Szkoda, że lato nie trwa cały rok. Uwielbiamy sezonowe owoce i to, co można z nich przygotować. Dziś zapraszamy Was na błyskawiczne w wykonaniu, muffiny z borówkami. Są mięciutkie, puszyste, pyszne! I bardzooo słodkie, bez dodatku cukru rzecz jasna:)
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej;
- 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego;
- 1 jajko;
- 1 bardzo dojrzały, duży banan;
- 2 łyżki rodzynek;
- 1/2 szklanki borówek;
- 1/3 łyżeczki cynamonu;
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego.
Wykonanie:
Piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem.Blaszkę do muffinek wyłóż papilotkami. Silikonowych foremek nie trzeba niczym wykładać.
Rodzynki zalej wrzątkiem, a po 5 minutach odcedź. W misce połącz: mąkę, amarantus, cynamon, proszek do pieczenia, sodę. Wymieszaj.
Banana rozgnieć widelcem i dodaj do miski. Dodaj olej, rozbełtane jajko, rodzynki i całość wymieszaj. Nakładaj porcje ciasta do 3/4 wysokości foremek. Na wierzch każdej babeczki ułóż po 3-4 borówki, dociśnij je do środka, i tak podczas pieczenia wypłyną.
Piecz 20 minut, na środkowym poziomie piekarnika.
Smacznego!
zobacz nasze lunchboxy- idealne, by spakować drugie śniadanie
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (117)
karoola
Dodano opinię: 31.08.2018
Witam czy może być mąką owsiana ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.09.2018
Jasne, próbuj.
Dżesika
Dodano opinię: 05.07.2020
A czy może być mąką kukurydziana albo pełnoziarnista?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.07.2020
Tak
Dioris
Dodano opinię: 16.07.2019
I jak wyszły z owsianą?
Magda
Dodano opinię: 13.08.2019
Zrobiłam z mąką owsianą i wyszły pyszne 🙂
Małgorzata
Dodano opinię: 01.09.2018
Świetny przepis! Moje nie wyszły aż tak bardzo słodkie, ale to pewnie kwestia banana bo nie miałam bardzo dojrzałego ?
KAROLINA
Dodano opinię: 14.08.2020
Nie miałam orkiszowej, więc dałam zwykłej, tortowej. Wyszło strasznie gęste, dodałam mleka a po upieczeniu… Palce lizać! Moje roczne jeszcze ciepłe jadło ? A starsze stwierdziło, że pyszne, a wierzcie, nie jest łatwo dogodzić jego wrażliwemu podniebieniu. Najlepsze jakie do tej pory robiłam! Aaaa, i dodałam mrożone borówki – mam ich mnóstwo ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.08.2020
Bardzo się cieszymy.
Ewelina
Dodano opinię: 08.11.2021
Czym mozna zostapic amarantusa?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
Ekspandowane jagły
Jajoanna
Dodano opinię: 04.09.2018
A może być z mąką pszenną?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.09.2018
Tak
Ania
Dodano opinię: 04.11.2018
Czy mozna czym innymi zastapic amarantusa? Albo pominac?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.11.2018
Mozes pominąć
Ewelina
Dodano opinię: 27.12.2018
Muffiny zrobiły furorę przy świątecznym stole – trzyletni bratanek zajadał, aż się uszy trzęsły, a bratowa rzekła do niego – synku jak Ty to jesz, przecież to bez cukru!! haha :))) dziękuję 🙂
Julciajb
Dodano opinię: 02.01.2019
Muffiny wyszły pyszne! Super przepis ?
Beata
Dodano opinię: 19.01.2019
Te muffiny są boskie! Wy dziewczyny jesteście boskie! Uwielbiam Wasz blog 🙂 nie wiem co bym dziecku (i sobie gotowała) gdyby nie Wy. Dzięki za Wasze pomysły 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 19.01.2019
Bardzo dziękujemy za miłe słowa?
Whiti
Dodano opinię: 22.01.2019
Mamo, jeśli ty też planujesz upiec te muffinki wieczorem i jesteś zmęczona – tak jak ja byłam, to pamiętaj że w przepisie jest amarantus EKSPANDOWANY a nie surowy 😀 jeśli dodasz surowy to jedząc mafinki pod zębami będzie zgrzytać twarde ziarno – tak jak u mnie ;DMamo, jeśli ty też planujesz upiec te muffinki wieczorem i jesteś zmęczona – tak jak ja byłam, to pamiętaj że w przepisie jest amarantus EKSPANDOWANY a nie surowy 😀 jeśli dodasz surowy to jedząc mafinki pod zębami będzie zgrzytać twarde ziarno – tak jak u mnie ;D
Mag
Dodano opinię: 04.03.2019
Jak długo piec bez termoobiegu?
Ewelina
Dodano opinię: 06.06.2019
Mama właśnie się zajada, pierworodny oceni jutro podczas drugiego śniadania 🙂
Monika
Dodano opinię: 24.07.2020
Nie mam banana? Czym mogę zastąpić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.08.2020
Spróbuj z nektaryną
Marta
Dodano opinię: 29.06.2019
Mogą być maliny zamiast borowek?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.06.2019
tak
Joanna
Dodano opinię: 03.07.2019
Czy można pominąć rodzynki? Lub czym je zastąpić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.08.2019
tak, możesz pominąć, albo dodać inne suszone owoce np. posiekane morele
Marta
Dodano opinię: 10.07.2019
Witam,od jakiego wielku maluszka można podawać muffiny?
Pozdrawiam
Ewelina
Dodano opinię: 10.07.2019
A gdybym zamiast banana wrzuciła mango? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.08.2019
Próbuj
Agnieszka
Dodano opinię: 10.07.2019
Ile muffinek wychodzi z tego przepisu? ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.08.2019
12
Arleta
Dodano opinię: 30.07.2021
Na pewno nie wyjdzie 12 z tych proporcji co w przepisie… dzisiaj robiłam , wyszło 9 półbabeczek. Następnym razem podwoje składniki i pewnie wtedy wyjdzie 12 pełnych muffinek jak ze zdjęć
Minika
Dodano opinię: 11.07.2019
Nie zdążyłam zrobić zdjęcia ale u nas wylądowały na kolacje i ślad po nich zaginął 😉 przepyszne !! U nas zamiast borówek były malinki.
PiK
Dodano opinię: 24.08.2019
Dzień dobry! A czy całość proszku do pieczenia można zastąpić sodą? Staram się unikać proszku podczas gdy nie mam dostępu do takiego, który jest dobrej jakości.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.08.2019
tak
Karolina
Dodano opinię: 28.08.2019
pieka sie.zobaczymy co wyjdzie
MariaPa
Dodano opinię: 01.09.2019
Dziewczyny, a czy po upieczeniu od razu wyjmować muffiny czy zostawić w piekarniku do ostygnięcia? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.09.2019
Wyjmowac
Magdalena
Dodano opinię: 28.10.2019
Czy mogą być mrożone borówki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.10.2019
tak
Magdalena
Dodano opinię: 08.11.2019
Muffinki wyszły rewelacyjne.?
Marta
Dodano opinię: 07.12.2019
Czy może być bez banana?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.12.2019
tak
Ania
Dodano opinię: 17.12.2019
Witajcie dziewczyny!? zamiast borówek mogą być mrożone maliny? jeśli tak to wrzucić zamrożone? czy odmrożone?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 19.12.2019
mogą być, mrożone
Magdalena
Dodano opinię: 22.12.2019
Witam czy ciasto ma być bardziej lejące czy zwarte?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2019
bardziej zwarte, ale zlatuje z łyżki
justynaW
Dodano opinię: 28.03.2020
Te muffinki są obłędne! Przepyszne 🙂
ANNA
Dodano opinię: 04.04.2020
Czy mogę zrobić je w formie ciasta?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.05.2020
tak
Mama Ania
Dodano opinię: 05.04.2020
Czy mozna czyms zastepowac banana ? To nie tylko slodziwo ale i konsystencja, a my nie mozemy:( dodac jajko i.. czy oslodzoc ponizej roku? Cukier koko?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Spróbuj z puree z dyni
ANNA
Dodano opinię: 06.04.2020
Czy można zrobić je w formie ciasta?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.04.2020
tak
Martyna
Dodano opinię: 27.04.2020
Zrobiłam w formie ciasta i wyszło bardzo niedobre. Po pierwsze mega suche, po drugie tak kruche, że jak kroje to rozpada się w rękach, po trzecie mocno czuć sodę a po czwartebw smaku czuć mocno olej rzepakowy
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Być może został źle dobrany czas pieczenia. Smak oleju to zapewne kwestia producenta.
Dorota
Dodano opinię: 25.06.2020
Petarda 😉
Moje pierwsze muffiny i mojemu dwulatkowi smakują.
Jaka powinna być konsystencja ciasta? Mi wyszła dość gęsta i dodałam trochę mleka 🙂
Pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.07.2020
Ciasto na muffiny jest właśnie gęstsze.
Mirela
Dodano opinię: 03.07.2020
Podaje ile miesięcy na muffinki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.07.2020
Od 8mca
Usia
Dodano opinię: 03.07.2020
Moim zdaniem czuć niestety olej (nie jest to mój pierwszy wyrób cukierniczy na oleju). Ale nie są takie złe. Zrobiłam z czerwoną porzeczką zamiast z borówkami. Syn zjadł, ale przede wszystkim smakowała mu góra z owocami ?
Eliza
Dodano opinię: 05.07.2020
Przepyszne, mega proste i ekspresowe. Ja zrobiłam z jagodami i czereśniami i mąka pszenna bo innej nie miałam. Rewelacja!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.07.2020
I tak powstają nowe smaki 🙂
Asia
Dodano opinię: 10.07.2020
Czy można je mrozić na czarną godzinę? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.07.2020
Myslę, że możesz spróbować. Nam nigdy nic nie zostało na czarną godzinę, czarna godzina jest już ;P
Sara
Dodano opinię: 19.07.2020
Hej . Ja swoje właśnie wyjęłam z piekarnika 😉 Jeszcze nie próbowaliśmy ale wyglądają smakowicie 😉 robiłam pierwszy raz babeczki i bałam się że wyjdą zakalce bo ciasto było dość gęste, ale ładnie wyrosły. Make dałam pół na pół żytnią i pszenną, dałam też sezam i trochę wiórków kokosowych;) zapomniałam o cynamonowe u nie miałam rodzynek ? owoce u nas to jagody z malinami;)
Sara
Dodano opinię: 19.07.2020
A i mi wyszło 6 sztuk tylko takich wyrosnietych 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.08.2020
Brzmi pysznie
Kama
Dodano opinię: 24.07.2020
Czy mozna czyms zastapic jajko? Albo pominac? Robicie super robote!!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.08.2020
Jajko spokojnie można zamienić na banana na przykład
Agnieszka
Dodano opinię: 24.07.2020
Witam serdecznie. Czy jeżeli pomijam amarantusa, to zwiększam ilość mąki do 1,5 szklanki?
Gdzie kupujecie amarantus? 🙂
Pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.08.2020
Kupujemy z Dobrej Kalorii- jest super, a teraz ma go też Helpa: https://sklep.alaantkoweblw.pl/kategoria-produktu/kaszki-owoce/ekspandowane-ziarna/
Daj więcej mąki.
Marysia
Dodano opinię: 27.07.2020
Czy można zna zamiast oleju dodać masło? Jeśli tak, to ile mniej więcej? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.08.2020
Rozpuść masło i dodaj taką samą objętość
Agata
Dodano opinię: 01.08.2020
Trochę suche.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.08.2020
Może trzeba wcześniej wyjąć z piekarnika.
Gosia
Dodano opinię: 02.08.2020
PRZEPYSZNE !!!! wlasnie wcinamy i nie możemy przestać ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.08.2020
Kolejnym razem z podwójnej porcji 😛
Leokadian
Dodano opinię: 02.08.2020
Niestety udało mi się kupić tylko zwykły amarantus, czy jest jakaś możliwość ugotowania go lub upieczenia by się nadawał?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.08.2020
Wykorzystaj ten przepis: https://alaantki.mda.pl/babeczki-z-ziaren-amarantusa/ i dodaj borówki
megi
Dodano opinię: 09.08.2020
Cześć, czy zamiast sody oczyszczonej mogłabym dodać więcej proszku do pieczenia tj. zamiast jednej dwie łyżeczki ? Dziękuję pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.08.2020
Pewnie
Dagmara
Dodano opinię: 11.08.2020
Wyszły pyszne. Zamiast amarantusa dałam grykę no i przez gapiostwo borówki do środka. Obłędne
Mama Alexandra
Dodano opinię: 12.08.2020
Wyszly bardzo smaczne tylko nie specjalnie wyrosły. Zamiast banana dałam gruszkę. Akurat tylko to miałam.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.08.2020
Pewnie za dużo wody puściła.
Ala
Dodano opinię: 25.09.2020
Nie mam mąki orkiszowej – ale mam otręby orkiszowe, jak je zmielę na pył to będzie oky?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.10.2020
Powinno się udać.
Joanna
Dodano opinię: 06.12.2020
Robiłam je już setki razy i są świetne ale dziś zapomniałam o jajku i wyszły super! Jeśli ktoś nie może jajek to może ominąć 🙂 dałam też dwa małe banany, płatki migdałów, pestki słonecznika i żurawinę poza tym co w przepisie. Pyszne! 🙂
Ola
Dodano opinię: 19.12.2020
Wyszły mi mocno spieczone 🙁 boję się zmieniać czas, żeby w środku nie były surowe. Czy bez termoobiegu bedzie lepiej?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2020
Spróbuj góra-dół i sprawdź 5min przed końcem. Jak widzisz, że góra się spieka, a w środku jeszcze mokre, przykryj je na górze folią lub papierem do pieczenia
Kasia
Dodano opinię: 26.12.2020
Ile dziecko powinno mieć by mogło jeść takie muffinki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2020
Spokojnie od 8mca
Klaudia
Dodano opinię: 28.01.2021
Wyszły ładne, jutro zobaczymy jak smakują 🙂 Zrobiłam bez amarantusa i z mąką tortową.
Agnieszka
Dodano opinię: 10.03.2021
Widziałam, że mrożone borówki mogą być, a jagody?
Czy rozmrazac przed czy zamrozone wrzucić do ciasta???
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Mogą, zamrożone.
Anita
Dodano opinię: 21.03.2021
Użyłam mąki kukurydzianej i wyszły strasznie suche, mega się kruszą. Da się zjeść, ale niestety nie są to wyżyny cukiernicze. Spróbuje z inna mąka następnym razem.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Spróbuj z mieszanką bezglutenową.
Magda
Dodano opinię: 09.04.2021
Super wyszły! Dzięki za przepis! 🙂 synek z alergia na BMK oraz pszenice, a i po białku jaja kurzego wychodzi reakcja… pominęłam jajko (dałam za to 2 średniej wielkości banany, w dodatku jeszcze „świeże” nie mocno żółte), dałam make bez glutenu, pominęłam rodzynki, cześć zrobiłam z malinami i synek jadł, aż się uszy trzęsły ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Piękne
Dominika
Dodano opinię: 13.06.2021
Czy w tym przepisie nie brakuje mleka? Szklanka mąki na jedno jajko-czym to się zwiąże?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 14.07.2021
Olej i banan dają wilgoć.
ulala
Dodano opinię: 24.07.2021
Przepyszne! Słodkie, a bez cukru 🙂 super przepis, dziękuję 🙂
Basia
Dodano opinię: 27.07.2021
Witam. Jakiego oleju do pieczenia Panie używają?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Rzepakowy- ma najbardziej neutralny smak.
Ada
Dodano opinię: 28.07.2021
Czy zamiast oleju można użyć masła klarowanego?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Tak.
ulala
Dodano opinię: 31.07.2021
rewelacja!
Karola
Dodano opinię: 01.08.2021
Dlaczego trzeba przekroić borówki dla niemowląt?
Czy dotoczy to każdych takich owoców, czarnych i czerwonych porzeczek np?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Ze względu na kształt i wielkość zwiększa się ryzyko zadławienia, dlatego przecinamy, by zmniejszyć ich średnicę i uniknąc ewentualnego uduszenia, gdyby utknęły.
Sylwia
Dodano opinię: 26.08.2021
Pyszne! Zrobiłam od razu dwie porcje jedne z borówkami drugie z malinami pycha! Dziękuje bardzo za przepis ❤️
Paulina
Dodano opinię: 09.10.2021
Czy powinien być włączony sam termoobieg czy jeszcze grzałka góra-dół? Zrobiłam i wyszły bardzo suche i wypieczone.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Albo termoobieg albo góra-dół- tylko trzeba wtedy dobrać inny czas pieczenia i przy termoobiegu niższą temperaturę. 180°C w piekarniku statycznym odpowiada 160°C w piekarniku z termoobiegiem.
Wypieki lepiej piec w opcji góra-dół
Mami
Dodano opinię: 05.11.2021
Przepychotka! Mój 15-miesięczniak wcinał aż miło, sama też nie pogardziłam :). Zamroziłam resztę i po odmrożeniu równie dobre jak nie lepsze bo takie kruche i mięciutkie.
Olga
Dodano opinię: 10.07.2022
Wyszły świetne!! U mnie ciemne bo dodałam sporo cynamonu cejlońskiego. Dałam więcej borowek i do środka ciasta. Są świetne, idealnie słodkie a przecież zero cukru. Jesteście pyszne dziewczyny, dziękuję 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.07.2022
Dziękujemy