Mniam, mniam, wiecie, że te muffinki bananowe z orzechami znikają w 3 sekundy? Chcecie się przekonać? Zapraszamy po przepis!
Składniki:
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 2 łyżki amarantusa ekspandowanego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- garść orzechów laskowych bez skórki*
- garść borówek (możesz pominąć jeśli nie masz)
- 3 kostki gorzkiej czekolady (min. 70% kakao).
Przygotuj foremki na muffiny. Jeśli masz metalowe, wyłóż je papilotkami. Jeśli silikonowe, nie musisz niczym wykładać. Piekarnik nastaw na 180 ’ C z termoobiegiem.
Do miski włóż banany, rozgnieć widelcem na papkę, dodaj olej, jajka, wymieszaj. Wsyp mąkę, amarantus, proszek do pieczenia, sodę, orzechy, borówki. Wymieszaj tylko do połączenia się składników.
Przełóż ciasto za pomocą łyżki do foremek do pełna. Czekoladę posiekaj na małe kawałki, wciśnij w każdą babeczek po 3-4 kawałki czekolady. Wierzch babeczek przed pieczeniem możesz również posypać amarantusem.
Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i piecz 20 minut. Smacznego!
*UWAGA! Niemowlakom i małym dzieciom nie podajemy orzechów W CAŁOŚCI. Możesz je więc zblendować na proszek przed dodaniem do babeczek.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (39)
Ela
Dodano opinię: 20.09.2019
A jaki inny olej można dać zamiast rzepakowego?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.10.2019
kokosowy, roztopione masło
Marta
Dodano opinię: 21.09.2019
Z porcji ile wychodzi muffinek?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.10.2019
12
Magda
Dodano opinię: 22.09.2019
Witajcie! Gdyby tak zrobic je z polowy porcji podanych skladnikow, to tez wyjda? ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.10.2019
hm powinny wyjść:)
Joanna i Madzia
Dodano opinię: 22.09.2019
Mam mielone orzechy laskowe i włoskie. Boje się podać dziecku 13 miesięcy . Nikt w rodzinie nie ma alergii na orzechy… Kiedy Panie po raz pierwszy podawałyście orzechy? Może podać kaszkę i do niej dosypać łyżeczkę? Jeśli miałaby wystąpić alergia to już od łyżeczki chyba pojawi się?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.10.2019
spokojnie, podaj nawet pół łyżeczki i zobaczysz. podawałyśmy orzechy zmielone juz po 7,8m.
Ania
Dodano opinię: 24.09.2019
czy babeczki można już podać po skończeniu roku?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.10.2019
tak
Magda
Dodano opinię: 24.09.2019
Gdzie we Wrocławiu kupujecie orzechy laskowe bez skórki? 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.09.2019
Bakalland ma, w większych sklepach są.
Mama Marysi
Dodano opinię: 26.09.2019
Za każdym razem kiedy wchodzę na wasza stronę odkrywam coś nowego 🙂 dziś łosoś pod beszamelem – pyszny i te babeczki na deser. Właśnie się pieką i pachną obłędnie:)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.09.2019
pozdrawiamy!
Maria
Dodano opinię: 01.10.2019
Lidl niedawno wprowadził takie orzechy ??
Magda
Dodano opinię: 11.10.2019
Jest! Udaly sie i sa pyyyszne! To pierwszy przepis na babeczki i muffiny, ktory mi wyszedl (a wyprobowalam wiele Waszych przepisow)! Jak dobrze, ze jestescie! ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.10.2019
super:)))
Dominika
Dodano opinię: 17.10.2019
A próbowałyscie z innymi orzechami np. nerkowce albo migdały? Wyjdą?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.10.2019
tak
Agata
Dodano opinię: 23.10.2019
Czy mąka pszenna może być?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.10.2019
tak
Kinga
Dodano opinię: 14.11.2019
Czy wyjdą jeśli dam tylko ciut więcej niż płaską łyżeczkę sody oczyszczonej? Od jakiego wieku można podać takie babeczki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 14.11.2019
tak
Jola
Dodano opinię: 18.11.2019
Czy zamiast orzechów sypkich można dać masło orzechowe?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.11.2019
tak
Monika
Dodano opinię: 18.11.2019
Czy mogę pominąć amarantus albo zastąpić go czymś?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.11.2019
możesz pominąć
Gosia
Dodano opinię: 02.02.2020
Dzień dobry. Czy trzeba dodawać proszek do pieczenia?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.03.2020
Nie, ale nie urosną
Angelika
Dodano opinię: 10.03.2020
Dziewczyny, ten przepis jest świetny:) Połowę zrobiłam wg przepisu, a druga porcję trochę zmodyfikowalam, zmielilam orzechy i czekoladę, a zamiast mąki orkiszowej dodałam gryczaną?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.03.2020
Dziękujemy:))
Karolina
Dodano opinię: 29.04.2020
Czy dziecku 9 miesięcznemu można podać te muffinki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.06.2020
Tak, tylko pamiętaj, żeby zblendować orzechy
Małgorzata
Dodano opinię: 06.05.2020
Czy zamiast czekolady mogę dać kakao i ile?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.07.2020
Możesz całkowicie pominąć.
Wioleta
Dodano opinię: 09.07.2020
Moje pierwsze muffinki na pierwsze urodziny córki 🙂 wyszły pyycchhha. Zamiast mąki orkiszowej dałam gryczaną i olej kokosowy zamiast rzepakowego, bo akurat nie miałam na stanie, a i tak wyszły super, dzięki za przepis 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.07.2020
Lubimy takie eksperymenty.
Kamila
Dodano opinię: 14.04.2021
Muffinki przepyszne! Jednak z tej proporcji wychodzi mi zaledwie 8 sztuk- używam formy do muffinek z Ikei. Tak więc, do tej formy robię 1,5x by starczyło dla dziecka, mamy, taty i babci. Są tak pyszne, że szybko znikają
Martyna
Dodano opinię: 27.02.2022
Robimy je przynajmniej raz w tygodniu, wiele eksperymentów poczyniłam – można dać 100% mąkę pszenną pełnoziarnistą, można dać 50% pszennej pełnoziarnistej i 50% pszennej białej. Można ubić białka najpierw, zblendowac osobno banana z żółtkami i stopniowo do ubitych białek dodawać roztopione maslo i papkę żółtkowobananową, na końcu mąkę. Można tez wymerdać wszystko w jednej misce i tez jest ok. Można użyć robota kuchennego a można użyć tylko widelca. Z foremek silnikowych z Pepco to 12 sztuk wychodzi. Jak robię w takich większych, porcelanowych naczynkach żaroodpornych, to wychodzą 5-6. Dawałam tez do środka łyżkę powideł – wyszło. Dawałam pulpę mango do ciasta – wyszło. Dodawałam chlust maślanki jak tłuszczu mi brakowało – wyszło. Dawałam łyżkę kakao do mąki – wyszło. Pozdrawiam serdecznie, największa fanka babeczek bananowych 😜