Dziękuję Jamie Oliver za inspirację! Gotować z Tobą to czysta przyjemność;)
- 1,5 szklanki mąki;
- 1/2 szklanki letniej wody;
- 1 łyżeczka sody/proszku do pieczenia;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 200 g. szpinaku;
- 1 ząbek czosnku;
- 1/2 łyżka masła;
- 1 łyżka jogurtu greckiego/śmietany;
- kilka kropel soku z cytryny;
- oregano;
- 150 g sera koziego.
Szpinak podduś na maśle, by zmiękł. Jeśli był w liściach-posiekaj. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, jogurt/śmietanę, odrobinę soku z cytryny i wymieszaj.
Nastaw piekarnik na 230 stopni z termoobiegiem.
Przygotuj ciasto na pizzę. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia i powoli dolewaj wodę, mieszając ręką całość. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne.
Rozwałkuj ciasto na duży placek o grubości około 1 cm. Ułóż go na blaszce do pizzy wysmarowanej oliwą lub na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nałóż szpinak na ciasto i rozsmaruj go równo. Przykryj kawałkami sera koziego w dowolny sposób. Posyp porwanymi drobno listkami oregano. Możesz zawinąć lekko brzegi.
Piecz przez 7 -10 minut do zrumienienia.
Alternatyw na górę pizzy jest tyle, ile podpowiada Ci wyobraźnia. Możesz zamienić sos szpinakowy na pomidorowy i podać np. z jakaś wędliną.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (58)
Anonymous
Dodano opinię: 11.02.2015
20 gram czy 20 dkag szpinaku? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.02.2015
Wybacz roztargnienie-literówka się wkradła-200g – już poprawiłam:)
Anonymous
Dodano opinię: 11.02.2015
ojej a co się stało rączce? :/
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.02.2015
Hm… Trudna sprawa, ale powoli wychodzimy na prostą i walczymy,by była zdrowa. Dziękuję za troskę:)
Anonymous
Dodano opinię: 12.02.2015
Idealne podane proporcje na ciasto! Wyszło super a zwykle z tym miałam problem 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.02.2015
Miło mi,że przepis wyszedł:)Pozdrawiamy!
Anonymous
Dodano opinię: 12.02.2015
Czy w grę wchodzi tylko świeży szpinak? Mrożony raczej odpada, tak?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.02.2015
Oczywiście,że możesz użyć mrożonego. Po prostu podduś go w garnku,by się rozmroził. Jeśli był w liściach, posiekaj go później. Dalej postępuj wg przepisu:)Pozdrawiam!
Aneta
Dodano opinię: 14.02.2015
Przepis wypróbowany, na razie przez nas, rodziców, bo córa ma niecałe 3 miesiące – baaardzo nam się spodobało, a z dodatkiem szynki z gotowanego kurczaka, pomidorkami koktajlowymi o nerkowcami pychota!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.02.2015
Uwielbiam takie urozmaicenia, przerabianie, własne wersje…:)Chętnie zobaczyłabym zdjęcie:)Cieszę się,ze smakowało!Pozdrawiam!!:)
Anonymous
Dodano opinię: 18.02.2015
Dziewczyny, ten przepis jest GENIALNY pod względem czasowym, o smakowym nie wspominając!!! Dzisiaj wypróbowałam, na razie w wersji dla dorosłych bo juniorka na razie na etapie „lizania” 🙂 i ledwo co zdążyłam sama spróbować, tak szybko znikały kawałki z blachy :)) Góra była „postna” 🙂 – duszone warzywka – marchewka, pietruszka, seler, por, migdały, zioła i parmezan pod poduszką z mozzarelli. Już mam zamówienie na kolejną porcję, najlepiej jutro 🙂 Dzięki wielkie za tę inspirację!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.02.2015
Na zdrowie!Ta pizza u nas też jest częstym gościem na stole:)Ciesze się,że i Wam smakuje:)
Natalia Ligenza
Dodano opinię: 21.02.2015
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Anonymous
Dodano opinię: 26.02.2015
Dawno nie jadłam tak pysznej pizzy:)niebo w gębie!!!pozdrawiam!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.02.2015
Ogromnie nam miło, że smakowało:)
Anonymous
Dodano opinię: 27.02.2015
Dziewczyny jesteście cudowne !!!! 🙂 Wasze przepisy ratują nam codziennie jadłospis;) jaką górę pizzy poleciłybyście dla 11 – miesięcznego Szkrabka? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.02.2015
Z przyjemnością będziemy i ratowniczkami:)Ta góra, która jest w przepisie będzie ok. Jeśli nie chcesz sera koziego, może być zwykły twaróg:)
Anonymous
Dodano opinię: 02.03.2015
Dziewczyny – Wasz przepis a nasz kolejny hit:) mam pytanie czy można podpiec ciasto przed posmarowaniem nadzieniem? Bo na styku ciasto wychodzi lekko gliniaste:/
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.03.2015
Nigdy nie podpiekałam,bo sam czas pieczenia jest bardzo krótki,ale jeśli już zechcesz tak spróbować, to zrób to w wysokiej temperaturze i bardzo krótko-jakieś 3,4 minuty. Daj znać jak wyszło:)Pozdrawiamy i dziękujemy za ciepłe słowa!
Anonymous
Dodano opinię: 28.03.2015
Wczoraj zrobiłam na kolację.. Jestem zachwycona 😉 teraz bede szalec z dodatkami. Dziękuję i pozdrawiam 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.03.2015
Szalej!:)I podziel się tym szaleństwem z nami:)Pozdrawiamy!
Anonymous
Dodano opinię: 14.04.2015
Witam. Dałam łyżeczkę sody (proszku raczej nie używam) o bardzo czuć w cieście (mi to nie przeszkadza, ale nie wiem jak młody). Czy próbowały Panie robić tę pizzę na innej mące, niż pszenna – pełnoziarnista, żytna, gryczana…?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.04.2015
Witaj,zrobiłam na pełnoziarnistej. Była nadal pyszna,ale bardziej twarda. Nie każdemu odpowiada:)
Anonymous
Dodano opinię: 14.04.2015
Dziękuje za info. Będziemy testować na różnych mąkach, może coś z tego wyjdzie 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.04.2015
Eksperymentowanie w kuchni to jej najlepszy element,tuz po konsumpcji;)Powodzenia i koniecznie daj znać jak wyszło:)
Margaretkowa
Dodano opinię: 15.04.2015
Zrobiona, ale ciasto tak mocno przeszło smakiem sody że nawet ja nie jestem w stanie tego jeść, mimo że na ogół nie narzekam… Przepis wydaje się szybki, ale jak się stanie przy skubaniu łodyżek szpinaku, i ma się problemy z rozwałkowywaniem ciasta to już tak szybko nie jest 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.04.2015
Jeśli smak sody Ci przeszkadza-zamień na proszek do pieczenia. Co do czasu wykonania:)Ten przepis jest bardzo szybki:),ale jeśli wydłuża go skrupulatne obieranie szpinaku-polecam zamienić świeży na mrożony:) Pozdrawiam serdecznie!
Anonymous
Dodano opinię: 19.04.2015
Góra wyszła pięknie, ale spód okropnie – jak suchar twardy. Co zrobiłam źle ;-)?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.04.2015
Ciężko stwierdzić. Obstawiałabym źle wyrobione ciasto, albo za mało wody. Ale na drugi raz może podpiecz chwilę sam spód a pózniej już tylko chwila razem z górą pizzy.
Anonymous
Dodano opinię: 21.04.2015
Faktycznie spieszyłam się z wyrobieniem ciasta, bo mi już towarzystwo stękało, że głodne 🙂
Moni
Dodano opinię: 09.07.2015
Przepyszna pizza! Zrobiłam ją już ze trzy razy i za każdym razem bardzo udana! W dniu dzisiejszym dodałam mini pomidorki, a zamiast sera koziego dodałam ser feta;-) Pycha!!!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.07.2015
Cieszymy sie,że tak smakuje. Przyznam,że my również często ja robimy:)
Emi
Dodano opinię: 28.09.2015
Super pizza :). Fajny przepis jak ma sie niewiel czasu. U nas pizza jest bardzo często. Mała uwielbia ale nie zawsze mam czas żeby zarobić ciasto i zekać żeby wyrosło. Dobrze, że jest alternatywa jak się nie ma na to czasu.
jagoda
Dodano opinię: 23.10.2015
Od jakoegos czasu korzystam z Waszych przepisow i jak na razie to moj faworyt.. pizza wyszla pyszna i bankowo bedzie goscic na naszym stole od czasu do czasu.v
Dominika
Dodano opinię: 23.02.2016
Czy ta łyżka oliwy idzie do ciasta (tak jak przy "nieoszukanej"), czy tylko została wymieniona z powodu smarowania blaszki?…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.02.2016
Użyty do smarowania blaszki.
Olla
Dodano opinię: 06.09.2016
Wyszła pyszna! Od razu dwie robiłam 😀 Na pewno często będzie gościć na naszym stole 🙂
Justyna
Dodano opinię: 13.02.2017
Na jaki inny ser można zamienic kozi w tym przepisie? Chce żeby było taniej 🙂 mozarella? żółty?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.02.2017
Mozarella.
Iwona
Dodano opinię: 04.04.2017
Czy pizza wychodzi bardzo twarda/chrupiaca? mam roczniaczka w domu i nie wiem czy sobie z nia poradzi 4 zebami 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.04.2017
Poradzi sobie na bank. Zęby nie są potrzebne do rozdrabniania pokarmu.
Marta
Dodano opinię: 06.04.2017
Wczoraj wypróbowana. Wyszła pycha 🙂 Nawet mój antyszpinakowy mąż stwierdził "z bólem serca", że dobre ;D, a dziecię pochłaniało farsz w tempie błyskawicy 😉 Mam tylko pytanko: czy ciasto powinno się tak ciężko wałkować? I czy to normalne, że brzegi takie twarde?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.04.2017
Może tak być, ale to zapewne kwestia temperatury wody, z którą robilaś ciasto, czy leżało później ciasto, czy od razu było zrobione.
Zu
Dodano opinię: 18.06.2018
Robiłam już wiele razy bo wszyscy uwielbiamy ten przepis. A dziś była z botwiną przygotowana w tez sam sposob co szpinak- meeega! Nawet dzieci zjadły ze smakiem?
_mama_kama
Dodano opinię: 04.07.2018
Czy ser kozi dla 9-miesiecznego dziecka będzie OK?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.07.2018
po 12 m lepiej, ale pewności nie mamy. Mleko kozie nie jest wskazane dla niemowląt, więc być może ser tez nie.
Karolina
Dodano opinię: 20.12.2018
czy ta smietana jest niezbedna? Nietolerancja krowiego mleka
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.12.2018
Nie
Zu
Dodano opinię: 09.03.2019
Czy ciasto będzie dobre z mąki kukurydzianej?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.03.2019
Mąka kukurydziana jest dość sucha, nie obiecujemy że wyjdzie.
Karola
Dodano opinię: 25.02.2020
Czy można zrobić z mąki jaglanej i pszennej?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.03.2020
tak
Iza
Dodano opinię: 30.03.2020
Kurcze, już któryś raz z kolei robię Wasze ekspresowe pizze i za każdym razem ciasto wychodzi jakby zakalec.. Nie wiem w czym problem.. Jak trzymam dłużej w piekarniku to twarde jak kamień.. Gdyby nie zakalec to byłoby pyszne 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.05.2020
Może za dużo sosu lejesz
Mercedes
Dodano opinię: 27.10.2020
Pytanko czy szklanka to ok 200 ml ? Ogólnie przepisy super, dzięki, z wielu korzystałam dla mojego 8 miesięcznego M i rodzinki. ( Rodzina jest częściowo przestawiana na mniej słodkie i nie słone ?, jak coś można doprawić na talerzu. )
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.10.2020
szklanka to 250ml
Janka
Dodano opinię: 04.02.2021
Ja nie wiem dlaczego nie potrafię zrobić nic co wiąże się jakimkolwiek ciastem 🙁 u mnie klapa… chyba mam małe szklanki bo ciasta mi wyszło na średnice 15 cm gdybym miała zrobić grube na cm , wiec rozwałkowałam szerzej, efekt – ciasto 1mm ( myślałam ze ono trochę urośnie. Chyba za krótko piekłam bo ciasto białe w smaku sama mąka. Muszę zaplanować drugie podejście do tego przepisu.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Szklanka u nas ma zawsze 250ml.