Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

25 września 2015

Muffinki sernikowe

Smak sernika zamknęty z muffinkach, czyli szybki i smaczny podwieczorek:) 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka (krowie lub roślinne) 2 łyżki syropu daktylowego/klonowego nadzienie: 250 g twarogu półtłustego 1 żółtko 1/2 laski wanilii 1 łyżka rodzynek 1 łyzka syropu daktylowego postaraj sie, by...

Smak sernika zamknęty z muffinkach, czyli szybki i smaczny podwieczorek:)

2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka (krowie lub roślinne)
2 łyżki syropu daktylowego/klonowego

nadzienie:

250 g twarogu półtłustego
1 żółtko

1/2 laski wanilii

1 łyżka rodzynek

1 łyzka syropu daktylowego

postaraj sie, by składniki były wcześniej wyjęte z lodówki.(ser i jajko) 

Rodzynki namocz w gorącej wodzie (około 20 minut). Suche składniki (mąkę i proszek) wsyp do dużej miski i wymieszaj. Dodaj do nich mleko, jajka, syrop i olej i połącz wszystko łyżką lub mikserem. W drugiej miseczce rozgnieć widelcem ser, syrop i żółtko. Dodaj do nich namoczone rodzynki i ziarenka z laski wanilii i wymieszaj. 

Do foremek na muffinki przekładaj po jednej łyżce ciasta i po jednej nadzienia tak, by wypełniłu 3/4 foremki. 

Piecz muffinki w 200'C z termoobiegiem przez 20 minut. 

 

Antka ulubiony miś-Klaps, też dostał muffinkę:)

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (54)

ewa

Dodano opinię: 26.09.2015

Czy syrop daktylowy można zamienić na syrop z agawy ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.09.2015

Nie polecamy syropu z agawy,ma nie najlepsze opinie.Może syrop klonowy?

Kamila Sobel

Dodano opinię: 15.10.2017

Ja dodałam cacao i banany zamiast innych cukrów, zarówno do masy serowej, jak i ciasta- wyszły lekko wytrawne i pyszne ???? dziękuję za przepis.

Roksana

Dodano opinię: 27.09.2015

Ania

Dodano opinię: 28.09.2015

Roksana, ale to dla rodziców ten syrop z agawy 😛 hihi

Kasia

Dodano opinię: 30.09.2015

Jestem kulinarne beztalencie a muffinek jeszcze nigdy nie piekłam. widziałam w sklepie papierowe foremki na muffinki. czy takie wystarczą do upieczenia czy te papierowe umieszcze się jeszcze w silikonowych?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.10.2015

Jeśli masz silikonowe to nie musisz nic w nie wkładać, ani natłuszczać. Wlewasz tylko ciasto.

Jesli masz metalowe to w nie wkładasz te papierkowe papilotki:) Amen:))

Aneta

Dodano opinię: 07.10.2015

A czy syrop mozna zastapic miodem? brak w domu syropu…:/

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.10.2015

Można, ale pamietaj, ze w wysokich temp traci swoje wartosci. Może stewia lub ksylitol?

Kasia

Dodano opinię: 25.10.2015

Nie wyrosły tak mocno jak na Waszym zdjęciu i są w środku lekko wilgotne. Tak ma być? I chyba jest coś nie tak z proporcjami. Ciasta wyszło tylko że i ze 20 foremek bym napełniła a nadzienia starczyło ledwo ledwo na 12.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.10.2015

Wilgoci nadaje ser, a co do proporcji, to koże za duzo dawałaś nadzienia:)

Ania M-T

Dodano opinię: 23.11.2015

Witam, właśnie upiekłam muffinki, niestety nie urosły tak jak Wam, ciasto jest lekko gumowate, zastanawiam się dlaczego, czy mogła to być wina mąki? jakiej mąki używacie do wypieków muffinek i babeczek? ja użłam pszennej typ 405. Pozdrawiam

 

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.11.2015

Zapewne zrobił się zakalec. Nie szukałabym tu przyczyny w mące. Czasem mamy niewielki wpływ na to. Zajrzyj na tę stronę. Dorota wyjaśnia co robić, by nie wyszedł zakalec: http://www.mojewypieki.com/post/zakalec—jak-go-uniknac

Marlena

Dodano opinię: 09.02.2016

oto i takie babeczki nam urosły, dodałam malinkę. MMMM pycha:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.02.2016

Przepiękne!!!:)

Mama Czara

Dodano opinię: 02.04.2016

Mi wyszło tak, dziecię zjadło i poszło spać, czyli polecam 😛 🙂

Sonia

Dodano opinię: 06.04.2016

Niestety mi tez wyszedł zakalec. Nie mam pojęcia dlaczego? Muffiny wyrosły ale z zakalcem. Jak polaczylam wszystkie składniki to ciasto przypominało ciasto drożdżowe. Ciąglo sie. Nie miało konsystencji płynnej. Czy tak powinno wyglądać ciasto na te muftiny?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.04.2016

Może ser byl za mokry i stąd zakalec. 

Ola

Dodano opinię: 24.07.2016

Na jakiej średnicy froremki od muffinek jest ten przepis?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.08.2016

Obojętnie:) po prostu standardowe dostępne w ikea czy innym sklepie foremki solikonowe do muffinek.

Edyta

Dodano opinię: 26.07.2016

U mnie niestety też zakalec… podejrzewam, że ze względu na ciężki ser, ciasto nie jest w stanie urosnąć tak jak przy zwykłych muffinkach. Nigdy przy takich babeczki nie miałam zakalca. 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.07.2016

Być może. Czasem tak  bywa. 

Dorota

Dodano opinię: 05.08.2016

P Y C H A !

_Lusia

Dodano opinię: 12.10.2016

U mnie też zakalec:( a z zewnątrz bardzo spieczone. Wydaje mi się, że trzeba spróbować inaczej piekarnik ustawić – może 180 stopni bez termoobiegu i 30 minut piec. A może olej zastąpić masłem… będę jeszcze próbować, bo widać, że powinny być pyszne 😉

Kinia

Dodano opinię: 07.08.2020

Cześć.:) czytając komentarze o zakalcu upiekłam muffinki w temp. 180st., bez termoobiegiem. Piekłam około 25 min. Wyszło super 🙂

BlizniaczeSzczescie

Dodano opinię: 07.11.2016

Czy mąke pszenna mozna zastapic owsiana?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.11.2016

Próbuj:)

Milena

Dodano opinię: 26.01.2017

Chciałabym spróbować zrobić te muffinki dla mojego niejadka. Ale nie mam syropu. Ile ksylitolu użyć??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.02.2017

1/2 łyżki.

Joanna

Dodano opinię: 04.06.2017

Czym zastąpić laki wanilii, czy jam zrobie bez dużo strace na smaku?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.06.2017

Esencją waniliową albo można pominąć.

Magda

Dodano opinię: 23.07.2017

Ile czasu można je przechowywać?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.07.2017

2 dni

Lilith

Dodano opinię: 20.08.2017

U mnie też zakalec… Zostało mi trochę ciasta bez masy i upiekłam je z borówkami i te wyszły bez zarzutu więc może to przez masę serową te zakalece…. 

kaaamiii

Dodano opinię: 09.11.2017

i u mnie niestety zakalec, szkoda…..tyle składników zmarnowanych….. :-/ a kulinarnym beztalenciem nie jestem i czesto pieke nawet serniki, ale chciałam coś dla odmiany……chyba wrócę do moich serników…..

Dagmara

Dodano opinię: 06.12.2017

Hej! Super przepisy macie na blogu! Dzieki za pomoc w wariacjach kulinarnych!
Mam pytanie, czy muffinki mozna mrozic a pozniej podpiec i spozyc??
Dzieki za odp 🙂

Dagmara

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.12.2017

NIgdy nie próbowałyśmy mrozić.

Marta

Dodano opinię: 21.04.2018

Ja zrobilam bez proszku do pieczenia,bo zapomnialam kupic i wyszly ok Tylko u mnie proporcje sie nie zgadzaja i nie wiem dlaczego Nakladajac po 1 lyzce wychodzi mi ok 15 mufinek i sera za malo mam.

Aa

Dodano opinię: 11.10.2018

Po jednej łyżce? to znaczy ile łyżek do 1 foremki? tylko dwie? czy 1 nadzienie i dwie ciasta?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2018

Nakładaj naprzemiennie aż wypelnią 3/4 foremki

Marlena

Dodano opinię: 24.02.2019

Niestety u mnie też 100% zakalcow…

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.02.2019

Paulina

Dodano opinię: 14.04.2019

Fajnie sie upiekly tylko mi tez wyszlo za duzo ciasta, moze szklanka szklance nierowna I lepiej podac ilosci skladnikow w gramach? Dorobilam 6 muffinek z mrozonymi owocami I tez wyszlo:)

Gosia

Dodano opinię: 23.11.2019

Fajny przepis, ale ewidentnie coś jest z nim nie tak, bo mnie również wyszedł zakalec..

Ann

Dodano opinię: 20.10.2020

Zakalec.
Tak zachowałam ostrożność tak jak w dodatkowym linku , który jest podany jak uniknąć zakalca…no niestety.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.10.2020

Przykro nam. Może jeszcze się uda.

Mama_Syna

Dodano opinię: 21.11.2020

Ja mam albo jakieś cudowne moce rozmnażania, albo mniejszą blachę do muffinek (wydawało mi się że jest standardowa), bo wyszło mi 18 ? Dałam nieco więcej mleka i ok. 2 płaskie łyżki kakao. Zakalca brak. Myślę że dzisiejszy podwieczorek zniknie w mgnieniu oka. Dziękujemy! ❤️

Justyna

Dodano opinię: 17.02.2021

Czy jest szansa zeby wykorzystać mascarpone?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.03.2021

Zupełnie inna konsystencja. Nie wiemy, czy wyjdzie.

Kamila

Dodano opinię: 03.11.2021

Niestety mi też wyszedł zakalec. Robiłam na mące orkiszowej jasnej. Szkoda bardzo, bo smakowo rewelacja jak na wypiek bezcukrowy. Z tego powodu chyba dam im jeszcze szansę. Po przeczytaniu wskazowek dotyczących unikania zakalca, stwierdzam, że jeszcze wcześniej wyjmę składniki z lodówki, bo teraz pewnie około godziny staly i tym razem przesieje mąkę.

Joanna

Dodano opinię: 08.04.2022

Nie widzę oznaczenia wiekowego – czy bez syropu daktylowego nada się dla prawie 10 miesięcznego malucha? Czy syrop daktylowy jest ok poniżej roku?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.07.2022

Do roku najlepiej unikać wszelkich słodziw. Ale spokojnie raz na jakiś czas nie zaszkodzi

Joanna

Dodano opinię: 11.04.2022

Czy bez syropu daktylowego nada się na podwieczorek dla 10 miesięcznego malucha? Czy syrop daktylowy jest ok poniżej roku?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.08.2022

Możesz nie dawać. Warto unikać dodatkowych słodziw do roku, ale raz nie zawsze 😉

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek