2 szklanki mąki pełnoziarnistej;
1,5 dużego banana;
1 szklanka mleka roślinnego;
1 jajko;
100 g. masła;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
Pół łyżeczki sody;
Wiórki kokosowe.
Masło roztopić, składniki suche połączyć ze sobą, wlać do nich mokre. Wymieszać. Można łyżką, grudki nie mają znaczenia:), ale ja przyjaźnię się z mikserem:). Wypełnić papilotki do 2/3 wysokości. Wcisnąć maliny(u mnie większe, więc po dwie), dziurkami po szypułce do góry. Posypać wiórkami kokosowymi. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Pamiętając, że każdy piekarnik jest inny, po 15 minutach należy sprawdzić jak bardzo zbrązowiały.
Podany przepis, jest dostosowany do dzieci. W wersji dla dorosłych, banany (bo one mają dać słodycz), zastępujemy szklanką cukru.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (64)
Anonymous
Dodano opinię: 27.11.2014
A mogę do nich dać mrożone maliny?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.11.2014
Zazwyczaj daję mrożone. Wciskam takie bez rozmrażania:)
Paula
Dodano opinię: 13.07.2015
Nurtuje mnie, czy takiemu maluchowi (prawie rok) mogę dawać proszek do pieczenia i sodę?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.07.2015
My juz podawałyśmy.
MeG
Dodano opinię: 20.08.2015
a czy można czymś zastąpić masło?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.08.2015
1/2 szklanki oleju
Mamina_asia
Dodano opinię: 21.08.2015
Mam pytanie, ile wyszło muffinek z tego przepisu? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.08.2015
12szt
Krajewska
Dodano opinię: 31.08.2015
Pyyszne 😀
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 31.08.2015
Na zdrowie!:)
Ola
Dodano opinię: 18.11.2015
Czy obojętnie które mleko roślinne zastosuję, czy jakieś konkretne nda się najlepiej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.11.2015
Obojętnie, choć kokosowe może być za gęste.
Danka
Dodano opinię: 18.11.2015
Nie mam kokosu, chcę babeczki na szybko 😉 czy mogę wziąć jakikolwiek przepis i zamiast cukru dać banana? Co mi wyjdzie? 😉 w domu mam tylko podstawowe składniki i rodzynki.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.11.2015
Eksperymentuj!!!:)
Danka
Dodano opinię: 18.11.2015
Chyba brzydka pogoda przyćmiła mi mózg 😉
Zrobiłam babeczki ale miałam 1 małego banana, dodałam namoczonych rodzynek dla słodyczy 🙂
Ewa
Dodano opinię: 01.02.2016
Babeczka z babeczką. 😉 Jem trzeci dzień i wcale mi się nie nudzą!
Magdalena
Dodano opinię: 02.03.2016
Dziewczyny a z jagodami tez wyjda?? Ile ewentualnie jagod nalezy dodac??dziekuje za pomoc:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.03.2016
Jasne:) Tyle co malin:)
Alicja
Dodano opinię: 26.04.2016
Jakie te babeczki mają być w środku ? Mi wyszły meeeeega wilgotne, góra i boki chrupiące, do tego stopnia, że pękają, w smaku czuć lekko masłem… Robiłam wszystko wg przepisu, dadałam jedynie innej mąki i nie wiem czy tak ma być czy jednak coś źle zrobiłam… ? Ogólnie są dobre, ale baaaaardzo wilgotne w środku…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.04.2016
Będą wilgotne bo maliny puszczają sok:) Jak ostygną po kilku godzinach powinny być już suche.
Alicja
Dodano opinię: 27.04.2016
Dopiero dziś są bardziej wysuszone, ale tak czy siak i tak bardzo dobre 🙂 dziękuję 🙂
Anna
Dodano opinię: 12.07.2016
Czy zamiast masla mozna dac Oliwe?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.07.2016
Tak.
ekubo
Dodano opinię: 26.07.2016
czy muffinki wyjdą z pokrojoną w kosteczke śliwką?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.07.2016
Jasne:)
Marlon
Dodano opinię: 21.09.2016
Czy mogę zastąpić mąkę pełnoziarnistą jakąś bezglutenową i ewentualnie jaką i czy taka sama ilość (dziecko na diecie a ja dopiero się uczę)?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.09.2016
Np.kulurydzianą.
Kasia
Dodano opinię: 22.09.2016
Wyszły przepyszne. Zmieszałem tylko mąkę pełnoziarnistą ze zwykłą i dodałam łyżkę serka macarpone i dwa jajka 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.09.2016
Piekne!!!
Basia
Dodano opinię: 18.11.2016
Kasiu zdecydowanie Twój przepis jest najlepszy!
Również zmodyfikowałam przepis o mąkę pszenną "Basia", dodałam (zamiast malin) jagód, gruszkę, banana, Jabłko. pół godziny pieczenia na rozgrzanym wcześniej do 200st piekarniku.
W oryginalnym przepisie niestety muffinki wychodzą bardzo suche a same banany nie są wstanie przebić się przez razowy smak. Maliny w takich mauffinkach smakowo nie pasują.
pozdrawiam
B.
Jagodove Love
Dodano opinię: 08.12.2016
Nie mogę nigdzie znaleźć przepisu na bananowe muffiny z książki, dlatego pozwolę sobie zadać pytanie pod tym przepisem 😉 Czy w przypadku chęci zrobienia potrójnej ilości muffinek mam potroić ilość wszystkich składników (oleju i sody / proszku też) ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.12.2016
Tak.
Gabby
Dodano opinię: 12.12.2016
Kolejne babeczki z Waszego przepisu, które sa PRZEpyszne 🙂 przepis co prawda troche zmodyfikowałam, zamiast banana dalam syrop klonowy, a mleko kokosowo-migdałowe, ale i tak wyszły piękne 🙂 moj Antko 9mcy jak jednej spróbował, to z rączki juz nie chcial wypuścić ???? Dzieki za super przepis ????
Beata
Dodano opinię: 07.07.2017
czy mozna dac zwykle mleko zamiast roslinnego?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.07.2017
jasne
Magda
Dodano opinię: 23.08.2017
A co zamiast jajek? Lub ewentualnie czy może być samo żółtko?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.09.2017
Może byc. Daj o jendo więcej.
bg
Dodano opinię: 04.10.2017
rozumiem ze banana mam rozgniesc i dac jak składnik mokry?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.10.2017
Tak
DAGMARA
Dodano opinię: 17.02.2018
Pierwszy raz nie wyszło mi a gotuję z Wami bardzo długo. Choć w smaku mufinki ok to niestety nie wiem gdzie popełniłam błąd i wyszedł zakalec ☹️
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.02.2018
Oh, zakalec może miec wiele przyczyn. W ogóle sie nie przejmuj. Nam sie to zdarza wcale nie tak rzadko. Najczęściej przyczyną są zimne składniki prosto z lodówki.
DAGMARA
Dodano opinię: 18.02.2018
Z zimnych składników dodałam mrożone maliny, czyżby one zawiniły ?
Ola
Dodano opinię: 16.04.2018
Czy wyjda muffinki bez sody?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.04.2018
Powinny;)
Natalia
Dodano opinię: 18.05.2018
Fenomenalne. ? Trochę poekspermentowalam z mąka bo pomieszalam jaglana z kokosowa i orkiszowa. Dzięki za wszystkie inspiracje.
Zuza
Dodano opinię: 22.07.2018
Pięknie i przepyszne 🙂 Dziękuję 🙂
Dagna
Dodano opinię: 22.10.2018
Pyszne! Dorzuciłam łyżkę cukru kokosowego sasasa 😀
Dagna
Dodano opinię: 22.10.2018
Z braku wystarczającej ilości masła, wymieszałam zwykłe masło, masło klarowane i dolałam oleju rzepakowego, tak żeby było 100g. Wyszło cudeńko 🙂
Ula
Dodano opinię: 22.05.2019
Czy moge uzyc mak kokosowej?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.06.2019
Tak
Jaaa
Dodano opinię: 08.10.2019
Hej. A co zamiast sody mogę dać?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.10.2019
proszek do pieczenia
Małgorzata
Dodano opinię: 30.01.2020
Czy mogę dać mleko krowie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.03.2020
tak
Monika P
Dodano opinię: 08.02.2020
Pyszne 🙂 Ja dodałam jeszcze płatki owsiane, pestki dyni i pomieszałam mąkę pełnoziarnista z orkiszowa i z kukurydziana 🙂
Alicja
Dodano opinię: 21.11.2020
Czy zamiast proszku do pieczenia mogę dodać tylko sodę
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.11.2020
Tak.
Kasia
Dodano opinię: 02.06.2020
Pysznie:)))))
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Prawda?
Marika
Dodano opinię: 29.06.2020
200 stopni góra dół, czy termoobieg?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.07.2020
termoobieg
Alicja
Dodano opinię: 21.11.2020
Co zamiast proszku do pieczenia ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.11.2020
Dodaj trochę więcej sody.
Ania
Dodano opinię: 05.02.2021
Zrobiłam dziś na jutrzejsze śniadanie, ale nie wiem czy do rana coś zostanie ☺️ przepyszne!