Gdy nareszcie słońce wygląda zza chmur i zaczyna robić się ciepło, wychodzimy z domów i dłuuuuugo nie wracamy. Ale na takie eskapady, pikniki, spacery i inne atrakcje na powietrzu trzeba zabrać jakieś przekąski. Ta będzie idealna. Niby muffinka, a jednak pizza:):):)
składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie pół na pół z pełnoziarnistą)
- 2 jajka
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 szklanka mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki sera żółtego tartego lub koziego
- 6 zielonych oliwek
- 1/4 czerwonej papryki
- 3 gałązki oregano
- 2 gałązki bazylii
- słodka papryka do posypania muffinek
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni z termoobiegiem.
Mąkę, proszek do pieczenia, ser żółty wymieszaj w misce.
Do drugiej miski wlej mleko, oliwę, dodaj jajka i wymieszaj rózgą.
Połącz ze sobą składniki suche i mokre łyżką lub mikserem. Paprykę i oliwki pokrój w drobną kostkę, zioła posiekaj i dodaj wszystko do ciasta. Wymieszaj.
Nakładaj ciasto do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości. Piecz 20 minut. Kontroluj stopień zarumienienia.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (72)
Anonymous
Dodano opinię: 25.03.2015
Ooo super! W związku z tym, że wiosna tuż tuż i zamierzamy coraz więcej czasu spędzać na spacerach to ostatnio zaczęłam wertować internet w poszukiwaniu przepisów „na wynos”. Ale wygląda na to, że daleko szukać nie musimy. Na pewno wypróbujemy, mam nadzieję na więcej takich przepisów 🙂
Pozdrawiam – Daria
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.03.2015
Dużo takich przepisów znajdziesz w zakładce „na wynos”:)Doskonale sprawdzają się na spacerach i różnorakich wyjściach:)Pozdrawiamy!
Paulina
Dodano opinię: 25.03.2015
Cudne papilotki! 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.03.2015
A dziękuję!Moja ostatnia zdobycz w Ikea:)
Budująca Mama
Dodano opinię: 26.03.2015
W IKEA? No to dobrze, że dziś znalazłam ten wpis <3
Anonymous
Dodano opinię: 31.03.2015
A ja mam pytanie..czy te babeczki maja byc w srodku rakie mokre?;-)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 31.03.2015
Lekko mokre mogą być od sera,ale nie bardzo mokre. Generalnie wychodzą dość puszyste:)
Anonymous
Dodano opinię: 31.03.2015
Nie mam zwykłej maki, może być sama pełnoziarnista?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 31.03.2015
Tak
Aga Jot
Dodano opinię: 02.04.2015
witam 🙂 ile sztuk tak mniej wiecej wyjdzie z takich ilości? ile sa ok do jedzenia? 3 dni wytrzymaja? wyjazd na swieta i chce miec cos awaryjnego przy sobie 🙂 dziekuje za info i pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.04.2015
Witam, około 9 takich muffinek. Do jedzenia są ok jakieś 3 dni. Wtedy utrzymują puszystość. Spokojnych świąt!:)
Ewelina
Dodano opinię: 12.07.2015
A zamiast mleka mozna podac jogurt i zamiast sera żółtego serek kozi do smarowania? Mlodzieniec ma 9,5 miesiąca i narazie chybw nie moge podawać sera żółtego, nie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.07.2015
Jasne, mozesz użyć tych składników. Mogłabyś też podać juz ser żółty, ale nie ma się co spieszyc. My też zaczynałyśmy od koziego.
Marlena
Dodano opinię: 15.07.2015
Upiekłam 2 dni temu. Po wyjęciu z piekarnika posypałam jeszcze startym serem. Wszystkim smakowało, Synkowi oczywiście najbardziej. Dzisiaj chyba szpinakowe przetestujemy:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.07.2015
Koniecznie daj znać i podziel się zdjęciem:)Pozdrawiamy!
