2,5 szklanki mąki orkiszowej;
2 jajka;
kostka masła;
łyżeczka proszku do pieczenia;
łyżeczka sody;
Dodatki dla dziecka:
pół banana;
łyżka wiórków kokosowych.
Dodatki dla rodziców:
½ szklanki cukru trzcinowego;
2 łyżki wiórków kokosowych.
Mąkę, proszek, sodę, zimne masło i jajka wyrobić na ciasto. Oddzielić ¼ ciasta dla dziecka i dodać do niego pół banana, łyżkę wiórków kokosowych i wyrobić ponownie. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać łyżkę mąki. Do pozostałej części ciasta dodać pół szklanki cukru trzcinowego i 2 łyżki wiórków kokosowych – wyrobić. Włożyć ciasto do lodówki na 30 minut.
Z ciasta formułować kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem. Łyżką umoczoną w wodzie dociskać kulki, tworząc płaskie ciasteczka. Piec w piekarniku 15 minut w 180 stopniach.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (6)
Alicia
Dodano opinię: 04.12.2016
kostka masla? domyslam sie ze to 250 g masla?. Czym mozna zastapic banana moja corka jest uczulona na banana. Dziekuje i pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.12.2016
Innym słodziwem, np miodem czy cukrem kokosowym.
Ania
Dodano opinię: 19.10.2018
Dzień dobry, czy te ciastka wychodzą kruche, twarde czy raczej miękkie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.10.2018
Lekko kruche.
Asia
Dodano opinię: 28.09.2020
Czy zamiast mąki orkiszowej mogę użyć pszennej?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.09.2020
Śmiało