinię: 20.09.2019

A jaki inny olej można dać zamiast rzepakowego?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2019

kokosowy, roztopione masło

Marta

Dodano opinię: 21.09.2019

Z porcji ile wychodzi muffinek?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2019

12

Magda

Dodano opinię: 22.09.2019

Witajcie! Gdyby tak zrobic je z polowy porcji podanych skladnikow, to tez wyjda? ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2019

hm powinny wyjść:)

Joanna i Madzia

Dodano opinię: 22.09.2019

Mam mielone orzechy laskowe i włoskie. Boje się podać dziecku 13 miesięcy . Nikt w rodzinie nie ma alergii na orzechy… Kiedy Panie po raz pierwszy podawałyście orzechy? Może podać kaszkę i do niej dosypać łyżeczkę? Jeśli miałaby wystąpić alergia to już od łyżeczki chyba pojawi się?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2019

spokojnie, podaj nawet pół łyżeczki i zobaczysz. podawałyśmy orzechy zmielone juz po 7,8m.

Ania

Dodano opinię: 24.09.2019

czy babeczki można już podać po skończeniu roku?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2019

tak

Magda

Dodano opinię: 24.09.2019

Gdzie we Wrocławiu kupujecie orzechy laskowe bez skórki? 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.09.2019

Bakalland ma, w większych sklepach są.

Mama Marysi

Dodano opinię: 26.09.2019

Za każdym razem kiedy wchodzę na wasza stronę odkrywam coś nowego 🙂 dziś łosoś pod beszamelem – pyszny i te babeczki na deser. Właśnie się pieką i pachną obłędnie:)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.09.2019

pozdrawiamy!

Maria

Dodano opinię: 01.10.2019

Lidl niedawno wprowadził takie orzechy ??

Magda

Dodano opinię: 11.10.2019

Jest! Udaly sie i sa pyyyszne! To pierwszy przepis na babeczki i muffiny, ktory mi wyszedl (a wyprobowalam wiele Waszych przepisow)! Jak dobrze, ze jestescie! ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2019

super:)))

Dominika

Dodano opinię: 17.10.2019

A próbowałyscie z innymi orzechami np. nerkowce albo migdały? Wyjdą?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.10.2019

tak

Agata

Dodano opinię: 23.10.2019

Czy mąka pszenna może być?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.10.2019

tak

Kinga

Dodano opinię: 14.11.2019

Czy wyjdą jeśli dam tylko ciut więcej niż płaską łyżeczkę sody oczyszczonej? Od jakiego wieku można podać takie babeczki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 14.11.2019

tak

Jola

Dodano opinię: 18.11.2019

Czy zamiast orzechów sypkich można dać masło orzechowe?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.11.2019

tak

Monika

Dodano opinię: 18.11.2019

Czy mogę pominąć amarantus albo zastąpić go czymś?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.11.2019

możesz pominąć

Gosia

Dodano opinię: 02.02.2020

Dzień dobry. Czy trzeba dodawać proszek do pieczenia?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.03.2020

Nie, ale nie urosną

Angelika

Dodano opinię: 10.03.2020

Dziewczyny, ten przepis jest świetny:) Połowę zrobiłam wg przepisu, a druga porcję trochę zmodyfikowalam, zmielilam orzechy i czekoladę, a zamiast mąki orkiszowej dodałam gryczaną?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.03.2020

Dziękujemy:))

Karolina

Dodano opinię: 29.04.2020

Czy dziecku 9 miesięcznemu można podać te muffinki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.06.2020

Tak, tylko pamiętaj, żeby zblendować orzechy

Małgorzata

Dodano opinię: 06.05.2020

Czy zamiast czekolady mogę dać kakao i ile?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.07.2020

Możesz całkowicie pominąć.

Wioleta

Dodano opinię: 09.07.2020

Moje pierwsze muffinki na pierwsze urodziny córki 🙂 wyszły pyycchhha. Zamiast mąki orkiszowej dałam gryczaną i olej kokosowy zamiast rzepakowego, bo akurat nie miałam na stanie, a i tak wyszły super, dzięki za przepis 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.07.2020

Lubimy takie eksperymenty.

Kamila

Dodano opinię: 14.04.2021

Muffinki przepyszne! Jednak z tej proporcji wychodzi mi zaledwie 8 sztuk- używam formy do muffinek z Ikei. Tak więc, do tej formy robię 1,5x by starczyło dla dziecka, mamy, taty i babci. Są tak pyszne, że szybko znikają

Martyna

Dodano opinię: 27.02.2022

Robimy je przynajmniej raz w tygodniu, wiele eksperymentów poczyniłam – można dać 100% mąkę pszenną pełnoziarnistą, można dać 50% pszennej pełnoziarnistej i 50% pszennej białej. Można ubić białka najpierw, zblendowac osobno banana z żółtkami i stopniowo do ubitych białek dodawać roztopione maslo i papkę żółtkowobananową, na końcu mąkę. Można tez wymerdać wszystko w jednej misce i tez jest ok. Można użyć robota kuchennego a można użyć tylko widelca. Z foremek silnikowych z Pepco to 12 sztuk wychodzi. Jak robię w takich większych, porcelanowych naczynkach żaroodpornych, to wychodzą 5-6. Dawałam tez do środka łyżkę powideł – wyszło. Dawałam pulpę mango do ciasta – wyszło. Dodawałam chlust maślanki jak tłuszczu mi brakowało – wyszło. Dawałam łyżkę kakao do mąki – wyszło. Pozdrawiam serdecznie, największa fanka babeczek bananowych 😜

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek