2 szklanki mąki pełnoziarnistej;
2/3 szklanki wody;
1 szklanka mleka roślinnego;
Jajko;
Mus z owoców nawinie:).
Miksujemy ze sobą składniki ciasta.
Odstawiamy na pół godziny. Smażymy na niewielkiej ilości oleju na średniej patelni z obu stron na złoty kolor – trochę dłużej niż tradycyjne naleśniki. Jeśli ciasto za bardzo zgęstnieje – dodajemy trochę mleka lub wody.
Wybrane owoce rozdrabniamy (u mnie jabłka i gruszki starte na tarce) i dusimy do miękkości i osiągnięcia konsystencji musu.
Naleśniki smarujemy musem i zwijamy w ulubiony sposób.
Ten przepis brzmi, jakbym stała pół poranka przy garach, ale w żadnym wypadku tak nie było. Ja nie z tych. Naleśniki robi się szybciutko, a smakują naprawdę pysznie.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (7)
Monika
Dodano opinię: 20.06.2017
Zrobione ? potwierdzam ze naprawdę smaczne i proste. Julis się zajadał nawet bez musu, ale wg mnie z musem są superowe
Aneta
Dodano opinię: 04.12.2018
Czy zamiast mleka roślinnego może być krowie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.12.2018
Tak
Agnieszka
Dodano opinię: 15.01.2021
Czy to ciasto powinno być tak lejące jak do zwykłych naleśnikow? Dodałam troszkę więcej mleka, ale nadal trzeba rozsmarować jak przy placuszkach
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Powinno być lejące.
Agnieszka
Dodano opinię: 15.01.2021
Nie wiem dlaczego, ale moje wyszły sztywne i kruche, więc nie da się ich zwijać. Co zrobiłam nie tak?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Może za długo smazone…