Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

26 lipca 2021

Muffiny z borówkami

Szkoda, że lato nie trwa cały rok. Uwielbiamy sezonowe owoce i to, co można z nich przygotować. Dziś zapraszamy Was na błyskawiczne w wykonaniu, muffiny z borówkami. Są mięciutkie, puszyste, pyszne! I bardzooo słodkie, bez dodatku cukru rzecz jasna:) zobacz nasze podnóżki Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej; 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego; 1 jajko; 1 bardzo...

Szkoda, że lato nie trwa cały rok. Uwielbiamy sezonowe owoce i to, co można z nich przygotować. Dziś zapraszamy Was na błyskawiczne w wykonaniu, muffiny z borówkami. Są mięciutkie, puszyste, pyszne! I bardzooo słodkie, bez dodatku cukru rzecz jasna:)

podnóżek do krzesełka ikea



zobacz nasze podnóżki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej;
  • 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego;
  • 1 jajko;
  • 1 bardzo dojrzały, duży banan;
  • 2 łyżki rodzynek;
  • 1/2 szklanki borówek;
  • 1/3 łyżeczki cynamonu;
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego.
Wykonanie:

Piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem.Blaszkę do muffinek wyłóż papilotkami. Silikonowych foremek nie trzeba niczym wykładać.

Rodzynki zalej wrzątkiem, a po 5 minutach odcedź. W misce połącz: mąkę, amarantus, cynamon, proszek do pieczenia, sodę. Wymieszaj.

Banana rozgnieć widelcem i dodaj do miski. Dodaj olej,  rozbełtane jajko, rodzynki i całość wymieszaj. Nakładaj porcje ciasta do 3/4 wysokości foremek. Na wierzch każdej babeczki ułóż po 3-4 borówki, dociśnij je do środka, i tak podczas pieczenia wypłyną.

Piecz 20 minut, na środkowym poziomie piekarnika.

Smacznego!


zobacz nasze lunchboxy- idealne, by spakować drugie śniadanie


Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (117)

karoola

Dodano opinię: 31.08.2018

Witam czy może być mąką owsiana ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.09.2018

Jasne, próbuj.

Dżesika

Dodano opinię: 05.07.2020

A czy może być mąką kukurydziana albo pełnoziarnista?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.07.2020

Tak

Dioris

Dodano opinię: 16.07.2019

I jak wyszły z owsianą?

Magda

Dodano opinię: 13.08.2019

Zrobiłam z mąką owsianą i wyszły pyszne 🙂

Małgorzata

Dodano opinię: 01.09.2018

Świetny przepis! Moje nie wyszły aż tak bardzo słodkie, ale to pewnie kwestia banana bo nie miałam bardzo dojrzałego ?

KAROLINA

Dodano opinię: 14.08.2020

Nie miałam orkiszowej, więc dałam zwykłej, tortowej. Wyszło strasznie gęste, dodałam mleka a po upieczeniu… Palce lizać! Moje roczne jeszcze ciepłe jadło ? A starsze stwierdziło, że pyszne, a wierzcie, nie jest łatwo dogodzić jego wrażliwemu podniebieniu. Najlepsze jakie do tej pory robiłam! Aaaa, i dodałam mrożone borówki – mam ich mnóstwo ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.08.2020

Bardzo się cieszymy.

Ewelina

Dodano opinię: 08.11.2021

Czym mozna zostapic amarantusa?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Ekspandowane jagły

Jajoanna

Dodano opinię: 04.09.2018

A może być z mąką pszenną?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.09.2018

Tak

Ania

Dodano opinię: 04.11.2018

Czy mozna czym innymi zastapic amarantusa? Albo pominac?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.11.2018

Mozes pominąć

Ewelina

Dodano opinię: 27.12.2018

Muffiny zrobiły furorę przy świątecznym stole – trzyletni bratanek zajadał, aż się uszy trzęsły, a bratowa rzekła do niego – synku jak Ty to jesz, przecież to bez cukru!! haha :))) dziękuję 🙂

Julciajb

Dodano opinię: 02.01.2019

Muffiny wyszły pyszne! Super przepis ?

Beata

Dodano opinię: 19.01.2019

Te muffiny są boskie! Wy dziewczyny jesteście boskie! Uwielbiam Wasz blog 🙂 nie wiem co bym dziecku (i sobie gotowała) gdyby nie Wy. Dzięki za Wasze pomysły 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.01.2019

Bardzo dziękujemy za miłe słowa?

Whiti

Dodano opinię: 22.01.2019

Mamo, jeśli ty też planujesz upiec te muffinki wieczorem i jesteś zmęczona – tak jak ja byłam, to pamiętaj że w przepisie jest amarantus EKSPANDOWANY a nie surowy 😀 jeśli dodasz surowy to jedząc mafinki pod zębami będzie zgrzytać twarde ziarno – tak jak u mnie ;DMamo, jeśli ty też planujesz upiec te muffinki wieczorem i jesteś zmęczona – tak jak ja byłam, to pamiętaj że w przepisie jest amarantus EKSPANDOWANY a nie surowy 😀 jeśli dodasz surowy to jedząc mafinki pod zębami będzie zgrzytać twarde ziarno – tak jak u mnie ;D

Mag

Dodano opinię: 04.03.2019

Jak długo piec bez termoobiegu?

Ewelina

Dodano opinię: 06.06.2019

Mama właśnie się zajada, pierworodny oceni jutro podczas drugiego śniadania 🙂

Monika

Dodano opinię: 24.07.2020

Nie mam banana? Czym mogę zastąpić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.08.2020

Spróbuj z nektaryną

Marta

Dodano opinię: 29.06.2019

Mogą być maliny zamiast borowek?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 30.06.2019

tak

Joanna

Dodano opinię: 03.07.2019

Czy można pominąć rodzynki? Lub czym je zastąpić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.08.2019

tak, możesz pominąć, albo dodać inne suszone owoce np. posiekane morele

Marta

Dodano opinię: 10.07.2019

Witam,od jakiego wielku maluszka można podawać muffiny?
Pozdrawiam

Ewelina

Dodano opinię: 10.07.2019

A gdybym zamiast banana wrzuciła mango? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.08.2019

Próbuj

Agnieszka

Dodano opinię: 10.07.2019

Ile muffinek wychodzi z tego przepisu? ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.08.2019

12

Arleta

Dodano opinię: 30.07.2021

Na pewno nie wyjdzie 12 z tych proporcji co w przepisie… dzisiaj robiłam , wyszło 9 półbabeczek. Następnym razem podwoje składniki i pewnie wtedy wyjdzie 12 pełnych muffinek jak ze zdjęć

Minika

Dodano opinię: 11.07.2019

Nie zdążyłam zrobić zdjęcia ale u nas wylądowały na kolacje i ślad po nich zaginął 😉 przepyszne !! U nas zamiast borówek były malinki.

PiK

Dodano opinię: 24.08.2019

Dzień dobry! A czy całość proszku do pieczenia można zastąpić sodą? Staram się unikać proszku podczas gdy nie mam dostępu do takiego, który jest dobrej jakości.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.08.2019

tak

Karolina

Dodano opinię: 28.08.2019

pieka sie.zobaczymy co wyjdzie

MariaPa

Dodano opinię: 01.09.2019

Dziewczyny, a czy po upieczeniu od razu wyjmować muffiny czy zostawić w piekarniku do ostygnięcia? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.09.2019

Wyjmowac

Magdalena

Dodano opinię: 28.10.2019

Czy mogą być mrożone borówki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.10.2019

tak

Magdalena

Dodano opinię: 08.11.2019

Muffinki wyszły rewelacyjne.?

Marta

Dodano opinię: 07.12.2019

Czy może być bez banana?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.12.2019

tak

Ania

Dodano opinię: 17.12.2019

Witajcie dziewczyny!? zamiast borówek mogą być mrożone maliny? jeśli tak to wrzucić zamrożone? czy odmrożone?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.12.2019

mogą być, mrożone

Magdalena

Dodano opinię: 22.12.2019

Witam czy ciasto ma być bardziej lejące czy zwarte?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2019

bardziej zwarte, ale zlatuje z łyżki

justynaW

Dodano opinię: 28.03.2020

Te muffinki są obłędne! Przepyszne 🙂

ANNA

Dodano opinię: 04.04.2020

Czy mogę zrobić je w formie ciasta?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2020

tak

Mama Ania

Dodano opinię: 05.04.2020

Czy mozna czyms zastepowac banana ? To nie tylko slodziwo ale i konsystencja, a my nie mozemy:( dodac jajko i.. czy oslodzoc ponizej roku? Cukier koko?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Spróbuj z puree z dyni

ANNA

Dodano opinię: 06.04.2020

Czy można zrobić je w formie ciasta?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.04.2020

tak

Martyna

Dodano opinię: 27.04.2020

Zrobiłam w formie ciasta i wyszło bardzo niedobre. Po pierwsze mega suche, po drugie tak kruche, że jak kroje to rozpada się w rękach, po trzecie mocno czuć sodę a po czwartebw smaku czuć mocno olej rzepakowy

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Być może został źle dobrany czas pieczenia. Smak oleju to zapewne kwestia producenta.

Dorota

Dodano opinię: 25.06.2020

Petarda 😉

Moje pierwsze muffiny i mojemu dwulatkowi smakują.

Jaka powinna być konsystencja ciasta? Mi wyszła dość gęsta i dodałam trochę mleka 🙂

Pozdrawiam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.07.2020

Ciasto na muffiny jest właśnie gęstsze.

Mirela

Dodano opinię: 03.07.2020

Podaje ile miesięcy na muffinki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.07.2020

Od 8mca

Usia

Dodano opinię: 03.07.2020

Moim zdaniem czuć niestety olej (nie jest to mój pierwszy wyrób cukierniczy na oleju). Ale nie są takie złe. Zrobiłam z czerwoną porzeczką zamiast z borówkami. Syn zjadł, ale przede wszystkim smakowała mu góra z owocami ?

Eliza

Dodano opinię: 05.07.2020

Przepyszne, mega proste i ekspresowe. Ja zrobiłam z jagodami i czereśniami i mąka pszenna bo innej nie miałam. Rewelacja!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.07.2020

I tak powstają nowe smaki 🙂

Asia

Dodano opinię: 10.07.2020

Czy można je mrozić na czarną godzinę? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.07.2020

Myslę, że możesz spróbować. Nam nigdy nic nie zostało na czarną godzinę, czarna godzina jest już ;P

Sara

Dodano opinię: 19.07.2020

Hej . Ja swoje właśnie wyjęłam z piekarnika 😉 Jeszcze nie próbowaliśmy ale wyglądają smakowicie 😉 robiłam pierwszy raz babeczki i bałam się że wyjdą zakalce bo ciasto było dość gęste, ale ładnie wyrosły. Make dałam pół na pół żytnią i pszenną, dałam też sezam i trochę wiórków kokosowych;) zapomniałam o cynamonowe u nie miałam rodzynek ? owoce u nas to jagody z malinami;)

Sara

Dodano opinię: 19.07.2020

A i mi wyszło 6 sztuk tylko takich wyrosnietych 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.08.2020

Brzmi pysznie

Kama

Dodano opinię: 24.07.2020

Czy mozna czyms zastapic jajko? Albo pominac? Robicie super robote!!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.08.2020

Jajko spokojnie można zamienić na banana na przykład

Agnieszka

Dodano opinię: 24.07.2020

Witam serdecznie. Czy jeżeli pomijam amarantusa, to zwiększam ilość mąki do 1,5 szklanki?
Gdzie kupujecie amarantus? 🙂
Pozdrawiam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.08.2020

Kupujemy z Dobrej Kalorii- jest super, a teraz ma go też Helpa: https://sklep.alaantkoweblw.pl/kategoria-produktu/kaszki-owoce/ekspandowane-ziarna/
Daj więcej mąki.

Marysia

Dodano opinię: 27.07.2020

Czy można zna zamiast oleju dodać masło? Jeśli tak, to ile mniej więcej? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.08.2020

Rozpuść masło i dodaj taką samą objętość

Agata

Dodano opinię: 01.08.2020

Trochę suche.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.08.2020

Może trzeba wcześniej wyjąć z piekarnika.

Gosia

Dodano opinię: 02.08.2020

PRZEPYSZNE !!!! wlasnie wcinamy i nie możemy przestać ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.08.2020

Kolejnym razem z podwójnej porcji 😛

Leokadian

Dodano opinię: 02.08.2020

Niestety udało mi się kupić tylko zwykły amarantus, czy jest jakaś możliwość ugotowania go lub upieczenia by się nadawał?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.08.2020

Wykorzystaj ten przepis: https://alaantki.mda.pl/babeczki-z-ziaren-amarantusa/ i dodaj borówki

megi

Dodano opinię: 09.08.2020

Cześć, czy zamiast sody oczyszczonej mogłabym dodać więcej proszku do pieczenia tj. zamiast jednej dwie łyżeczki ? Dziękuję pozdrawiam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.08.2020

Pewnie

Dagmara

Dodano opinię: 11.08.2020

Wyszły pyszne. Zamiast amarantusa dałam grykę no i przez gapiostwo borówki do środka. Obłędne

Mama Alexandra

Dodano opinię: 12.08.2020

Wyszly bardzo smaczne tylko nie specjalnie wyrosły. Zamiast banana dałam gruszkę. Akurat tylko to miałam.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.08.2020

Pewnie za dużo wody puściła.

Ala

Dodano opinię: 25.09.2020

Nie mam mąki orkiszowej – ale mam otręby orkiszowe, jak je zmielę na pył to będzie oky?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.10.2020

Powinno się udać.

