Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

03 czerwca 2022

Nadziewane misie

Lunchbox, który robi wrażenie? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na nadziewane misie.

nadziewane misie

Nadziewane misie

Te Misiaki są przesłodkie i przesmaczne. Wyglądają identycznie jak te sklepowe, ale smakują lepiej, no i co najważniejsze, mają lepszy skład.

Ten przepis pochodzi na naszego e-booka „Na wynos” z przepisami na piknik i do szkoły.

Składniki:

3 jajka (w temp. pokojowej!)
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka kakao naturalnego
3 łyżki mleka
opcjonalnie dla starszaków 4 łyżeczki cukru waniliowego
6 łyżeczek domowej konfitury/ dżemu z dobrym składem
1 łyżeczka masła

Wykonanie:

Zanim przystąpisz do pracy, wyjmij jajka z lodówki oraz mleko, tak by były w temperaturze pokojowej, gdy zaczniesz pieczenie.

Przygotuj blachę do babeczek w  kształcie “misiów”. Natłuść dokładnie małą ilością masła. Piekarnik nastaw na 175’C z termoobiegiem.

Oddziel białka od żółtek i ubij je w dużej misce na sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna wsyp cukier waniliowy oraz stopniowo dodawaj po jednym żółtku, cały czas mieszając pianę mikserem. Nie spiesz się, im dłużej będziesz miksować, tym bardziej puszyste będą biszkopciki. Pod koniec dodaj mleko (również w temperaturze pokojowej), zmiksuj i odstaw mikser. Powoli zacznij przesiewać małe partie mąki do masy. Mieszaj pianę silikonową szpatułką, zanurzając głęboko i powoli, by piana nie opadła.

Do małej miseczki przełóż 3-4 łyżki masy i wymieszaj z kakao.

Nakrapiaj uszka, oczka i nogi kakaową masą, a następnie napełnij foremki do pełna masą jajeczną. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut na środkowym poziomie piekarnika.

Gdy misie upieką się, wyjmij z piekarnika i od razu przechyl blaszkę do góry dnem by misie wypadły. Studź na kratce.

Za pomocą szprycy i rękawa nadziej każdego misia 1 łyżeczką dżemu lub konfitury. Przechowuj w zamkniętym pudełku.

Uwagi: Do upieczenia misiów na zdjęciu wykorzystano metalową blachę na 6 sztuk małych misiów. Możesz użyć silikonowych foremek o innym kształcie. Blaszkę kupisz w naszym sklepie.

Cukier waniliowy to nic innego jak biały/ trzcinowy cukier z dodatkiem ekstraktu z wanilii lub ziarenek z laski wanilii. Warto go dodać do wypieku, misie będą miały pyszny, waniliowy smak. Sprawdź skład cukru waniliowego, na rynku dostępnych jest wiele takich, które zawierają tylko cukier i wanilię.

nadziewane misie
nadziewane misie

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (6)

Karola

Dodano opinię: 03.06.2022

Mozna czyms zastapic maslo dla bobasa z alergia na bmk?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.07.2022

Są margaryny roślinne z niezłym składem

Karola

Dodano opinię: 04.06.2022

Czym mozna zastapic maslo dla dziecka z alergia bmk?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.07.2022

Teraz można kupić bardzo dobre margaryny roślinne

Monika

Dodano opinię: 30.07.2022

Dzień dobry,
Ciasteczka bardzo źle odchodzą od misiowej formy. Robiłam też babeczki z przepisu https://alaantki.mda.pl/biszkoptowe-babeczki-ala-lubisie/ – było lepiej, ale też bez szału. Czy możecie coś mi doradzić? Jak przygotować tę formę, by ciastka od niej ładnie odchodziły i zachowywały kształt?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.08.2022

spróbuj w takim razie nasmarować foremkę masłem lub olejem i obsypać bułką tartą

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek