Przyjęło się, że podwieczorek jest na słodko, ale to nie jest obowiązek, czy świecka tradycja:)Taka wytrawna przekąska to świetne urozmaicenie. Oczywiście robi się błyskawiczne. A pachnieeeee… jak we włoskiej restauracji.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżki oregano,
- 1,4 łyżeczki pieprzu czarnego,
- 4 łyżki tartej mozzarelli/ innego sera żółtego,
- 1/4 papryki czerwonej,
- 1 mała cebula,
- czarnuszka do posypania,
- olej rzepakowy do smażenia warzyw.
Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Obierz cebulę. Pokrój ją i paprykę w kosteczkę, i zeszklij je na niewielkiej ilości oleju. Ostudź. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, oregano, pieprz i ser. Oddziel żółtko od białka. Do drugiej mniejszej miski dodaj składniki mokre: mleko, olej, żółtko i zamieszaj, np. mikserem. Dodaj warzywa i zamieszaj łyżką. Przelej masę do suchych składników i zamieszaj łyżką. Ubij pianę z białka i dodaj do masy. Zamieszaj łyżką.
*dorosłym i starszakom możesz dosolić ciasto.
Przełóż masę do foremek na mufinki i wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Przepis otamowany jest 12+ ze względu na mozzarellę. Możesz ją dodać na końcu, a wcześniej przygotować muffinkę dla niemowlaka i mu taką podać.
Świetnie smakują z sosem czosnkowym (jogurt grecki + czosnek)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (36)
Angelika
Dodano opinię: 26.04.2020
A skąd takie fajowe foremki? ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Ikea
Martyna
Dodano opinię: 26.04.2020
Aż się przestraszyłam jak zobaczyłam 1,4 łyżeczki czarnego pieprzu, ale doszło do mnie ze chodziło pewnie o 1/4 łyżeczki.
Mam wszystkie składniki więc jutro zabieram się do pieczenia ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.06.2020
Tak ćwierć łyżeczki.
Kinga
Dodano opinię: 26.04.2020
Hej, a dlaczego niemowlak nie powinien dostać tej pychoty w wersji z mozzarellą?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Mozzarella to dosyć tłusty i ciężki ser.
Karola
Dodano opinię: 26.04.2020
Czy proszek do pieczenia dla takiego malucha jest ok? Mam na myśli roczne dziecko. Dziękuję za info! 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.06.2020
Tak
Iwona
Dodano opinię: 27.04.2020
Czemu dopiero od 12 miesiąca?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Ze względu na mozzarellę. Możesz pominąć dodatek sera i wtedy podać dziecku poniżej 12mcż
Aga
Dodano opinię: 27.04.2020
Muffinki wyglądają obłędnie?jaką mąkę bezglutenową najlepiej wykorzystać w tym przepisie zamiast pszennej? Z góry dziękuję?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
najlepsze są mixy bezglutenowe
Kinga
Dodano opinię: 29.04.2020
Hej, pytam drugi raz, poprzedni komentarz został usunięty. Dlaczego dla niemowlaka wersja bez mozzarelli?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Mozarella jest zbyt tłusta, unikamy dużej ilości serów w diecie niemowlaka.
Klaudia
Dodano opinię: 30.04.2020
Wlasnie robie:D Kiedy posypac czarnuszka?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.05.2020
na koniec
Ola
Dodano opinię: 06.05.2020
Czy bez sera też się uda?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.05.2020
tak
Beata
Dodano opinię: 16.05.2020
A można zredukować ilość oleju? U mnie wyszły ociekające tłuszczem. Jaka jest minimalna ilość oleju, którą można by użyć? (przepraszam, ale jestem noga w kuchni ?)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
spróbuj 1/3
Beata
Dodano opinię: 16.07.2020
Czy zamiast papryki można dać np szynkę lub oliwki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.08.2020
Oczywiście- dodatki wg upodobań lub stanu lodówki.
Paula
Dodano opinię: 03.08.2020
Jak długo I w jakiej temperaturze musiałabym piec z funkcją gora-dół? Bez termoobiegu?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.08.2020
Grzanie góra-dół przebiega wolniej, więc trzeba wydłużyć czas. Do tego należy pamiętać, że między tymi dwoma funkcjami jest ok. 20st róznicy, czyli 180st w opcji góra-dół, odpowiada 160st w grzaniu termoobiegiem.
Mama C
Dodano opinię: 08.09.2020
Witajcie,
Muffiny pycha! Mam do Was pytanie czy Wasza szklanka ma standardowa pojemnosc 250 ml czy jako szklanka podajecie 200 ml? W przepisie na inne muffiny bylo ze szklanka a w nawiasie 200 ml dlatego chcialabym potwierdzic jak to jest w innych przepisach? Dziekuje i pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.09.2020
250ml
Ann
Dodano opinię: 10.09.2020
Przepyszne wyszły, cała rodzinka najedzona, dziękujemy za przepis ?mniam mniam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.09.2020
Polecamy się
MariaPa
Dodano opinię: 17.09.2020
Cześć, a czy jest jakiś trik żeby papilotki zeszły z babeczek bez problemu? 🙂 wszystko pycha tylko 2,5 latka odmówiła jedzenia bo były „brzydkie” 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.10.2020
Polecamy pieczenie w foremkach silikonowych do muffinek- na pewno wyglądają ładniej po upieczeniu. Co do papierowych to sporo zależy od jakości papieru, niektóre aż wchodzą w ciasto.
Aga
Dodano opinię: 28.09.2020
Czy wychodzą trochę wilgotne w środku?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.10.2020
Może być od sera.
Ola
Dodano opinię: 25.11.2020
Czy można użyć innego oleju? Jeśli tak to jakie. Pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.12.2020
Słonecznikowy będzie dobry,
Justyna
Dodano opinię: 26.02.2021
Przepyszne:) tylko nie wiem co z tym moim dzieckiem, na codzień fan papryki i sera, powiedział, że nie będzie jadł bo papryka i ser. Paprykę jeszcze można wydłubać ale nie ser?♀️
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
Trudy rodzicielstwa ;P normalne dziecko to jest hehe