Zagotuj wodę na makaron i ugotuj muszle al dente. Wystudź.
Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem.
Przygotuj nadzienie. Czosnek pokrój w plastry. Rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i liście szpinaku. Duś do miękkości czosnku. Przełóż szpinak do malaksera, dodaj twaróg i mozzarellę i zblenduj na gładki krem.
Wymieszaj w misce passatę z oliwą i ziołami (opcjonalnie dodaj sól dla starszych dzieci).
Przygotuj naczynie do zapiekania i wylej na dno passatę. Do każdej muszli włóż około łyżeczki nadzienia szpinakowego i układaj każdą na passacie. Posyp wierzch muszli mozzarellą. Wstaw do piekarnika i zapiekaj około 25 minut.
Ten kształt makaronu jest idealny do BLW. Podobnie jak sprężynki czy penne. Jest odpowiedniej wielkości i łatwy do uchwycenia przez małe rączki. Jeśli to danie będzie jadło z Wami niemowlę nie dodawaj do niego soli i mozzarelli.
Danie dla dorosłych możesz dodatkowo podać z oliwkami. Jest pyyyyszne.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (0)