2 łyżki migdałów w płatkach ( mogą tez być w całości);
2 łyżeczki karobu (może być kakao dla starszych dzieci);
2 niewielkie banany.
Migdały zblendować na proszek (jeśli są w całości, zdjąć uprzednio skórkę), banany rozgnieść. Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą, najlepiej blenderem.
Podałam z chlebkiem słonecznikowym
Pyszna,zdrowa pasta, którą mój syn pokochał od pierwszego smaku:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (27)
Ilona
Dodano opinię: 22.07.2015
Córa również polubila 😉 pierwsza idzie "nutella" a potem skubnie chleba 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.07.2015
Odnajsmaczniejszego się zaczyna;)
Marleś
Dodano opinię: 16.10.2015
Dziewczyny kolejne jedzonko które mój niejadek polubił 🙂 Jest pyszna! Przepis sprzedałam bratu czekoladowemu łasuchowi 🙂
Ela
Dodano opinię: 28.10.2015
A czy taka nutella może postać w lodówce? Jeśli zrobię dzisiaj to jutro do przedszkola na kanapkę można posmarować? Przepraszam, jesli głupie to pytanie.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.10.2015
Możesz:)
Gosia
Dodano opinię: 04.11.2015
Super przepis 🙂 Ja robię nutellę z awokado, banana, kakao i miodu 🙂
Kasia
Dodano opinię: 09.12.2015
Czy można taką pastą posmarować naleśniki?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.12.2015
Jak najbardziej:) Bardzo często tak robimy naleśniki:)
Lulu
Dodano opinię: 20.12.2015
U nas to od dawna jest hit, syn zawsze je do końca i domaga się więcej:)
Gosia
Dodano opinię: 27.01.2016
Karob w jakiej postaci dodajecie do takiej pasty? Bo z tego, co widzę, to w internecie można kupić i taki w postaci proszku i taki w postaci melasy. Będę wdzięczna za odpowiedź, bo nie mam doświadczenia z tym produktem, a przepis wygląda pysznie 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.01.2016
W proszku.
Asia
Dodano opinię: 30.01.2016
Witam! A od kiedy można kakao? Wiem, że to produkt silnie alergizujacy ale dziecku rocznej już można?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.01.2016
To alergen,ale wszystko nim może być. Możesz spróbować. Może alergii nie ma. Jeśli się boisz,zastąb kakao karobem.
Jagna
Dodano opinię: 02.07.2016
Dziewczyny Wasz blog jest ekstra 🙂 Ale takie techniczne pytanie – jeśli przepis jest otagowany +12 i +8 to jak mam to interpretować? Mam 8-miesięcznego maluszka i szukam czegoś ciekawego na kanapki dla niego:) Mogę już mu serwować migdały?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.07.2016
To pomylka:) Naprawdę nie wiemy, jak ro się stało:) Poprawione.
Marta
Dodano opinię: 14.09.2016
ja również dodaje awokado a migdały podpiekam na patelni 😀 pyszotka!
Marta
Dodano opinię: 07.10.2016
Witam. Jak długo taka pasta może postać w lodówce? Zrobiłam wersję z awokado i strasznie dużo wyszło. Pozdrawiam 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.10.2016
Do 3 dni max.
Magda
Dodano opinię: 11.07.2017
W waszej książce jest też taki przepis z awokado, czy to coś zmienia smak? i zastanawiam się co zrobić żeby mozna było go przechowywać dłużej niz 3 dni a jakby tak podgotować/ugotowac awokado z bananami i dodac kakao i migdaly itp czy to by coś Tego wyszło i czy przez to by mozna dłużej trzymać?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.07.2017
raczej byśmy nie gotowały tej nutellii. MOże po prostu zrób mniejszą porcję?
Aleksandra
Dodano opinię: 21.07.2017
A kakao kiedy można podawać?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.07.2017
My podalyśmy po roku, a wczesniej używałyśmy karobu.
Kasia
Dodano opinię: 24.10.2017
Przepis smaczny ale wszytko spływa z chleba zanim trafi do buzi. Zastanawiam się czym to zagęścić.
Kasia
Dodano opinię: 24.10.2017
Przepis smaczny ale wszystko spływa z chleba. Zastanawiam się czym do zagęścić.
Ania
Dodano opinię: 03.04.2019
Mam pytanie odnośnie migdałów – czy jest jakiś powód, dla którego muszą być w płatkach lub w całości? Czy to jakoś wpływa na smak? Pytam, bo mam mielone migdały w domu i nie wiem, czy kupować specjalnie inne.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.04.2019
Możesz te mielone wrzucić i blendować do uzyskania kremu
Blanka
Dodano opinię: 15.08.2019
Krem pycha mimo, że dodałam trochę orzechów nerkowca. Syn mówi, ze tez mu bardzo smakuje. Dziękuję za przepis!