Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

11 sierpnia 2014

Muffiny z karobem i borówkami

Muffinki z proporcji Ani zawsze mi się udają, a Wam?Dziś wersja na ciemno:) z karobem i borówkami. Cudowny aromat wydobywa się z piekarnika podczas pieczenia…. Składniki:dwa banany;2 szklanki mąki pszennej,100g roztopionego masła;jajko;szklanka mleka roślinnego;łyżeczka proszku do pieczenia;pół łyżeczki sody;plaska łyżeczka karobu;garść borówek. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Masło roztapiamy w garnuszku. Mieszamy mąkę z proszkiem...

Muffinki z proporcji Ani zawsze mi się udają, a Wam?
Dziś wersja na ciemno:) z karobem i borówkami. Cudowny aromat wydobywa się z piekarnika podczas pieczenia….

Składniki:
dwa banany;
2 szklanki mąki pszennej,
100g roztopionego masła;
jajko;
szklanka mleka roślinnego;
łyżeczka proszku do pieczenia;
pół łyżeczki sody;
plaska łyżeczka karobu;
garść borówek.

Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Masło roztapiamy w garnuszku.
Mieszamy mąkę z proszkiem i sodą,dodajemy mleko, jajko, masło, całość mieszamy łyżką. Dodajemy karob i mieszamy raz jeszcze.
Przelewamy masę do foremek muffinkowych (u mnie silikonowe, lekko wysmarowane masłem) do 3/4 wysokości. Na wierzch wciskamy po 3 borówki. Pieczemy 20min. w 200’C z termoobiegiem.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (37)

Anonymous

Dodano opinię: 29.01.2015

Może być mleko owsiane?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.01.2015

Jasne:)

Anonymous

Dodano opinię: 05.02.2015

A maka jaglana lub amarantusowa?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.02.2015

2 szklanki orkiszowej, pszennej pełnoziarnistej, gryczanej, jaglanej, ale amarantusowej co najwyżej 1/2 szklanki do całego przepisu bo jest zbyt intensywna i ciężka.

Anonymous

Dodano opinię: 14.03.2015

do 3/ wysokości? Pozdrawiam – Daria

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.03.2015

Literówka poprawiona:)Dziękujemy za czujność:)

Anonymous

Dodano opinię: 14.04.2015

Niestety wyszły niedobre w smaku, a 20 min w termoobiegu to było za mało-były jeszcze w środku maziste jakby surowe.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.04.2015

Hmm, jestem bardzo zdziwiona, ponieważ często robię te muffinki i zawsze wychodzą. Robiłaś/ robiłeś dokładnie wg przepisu?

Aga

Dodano opinię: 05.08.2015

Cześć!

Naprawdę tylko pół łyżeczki karobu dałaś? Bo Twoje wygladają ładnie, tak "kakaowo", a moje z ta ilością karobu wyszły dużo jaśniejsze i nie było go czuć w smaku.

Zastanawiam się też czy mozna by dać większą ilość borówek i wspypać je też do ciasta. Jak myslisz?

Pozdrawiam 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.08.2015

Tak, tylko tyle dałam karobu, ale spokojnie możesz wsypać więcej albo kakao:) Borówki tez można dodac do ciasta:)

Kama

Dodano opinię: 07.08.2015

A co z bananami? Chyba zapomnialyscie napisac kiedy i gdzie je dodajecie …

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.08.2015

Banany rozgniatamy i wraz z masłem roztopionym dodajemy do wymieszanych suchych składników:)

Ajka

Dodano opinię: 30.08.2015

mi podobnie jak już jednej z mam, babeczki wyczekane przez córeczkę wyszły całkiem wilgotne w środku, jakby z zakalcem i przyznam się że ogólnie mam taki problem z babeczkami że wychodzą z zakalcem, macie może jakieś rady???

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.08.2015

Muffinki słodzone bananem i w ogóle z owocami wychodzą wilgotne, bo owoce puszczają soki, Moze to nie zakalec, a po prostu sok z owoców. Aby uniknąć zakalca, polecamy przeczytać rady autorki bloga „Moje wypieki” http://www.mojewypieki.com/post/zakalec—jak-go-uniknac 

Marlena

Dodano opinię: 12.02.2016

Zrobiłam dziś. Karobu dałam kopiastą łyżeczkę i wyszły bledsze, ale bardzo dobre. Stwierdzam, że niestety karob kupiony za pierwszym razem był chyba niezbyt dobrej jakości. Ten obecny daje znacznie lepszy smak.
Z pewnością powtórzę jeszcze te babeczki.

P.S. wypieki słodzone bananem moim zdaniem lepiej smakują jak ostygną. Na ciepło moga sprawiać wrażenie zbyt wilgotnych.

Kaja

Dodano opinię: 15.02.2016

Masło może być roślinne? Jesteśmy na bezmlecznej od tygodnia i dopiero uczę się co i jak 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.02.2016

Tak, albo olej:)

Julia

Dodano opinię: 13.10.2017

a ile tego oleju zamiast masła?

Jagna

Dodano opinię: 12.07.2016

A proszek do pieczenia i soda są wskazane dla 8-miesięcznych maluszków, ytam bo do tej pory unikałam ich w przepisach

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.07.2016

Maluch nie zje go zbyt dużo a i często nie zalecamy podawac. 

Ula

Dodano opinię: 12.07.2016

Właściwie od kiedy można podawać karob? Bo raz czytam,że od roku, innym razem, że już przed ukończeniem 1 roku życia.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.07.2016

Nie znamy przeciskażń do podawania karobu. 

Ula

Dodano opinię: 13.07.2016

Dziękuję 🙂

Kasia

Dodano opinię: 19.07.2016

A my mielismy w tej postaci 🙂 Są pyyyyyszne! (dałam kopiastą łyżeczkę karobu, bo uwielbiam :D) 

Małgosia

Dodano opinię: 29.09.2016

borówki można takie mrożone wciskać, prosto z zamrażalki? tak jak maliny?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.09.2016

Tak.

Paulina

Dodano opinię: 08.11.2016

A jakbym chciała upiec w formie takiej jak na biszkopta, to wyjdzie? Jeśli tak, to

jaki ustawić czas pieczenia i temperaturę?

PS. Babeczki pyyyszne 😀 Ja wrzuciłam do środka po 2 szt. świeżej żurawiny.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.11.2016

Jeśli będą tak niskie jak muffinki to możesz piec ok 30 min i sprawdzić patyczkiem czy jest suchy, ale jeśli ciasto będzie wyższe to lepiej jeszcze je potrzymac koło 45minut ale lepiej tam stój i patrz czy się nie przypala:))) Smacznego!

Asia

Dodano opinię: 29.11.2016

Czym można zastąpić banana? Czy można go pominąć dodać jeszcze jedno jajako i zamiast banana syrop daktylowy? W jakiej ilości?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.12.2016

Wystarczy zamienić banana na coś co osłodzi np. syrop daktylowy, gruszkę.

Justyna

Dodano opinię: 06.12.2016

Pyszniutkie! 🙂

magda

Dodano opinię: 06.08.2017

A w jakiej temperaturze i jaki czas jak nie mam teromoobiegu??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.08.2017

Ta sama temperatura, ale może 5 min dłużej. Jednak kontroluj stopnieć zrumienienia, bo każdy piekarnik jest inny.

Dorota

Dodano opinię: 10.06.2018

Witajcie, nie mam doświadczenia w pieczeniu muffin. Podpowodzcie czy mogą być papierowe formy na muffiny ? Ps. Super przepisy i rady! Kocham Was! I córcia jeszcze bardziej !;)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.06.2018

Jasne, ale te papierowe musisz włożyć do blaszk na muffinki specjalnej.

Kasia

Dodano opinię: 28.03.2022

Jaką mąkę bezglutenową zamiast pszennej najlepiej dodać? Mam mieszankę chlebową Balvitena, proporcje takie same? Czy inną ilość dać?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.07.2022

Do babeczek najlepsze będzie jakiś mix uniwersalny

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek