Smak sernika zamknęty z muffinkach, czyli szybki i smaczny podwieczorek:)
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka (krowie lub roślinne)
2 łyżki syropu daktylowego/klonowego
nadzienie:
250 g twarogu półtłustego
1 żółtko
1/2 laski wanilii
1 łyżka rodzynek
1 łyzka syropu daktylowego
postaraj sie, by składniki były wcześniej wyjęte z lodówki.(ser i jajko)
Rodzynki namocz w gorącej wodzie (około 20 minut). Suche składniki (mąkę i proszek) wsyp do dużej miski i wymieszaj. Dodaj do nich mleko, jajka, syrop i olej i połącz wszystko łyżką lub mikserem. W drugiej miseczce rozgnieć widelcem ser, syrop i żółtko. Dodaj do nich namoczone rodzynki i ziarenka z laski wanilii i wymieszaj.
Do foremek na muffinki przekładaj po jednej łyżce ciasta i po jednej nadzienia tak, by wypełniłu 3/4 foremki.
Piecz muffinki w 200'C z termoobiegiem przez 20 minut.
Antka ulubiony miś-Klaps, też dostał muffinkę:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (54)
ewa
Dodano opinię: 26.09.2015
Czy syrop daktylowy można zamienić na syrop z agawy ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.09.2015
Nie polecamy syropu z agawy,ma nie najlepsze opinie.Może syrop klonowy?
Kamila Sobel
Dodano opinię: 15.10.2017
Ja dodałam cacao i banany zamiast innych cukrów, zarówno do masy serowej, jak i ciasta- wyszły lekko wytrawne i pyszne ???? dziękuję za przepis.
Roksana
Dodano opinię: 27.09.2015
Tutaj jeszcze polecacie 😉 https://alaantki.mda.pl/owsiany-budyn-z-morwami/
Ania
Dodano opinię: 28.09.2015
Roksana, ale to dla rodziców ten syrop z agawy 😛 hihi
Kasia
Dodano opinię: 30.09.2015
Jestem kulinarne beztalencie a muffinek jeszcze nigdy nie piekłam. widziałam w sklepie papierowe foremki na muffinki. czy takie wystarczą do upieczenia czy te papierowe umieszcze się jeszcze w silikonowych?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.10.2015
Jeśli masz silikonowe to nie musisz nic w nie wkładać, ani natłuszczać. Wlewasz tylko ciasto.
Jesli masz metalowe to w nie wkładasz te papierkowe papilotki:) Amen:))
Aneta
Dodano opinię: 07.10.2015
A czy syrop mozna zastapic miodem? brak w domu syropu…:/
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.10.2015
Można, ale pamietaj, ze w wysokich temp traci swoje wartosci. Może stewia lub ksylitol?
Kasia
Dodano opinię: 25.10.2015
Nie wyrosły tak mocno jak na Waszym zdjęciu i są w środku lekko wilgotne. Tak ma być? I chyba jest coś nie tak z proporcjami. Ciasta wyszło tylko że i ze 20 foremek bym napełniła a nadzienia starczyło ledwo ledwo na 12.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.10.2015
Wilgoci nadaje ser, a co do proporcji, to koże za duzo dawałaś nadzienia:)
Ania M-T
Dodano opinię: 23.11.2015
Witam, właśnie upiekłam muffinki, niestety nie urosły tak jak Wam, ciasto jest lekko gumowate, zastanawiam się dlaczego, czy mogła to być wina mąki? jakiej mąki używacie do wypieków muffinek i babeczek? ja użłam pszennej typ 405. Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.11.2015
Zapewne zrobił się zakalec. Nie szukałabym tu przyczyny w mące. Czasem mamy niewielki wpływ na to. Zajrzyj na tę stronę. Dorota wyjaśnia co robić, by nie wyszedł zakalec: http://www.mojewypieki.com/post/zakalec—jak-go-uniknac
Marlena
Dodano opinię: 09.02.2016
oto i takie babeczki nam urosły, dodałam malinkę. MMMM pycha:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.02.2016
Przepiękne!!!:)
Mama Czara
Dodano opinię: 02.04.2016
Mi wyszło tak, dziecię zjadło i poszło spać, czyli polecam 😛 🙂
Sonia
Dodano opinię: 06.04.2016
Niestety mi tez wyszedł zakalec. Nie mam pojęcia dlaczego? Muffiny wyrosły ale z zakalcem. Jak polaczylam wszystkie składniki to ciasto przypominało ciasto drożdżowe. Ciąglo sie. Nie miało konsystencji płynnej. Czy tak powinno wyglądać ciasto na te muftiny?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.04.2016
Może ser byl za mokry i stąd zakalec.
Ola
Dodano opinię: 24.07.2016
Na jakiej średnicy froremki od muffinek jest ten przepis?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.08.2016
Obojętnie:) po prostu standardowe dostępne w ikea czy innym sklepie foremki solikonowe do muffinek.
Edyta
Dodano opinię: 26.07.2016
U mnie niestety też zakalec… podejrzewam, że ze względu na ciężki ser, ciasto nie jest w stanie urosnąć tak jak przy zwykłych muffinkach. Nigdy przy takich babeczki nie miałam zakalca.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.07.2016
Być może. Czasem tak bywa.
Dorota
Dodano opinię: 05.08.2016
P Y C H A !
_Lusia
Dodano opinię: 12.10.2016
U mnie też zakalec:( a z zewnątrz bardzo spieczone. Wydaje mi się, że trzeba spróbować inaczej piekarnik ustawić – może 180 stopni bez termoobiegu i 30 minut piec. A może olej zastąpić masłem… będę jeszcze próbować, bo widać, że powinny być pyszne 😉
Kinia
Dodano opinię: 07.08.2020
Cześć.:) czytając komentarze o zakalcu upiekłam muffinki w temp. 180st., bez termoobiegiem. Piekłam około 25 min. Wyszło super 🙂
BlizniaczeSzczescie
Dodano opinię: 07.11.2016
Czy mąke pszenna mozna zastapic owsiana?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.11.2016
Próbuj:)
Milena
Dodano opinię: 26.01.2017
Chciałabym spróbować zrobić te muffinki dla mojego niejadka. Ale nie mam syropu. Ile ksylitolu użyć??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.02.2017
1/2 łyżki.
Joanna
Dodano opinię: 04.06.2017
Czym zastąpić laki wanilii, czy jam zrobie bez dużo strace na smaku?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.06.2017
Esencją waniliową albo można pominąć.
Magda
Dodano opinię: 23.07.2017
Ile czasu można je przechowywać?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.07.2017
2 dni
Lilith
Dodano opinię: 20.08.2017
U mnie też zakalec… Zostało mi trochę ciasta bez masy i upiekłam je z borówkami i te wyszły bez zarzutu więc może to przez masę serową te zakalece….
kaaamiii
Dodano opinię: 09.11.2017
i u mnie niestety zakalec, szkoda…..tyle składników zmarnowanych….. :-/ a kulinarnym beztalenciem nie jestem i czesto pieke nawet serniki, ale chciałam coś dla odmiany……chyba wrócę do moich serników…..
Dagmara
Dodano opinię: 06.12.2017
Hej! Super przepisy macie na blogu! Dzieki za pomoc w wariacjach kulinarnych!
Mam pytanie, czy muffinki mozna mrozic a pozniej podpiec i spozyc??
Dzieki za odp 🙂
Dagmara
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.12.2017
NIgdy nie próbowałyśmy mrozić.
Marta
Dodano opinię: 21.04.2018
Ja zrobilam bez proszku do pieczenia,bo zapomnialam kupic i wyszly ok Tylko u mnie proporcje sie nie zgadzaja i nie wiem dlaczego Nakladajac po 1 lyzce wychodzi mi ok 15 mufinek i sera za malo mam.
Aa
Dodano opinię: 11.10.2018
Po jednej łyżce? to znaczy ile łyżek do 1 foremki? tylko dwie? czy 1 nadzienie i dwie ciasta?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.10.2018
Nakładaj naprzemiennie aż wypelnią 3/4 foremki
Marlena
Dodano opinię: 24.02.2019
Niestety u mnie też 100% zakalcow…
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.02.2019
http://www.mojewypieki.com/post/zakalec—jak-go-uniknac
Paulina
Dodano opinię: 14.04.2019
Fajnie sie upiekly tylko mi tez wyszlo za duzo ciasta, moze szklanka szklance nierowna I lepiej podac ilosci skladnikow w gramach? Dorobilam 6 muffinek z mrozonymi owocami I tez wyszlo:)
Gosia
Dodano opinię: 23.11.2019
Fajny przepis, ale ewidentnie coś jest z nim nie tak, bo mnie również wyszedł zakalec..
Ann
Dodano opinię: 20.10.2020
Zakalec.
Tak zachowałam ostrożność tak jak w dodatkowym linku , który jest podany jak uniknąć zakalca…no niestety.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.10.2020
Przykro nam. Może jeszcze się uda.
Mama_Syna
Dodano opinię: 21.11.2020
Ja mam albo jakieś cudowne moce rozmnażania, albo mniejszą blachę do muffinek (wydawało mi się że jest standardowa), bo wyszło mi 18 ? Dałam nieco więcej mleka i ok. 2 płaskie łyżki kakao. Zakalca brak. Myślę że dzisiejszy podwieczorek zniknie w mgnieniu oka. Dziękujemy! ❤️
Justyna
Dodano opinię: 17.02.2021
Czy jest szansa zeby wykorzystać mascarpone?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
Zupełnie inna konsystencja. Nie wiemy, czy wyjdzie.
Kamila
Dodano opinię: 03.11.2021
Niestety mi też wyszedł zakalec. Robiłam na mące orkiszowej jasnej. Szkoda bardzo, bo smakowo rewelacja jak na wypiek bezcukrowy. Z tego powodu chyba dam im jeszcze szansę. Po przeczytaniu wskazowek dotyczących unikania zakalca, stwierdzam, że jeszcze wcześniej wyjmę składniki z lodówki, bo teraz pewnie około godziny staly i tym razem przesieje mąkę.
Joanna
Dodano opinię: 08.04.2022
Nie widzę oznaczenia wiekowego – czy bez syropu daktylowego nada się dla prawie 10 miesięcznego malucha? Czy syrop daktylowy jest ok poniżej roku?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.07.2022
Do roku najlepiej unikać wszelkich słodziw. Ale spokojnie raz na jakiś czas nie zaszkodzi
Joanna
Dodano opinię: 11.04.2022
Czy bez syropu daktylowego nada się na podwieczorek dla 10 miesięcznego malucha? Czy syrop daktylowy jest ok poniżej roku?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.08.2022
Możesz nie dawać. Warto unikać dodatkowych słodziw do roku, ale raz nie zawsze 😉