Pełnowartościowe białko, szlachetny tłuszcz, źródło żelaza, wapnia, potasu, magnezu, cynku, kwasu foliowego… Orzechy to skarb nad skarby!
Naleśniki
1 i 1/4 szklanki mleka
1 szklanka mąki
1 jajko
2 łyżki sproszkowanych orzechów (u mnie włoskie)
1 łyżka sezamu
1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
Nadzienie
Około 150 g twarogu
1/2 słodkiej gruszki
1 łyżka rodzynek
opcjonalnie 1 łyżeczka miodu
Przygotuj ciasto na nalesniki. Wlej mleko do miski, dodaj mąkę, sproszkowane orzechy, sezam, jajko i olej – zmiksuj oub wymieszaj dokładnie rózgą. Odstaw na co najmniej 30 minut. A następnie smaż naleśniki z obu stron do zrumienienia.
W tym czasie zrób nadzienie. Zalej rodzynki gorącą wodą i odstaw na chwilę, a następnie odsącz i posiekaj. W misce rozgnieć twaróg. Gruszkę zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Dodaj do twarogu wraz z rodzynkami i miodem. Wymieszaj wszysko.
Posmaruj każdy placek naleśnikowy nadzieniem i zwiń w dowolny sposób.
Wg mnie nie ma potrzeby dosładzać naleśników miodem, bo gruszka nadała im wystarczającą słodycz.
Naleśniki możesz nadziać dowolnym farszem.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (26)
Iw
Dodano opinię: 12.04.2016
Nerkowce to NIE SA ORZECHY (odnosnie tego co napisalyscie na fb) polecam poczytac o produkcji nerkowcow i wtedy sie zastanowic nad ich promocja.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.04.2016
Skoro zdecydowałaś się napisać komentarz, prosimy o podanie źródeł, które potwierdzają Twoje słowa.
Iwona
Dodano opinię: 12.04.2016
Właśnie weszłam na stronę, żeby poszukać jakichś naleśników na obiad. A tu proszę:) Będę dziś je smażyć!
Iwona
Dodano opinię: 13.04.2016
Wrażenia po wczorajszym obiedzie: PYCHA!:)
Bardzo fajnie się te naleśniki smażyły, nie przywierały, fajnie się je przekręcało-generalnie proporcje składników dobrane idealnie.
No i jak już napisałam wyżej są bardzo smaczne:) Cała rodzina się najadła!
Iwona
Dodano opinię: 12.04.2016
Ale apetyczne! a te orzechy kupuje się w takiej postaci czy np potraktować je młynkiem lub blenderem?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.04.2016
Migdały sproszkowane są w Lidlu ale orzechów włoskich nie widziałam. Zblenduj.
Ola
Dodano opinię: 15.04.2016
Witam, czy mail jest aktualny? bo napisałam do Was w bardzo ważnej sprawie i nikt mi nie odpisuje 🙁 Pozdrawiam:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.04.2016
Czasem odpisujemy z opóźnieniem, ale zawsze odpisujemy. Mamy nadzieję, że dostalas odpowiedź i mail się nie zgubił. Pozdrawiamy!
Ola
Dodano opinię: 15.04.2016
Troche to nie w porzadku , że dajecie do siebie kontakt a i tak nie odpisujecie.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.04.2016
Witaj, blog to nie jest nasze jedyne i priorytetowe zajęcie. Najważniejsza jest rodzina a po niej praca zawodowa. Nie ukywamy tego. Staramy się jak najszybciej odpisywać, ale bywa, że mamy więcej obowiązków, czy zwyczajnie życie bardziej nas pochłania. Niemniej jednak zawsze odpisujemy, choć z opoźnieniem. Pozdrawiamy!
Goga
Dodano opinię: 13.05.2016
Naleśniki pycha – z nerkowców również (a te które leżkowały nocą w lodówce chyba jeszcze lepsze 🙂 ).
Mam 2 pytania: 1. z jakiego powodu ciasto po przygotowaniu powinno się odstawić na te ok 30min? 2. Podobno żeby nasz organizm mógł skorzystać z zamkniętych w siemieniu lnianym wartości odżywczych powinno się je zmielić albo uprażyć – czy potwiedzacie takie informacje?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.05.2016
Ciasto wowczas sie wiąże, składńiki sie łączą. Na temat siemienia lnianego niestety nie mamy informacji.
Marta
Dodano opinię: 01.02.2018
http://www.sniezkagotuje.pl/2014/05/orzechy-nerkowca.html?m=1
Pewnie chodzilo o to…
Anna
Dodano opinię: 07.07.2018
Witam, właśnie mam w planach zrobić te pysznie wyglądające naleśniki ? jakiej mąki można użyć poza pszenna?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.07.2018
Eksperymentuj:)
Magda
Dodano opinię: 12.09.2018
Nie miałam gruszki, ale z mango są również pyszne 🙂 Wchodzą na stale w nasze menu 😉
Justyna
Dodano opinię: 06.02.2019
Petardunia 🙂 bez rodzynek też dają radę. Jakiś czas temu kupiłam mąkę orzechową i o, mam przepis do niej 😀
Marta
Dodano opinię: 28.10.2019
Czy orzechy można jednak podawać od 8mca?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.10.2019
w proszku tak, nie można w całości
Ania
Dodano opinię: 31.01.2020
Czy można zamiast miodu dodać syropu daktylowego? Bo mała ma 10 miesięcy
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2020
pomiń
Justyna
Dodano opinię: 03.03.2020
Pycha! I jak ładnie się piekły:) Roczniak zajadał się nimi:) ale zrobiłam jak dla wojska…. Czy moge schować do lodówki (już nadziane) te naleśniki i podać na drugi dzień na śniadanie?
Kasia
Dodano opinię: 27.05.2020
Zastanawiam się czy mozna czymś zastąpić twaróg w takich przepisach? Przy naleśnikach, placuszkach itp? Ale żeby mieć nadal taką fajną puszysta konsystencję?
Joanna
Dodano opinię: 15.09.2021
Pyszne naleśniki i świetnie się smażą 🙂
Klaudia
Dodano opinię: 01.12.2021
Ale pyszne. Chyba najlepsze naleśniki jakie jadłam. Zabawna jest tylko ilość porcji hihi. Córka 9 m-cy zjadła ponad połowę 😉 To tylko potwierdza rewelacyjny smak. Pozdrawiam
MartaVa
Dodano opinię: 12.09.2022
Przepyszne !!!!!