niepełna szklanka mąki pszennej;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
1/2 łyżeczki sody;
2 jajka;
niepełna szklanka mleka roślinnego;
niepełna szklanka jogurtu naturalnego;
2 słodkie, miękkie gruszki (lub inny słodki owoc, który nada muffinom słodyczy).
Wszystkie składniki, prócz owoców, połączyć ze sobą. Gruszki obrać i zgnieść widelcem. Dodać do ciasta i wymieszać ponownie. Wylać ciasto do papilotek, mniej więcej do ich 3/4 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni, już po 15 minutach kontrolując, czy nie za bardzo się spiekły.
Wersję dla rodziców wzbogaciłam, wciskając w ciasto drobne kawałki ciemnej czekolady. Można również dodać około 1/2 szklanki cukru.
Muffinki są miękkie i, za sprawą gruszki, lekko wilgotne w środku.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (12)
Barbarka
Dodano opinię: 07.09.2015
Myślicie, że mango sie nada? Akurat mango mam w domu. No i banany, ale mango jest mokrzejsze 🙂
Agnieszka
Dodano opinię: 03.08.2016
a da się czymś zastąpić jogurt? z chęcią bym wypróbowała, ale ta nieszczęsna skaza białkowa…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.08.2016
Spróbuj w to morjsce dać 1/2 szklanki mleka roślinnego.
Edyta
Dodano opinię: 03.11.2016
Wszystko super, tylko dlaczego nie chcą się odkleic od papierowej foremki…
Edyta
Dodano opinię: 03.11.2016
Czy tylko ja tak mam? robiłam wszystko zgodnie z przepisem
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.11.2016
Czasem tak bywa, nie tylko w kwestii tych kukurydzianych.
Kasia
Dodano opinię: 04.02.2017
Można zastąpić mleko roślinne krowim?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.02.2017
Tak.
Alicja
Dodano opinię: 20.06.2018
pierwszy przepis, na którym tak się zawiodłam 🙁 nie wiem czemu, robiłam wszystko wg przepisu, mleko dałam sojowe, a wyszły twarde i niesmaczne, papilotki nie odchodziły od ciasta, no ogólnie klops. Duuuuzo lepsze są babeczki bananowe z Waszej strony, mięciutkie i słodkie.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.06.2018
Mąka kukurydziana jest specyficzna, ale ważne, że znalazlaś przepis, który odpowiada Tobie i rodzinie:)
Wiola
Dodano opinię: 21.11.2019
Dziś zrobiłam z lekkimi zmianami i wyszły super! Zamiast gruszek dodałam jabłko pokrojone w kostkę i garść żurawiny. Dodałam 1/4 szklanki oleju. Jak już były w piekarniku to zauważyłam, że zapomniałam dodać mąkę pszenną, była tylko kukurydziana. Muffinki były idealne, wilgotne w środku. Polecam!
AgnieszkA
Dodano opinię: 25.10.2023
Wyśmienite! Nie miałam mleka roślinnego, więc użyłam 2%, oprócz dwóch gruszek dodałam pół dojrzałego banana. Pyszne! Miękkie i wilgotne w środku!