Dziś wersja na ciemno:) z karobem i borówkami. Cudowny aromat wydobywa się z piekarnika podczas pieczenia….
Składniki:
dwa banany;
2 szklanki mąki pszennej,
100g roztopionego masła;
jajko;
szklanka mleka roślinnego;
łyżeczka proszku do pieczenia;
pół łyżeczki sody;
plaska łyżeczka karobu;
garść borówek.
Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Masło roztapiamy w garnuszku.
Mieszamy mąkę z proszkiem i sodą,dodajemy mleko, jajko, masło, całość mieszamy łyżką. Dodajemy karob i mieszamy raz jeszcze.
Przelewamy masę do foremek muffinkowych (u mnie silikonowe, lekko wysmarowane masłem) do 3/4 wysokości. Na wierzch wciskamy po 3 borówki. Pieczemy 20min. w 200’C z termoobiegiem.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (37)
Anonymous
Dodano opinię: 29.01.2015
Może być mleko owsiane?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.01.2015
Jasne:)
Anonymous
Dodano opinię: 05.02.2015
A maka jaglana lub amarantusowa?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.02.2015
2 szklanki orkiszowej, pszennej pełnoziarnistej, gryczanej, jaglanej, ale amarantusowej co najwyżej 1/2 szklanki do całego przepisu bo jest zbyt intensywna i ciężka.
Anonymous
Dodano opinię: 14.03.2015
do 3/ wysokości? Pozdrawiam – Daria
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.03.2015
Literówka poprawiona:)Dziękujemy za czujność:)
Anonymous
Dodano opinię: 14.04.2015
Niestety wyszły niedobre w smaku, a 20 min w termoobiegu to było za mało-były jeszcze w środku maziste jakby surowe.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.04.2015
Hmm, jestem bardzo zdziwiona, ponieważ często robię te muffinki i zawsze wychodzą. Robiłaś/ robiłeś dokładnie wg przepisu?
Aga
Dodano opinię: 05.08.2015
Cześć!
Naprawdę tylko pół łyżeczki karobu dałaś? Bo Twoje wygladają ładnie, tak "kakaowo", a moje z ta ilością karobu wyszły dużo jaśniejsze i nie było go czuć w smaku.
Zastanawiam się też czy mozna by dać większą ilość borówek i wspypać je też do ciasta. Jak myslisz?
Pozdrawiam 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.08.2015
Tak, tylko tyle dałam karobu, ale spokojnie możesz wsypać więcej albo kakao:) Borówki tez można dodac do ciasta:)
Kama
Dodano opinię: 07.08.2015
A co z bananami? Chyba zapomnialyscie napisac kiedy i gdzie je dodajecie …
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.08.2015
Banany rozgniatamy i wraz z masłem roztopionym dodajemy do wymieszanych suchych składników:)
Ajka
Dodano opinię: 30.08.2015
mi podobnie jak już jednej z mam, babeczki wyczekane przez córeczkę wyszły całkiem wilgotne w środku, jakby z zakalcem i przyznam się że ogólnie mam taki problem z babeczkami że wychodzą z zakalcem, macie może jakieś rady???
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.08.2015
Muffinki słodzone bananem i w ogóle z owocami wychodzą wilgotne, bo owoce puszczają soki, Moze to nie zakalec, a po prostu sok z owoców. Aby uniknąć zakalca, polecamy przeczytać rady autorki bloga „Moje wypieki” http://www.mojewypieki.com/post/zakalec—jak-go-uniknac
Marlena
Dodano opinię: 12.02.2016
Zrobiłam dziś. Karobu dałam kopiastą łyżeczkę i wyszły bledsze, ale bardzo dobre. Stwierdzam, że niestety karob kupiony za pierwszym razem był chyba niezbyt dobrej jakości. Ten obecny daje znacznie lepszy smak.
Z pewnością powtórzę jeszcze te babeczki.
P.S. wypieki słodzone bananem moim zdaniem lepiej smakują jak ostygną. Na ciepło moga sprawiać wrażenie zbyt wilgotnych.
Kaja
Dodano opinię: 15.02.2016
Masło może być roślinne? Jesteśmy na bezmlecznej od tygodnia i dopiero uczę się co i jak 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.02.2016
Tak, albo olej:)
Julia
Dodano opinię: 13.10.2017
a ile tego oleju zamiast masła?
Jagna
Dodano opinię: 12.07.2016
A proszek do pieczenia i soda są wskazane dla 8-miesięcznych maluszków, ytam bo do tej pory unikałam ich w przepisach
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.07.2016
Maluch nie zje go zbyt dużo a i często nie zalecamy podawac.
Ula
Dodano opinię: 12.07.2016
Właściwie od kiedy można podawać karob? Bo raz czytam,że od roku, innym razem, że już przed ukończeniem 1 roku życia.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.07.2016
Nie znamy przeciskażń do podawania karobu.
Ula
Dodano opinię: 13.07.2016
Dziękuję 🙂
Kasia
Dodano opinię: 19.07.2016
A my mielismy w tej postaci 🙂 Są pyyyyyszne! (dałam kopiastą łyżeczkę karobu, bo uwielbiam :D)
Małgosia
Dodano opinię: 29.09.2016
borówki można takie mrożone wciskać, prosto z zamrażalki? tak jak maliny?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.09.2016
Tak.
Paulina
Dodano opinię: 08.11.2016
A jakbym chciała upiec w formie takiej jak na biszkopta, to wyjdzie? Jeśli tak, to
jaki ustawić czas pieczenia i temperaturę?
PS. Babeczki pyyyszne 😀 Ja wrzuciłam do środka po 2 szt. świeżej żurawiny.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.11.2016
Jeśli będą tak niskie jak muffinki to możesz piec ok 30 min i sprawdzić patyczkiem czy jest suchy, ale jeśli ciasto będzie wyższe to lepiej jeszcze je potrzymac koło 45minut ale lepiej tam stój i patrz czy się nie przypala:))) Smacznego!
Asia
Dodano opinię: 29.11.2016
Czym można zastąpić banana? Czy można go pominąć dodać jeszcze jedno jajako i zamiast banana syrop daktylowy? W jakiej ilości?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.12.2016
Wystarczy zamienić banana na coś co osłodzi np. syrop daktylowy, gruszkę.
Justyna
Dodano opinię: 06.12.2016
Pyszniutkie! 🙂
magda
Dodano opinię: 06.08.2017
A w jakiej temperaturze i jaki czas jak nie mam teromoobiegu??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.08.2017
Ta sama temperatura, ale może 5 min dłużej. Jednak kontroluj stopnieć zrumienienia, bo każdy piekarnik jest inny.
Dorota
Dodano opinię: 10.06.2018
Witajcie, nie mam doświadczenia w pieczeniu muffin. Podpowodzcie czy mogą być papierowe formy na muffiny ? Ps. Super przepisy i rady! Kocham Was! I córcia jeszcze bardziej !;)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.06.2018
Jasne, ale te papierowe musisz włożyć do blaszk na muffinki specjalnej.
Kasia
Dodano opinię: 28.03.2022
Jaką mąkę bezglutenową zamiast pszennej najlepiej dodać? Mam mieszankę chlebową Balvitena, proporcje takie same? Czy inną ilość dać?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.07.2022
Do babeczek najlepsze będzie jakiś mix uniwersalny