Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

19 października 2015

Muffiny dyniowe z niespodzianką

Dynia, dynia, dynia:)) Zamęczymy Was, no ale cóż sezon trwa więc korzystamy! Składniki: mokre: 1 1/2 szklanki startej na grubych oczkach dyni bez skóry (czyli kawałek wielkości mniej więcej otwartej dłoni kobiecej;)); 2 jajka; 1/2 szklanki oleju rzepakowego; 1/2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego; 3 łyżki płynnego syropu klonowego/ daktylowego ew. miodu; suche: 1 szklanka...

Dynia, dynia, dynia:)) Zamęczymy Was, no ale cóż sezon trwa więc korzystamy!

Składniki:

mokre:

  • 1 1/2 szklanki startej na grubych oczkach dyni bez skóry (czyli kawałek wielkości mniej więcej otwartej dłoni kobiecej;));
  • 2 jajka;
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego;
  • 1/2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego;
  • 3 łyżki płynnego syropu klonowego/ daktylowego ew. miodu;

suche:

  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 1 łyżka posiekanych orzechów ( u mnie nerkowca), ale można całkiem pominąć;

niespodzianka:

  •  jeden długi banan.

     

     

    Opcjonalnie pestki dyni do posypania wierzchu babeczek.

Piekarnik nastawiamy na 180'C z termoobiegiem. Rozkładamy silikonowe foremi do muffinek, jesli macie metalowe- wykładacie je wczesniej papierkami.
Mokre składniki łączymy i mieszamy dokładnie łyżką.
Suche składniki łączymy i również mieszamy.

Łączymy mokre i suche składniki i mieszamy łyżką, aż ciasto będzie miała jednolitą konsystencję bez grudek.

Nalewamy po jednej łyżeczce ciasta do każdej foremki, kładziemy po jednym grubym plasterku banana i przykrywamy kolejną porcją ciasta tak, by foremki były zalane do 3/4 ich wysokości. Posypujemy pestkami dyni.

Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika ok. 18-20 minut. Jemy po całkowitym ostudzeniu:)

12166310_1051516744881909_551096416_n

12166874_1051516174881966_174175951_n   12168118_1051515998215317_1746698016_n

Prawda,że pyszne?:)))

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (80)

Maggie

Dodano opinię: 19.10.2015

Hej dziewczyny, skończyły mi sie foremki , a nie dorobiłam sie w formie tacy, czy moge z tego zrobic ciasto??e niewielkiej brytfance?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.10.2015

Hmm możesz spróbować, ale dodaj jeszcze pół łyżeczki proszku do pieczenia i ta forma lepiej by była dość szeroka a nie wąska, bo im wyższe ciasto tym może gorzej rosnąć i wyjśc zakalec. Daj znać, powodzenia:)

Niemodelka

Dodano opinię: 19.10.2015

fajna ta niespodzianka! na pewno wypróbuję ten przepis 🙂 a jeżeli niespodziankę posmarować jeszcze masłem orzechowym? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.10.2015

To będzie………. NIEBO W GĘBIE!:) Uwielbiam masło orzechowe:))

gin

Dodano opinię: 21.10.2015

Pycha! Ja też się dyni oprzeć nie umiem 🙂

Asia

Dodano opinię: 21.10.2015

Mam pytanie mała nie moze jeszcze miodu ma 10 miesiecy, czy mogę uzyć cukru?? jeśli tak to ile?? A może w ogóle nie używać, bo i tak będą dosyć słodkie??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.10.2015

Nie musisz niczym dosładzać. Będą dla dziecka wystarczająco słodkie.Cukru unikaj tak długo jak się da.

Sylwia

Dodano opinię: 22.10.2015

Mam zamrożone puree z dyni i zastanawiam się, czy można je tu użyć zamiast tartej dyni?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.10.2015

Oczywiście:)

Ania

Dodano opinię: 03.10.2016

Puree z dyni w takiej samej iości co tartej czy mniej?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.10.2016

Tak.

Marta

Dodano opinię: 22.10.2015

Wyszły boskie 😀

Moni

Dodano opinię: 22.10.2015

Pyszne! Banan jest świetnym pomysłem by osłodzić trochę ciasto;-) 

Paulina

Dodano opinię: 23.10.2015

Czym zastąpić mleko? Krowiego nie możemy a roślinnego w danej chwili brak

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.10.2015

Pomiń mleko, ale dodaj mniej mąki, konsystencja musi być gęsta ale nie za bardzo bo będzie zakalec:)

Magda

Dodano opinię: 23.10.2015

Dzisiaj zrobię! Mniam!
PS bez grudek piszemy przez "u" (poprawcie sobie "byka" 😉 )

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.10.2015

Zmęczenie materiału:)) Juz poprawione:) Fenks!

Magdalena Zawadzka

Dodano opinię: 30.10.2015

Witam, czy zamiast mąki pszennej pełnoziarnistej można dać pełnoziarnistą ale żytnią? Czy to raczej za ciężkie wyjdzie?

Kupiłam dziś dynię, zamierzam zrobić wasze bułeczki no i właśnie muffinki. Kompletuję składniki i stąd moje pytanie 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.10.2015

Pewnie wyjdą, ale już nie takie delikatne jak na pszennej, a może połącz żytnią z pszenną:)

Ajs

Dodano opinię: 20.10.2016

ja oprócz maki pszennej dodaje również pół szkl gotowanej kaszy jaglanej, pycha ta niespodziankowa mufinka 😉

Lulu

Dodano opinię: 09.11.2015

Fajny przepis:) Nie miałam banana, więc użyłam rodzynek:)

Asia

Dodano opinię: 01.03.2016

Uwielbiam te mufinki 🙂 i moja mała też! Robię je po raz 3 i tym razem chciałabym część zamrozić – można? jeśli tak to lepiej surowe ciasto czy już upieczone muffinki?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.03.2016

Nigdy nie mroziłyśmy. ale zapewne, jeśli już – gotowe muffiny. 

Pauliną

Dodano opinię: 03.03.2016

Czy zamiast 2 jajek wystarczy glut z 1 łyżki siemienia?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.03.2016

Może dwa gluty:)

Marta

Dodano opinię: 27.09.2016

Czy babeczki maja byc wilgotne w srodku ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.09.2016

Moga takie być, ale lekko.

Asia

Dodano opinię: 28.09.2016

Czy zamiast banana mogę dodać np startą gruszkę? 🙂 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.09.2016

Tak.

Jagna

Dodano opinię: 04.10.2016

Taką miałam na nie ochotę ale nie wyszły. Z zewnątrz wyglądały na upieczone (trzymałam 25 min), papilotka ładnie odeszła ale w środku miały konsystencę rozgniecionego banana 🙁 zastanawiam się tylko czy istotne tu było, aby składniki były w temperaturze pokojowej? Bo szukałam akurat czegoś na szybko więc pure z dyni i jajka były z lodówki. No nic, będę próbować dalej!

Maria

Dodano opinię: 13.10.2016

Zrobilam już raz dyniowe- wyszły pycha. Nieco wzgardzone przez dziecko pierwszego dnia, ale drugiego popatrzył przychylniej 🙂 A dzisiaj użyłam tego samego przepisu, tylko dynię zastąpiłam marchewką- wyszło super! 

Bardzo Wam dziękuje za przepisy i super pracę i sercę które w to wkładacie.

 

Maria

Dodano opinię: 13.10.2016

Aha- mam piekarnik bez termoobiegu.

Piekłam na 180 stopni, 45 minut. 

Kamila i Nina

Dodano opinię: 28.10.2016

U nas ostatnio faworyt. Super miękkie, lekko wilgotne. Moje dzieciaki (czyt. Córka i Mąż) stwierdzili że lepsze od bananowych babeczek

Izolda

Dodano opinię: 05.11.2016

jaka dynia jest najlepsza do tych mufinek ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.11.2016

Może być każda:)

Ania

Dodano opinię: 19.02.2018

dla mnie najlepsza HOKAIDO

Gosia

Dodano opinię: 14.11.2016

Hej hej, duzo tu podgladam i chwale kazdy dzien za istnienie Waszych przepisow 🙂 chcialabyms ie upewnic jak jest z orzechami – faktycznie mozna podawac 8mc dziaciaczkowi nerkowce i inne? Migdaly? Zawsze kojarzylo mi sie ze sa alergizujace i unikałam, ale chetnie podam skoro mozna 🙂 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.11.2016

Dziecko może być uczulone na wszysko, a może też być poza alergią. Wcale nie musi być uczulone na orzechy, a tyle maja wartosci. Po co pozbawiać ich dziecko? Tylko dlatego, że inne dzieci maja na nie alergię?:) Może Twoje nie ma:) Sprawdź po prostu:)

Ewelina

Dodano opinię: 04.01.2017

Wszystkie składniki odmierzyłam z dużą dokładnością, dodałam jeszcze troszkę żurawiny i zamiast nasion dyni-nasiona słonecznika muffiny wyszły jakby surowe w środku, co może być tego powodem?? bo przepis bardzo mi się podoba.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.01.2017

Może wyszedł zakalec. Czy skladniki były w temp pokojowej? 

Małgorzata

Dodano opinię: 15.03.2017

Genialny przepis! Pierwszy raz w życiu robiłąm muffinki i wyszły 🙂 Malutka zajadała ze smakiem … reszta rodziny również. Dziekuję !

Alicja

Dodano opinię: 23.04.2017

Niestety wyszły jakby surowe w środku:( Musiało być za dużo składników miękkich w stosunku do suchych…

 

Kamila

Dodano opinię: 09.09.2017

Hmm, teoretycznie wyszły piękne. Ale mam wątpliwości w środku? Czy to zakalec? Są pyszne.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.09.2017

Tak wygląda, jakby siadły.

Beata

Dodano opinię: 15.09.2017

Super przepis. Wyszly idealne. Synek zje na sniadanie.

Kasia

Dodano opinię: 25.09.2017

Czy wspomniana dynia starta na dużych oczkach ma być surowa czy upieczona?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.09.2017

Surowa

Kasia

Dodano opinię: 07.10.2017

Witam, mam tylko mąkę pszenna, brak pszennej pełnoziarnistej, czy zamiast tego można użyć jaglanej, ryżowej bądź kukurydzianej ?

Kasia

Dodano opinię: 07.10.2017

Czy zamiast maki pszennej pełnoziarnistej można użyć jaglanej, kukurydzianej bądź ryżowej ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.10.2017

Tak, ale najlepiej je pomieszać.

Maja

Dodano opinię: 12.10.2017

Witam,

Mam pytanko co do ilości. Ile babeczek wychodzi tak na oko z tego przepisu ? Planuje zrobić je z dzieciakami na warsztatach kulinarnych w przedszkolu i zastanawiam się czy podwojone składniki będą ok dla 20 dzieci ? Czy powinnam potroić dla pewności ?

Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.10.2017

chyba 12

Marlena

Dodano opinię: 18.10.2017

Dziś zrobiłam muffinki:) wyszły przepyszne:) Dzięki dziewczyny za te ekstra przepisy! Wykonujecie kawał dobrej roboty;) Jutro będę robiła krem z dyni również z Waszego bloga;) Pozdrawiam i życzę dużo inspiracji:)

Martka

Dodano opinię: 31.10.2017

Myślicie, że z pure dyniowym zamiast startej dyni też wyjdzie? Bo mam i chcę gdzieś wykorzystać…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.11.2017

Powinno być ok.

MajaB

Dodano opinię: 09.11.2017

Witam,
Mam bezglutenowca w domu. Czy zamiast mąki pszennej mogę użyć tylko kukurydzianej ? Czy pomieszać z jakąś jeszcze ?

Będę wdzięczna za odpowiedź pozdrawiam
MB

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.11.2017

Możesz do kukurydzianej dodać trochę kokosowej by nie były za suche.

Natalia

Dodano opinię: 22.04.2018

Pieklam babeczki z 40 minut i nadal byly bardzo mokre w srodku…..wrecz jakby nie upieczone

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.04.2018

Hm, może dynia była niezbyt odsączona z nadmiaru wody?

Paulina

Dodano opinię: 30.11.2019

Moim zdaniem za dużo tu oleju rzepakowego. Ja dałam 1/4 szklanki i wyszły idealne. Tak mała ilość proszku do pieczenia 'nie uniesie’ tak ciężkiego ciasta, zwłaszcza że dynia dyni nierówna.

Iza

Dodano opinię: 13.08.2018

Polecam, szybkie w wykonaniu i pyszne. Ja dodałam jeszcze jedno małe jabłko. Po rozgrzaniu piekarnika piekłam 15 min i były idealne (termoobieg 180^C środkowa półka)

Aneta

Dodano opinię: 03.10.2018

Mi jakby tez najpierw mokre wyszly ale wrzucilam je jeszcze na 5 min i byly super. Moj synek gardzi roznego rodzaju muffinkami i plackami ale te mu smakowaly. Dziekuje napewno jeszcze nie raz zrobie

Karolina

Dodano opinię: 23.10.2018

Niestety zakalec, pomimo tego ze piekłam dłużej….

Kasia

Dodano opinię: 24.10.2018

Zrobilam. Ciasto doslodzilam rozgniecionym bananem, a niespodzianką był dyniowy krem czekoladowy własnej produkcji. Wyszły super miękkie. A produkty miałam prosto z lodówki

Czapelka

Dodano opinię: 05.11.2018

Hmmm zastanawiam się czy mi wyszły są mokre w środki i pytanie od banana czy zakalec?i tak porządnie odcisnelam dynie ?w smaku pycha dała bym więcej dyni bo słabo ja czuję 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.11.2018

One będą lekko mokre w środku za sprawą dyni.

Agnieszka

Dodano opinię: 03.12.2018

Super przepis!
Zrobiłam z puree z dyni, dodałam karobu i pominęłam cukier – zamiast tego posypałam górę rodzynkami. Piekłam ok 40 minut i wyszły super!
Dzięki za inspirację! ?

Ania

Dodano opinię: 19.12.2018

One są pyszne! I ani trochę nikomu z domowników nie brakowało w nich cukru 🙂 Następnym razem spróbuję do środka dać gruszkę zamiast banana, bo chyba też będzie pasować 😉 A i wyszło mi 11 sztuk 🙂

Izabela

Dodano opinię: 20.12.2018

Dziś ja spróbowałam przepisu. Z tym, że zamieniłam mąki na jaglaną i ryżową i niestety nie wyszły 🙁 nie urosły i były bardzo kruche – rozpadały się. Czy rzecz może być w mace jaglanej, czy w moich umiejętnościach?? 😉
Tak czy inaczej zrobię jeszcze jedno podejście 😀

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.12.2018

Dalaś obie bezglutenowe. Może to bylo przyczyną.

Ania

Dodano opinię: 19.08.2019

O w mordę! Dosłownie 😉 Zrobiłam podwójną porcje, bo przygotowałam za dużo dyni. I dobrze, będą dla mnie! Niespodzianka najlepsza 🙂 Może kogoś zainteresuje – zamiast syropów dałam 6-8 daktyli namoczonych we wrzątku i zblendowanych.

Rachela

Dodano opinię: 11.12.2019

czy mąkę pszenną możemy wymienić na jasną orkiszową?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2019

tak

Rachela

Dodano opinię: 11.12.2019

Czy mąkę pszenną można zamienić na orkiszową jasną?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2019

tak

Magda

Dodano opinię: 22.05.2020

Pyszne !! ❤️

Renata

Dodano opinię: 29.10.2020

Witam. Jakos czas temu robilam.babeczki dyniowe ale tam było Pure z dyni. Nie mogę znaleźć tego przepisu, został wycofany??‍♀️?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.11.2020

Marta

Dodano opinię: 21.11.2020

Czy można upiec z tego przepisu ciasto ? Ile powinno się piec ? Zupełnie nie mam wyczucia.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.11.2020

Spróbuj 10-15min dłużej i sprawdzaj patyczkiem.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek