Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

27 kwietnia 2014

„Orkiszowe ciasteczka”

2,5 szklanki mąki orkiszowej;2 jajka;kostka masła;łyżeczka proszku do pieczenia;łyżeczka sody; Dodatki dla dziecka:pół banana;łyżka wiórków kokosowych. Dodatki dla rodziców:½ szklanki cukru trzcinowego;2 łyżki wiórków kokosowych. Mąkę, proszek, sodę,  zimne masło i jajka wyrobić na ciasto. Oddzielić ¼ ciasta dla dziecka i dodać do niego pół banana, łyżkę wiórków kokosowych i wyrobić ponownie. Jeśli ciasto będzie...

2,5 szklanki mąki orkiszowej;
2 jajka;
kostka masła;
łyżeczka proszku do pieczenia;
łyżeczka sody;

Dodatki dla dziecka:
pół banana;
łyżka wiórków kokosowych.

Dodatki dla rodziców:
½ szklanki cukru trzcinowego;
2 łyżki wiórków kokosowych.

Mąkę, proszek, sodę,  zimne masło i jajka wyrobić na ciasto. Oddzielić ¼ ciasta dla dziecka i dodać do niego pół banana, łyżkę wiórków kokosowych i wyrobić ponownie. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać łyżkę mąki. Do pozostałej części ciasta dodać pół szklanki cukru trzcinowego i 2 łyżki wiórków kokosowych – wyrobić. Włożyć ciasto do lodówki na 30 minut.
Z ciasta formułować kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem. Łyżką umoczoną w wodzie dociskać kulki, tworząc płaskie ciasteczka. Piec w piekarniku 15 minut w 180 stopniach.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (6)

Alicia

Dodano opinię: 04.12.2016

kostka masla? domyslam sie ze to 250 g masla?. Czym mozna zastapic banana moja corka jest uczulona na banana. Dziekuje i pozdrawiam 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.12.2016

Innym słodziwem, np miodem czy cukrem kokosowym.

Ania

Dodano opinię: 19.10.2018

Dzień dobry, czy te ciastka wychodzą kruche, twarde czy raczej miękkie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.10.2018

Lekko kruche.

Asia

Dodano opinię: 28.09.2020

Czy zamiast mąki orkiszowej mogę użyć pszennej?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.09.2020

Śmiało

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek