Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

21 lipca 2020

Ogórki małosolne

Tak, tak! Alaantkowe ma w przepisie sól:) Ale, ale! Kochani! Gdy mowa o kiszonkach, sól staje się niewidoczna;). Wartości, jakie wnosi w nasze organizmy taki małosolniak, są nieporównywalne z solą w nim zawartą. Przede wszystkim witamina C, ponadto witaminy z grupy B, witaminy K, E oraz mikroelementy: magnez, potas, sod, żelazo. NIE BÓJMY SIĘ KISZONEK!  Składniki: Około 40-...

Tak, tak! Alaantkowe ma w przepisie sól:) Ale, ale! Kochani! Gdy mowa o kiszonkach, sól staje się niewidoczna;). Wartości, jakie wnosi w nasze organizmy taki małosolniak, są nieporównywalne z solą w nim zawartą. Przede wszystkim witamina C, ponadto witaminy z grupy B, witaminy K, E oraz mikroelementy: magnez, potas, sod, żelazo. NIE BÓJMY SIĘ KISZONEK! 

Składniki:

Około 40- 45 małych ogorkow gruntowych

  • 1 litr wody
  • 1 lyżka kopiasta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 duże liście chrzanu
  • 6 małych listków wiśni
  • 3 duże łodygi z kwiatem kopru
  • 9 małych ząbków czosnku

Ogórki i liście umyj. W garnku zagotuj wodę, dodaj sól i cukier, wymieszaj, by się rozpuściły. Odstaw.

Przygotuj 3 słoiki (2 x 1 l i 1 x 0,5 l ). Na dnie ułóż liście chrzanu i wiśni oraz czosnek w łupinkach (po 3 na słoik). Włóż pionowo ogórki. Moje są zawsze ciasno ułożone. Pomiędzy ogórki wciśnij koper. Po jednym na słoik. Zalej wszystko gorącą (ale nie wrzącą )wodą z solą i cukrem. Zakręć i odstaw.

Jeśli chcę, by ogórki były zakiszone już następnego dnia, nacinam je wzdłuż( nie do końca) przed włożeniem do słoika. Jeśli tego nie zrobimy, gotowe bedą za 2 dni:)

Z podanych składników wyjdą ogórki w 2 słoikach litrowych i w jednym 0,5 litrowym.

A do pary dla ogóreczków zróbcie smalczyk;) A co… Przepis na domowy smalec znajdziecie TUTAJ.

A TU wersja wege.

Przepis otagowany jest 12+,  ale wszystkie nasze dzieci poznały ich smak dużo wcześniej. Pozwalałyśmy na to, bo ich walory są wartość jest wyższa niż obecności soli. Oczywiście, nie jedli ich na śniadanie, obiad i kolacje po 4 sztuki;) Bobasy zazwyczaj je tylko ciumają:)

ogorki-malosolne

ogorki-malosolne

Skorzystaj z promocji na polecany przez specjalistów kubek treningowy.

Opatentowana wkładka Reflo Smart Cup:

  • reguluje strumień płynu, zmniejszając ryzyko oblania i zachłyśnięcia
  • równomierny strumień płynu w pełnym zakresie 360st
  • zapobiega dostawianiu się do środka owadów


IDŹ DO SKLEPU


Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (22)

asja

Dodano opinię: 06.07.2016

A jesli nie mamy skad wziac listkow wisni? wyjda bez?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.07.2016

Tak:)

Joasia

Dodano opinię: 07.07.2016

moja mała pierwszy raz wymlaskała kiszonego ogórka w 6 miesiącu, teraz ma 13 mesięcy i uwielbia małosolne. ja żeby szybciej sie ukisiły dodaje skórkę od chleba, ale nie jest konieczna i ja robię bez cukru  też są super:)

 

Olga

Dodano opinię: 08.07.2016

Czy wyjdą jak pominę czosnek? Bo ogórki z czosnkiem wydają mi się bardzo ostre…

Ja osobiście najbardziej lubię takie mocno kwaśne, tylko mi w domu wszyscy wyjadają zanim się ukiszą 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.07.2016

Wyjdą, ale smak inny. Nie wydaje mi się, by nadawały jakiejś wielkiej ostrości.

Asia

Dodano opinię: 12.07.2016

ja tez dałam raz w 6 miesiącu, smakowało strasznie, potem jednak dosżła do wniosku ze to za wsześnie. amoże jednak nie , może mogę małej dać?teraz już ma 7 miesięcy

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.07.2016

Myślę, że z tym można poczekać.Ale decyzja zawsze należy do rodzica. 

Ania

Dodano opinię: 12.07.2016

Uwielbiamy malosolne!:) W jakim innym naczyniu niż słoiki można ukisić większą ilość na raz?:) beczka, plastikowe wiaderko?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.07.2016

W jakim popadnie, ale idealnie w słoiku lub ciemńym glinianym:)

Ola

Dodano opinię: 14.07.2016

niektórzy kiszą w 5l butelkach po wodzie (potem odcina się szyjkę butelki) ale nie wiem na ile taki plastik jest przystosowany do kontaktu z kwasem…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.07.2016

Plastiku nie polecamy.

Dorota

Dodano opinię: 20.07.2016

A jaka sól?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.07.2016

Używam himalajskiej.

BASIA

Dodano opinię: 21.07.2016

Mam pytanie ile takie ogórki małosolne mogą stać?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.07.2016

Jak są gotowe i otwarte, trzymam je w lodowce. Ale jak zamkniesz szczelnie słoik, to po prostu z małosolnych przejdą w kiszone:)

Sylwia

Dodano opinię: 29.07.2016

my robimy z solą himalajską, równie pyszne:D

Lena

Dodano opinię: 04.04.2018

A czy muslicie, ze mozemu uzywac innych warzyw?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.04.2018

Np. jakich?

Joanna

Dodano opinię: 19.07.2018

U Nas jeszcze obowiazkowo do takich robionych „do zjedzenia na już” liście winogrona i czarnej porzeczki 🙂

Goska

Dodano opinię: 24.08.2018

Kiedy można podać pierwszego ogórka kiszonego, a kiedy małosolnego? Od 10 miesiąca? Czy można już od 7 miesiąca?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.08.2018

Kiszonki to sól, wiadomo, mega zdrowy efekt to daje, ale to jednak sól, więc może nie na sam początek w 7 m. ale nieco później daj do degustacji.

Kasia

Dodano opinię: 01.08.2020

Warto patrzeć na dziecko. Moje jeśli tylko w zasięgu ręki miało gdzieś sól fizjologiczną to ją wypijało a samej wody nie chciało. Więc zaczęłam dodawać do wody po kilka kryształków soli kłodawskiej różowej. Uznałam, że skoro chce sól znaczy, że jej potrzebuje, dałam najlepszą z dostępnych, no i staram się wspierać rodzinny przemysł. Aaa to było w okolicach czasu, kiedy zaczęło chodzić.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek