Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

06 grudnia 2018

Orzechowe ciastka z czarnuszką

Orzechowe ciastka z czarnuszką to nie tylko smaczny deser, ale również dodatkowe wartości, które dziecko dostarcza organizmowi. Czarnuszka ma wiele zalet, o których warto pamiętać. My, korzystając z okazji, polecamy picie oleju z czarnuszki. Dlaczego? Klikajcie TUTAJ.  składniki 100 g masła w temperaturze pokojowej 100 g masła orzechowego (około 2 kopiastych łyżek) 1 jajko 2...

Orzechowe ciastka z czarnuszką to nie tylko smaczny deser, ale również dodatkowe wartości, które dziecko dostarcza organizmowi. Czarnuszka ma wiele zalet, o których warto pamiętać. My, korzystając z okazji, polecamy picie oleju z czarnuszki. Dlaczego? Klikajcie TUTAJ

składniki

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g masła orzechowego (około 2 kopiastych łyżek)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru kokosowego /syropu daktylowego
  • 1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki  czarnuszki
  • 1 laska wanilii

Piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Masło i masło orzechowe wraz z cukrem i ziarnami z laski wanilii przełóż do miski i miksuj, aż masa stanie się puszysta i jasna. Dodaj jajko i miksuj dalej przez chwilę. Na koniec dodaj mąkę, proszek, czarnuszkę i miksuj do momentu połączenia składników (powstanie konsystencja gęsta, grudkowa).

Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczaj na dłoni, tworząc kształt ciastka. Układaj na blaszcze w odstępach, gdyż ciastka lekko urosną. Piecz 15 minut. Kontroluj stopień zrumienienia.

Możesz użyć masła orzechowego ze sklepu, ale w składzie powinny być 100% orzechy i kropka. Możesz również zrobić masło 0rzechowe sama, przepis tutaj (KLIK)

Orzechowe ciastka możes posypać przed pieczeniem czarnuszką.


wszystko-do-rozszerzania-diety

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (33)

Emilia

Dodano opinię: 06.12.2018

Pieczenie góra-dół czy termoobieg? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.12.2018

Termo

Misia

Dodano opinię: 13.12.2018

A jak się nie ma termoobiegu to ile?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.12.2018

20 st więcej zawsze:)

MamaDyzia

Dodano opinię: 06.12.2018

A czy masło orzechowe mogę czymś zastąpić lub całkiem zastąpić? Na stanie brak?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.12.2018

Maslove.pl

Dodano opinię: 06.12.2018

Do schrupania ?

Ja

Dodano opinię: 07.12.2018

Ja

Joanna

Dodano opinię: 07.12.2018

Czy masło można zastąpić czymś bez bmk?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.12.2018

Olejem koko

Gosia

Dodano opinię: 07.12.2018

Dziewięciomiesięczne dziecko może jeść masło orzechowe? Myślałam, że na orzechy jeszcze za wcześnie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.12.2018

Na orzechy w całości tak, za wczesnie. Ale na zblendowane, ok

Gosia

Dodano opinię: 07.12.2018

Ok, wszystko jasne, dzięki ?

Dominika

Dodano opinię: 08.01.2019

Wspaniały przepis, jak każdy z resztą 🙂 Wygląda smakowicie. A więc od kiedy można wdrażać orzechy? Ja dawałam już koło 8 miesiąca, ale słyszałam, że po roku można dawać z obawy o alergie, podobnie miód, nie jest to prawda? Gdzie znajdę najnowsze informacje na ten temat? P.S. Dzięki, ze jesteście 😉

Kasia

Dodano opinię: 07.12.2018

Masĺa orzechowego nie miałam i w zamian dałam pastę tahiini

Paulina

Dodano opinię: 07.12.2018

Czym zastąpić Cukier kokosowy, może być brązowy?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.12.2018

Syropem daktylowym możesz, brązowym też, ale ju mniej zdrowo

Mama Natalia

Dodano opinię: 07.12.2018

W smaku pycha jak dla mnie, dzieci jedzą choć bez szału, akurat dostałam na Mikołajki słoik masła orzechowe go 100% natural, więc przepis trafił super w czas. Tylko ciekawa jestem co można zrobić by nie wychodziły takie suche. Aha, ja bez czarnuszki bo nie mam, i poslodzilam miodem.

Ania

Dodano opinię: 07.12.2018

Jakie masło orzechowe polecacie gotowe?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.12.2018

Primavika

Karolina

Dodano opinię: 11.12.2018

Jakie maslo orzechowe ? Moze byc z laskowych?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 12.12.2018

Tak

Magda

Dodano opinię: 20.12.2018

Pyszne 🙂 Ale wyszły mi bardzo kruche, ledwo córka wzięła do ręki, to były rozkruszone w drobny mak. Co może być przyczyną? Może za dużo masła orzechowego?
A może takie mają być?

Lea

Dodano opinię: 18.01.2019

Czy można zamiast syropu daktylowego dodać syrop z agawy?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.01.2019

tak

Paulina

Dodano opinię: 11.03.2019

A tak z ciekawości ile mogą leżeć takie ciasteczka w szczelnie zamkniętym pojemniku? Chciałabym mieć dla dzieci na zachcianki i kryzysowe sytuacje ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.03.2019

ok 4 dni max.

Ola

Dodano opinię: 28.01.2020

Co za zapach ? a jaki smak ?

Anna

Dodano opinię: 24.06.2020

A czym można zastąpić syrop daktylowy? :/

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.07.2020

PO roku miodem, wcześniej każdym słodziwem w płynie.

Marta

Dodano opinię: 04.02.2022

Można użyć jakiejś bezglutenowej mąki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.08.2022

tak, najlepiej miks

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek