Dynia, dynia, dynia:)) Zamęczymy Was, no ale cóż sezon trwa więc korzystamy!
Składniki:
mokre:
- 1 1/2 szklanki startej na grubych oczkach dyni bez skóry (czyli kawałek wielkości mniej więcej otwartej dłoni kobiecej;));
- 2 jajka;
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego;
- 1/2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego;
- 3 łyżki płynnego syropu klonowego/ daktylowego ew. miodu;
suche:
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 1 łyżka posiekanych orzechów ( u mnie nerkowca), ale można całkiem pominąć;
niespodzianka:
-
jeden długi banan.
Opcjonalnie pestki dyni do posypania wierzchu babeczek.
Piekarnik nastawiamy na 180'C z termoobiegiem. Rozkładamy silikonowe foremi do muffinek, jesli macie metalowe- wykładacie je wczesniej papierkami.
Mokre składniki łączymy i mieszamy dokładnie łyżką.
Suche składniki łączymy i również mieszamy.
Łączymy mokre i suche składniki i mieszamy łyżką, aż ciasto będzie miała jednolitą konsystencję bez grudek.
Nalewamy po jednej łyżeczce ciasta do każdej foremki, kładziemy po jednym grubym plasterku banana i przykrywamy kolejną porcją ciasta tak, by foremki były zalane do 3/4 ich wysokości. Posypujemy pestkami dyni.
Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika ok. 18-20 minut. Jemy po całkowitym ostudzeniu:)
Prawda,że pyszne?:)))
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (80)
Maggie
Dodano opinię: 19.10.2015
Hej dziewczyny, skończyły mi sie foremki , a nie dorobiłam sie w formie tacy, czy moge z tego zrobic ciasto??e niewielkiej brytfance?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.10.2015
Hmm możesz spróbować, ale dodaj jeszcze pół łyżeczki proszku do pieczenia i ta forma lepiej by była dość szeroka a nie wąska, bo im wyższe ciasto tym może gorzej rosnąć i wyjśc zakalec. Daj znać, powodzenia:)
Niemodelka
Dodano opinię: 19.10.2015
fajna ta niespodzianka! na pewno wypróbuję ten przepis 🙂 a jeżeli niespodziankę posmarować jeszcze masłem orzechowym?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.10.2015
To będzie………. NIEBO W GĘBIE!:) Uwielbiam masło orzechowe:))
gin
Dodano opinię: 21.10.2015
Pycha! Ja też się dyni oprzeć nie umiem 🙂
Asia
Dodano opinię: 21.10.2015
Mam pytanie mała nie moze jeszcze miodu ma 10 miesiecy, czy mogę uzyć cukru?? jeśli tak to ile?? A może w ogóle nie używać, bo i tak będą dosyć słodkie??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.10.2015
Nie musisz niczym dosładzać. Będą dla dziecka wystarczająco słodkie.Cukru unikaj tak długo jak się da.
Sylwia
Dodano opinię: 22.10.2015
Mam zamrożone puree z dyni i zastanawiam się, czy można je tu użyć zamiast tartej dyni?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.10.2015
Oczywiście:)
Ania
Dodano opinię: 03.10.2016
Puree z dyni w takiej samej iości co tartej czy mniej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.10.2016
Tak.
Marta
Dodano opinię: 22.10.2015
Wyszły boskie 😀
Moni
Dodano opinię: 22.10.2015
Pyszne! Banan jest świetnym pomysłem by osłodzić trochę ciasto;-)
Paulina
Dodano opinię: 23.10.2015
Czym zastąpić mleko? Krowiego nie możemy a roślinnego w danej chwili brak
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.10.2015
Pomiń mleko, ale dodaj mniej mąki, konsystencja musi być gęsta ale nie za bardzo bo będzie zakalec:)
Magda
Dodano opinię: 23.10.2015
Dzisiaj zrobię! Mniam!
PS bez grudek piszemy przez "u" (poprawcie sobie "byka" 😉 )
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.10.2015
Zmęczenie materiału:)) Juz poprawione:) Fenks!
Magdalena Zawadzka
Dodano opinię: 30.10.2015
Witam, czy zamiast mąki pszennej pełnoziarnistej można dać pełnoziarnistą ale żytnią? Czy to raczej za ciężkie wyjdzie?
Kupiłam dziś dynię, zamierzam zrobić wasze bułeczki no i właśnie muffinki. Kompletuję składniki i stąd moje pytanie 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.10.2015
Pewnie wyjdą, ale już nie takie delikatne jak na pszennej, a może połącz żytnią z pszenną:)
Ajs
Dodano opinię: 20.10.2016
ja oprócz maki pszennej dodaje również pół szkl gotowanej kaszy jaglanej, pycha ta niespodziankowa mufinka 😉
Lulu
Dodano opinię: 09.11.2015
Fajny przepis:) Nie miałam banana, więc użyłam rodzynek:)
Asia
Dodano opinię: 01.03.2016
Uwielbiam te mufinki 🙂 i moja mała też! Robię je po raz 3 i tym razem chciałabym część zamrozić – można? jeśli tak to lepiej surowe ciasto czy już upieczone muffinki?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.03.2016
Nigdy nie mroziłyśmy. ale zapewne, jeśli już – gotowe muffiny.
Pauliną
Dodano opinię: 03.03.2016
Czy zamiast 2 jajek wystarczy glut z 1 łyżki siemienia?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.03.2016
Może dwa gluty:)
Marta
Dodano opinię: 27.09.2016
Czy babeczki maja byc wilgotne w srodku ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.09.2016
Moga takie być, ale lekko.
Asia
Dodano opinię: 28.09.2016
Czy zamiast banana mogę dodać np startą gruszkę? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.09.2016
Tak.
Jagna
Dodano opinię: 04.10.2016
Taką miałam na nie ochotę ale nie wyszły. Z zewnątrz wyglądały na upieczone (trzymałam 25 min), papilotka ładnie odeszła ale w środku miały konsystencę rozgniecionego banana 🙁 zastanawiam się tylko czy istotne tu było, aby składniki były w temperaturze pokojowej? Bo szukałam akurat czegoś na szybko więc pure z dyni i jajka były z lodówki. No nic, będę próbować dalej!
Maria
Dodano opinię: 13.10.2016
Zrobilam już raz dyniowe- wyszły pycha. Nieco wzgardzone przez dziecko pierwszego dnia, ale drugiego popatrzył przychylniej 🙂 A dzisiaj użyłam tego samego przepisu, tylko dynię zastąpiłam marchewką- wyszło super!
Bardzo Wam dziękuje za przepisy i super pracę i sercę które w to wkładacie.
Maria
Dodano opinię: 13.10.2016
Aha- mam piekarnik bez termoobiegu.
Piekłam na 180 stopni, 45 minut.
Kamila i Nina
Dodano opinię: 28.10.2016
U nas ostatnio faworyt. Super miękkie, lekko wilgotne. Moje dzieciaki (czyt. Córka i Mąż) stwierdzili że lepsze od bananowych babeczek
Izolda
Dodano opinię: 05.11.2016
jaka dynia jest najlepsza do tych mufinek ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.11.2016
Może być każda:)
Ania
Dodano opinię: 19.02.2018
dla mnie najlepsza HOKAIDO
Gosia
Dodano opinię: 14.11.2016
Hej hej, duzo tu podgladam i chwale kazdy dzien za istnienie Waszych przepisow 🙂 chcialabyms ie upewnic jak jest z orzechami – faktycznie mozna podawac 8mc dziaciaczkowi nerkowce i inne? Migdaly? Zawsze kojarzylo mi sie ze sa alergizujace i unikałam, ale chetnie podam skoro mozna 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.11.2016
Dziecko może być uczulone na wszysko, a może też być poza alergią. Wcale nie musi być uczulone na orzechy, a tyle maja wartosci. Po co pozbawiać ich dziecko? Tylko dlatego, że inne dzieci maja na nie alergię?:) Może Twoje nie ma:) Sprawdź po prostu:)
Ewelina
Dodano opinię: 04.01.2017
Wszystkie składniki odmierzyłam z dużą dokładnością, dodałam jeszcze troszkę żurawiny i zamiast nasion dyni-nasiona słonecznika muffiny wyszły jakby surowe w środku, co może być tego powodem?? bo przepis bardzo mi się podoba.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.01.2017
Może wyszedł zakalec. Czy skladniki były w temp pokojowej?
Małgorzata
Dodano opinię: 15.03.2017
Genialny przepis! Pierwszy raz w życiu robiłąm muffinki i wyszły 🙂 Malutka zajadała ze smakiem … reszta rodziny również. Dziekuję !
Alicja
Dodano opinię: 23.04.2017
Niestety wyszły jakby surowe w środku:( Musiało być za dużo składników miękkich w stosunku do suchych…
Kamila
Dodano opinię: 09.09.2017
Hmm, teoretycznie wyszły piękne. Ale mam wątpliwości w środku? Czy to zakalec? Są pyszne.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.09.2017
Tak wygląda, jakby siadły.
Beata
Dodano opinię: 15.09.2017
Super przepis. Wyszly idealne. Synek zje na sniadanie.
Kasia
Dodano opinię: 25.09.2017
Czy wspomniana dynia starta na dużych oczkach ma być surowa czy upieczona?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.09.2017
Surowa
Kasia
Dodano opinię: 07.10.2017
Witam, mam tylko mąkę pszenna, brak pszennej pełnoziarnistej, czy zamiast tego można użyć jaglanej, ryżowej bądź kukurydzianej ?
Kasia
Dodano opinię: 07.10.2017
Czy zamiast maki pszennej pełnoziarnistej można użyć jaglanej, kukurydzianej bądź ryżowej ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.10.2017
Tak, ale najlepiej je pomieszać.
Maja
Dodano opinię: 12.10.2017
Witam,
Mam pytanko co do ilości. Ile babeczek wychodzi tak na oko z tego przepisu ? Planuje zrobić je z dzieciakami na warsztatach kulinarnych w przedszkolu i zastanawiam się czy podwojone składniki będą ok dla 20 dzieci ? Czy powinnam potroić dla pewności ?
Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.10.2017
chyba 12
Marlena
Dodano opinię: 18.10.2017
Dziś zrobiłam muffinki:) wyszły przepyszne:) Dzięki dziewczyny za te ekstra przepisy! Wykonujecie kawał dobrej roboty;) Jutro będę robiła krem z dyni również z Waszego bloga;) Pozdrawiam i życzę dużo inspiracji:)
Martka
Dodano opinię: 31.10.2017
Myślicie, że z pure dyniowym zamiast startej dyni też wyjdzie? Bo mam i chcę gdzieś wykorzystać…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.11.2017
Powinno być ok.
MajaB
Dodano opinię: 09.11.2017
Witam,
Mam bezglutenowca w domu. Czy zamiast mąki pszennej mogę użyć tylko kukurydzianej ? Czy pomieszać z jakąś jeszcze ?
Będę wdzięczna za odpowiedź pozdrawiam
MB
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.11.2017
Możesz do kukurydzianej dodać trochę kokosowej by nie były za suche.
Natalia
Dodano opinię: 22.04.2018
Pieklam babeczki z 40 minut i nadal byly bardzo mokre w srodku…..wrecz jakby nie upieczone
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.04.2018
Hm, może dynia była niezbyt odsączona z nadmiaru wody?
Paulina
Dodano opinię: 30.11.2019
Moim zdaniem za dużo tu oleju rzepakowego. Ja dałam 1/4 szklanki i wyszły idealne. Tak mała ilość proszku do pieczenia 'nie uniesie’ tak ciężkiego ciasta, zwłaszcza że dynia dyni nierówna.
Iza
Dodano opinię: 13.08.2018
Polecam, szybkie w wykonaniu i pyszne. Ja dodałam jeszcze jedno małe jabłko. Po rozgrzaniu piekarnika piekłam 15 min i były idealne (termoobieg 180^C środkowa półka)
Aneta
Dodano opinię: 03.10.2018
Mi jakby tez najpierw mokre wyszly ale wrzucilam je jeszcze na 5 min i byly super. Moj synek gardzi roznego rodzaju muffinkami i plackami ale te mu smakowaly. Dziekuje napewno jeszcze nie raz zrobie
Karolina
Dodano opinię: 23.10.2018
Niestety zakalec, pomimo tego ze piekłam dłużej….
Kasia
Dodano opinię: 24.10.2018
Zrobilam. Ciasto doslodzilam rozgniecionym bananem, a niespodzianką był dyniowy krem czekoladowy własnej produkcji. Wyszły super miękkie. A produkty miałam prosto z lodówki
Czapelka
Dodano opinię: 05.11.2018
Hmmm zastanawiam się czy mi wyszły są mokre w środki i pytanie od banana czy zakalec?i tak porządnie odcisnelam dynie ?w smaku pycha dała bym więcej dyni bo słabo ja czuję 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.11.2018
One będą lekko mokre w środku za sprawą dyni.
Agnieszka
Dodano opinię: 03.12.2018
Super przepis!
Zrobiłam z puree z dyni, dodałam karobu i pominęłam cukier – zamiast tego posypałam górę rodzynkami. Piekłam ok 40 minut i wyszły super!
Dzięki za inspirację! ?
Ania
Dodano opinię: 19.12.2018
One są pyszne! I ani trochę nikomu z domowników nie brakowało w nich cukru 🙂 Następnym razem spróbuję do środka dać gruszkę zamiast banana, bo chyba też będzie pasować 😉 A i wyszło mi 11 sztuk 🙂
Izabela
Dodano opinię: 20.12.2018
Dziś ja spróbowałam przepisu. Z tym, że zamieniłam mąki na jaglaną i ryżową i niestety nie wyszły 🙁 nie urosły i były bardzo kruche – rozpadały się. Czy rzecz może być w mace jaglanej, czy w moich umiejętnościach?? 😉
Tak czy inaczej zrobię jeszcze jedno podejście 😀
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.12.2018
Dalaś obie bezglutenowe. Może to bylo przyczyną.
Ania
Dodano opinię: 19.08.2019
O w mordę! Dosłownie 😉 Zrobiłam podwójną porcje, bo przygotowałam za dużo dyni. I dobrze, będą dla mnie! Niespodzianka najlepsza 🙂 Może kogoś zainteresuje – zamiast syropów dałam 6-8 daktyli namoczonych we wrzątku i zblendowanych.
Rachela
Dodano opinię: 11.12.2019
czy mąkę pszenną możemy wymienić na jasną orkiszową?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2019
tak
Rachela
Dodano opinię: 11.12.2019
Czy mąkę pszenną można zamienić na orkiszową jasną?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2019
tak
Magda
Dodano opinię: 22.05.2020
Pyszne !! ❤️
Renata
Dodano opinię: 29.10.2020
Witam. Jakos czas temu robilam.babeczki dyniowe ale tam było Pure z dyni. Nie mogę znaleźć tego przepisu, został wycofany??♀️?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.11.2020
https://alaantki.mda.pl/jak-zrobic-puree-z-dyni/
Marta
Dodano opinię: 21.11.2020
Czy można upiec z tego przepisu ciasto ? Ile powinno się piec ? Zupełnie nie mam wyczucia.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.11.2020
Spróbuj 10-15min dłużej i sprawdzaj patyczkiem.