Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

12 kwietnia 2016

Orzechowe naleśniki

  Pełnowartościowe białko, szlachetny tłuszcz, źródło żelaza, wapnia, potasu, magnezu, cynku, kwasu foliowego… Orzechy to skarb nad skarby! Naleśniki 1 i 1/4 szklanki mleka 1 szklanka mąki 1 jajko 2 łyżki sproszkowanych orzechów (u mnie włoskie) 1 łyżka sezamu 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego Nadzienie Około 150 g twarogu 1/2 słodkiej gruszki 1 łyżka...

image

 

Pełnowartościowe białko, szlachetny tłuszcz, źródło żelaza, wapnia, potasu, magnezu, cynku, kwasu foliowego… Orzechy to skarb nad skarby!

Naleśniki

1 i 1/4 szklanki mleka

1 szklanka mąki

1 jajko

2 łyżki sproszkowanych orzechów (u mnie włoskie)

1 łyżka sezamu

1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego

Nadzienie

Około 150 g twarogu

1/2 słodkiej gruszki

1 łyżka rodzynek

opcjonalnie 1 łyżeczka miodu

 

Przygotuj ciasto na nalesniki. Wlej mleko do miski, dodaj mąkę, sproszkowane orzechy, sezam, jajko i olej – zmiksuj oub wymieszaj dokładnie rózgą. Odstaw na co najmniej 30 minut. A następnie smaż naleśniki z obu stron do zrumienienia.

W tym czasie zrób nadzienie. Zalej rodzynki gorącą wodą i odstaw na chwilę, a następnie odsącz i posiekaj.  W misce rozgnieć twaróg. Gruszkę zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Dodaj do twarogu wraz z rodzynkami i miodem. Wymieszaj wszysko. 

Posmaruj każdy placek naleśnikowy nadzieniem i zwiń w dowolny sposób.

Wg mnie nie ma potrzeby dosładzać naleśników miodem, bo gruszka nadała im wystarczającą słodycz.

Naleśniki możesz nadziać dowolnym farszem.

imageimage

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (26)

Iw

Dodano opinię: 12.04.2016

Nerkowce to NIE SA ORZECHY (odnosnie tego co napisalyscie na fb) polecam poczytac o produkcji nerkowcow i wtedy sie zastanowic nad ich promocja.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.04.2016

Skoro zdecydowałaś się napisać komentarz, prosimy o podanie źródeł, które potwierdzają Twoje słowa. 

Iwona

Dodano opinię: 12.04.2016

Właśnie weszłam na stronę, żeby poszukać jakichś naleśników na obiad. A tu proszę:) Będę dziś je smażyć!

Iwona

Dodano opinię: 13.04.2016

Wrażenia po wczorajszym obiedzie: PYCHA!:)

Bardzo fajnie się te naleśniki smażyły, nie przywierały, fajnie się je przekręcało-generalnie proporcje składników dobrane idealnie. 

No i jak już napisałam wyżej są bardzo smaczne:) Cała rodzina się najadła!

Iwona

Dodano opinię: 12.04.2016

Ale apetyczne! a te orzechy kupuje się w takiej postaci czy np potraktować je młynkiem lub blenderem?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.04.2016

Migdały sproszkowane są w Lidlu ale orzechów włoskich nie widziałam. Zblenduj.

Ola

Dodano opinię: 15.04.2016

Witam, czy mail jest aktualny? bo napisałam do Was w bardzo ważnej sprawie i nikt mi nie odpisuje 🙁  Pozdrawiam:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.04.2016

Czasem odpisujemy z opóźnieniem, ale zawsze odpisujemy. Mamy nadzieję, że dostalas odpowiedź i mail się nie zgubił. Pozdrawiamy!

Ola

Dodano opinię: 15.04.2016

Troche to nie w porzadku , że dajecie do siebie kontakt a i tak nie odpisujecie. 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.04.2016

Witaj, blog to nie jest nasze jedyne i priorytetowe zajęcie. Najważniejsza jest rodzina a po niej praca zawodowa. Nie ukywamy tego. Staramy się jak najszybciej odpisywać, ale bywa, że mamy więcej obowiązków, czy zwyczajnie życie bardziej nas pochłania. Niemniej jednak zawsze odpisujemy, choć z opoźnieniem. Pozdrawiamy!

Goga

Dodano opinię: 13.05.2016

Naleśniki pycha – z nerkowców również (a te które leżkowały nocą w lodówce chyba jeszcze lepsze 🙂 ).

Mam 2 pytania: 1. z jakiego powodu ciasto po przygotowaniu powinno się odstawić na te ok 30min? 2. Podobno żeby nasz organizm mógł skorzystać z zamkniętych w siemieniu lnianym wartości odżywczych powinno się je zmielić albo uprażyć – czy potwiedzacie takie informacje?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.05.2016

Ciasto wowczas sie wiąże, składńiki sie łączą. Na temat siemienia lnianego niestety nie mamy informacji.

Marta

Dodano opinię: 01.02.2018

Anna

Dodano opinię: 07.07.2018

Witam, właśnie mam w planach zrobić te pysznie wyglądające naleśniki ? jakiej mąki można użyć poza pszenna?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.07.2018

Eksperymentuj:)

Magda

Dodano opinię: 12.09.2018

Nie miałam gruszki, ale z mango są również pyszne 🙂 Wchodzą na stale w nasze menu 😉

Justyna

Dodano opinię: 06.02.2019

Petardunia 🙂 bez rodzynek też dają radę. Jakiś czas temu kupiłam mąkę orzechową i o, mam przepis do niej 😀

Marta

Dodano opinię: 28.10.2019

Czy orzechy można jednak podawać od 8mca?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.10.2019

w proszku tak, nie można w całości

Ania

Dodano opinię: 31.01.2020

Czy można zamiast miodu dodać syropu daktylowego? Bo mała ma 10 miesięcy

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2020

pomiń

Justyna

Dodano opinię: 03.03.2020

Pycha! I jak ładnie się piekły:) Roczniak zajadał się nimi:) ale zrobiłam jak dla wojska…. Czy moge schować do lodówki (już nadziane) te naleśniki i podać na drugi dzień na śniadanie?

Kasia

Dodano opinię: 27.05.2020

Zastanawiam się czy mozna czymś zastąpić twaróg w takich przepisach? Przy naleśnikach, placuszkach itp? Ale żeby mieć nadal taką fajną puszysta konsystencję?

Joanna

Dodano opinię: 15.09.2021

Pyszne naleśniki i świetnie się smażą 🙂

Klaudia

Dodano opinię: 01.12.2021

Ale pyszne. Chyba najlepsze naleśniki jakie jadłam. Zabawna jest tylko ilość porcji hihi. Córka 9 m-cy zjadła ponad połowę 😉 To tylko potwierdza rewelacyjny smak. Pozdrawiam

MartaVa

Dodano opinię: 12.09.2022

Przepyszne !!!!!

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek