Cukinia doskonale sprawdza się w daniach wytrawnych jak i słodkich. Połączenie jej z orzechami, zaowocowało pysznymi muffinami.
1,5 szklanki mąki pszennej
200 g orzechów zmielonych (u mnie nerkowce)
1 średniej wielkości cukinia
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru kokosowego
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
Nastaw piekarnik na 190’C. W misce wymieszaj składniki suche: mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, cukier kokosowy, cynamon, kardamon.
W drugiej misce rozbełtaj jajka, dodaj olej. Cukinię zetrzyj na grubych oczkach tarki-nie odlewaj soku.
Wymieszaj ze sobą składniki suche i mokre, a następnie dodaj do ciasta startą cukinię. Wymieszaj.
Przełóż ciasto do papilotek lub foremek do muffinek do 3/4 ich wysokości. Piecz około 20 minut z termoobiegiem. Kontroluj stopień zrumienienia.
Cukier kokosowy możesz zastąpić np. syropem daktylowym lub pominąć i wówczas możesz podać takie muffinki niemowlakowi.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (42)
Marzena
Dodano opinię: 17.10.2016
A ile tego syropu klonowego zamiast cukru kokosowego? Tez pol szklanki?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.10.2016
Dałabym 4 łyzki.
kolko-i-krzyzyk
Dodano opinię: 17.10.2016
Juz myslalam, ze z kasztanow zrobilyscie :D:D
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.10.2016
Taka tam jesienna zmyłka:):):)
Kasia
Dodano opinię: 19.10.2016
A z czy wyjdą z jakąś mąką bezglutenową?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.10.2016
Ciężko powiedzieć. Próbuj, może kukurydziana?
Anna
Dodano opinię: 22.10.2016
właśnie zajadamy-pyszne, słodkie moke od cukini..super przepis:)
Julia
Dodano opinię: 24.10.2016
Bardzo smaczne połączenie. Na razowej orkiszowej również wyszły znakomicie. Pozdrawiam 🙂
Pauliną
Dodano opinię: 27.10.2016
Ile muffinek wyszło z takiej ilości składników?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.11.2016
Około 16 sztuk
Magda_P
Dodano opinię: 06.11.2016
Przepyszne! 🙂
Paulina
Dodano opinię: 21.11.2016
Przepyszne
Anulka
Dodano opinię: 30.11.2016
czy na drugi dzień są smaczne? przetrwały u Was?;) zastanawiam się czy mogę upiec je poprzedniego dnia (potrzebuję na sobotę więc chciałam upiec w piątek;) Dzięki!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.11.2016
Tak, nasze na drugi dzień były smaczne.
Ania
Dodano opinię: 02.12.2016
ciasto wyszło dość suche, po starciu cukinii nie było co odlewać- czy cukinia mogła być "za sucha"?;P lub być jej za mało? czy tak ma byc?:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.12.2016
Cukinia mogła być niesoczysta.
Monika
Dodano opinię: 15.12.2016
Czy proszek do pieczenia moge zastapic soda oczyszczona? Ponoc to lepsza laternatywa bo nie zawiera np fosforanow? Jaka ilosc wowczas uzyc?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.12.2016
Można.
Monika
Dodano opinię: 19.11.2019
Dzień dobry. Od kilku już lat do wszelkich wypieków stosuję tylko sodę i póki co – zawsze się sprawdza. Stosuję 1:1, czyli dokładnie tyle ile w przepisie jest proszku – dodaję sody. Pozdrawiam 🙂
Agata
Dodano opinię: 07.01.2017
Wygląda super,tylko ja bym w nim ominęła cukier bo jakoś mi się gryzie z orzechami,ale brzmi całość pysznie, pozdrawiam
Aleksandra
Dodano opinię: 01.08.2017
Ile waży średnia cukinia? Mam z ogrodu dosyć duża i nie wiem czy nie za duża będzie.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.08.2017
Chyba z pół kg.
Hania
Dodano opinię: 11.04.2018
Czy można dodać ksylitol?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.04.2018
po 3 roku zycia
Monika
Dodano opinię: 27.11.2018
Od jakiego wieku można podawać, synek skończył 9 msc.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.11.2018
Pod każdym przepisem są tagi:)
Marysia
Dodano opinię: 18.10.2019
Czy one wychodzą takie mokre w środku i gąbczaste?:) Marysia
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.10.2019
lekko wilgotne
Karolina
Dodano opinię: 16.11.2019
Czy cukinię można zastąpić dynią? Czy będzie raczej za mało soczysta?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.11.2019
można, ale to inne mufinki bedą:)
Bre
Dodano opinię: 16.11.2019
Też chętnie poznam bezglutenową alternatywę. Używam mąki migdałowej, która jest trochę lepka. Niektórzy dodają banany ale mnie ich aromat w cieście nie pasuje.
Ania
Dodano opinię: 29.01.2020
Pycha!!!!! Miałam mniejszą cukinie ok. 300 g. Na oko zmniejszylam troche ilosc kazdego skladnika (poza jajkami). Dalam make pszenna pelnoziarnista. Pieknie wyrosly. Polecam, na pewno zagosci na stale w naszym menu (tak jak muffiny buraczane).
Violetta
Dodano opinię: 24.04.2020
Czy zamiast muffinek mogę zrobić ciasto? (Brak małych foremek) jak długo wtedy piec? Jaka temp? Mam tylko termoobieg do dyspozycji. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.04.2020
trudno nam odp na to pytanie, ponieważ, nie eksperymentowałyśmy w ten sposób, na pewno ciasto musiałoby być niskie.
Violetta
Dodano opinię: 24.04.2020
Aha i czy zamiast suchych orzechów, można masło orzechowe z mieszanki orzechowej? Jeśli tak, to jaka ilość? ?
Agnieszka
Dodano opinię: 26.08.2020
Pyszne! I podeszły mężowi bo mówi że nareszcie coś bez banana… A slodkie. Hahaha
Ola
Dodano opinię: 23.10.2020
Sory za głupie pytanie, ale Czy cukinie trzeba obrać ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.10.2020
Nie, jeśli jest młoda a skórka cienka.
An
Dodano opinię: 20.02.2021
Co zamiast cukru ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
Banana, miód po roku, syrop daktylowy, jakiekolwiek słodziwo.
Ania
Dodano opinię: 30.06.2022
Czy zamiast orzechów mogą być zmielone Pestki dyni?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.07.2022
Pewnie