Do świąt jeszcze niespełna tydzień, a w domu zapachniało ich klimatem. To przyprawy korzenne… Uwielbiam… A Wy?
2 szklanki mąki (u mnie 1 pszenna i 1 orkiszowa)
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju kokosowego lub rzepakowego
2 jajka
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki miodu
1,5 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka goździków
1 gwiazdka anyżu
1 kulka ziela angielskiego
opcjonalnie 4 kostki gorzkiej czekolady
Wszystkie przyprawy wrzuć do moździeża lub młynka i sproszkuj.
Mąkę, proszek do pieczenia, 1 czubatą łyżkę uzyskanej pieszanki przypraw, skórkę z pomarańczy i posiekaną czekoladę wymieszaj ze sobą. W drugiej misce połącz ze sobą mokre składniki: jajka, mleko, olej i miód. Składniki suche i mokre połącz ze sobą i wymieszaj łyżką lub krótko mikserem.
Wypełnij masą foremki na muffinki do 3/4 ich wysokości. Piecz w 200'C około 20 minut.
Zamiast czekolady możesz dodać 1 łyżkę uprzednio namoczonych rodzynek.
Jeśli nie masz przypraw w całości możesz użyć sproszkowanych lub gotowej przyprawy do piernika (przeczytaj skład:))
Jeśli nie chcesz użyć miodu, zastąp go np.syropem daktylowym.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (24)
Maja
Dodano opinię: 18.12.2015
Czy można opcjonalnie użyć mąki bezglutenowej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.12.2015
Robiłam na kukurydzianej i wyszły. Innych nie sprawdzałam:)
Anastazja
Dodano opinię: 21.12.2021
Właśnie zrobiłam z mieszanki trzech mąk – z pestek dyni, kukurydzianej i gryczanej 🙂 wyszły! Są pyszne!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
Brzmi mega pysznie
Justyna
Dodano opinię: 18.12.2015
Czy zamiast zwykłego mleka moze byc kokosowe? Bądź ryżowe?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.12.2015
Może być.
Malyna
Dodano opinię: 18.12.2015
nie mam ani mozdzieża ani młynka!! :(((
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.12.2015
Kup w proszku i wymieszaj.
Kasia em
Dodano opinię: 18.12.2015
a czy zamiast miodu może byc syrop klonowy? jesli tak to w jakiej ilości?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.12.2015
Tak, albo daktylowy, w takich samych proporcjach.
Marta
Dodano opinię: 19.12.2015
Po raz kolejny: prosto, smacznie i zdrowo
P
Dodano opinię: 15.12.2020
A co w tych muffinkach zdrowego?
Agata32
Dodano opinię: 22.12.2015
A można dodać startego jabłka?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.12.2015
Jasne:)
Gosia
Dodano opinię: 22.12.2015
A czy zamiast podanych przypraw można użyć gotowej przyprawy do piernika? Jeżeli tak to w jakiej ilości? 🙂 Kupilam przed świętami i teraz nie chciałabym aby się zmarnowała…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.12.2015
Możesz. Użyj takiej samej ilości jak w przepisie.
Iga z Dietmap.pl
Dodano opinię: 22.12.2015
Widzę, że szał na wszelkie piernikowe wypieki koncertowo ogarnia wszystkich po kolei 😀
Agata
Dodano opinię: 24.03.2016
Ile muffinków wychodzi z tej ilości składników? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.03.2016
Na górze pdoane są porcje – 14 sztuk:)
Martyna
Dodano opinię: 02.12.2017
czemu ten przepis jest od 12 m ? czy można go jakoś zmodyfikować żeby był dla 10-miesięcznego malucha?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.12.2017
Zamien miód na syrop daktylowy
JoannaAnna
Dodano opinię: 02.12.2017
Niestety mija córcia systematycznie odrzuca wszelkie placuszki a teraz także muffinki. Myślę że nie podeszły jej przyprawy korzenne. A dla dorosłych członków familii ok, tylko wymagają dosłodzenia i to sporo, wyraźnie jesteśmy uzależnieni od cukru (dałam 3 łyżki syropu daktylowego własnej produkcji)…
Kasia
Dodano opinię: 20.12.2021
Co zamiast jajka? Dodać siemię lniane?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
Tak, to dobry zamiennik