Opanierowanie orzechów to doskonała metoda na urozmaicenie ich podania, zwłaszcza dla takich orzechożerców jak my:) Efekt zaskoczył mnie dokumentnie, dlatego baaaaardzo polecam!:) Dorocie Świątkowskiej dziękuję za inspiracje!
500g orzechów nerkowca
1 białko
1 łyżka karobu lub kakao
1- 2 łyżeczek syropu daktylowego lub klonowego
Opcjonalnie szczypta cynamonu
Nastaw piekarnik na 110'C.
Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia.
Białko ubij na pianę (niezbyt sztywną). Dodaj do niej karob/kakao, syrop daktylowy i cynamon. Wymieszaj delikatnie łyżką. Dodaj do piany nerkowce i wymieszaj tak, by wszystkie orzeszki zostały oblepione pianą. Wyłóż je na blaszkę i porozkładaj tak, by się nie stykały. Nie przejmuj się nadmiarem piany na blaszce.
Piecz około 70 minut.
Pamiętaj, że do roku nie podajemy orzechów w całości. Obserwuj swoje dziecko, czy jest na to gotowe.
Orzechy nerkowca są stosunkowo miękkie, więc dziecko łatwiej poradzi sobie z pogryzieniem ich, niz z innymi orzechami. Jednak jeśli chcesz, w ten sam sposób możesz opanierować dowolne orzechy.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (4)
Karola
Dodano opinię: 25.11.2015
uwielbiam Waszą stronę:) i ten podział przepisów w zależości od wieku – bardzo praktyczne:)Robicie wspaniałą rzecz, która ułatwia życie wielu mamom i nie tylko, wspaniała inspiracja:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.11.2015
Dziękujemy:))))
Anna
Dodano opinię: 05.10.2019
Czy może być miód zamiast syropu?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.10.2019
tak, po 12 m.