Agnieszka
Dodano opinię: 10.08.2015
Mam pytanie wiekowe- od 12 miesiaca ze względu na jaki składnik?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.08.2015
Na żółty ser, my go zaczęłysmy wprowadzać po roku, ale każdy może inaczej:)
Agnieszka
Dodano opinię: 08.12.2015
Czym mogę zastąpić proszek do pieczenia? i w jakich proporcjach?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.12.2015
Sodą w takich samych proporcjach.
Agnieszka
Dodano opinię: 09.12.2015
dziękuję 🙂
PS. Blog rewelacyjny!
Edi Z
Dodano opinię: 14.01.2016
czy suszone zioła tez beda ok?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.01.2016
Tak.
MałgosiaK
Dodano opinię: 19.01.2016
Wyszło, smakowało 🙂 moje modyfikacje: zamiast mleka – jogurt kozi, mąka owsiana i jaglana, parmezan i jajeczka przepiórcze 😀 super przepis, będzie na śniadanie 😉
Monika
Dodano opinię: 05.03.2016
Dlaczego ten przepis jest oznaczony tagiem :"bez nabiału" ? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.03.2016
Bo wredny chochlik się nimi objadł i odhaczył;););)Już poprawione. Dziękujemy za info:)
Katarzyna
Dodano opinię: 15.02.2017
Co zrobić aby muffinki nie przyklejały się do papierowych papilotek?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.02.2017
Dodaj wiecej tłuszczu.
Aga
Dodano opinię: 21.02.2017
czy rocznemu dziecku moge podać mufinke zrobiona na bazie krowiego mleka? wiem, że to bedzie mleko przetworzone ugotowane itd., ale jakoś tak mam obawy bo wszędzie słysze, że krowie mleko jest mocno alergizujace
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.02.2017
Możesz.
Kasia
Dodano opinię: 21.03.2017
Pieczona papryka? Tzn? 🙂 obrać potem ze skorki?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.03.2017
??? Nie rozumiem pytania:)
Kasia
Dodano opinię: 23.03.2017
Nigdy jeszcze nie piekłam papryki, rozumiem ze myje, wkładam do piekarnika, na ile min? Czy po upieczeniu mam zdjąć skórkę?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.04.2017
Tak, możesz ją zdjąc. Dokladnie tak się piecze. Ptzetnij ją na pół i wyjmij gniazdo nasienne.
Magda
Dodano opinię: 26.04.2017
a jak nie mam opcji temoobiegu to jak długo piec z grzałką górną i dolną?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.04.2017
Jakies 3-5 minut dłużej. Kwestia piekarnika. Kontroluj pieczenie.
Aga
Dodano opinię: 06.06.2017
Czy w każdym przepisie mogę zamienić mleko krowie na roślinne? czy się nie da? Syn uczuolny na mleko…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.06.2017
Niemal w każdym.
Żaneta
Dodano opinię: 29.05.2018
Czy da sie czyms zastapic jajko czy ono pelni tu funkcje spulchniajaca?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.06.2018
3 łyżki wody/ galaretki po ugotowanej ciecierzycy
Patrycja
Dodano opinię: 02.07.2018
Zastanawiam sie czy oliwa extra virgin jest ok w takiej temperaturze? Tylko taka mam obecnie. Mam tez piekarnik gazowy, wiec na czuja zawsze pieke:) i temperatura tutaj bylaby ok 200 220stopni u mnie. Co myslisz? Czy to lepiej rzepakowym zastapic?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.07.2018
Lepiej na rzepakowym.
Marta
Dodano opinię: 02.07.2018
O jaki kozi ser chodzi? Typu feta?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.07.2018
NIe, tak w plastrach jak żółty.
Juster
Dodano opinię: 20.08.2018
Pyszne tylko przykleily sie do papilotek mocno
Juster
Dodano opinię: 20.08.2018
a wygladaja tak..
Justyna
Dodano opinię: 26.09.2018
Lubimy je 🙂 Da się wrzucić co pod rękę wpadnie i zawsze wychodzą pycha 🙂 U nas na stałe z czosnkiem i pomidorami suszonymi, daję też oliwę z pomidorów.
Paulina
Dodano opinię: 18.04.2019
A czy te babeczki są ok do sporadycznego poczęstowania 10miesieczniaka?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.04.2019
Tak
Mama Kuby
Dodano opinię: 18.04.2019
Robiłam w foremkach silikonowy i wychodzą same, nie przyklejaja się. Kubuś ma 9, 5 miesiąca i zjada z apetytem mufinki ?
Kasia
Dodano opinię: 26.04.2019
A czy można pominąć ser żółty?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.04.2019
tak
Tulenie ma znaczenie
Dodano opinię: 20.05.2019
Zapowiadają się super ?
Asia
Dodano opinię: 09.07.2019
A czy mogę użyć kulki mozzarelli?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.08.2019
Tak
Zosia
Dodano opinię: 25.09.2019
A czym można zastąpić jajka? Czy można je po prostu pominąć?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.11.2019
spróbuj pominąć
Magdalena
Dodano opinię: 27.10.2019
Hej 🙂
Czy zamiast sera mogę dodać drożdże nieaktywne?
Pozdrawiam!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.10.2019
nie używałyśmy
Mama
Dodano opinię: 11.09.2020
Robiłam na przekąskę w formie dodatku do prezentu na roczek dla panny, u której będziemy gościć i wyszły super- mój młody, jej rówieśnik już jedną testował 😉 mała nie może nabiału więc zamiast mleka dałam 1/3 szklanki oliwy z oliwek i pół szklanki wody a w dodatkach pieczoną paprykę, oliwki, czosnek, ugotowanego na parze w ziołach kurczaka i trochę liści szpinaku .. no i zioła prowansalskie, ciut pieprzu i rozdrobione na pył w moździerzu pestki dyni- nimi też ugotowałam górę;) myślę, że mała będzie zadowolona
Anna
Dodano opinię: 18.01.2021
Czy można zamiast oliwek dodać kukurydzę?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Pewnie- ulubione dodatki.
Kasia
Dodano opinię: 20.04.2021
Te oliwki to mają być że słoika takie w zalewie?Czy to bezpieczne dla rocznego malucha z takiej zalewy? Czy może są jakieś zdrowe wersje bez soli octu etc?chciałabym zrobić, ale mnie to zastanawia
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.05.2021
Ze słoika. To małe ilości.
Kasia
Dodano opinię: 04.06.2021
Jeśli nie mam foremek na muffinki to mogę upiec w keksowke? Jak wpłynie to na czas pieczenia?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 14.07.2021
Trzeba będzie wydłużyć o jakieś 10-15minut- zależy do jakiej wysokości wypełni formę.
Aleksandra
Dodano opinię: 23.10.2021
Muffinki bardzo smaczne ale nie odklejały mi się od papilotek☹️ może coś zrobiłam źle
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Dużo zależy od jakości papilotek- trafiają się takie, od których nie odchodzą muffinki, dlatego lubimy te silikonowe.
Ola
Dodano opinię: 06.11.2021
Wyszły mega super, miękkie i aromatyczne. Nie dodałam papryki i oliwek bo akurat nie miałam, ale i tak są mega. Żeby nie przykleiły się do papilotek spryskałam je olejem i jest git. Na pewno jeszcze nie raz je upiekę zwłaszcza, że składniki zazwyczaj mam w domu więc mega przepis na okazję pt. „Nie mam co dziecku dać na śniadanie lub podwieczorek”
Aneta
Dodano opinię: 09.02.2022
Czy mąka jaglana i kukurydziana będą ok?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2022
Nie próbowałyśmy.
Ewa
Dodano opinię: 19.03.2022
Czy zielone oliwki można zastąpić czarnymi?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.07.2022
tak