Tak, tak! Alaantkowe ma w przepisie sól:) Ale, ale! Kochani! Gdy mowa o kiszonkach, sól staje się niewidoczna;). Wartości, jakie wnosi w nasze organizmy taki małosolniak, są nieporównywalne z solą w nim zawartą. Przede wszystkim witamina C, ponadto witaminy z grupy B, witaminy K, E oraz mikroelementy: magnez, potas, sod, żelazo. NIE BÓJMY SIĘ KISZONEK!
Składniki:
Około 40- 45 małych ogorkow gruntowych
- 1 litr wody
- 1 lyżka kopiasta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 duże liście chrzanu
- 6 małych listków wiśni
- 3 duże łodygi z kwiatem kopru
- 9 małych ząbków czosnku
Ogórki i liście umyj. W garnku zagotuj wodę, dodaj sól i cukier, wymieszaj, by się rozpuściły. Odstaw.
Przygotuj 3 słoiki (2 x 1 l i 1 x 0,5 l ). Na dnie ułóż liście chrzanu i wiśni oraz czosnek w łupinkach (po 3 na słoik). Włóż pionowo ogórki. Moje są zawsze ciasno ułożone. Pomiędzy ogórki wciśnij koper. Po jednym na słoik. Zalej wszystko gorącą (ale nie wrzącą )wodą z solą i cukrem. Zakręć i odstaw.
Jeśli chcę, by ogórki były zakiszone już następnego dnia, nacinam je wzdłuż( nie do końca) przed włożeniem do słoika. Jeśli tego nie zrobimy, gotowe bedą za 2 dni:)
Z podanych składników wyjdą ogórki w 2 słoikach litrowych i w jednym 0,5 litrowym.
A do pary dla ogóreczków zróbcie smalczyk;) A co… Przepis na domowy smalec znajdziecie TUTAJ.
Przepis otagowany jest 12+, ale wszystkie nasze dzieci poznały ich smak dużo wcześniej. Pozwalałyśmy na to, bo ich walory są wartość jest wyższa niż obecności soli. Oczywiście, nie jedli ich na śniadanie, obiad i kolacje po 4 sztuki;) Bobasy zazwyczaj je tylko ciumają:)
Skorzystaj z promocji na polecany przez specjalistów kubek treningowy.
Opatentowana wkładka Reflo Smart Cup:
- reguluje strumień płynu, zmniejszając ryzyko oblania i zachłyśnięcia
- równomierny strumień płynu w pełnym zakresie 360st
- zapobiega dostawianiu się do środka owadów
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (22)
asja
Dodano opinię: 06.07.2016
A jesli nie mamy skad wziac listkow wisni? wyjda bez?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.07.2016
Tak:)
Joasia
Dodano opinię: 07.07.2016
moja mała pierwszy raz wymlaskała kiszonego ogórka w 6 miesiącu, teraz ma 13 mesięcy i uwielbia małosolne. ja żeby szybciej sie ukisiły dodaje skórkę od chleba, ale nie jest konieczna i ja robię bez cukru też są super:)
Olga
Dodano opinię: 08.07.2016
Czy wyjdą jak pominę czosnek? Bo ogórki z czosnkiem wydają mi się bardzo ostre…
Ja osobiście najbardziej lubię takie mocno kwaśne, tylko mi w domu wszyscy wyjadają zanim się ukiszą 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.07.2016
Wyjdą, ale smak inny. Nie wydaje mi się, by nadawały jakiejś wielkiej ostrości.
Asia
Dodano opinię: 12.07.2016
ja tez dałam raz w 6 miesiącu, smakowało strasznie, potem jednak dosżła do wniosku ze to za wsześnie. amoże jednak nie , może mogę małej dać?teraz już ma 7 miesięcy
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.07.2016
Myślę, że z tym można poczekać.Ale decyzja zawsze należy do rodzica.
Ania
Dodano opinię: 12.07.2016
Uwielbiamy malosolne!:) W jakim innym naczyniu niż słoiki można ukisić większą ilość na raz?:) beczka, plastikowe wiaderko?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.07.2016
W jakim popadnie, ale idealnie w słoiku lub ciemńym glinianym:)
Ola
Dodano opinię: 14.07.2016
niektórzy kiszą w 5l butelkach po wodzie (potem odcina się szyjkę butelki) ale nie wiem na ile taki plastik jest przystosowany do kontaktu z kwasem…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.07.2016
Plastiku nie polecamy.
Dorota
Dodano opinię: 20.07.2016
A jaka sól?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.07.2016
Używam himalajskiej.
BASIA
Dodano opinię: 21.07.2016
Mam pytanie ile takie ogórki małosolne mogą stać?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.07.2016
Jak są gotowe i otwarte, trzymam je w lodowce. Ale jak zamkniesz szczelnie słoik, to po prostu z małosolnych przejdą w kiszone:)
Sylwia
Dodano opinię: 29.07.2016
my robimy z solą himalajską, równie pyszne:D
Lena
Dodano opinię: 04.04.2018
A czy muslicie, ze mozemu uzywac innych warzyw?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.04.2018
Np. jakich?
Joanna
Dodano opinię: 19.07.2018
U Nas jeszcze obowiazkowo do takich robionych „do zjedzenia na już” liście winogrona i czarnej porzeczki 🙂
Goska
Dodano opinię: 24.08.2018
Kiedy można podać pierwszego ogórka kiszonego, a kiedy małosolnego? Od 10 miesiąca? Czy można już od 7 miesiąca?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.08.2018
Kiszonki to sól, wiadomo, mega zdrowy efekt to daje, ale to jednak sól, więc może nie na sam początek w 7 m. ale nieco później daj do degustacji.
Kasia
Dodano opinię: 01.08.2020
Warto patrzeć na dziecko. Moje jeśli tylko w zasięgu ręki miało gdzieś sól fizjologiczną to ją wypijało a samej wody nie chciało. Więc zaczęłam dodawać do wody po kilka kryształków soli kłodawskiej różowej. Uznałam, że skoro chce sól znaczy, że jej potrzebuje, dałam najlepszą z dostępnych, no i staram się wspierać rodzinny przemysł. Aaa to było w okolicach czasu, kiedy zaczęło chodzić.