Joanna

Dodano opinię: 06.12.2020

Robiłam je już setki razy i są świetne ale dziś zapomniałam o jajku i wyszły super! Jeśli ktoś nie może jajek to może ominąć 🙂 dałam też dwa małe banany, płatki migdałów, pestki słonecznika i żurawinę poza tym co w przepisie. Pyszne! 🙂

Ola

Dodano opinię: 19.12.2020

Wyszły mi mocno spieczone 🙁 boję się zmieniać czas, żeby w środku nie były surowe. Czy bez termoobiegu bedzie lepiej?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.12.2020

Spróbuj góra-dół i sprawdź 5min przed końcem. Jak widzisz, że góra się spieka, a w środku jeszcze mokre, przykryj je na górze folią lub papierem do pieczenia

Kasia

Dodano opinię: 26.12.2020

Ile dziecko powinno mieć by mogło jeść takie muffinki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.12.2020

Spokojnie od 8mca

Klaudia

Dodano opinię: 28.01.2021

Wyszły ładne, jutro zobaczymy jak smakują 🙂 Zrobiłam bez amarantusa i z mąką tortową.

Agnieszka

Dodano opinię: 10.03.2021

Widziałam, że mrożone borówki mogą być, a jagody?
Czy rozmrazac przed czy zamrozone wrzucić do ciasta???

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Mogą, zamrożone.

Anita

Dodano opinię: 21.03.2021

Użyłam mąki kukurydzianej i wyszły strasznie suche, mega się kruszą. Da się zjeść, ale niestety nie są to wyżyny cukiernicze. Spróbuje z inna mąka następnym razem.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Spróbuj z mieszanką bezglutenową.

Magda

Dodano opinię: 09.04.2021

Super wyszły! Dzięki za przepis! 🙂 synek z alergia na BMK oraz pszenice, a i po białku jaja kurzego wychodzi reakcja… pominęłam jajko (dałam za to 2 średniej wielkości banany, w dodatku jeszcze „świeże” nie mocno żółte), dałam make bez glutenu, pominęłam rodzynki, cześć zrobiłam z malinami i synek jadł, aż się uszy trzęsły ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Piękne

Dominika

Dodano opinię: 13.06.2021

Czy w tym przepisie nie brakuje mleka? Szklanka mąki na jedno jajko-czym to się zwiąże?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 14.07.2021

Olej i banan dają wilgoć.

ulala

Dodano opinię: 24.07.2021

Przepyszne! Słodkie, a bez cukru 🙂 super przepis, dziękuję 🙂

Basia

Dodano opinię: 27.07.2021

Witam. Jakiego oleju do pieczenia Panie używają?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Rzepakowy- ma najbardziej neutralny smak.

Ada

Dodano opinię: 28.07.2021

Czy zamiast oleju można użyć masła klarowanego?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Tak.

ulala

Dodano opinię: 31.07.2021

rewelacja!

Karola

Dodano opinię: 01.08.2021

Dlaczego trzeba przekroić borówki dla niemowląt?
Czy dotoczy to każdych takich owoców, czarnych i czerwonych porzeczek np?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Ze względu na kształt i wielkość zwiększa się ryzyko zadławienia, dlatego przecinamy, by zmniejszyć ich średnicę i uniknąc ewentualnego uduszenia, gdyby utknęły.

Sylwia

Dodano opinię: 26.08.2021

Pyszne! Zrobiłam od razu dwie porcje jedne z borówkami drugie z malinami pycha! Dziękuje bardzo za przepis ❤️

Paulina

Dodano opinię: 09.10.2021

Czy powinien być włączony sam termoobieg czy jeszcze grzałka góra-dół? Zrobiłam i wyszły bardzo suche i wypieczone.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Albo termoobieg albo góra-dół- tylko trzeba wtedy dobrać inny czas pieczenia i przy termoobiegu niższą temperaturę. 180°C w piekarniku statycznym odpowiada 160°C w piekarniku z termoobiegiem.
Wypieki lepiej piec w opcji góra-dół

Mami

Dodano opinię: 05.11.2021

Przepychotka! Mój 15-miesięczniak wcinał aż miło, sama też nie pogardziłam :). Zamroziłam resztę i po odmrożeniu równie dobre jak nie lepsze bo takie kruche i mięciutkie.

Olga

Dodano opinię: 10.07.2022

Wyszły świetne!! U mnie ciemne bo dodałam sporo cynamonu cejlońskiego. Dałam więcej borowek i do środka ciasta. Są świetne, idealnie słodkie a przecież zero cukru. Jesteście pyszne dziewczyny, dziękuję 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.07.2022

Dziękujemy

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek