składniki:
½ szklanki mleka;
4 łyżki mąki;
Jajko;
½ łyżeczki cynamonu;
1 łyżka miodu.
2 jabłka;
1 banan.
Nastaw piekarnik na 200 stopni z termoobiegiem
Owoce umyj i obierz. Pokrój je na mniejsze kawałki.
Do wysokiej miski przełóż mąkę, jajko, cynamon, wlej mleko, miód– dokładnie zmiksuj. Powstanie gęste ciasto, w którym maczaj owoce, a następnie połóż je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na środkowej kondygnacji przez około 10-15 minut do zrumienienia.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (14)
Anonymous
Dodano opinię: 09.01.2015
Może takie nietypowe pytanie, ale czy mogłabym poprosić o wskazówkę, które z Waszych zdrowiutkich przepisów (typu ciasta, placki) wychodzą chrupiące? Te banany pewnie nie, ale może jakieś inne? Mam trzylatkę, niestety nie karmioną blw no i stała się „ofiarą papek” – a więc mega niejadkiem. Jedynym sposobem, żeby zachęcić ją do czegoś nowego jest to, żeby było to chrupiące, może w takich plackach uda mi się przemycić coś zdrowego.
Pozdrawiam,
Asia.
Martyna Adamus
Dodano opinię: 09.01.2015
Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 5000 blogów z 22 kategorii.
zBLOGowani to największy polski serwis skupiający blogi i vlogi. Czytelnikom umożliwiamy obserwowanie blogów oraz tworzenia katalogów ulubionych wpisów. Blogerzy mają dodatkowo możliwość brania udziału w ciekawych akcjach i konkursach oraz dyskusji na forum. Zachęcamy do rejestracji.
Anonymous
Dodano opinię: 09.01.2015
Dziewczyny jesteście świetne, tyle wspaniałych pomysłów, moi chłopcy 2,5 oraz prawie roczniak, obaj BLW się zajadają pysznymi rozmaitościami w tym mąż również,choć dla ludzi zewnątrz wychodzę na kosmitke kulinarną. Mimo wszystko dziekuję i polecam Was innym.
Anonymous
Dodano opinię: 27.03.2015
Chciałabym się zapytać, czy do mierzenia używają Panie łyżek miarek, czy zwykłych sprzętów kuchennych typu zwykłą łyżka czy szklanka (a wiadomo, że obecnie to szklanka szklance nie równa)? Ja używam łyżek miarek i z podanych proporcji wyszło mi rzadkie to ciasto. Dodałam jeszcze 2-3 łyżki mąki, ale i tak po zanurzeniu ciasto obciekało na tace piekarnika i wyszły mi placki z owocami;)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.03.2015
Używamy łyzek i szklanki. Czasem niestety proporcje się zaburzają. Konsystencja musi być gęsta,ale ciasto i tak lekko spływa.
Ola
Dodano opinię: 21.07.2015
Rewelacyjny przepis! Młoda się zajadała, a ja razem z nią 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.07.2015
Na zdrowie i polecamy się w innych przepisach:)
Magdalena
Dodano opinię: 29.12.2015
Dziewczyny co w zamian za miod?? Moge go pominac??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.12.2015
Możesz ale możesz też użyć np.syropu daktylowego lub klonowego.
Magdalena
Dodano opinię: 30.12.2015
Super, dziekuje:)
Gosia
Dodano opinię: 11.01.2016
A ja pokusiłam się na wersje warzywną
Gosia
Dodano opinię: 11.01.2016
Kurde juz któryś raz ucina mi komentarz…
A chciałam się pochwalić ze zrobiłam kalafior w cieście z mąki gryczana, doprawione koperkiem i odrobina pieprzu. Wyszło mniam 😉
Emilia
Dodano opinię: 16.02.2016
Właśnie się zastanawiałam, czy to wyjdzie z warzywami. Spróbuję! Ile czasu piekłaś?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.02.2016
Wyjdzie,jak je uprzednio podgotujesz. Około 15 minut piekłam.