Szklanka zmielonych płatków owsianych;
szklanka mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista);
jajko;
łyżeczka proszku do pieczenia;
1/2 szklanki mleka roślinnego;
¼ szklanki oleju;
banan;
jabłko.
Płatki, mąkę, proszek do pieczenia, mleko, olej i jajko miksujemy. Dodajemy rozgniecionego banana i pokrojone w drobne kawałki jabłko i mieszamy. Wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Wersję dla rodziców wzbogaciłam 1/4 szklanki cukru brązowego i 2 łyżeczkami cukru waniliowego.
Wersję dla rodziców wzbogaciłam 1/4 szklanki cukru brązowego i 2 łyżeczkami cukru waniliowego.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (54)
Anonymous
Dodano opinię: 28.01.2015
Witam,
przede wszystkim dzięki za stronę z mega pomysłami 🙂 Mam pytanko: ile muffinek/babeczek wychodzi z podawanych tu przepisów?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.01.2015
12 sztuk. Dziękujemy za ciepłe słowa:)!
Anonymous
Dodano opinię: 18.04.2015
Czy zamiast płatków można użyć „resztki” z przygotowywania jednej porcji mleka owsianego? Czy będzie ich za mało?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.04.2015
Można użyć resztek z mleka,ale dodaj dla uzupełnienia też suchych, żeby ciasto nie było zbyt mokre.
K a m a
Dodano opinię: 21.04.2015
W seodku wyszly mi dosyc mokre mimo, ze pieklam o wiele dluzej niz tu podano.mone sa mokre w srodku? Tak ma byc?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.04.2015
W środku mogą być lekko mokre, bo użyty był banan.
KamilAntek
Dodano opinię: 13.07.2015
Uwielbiamy uwielbiamy i jeszcze raz uwielbiamy! Tak te babeczki jak i cały blog!!!! 😉 Dziękujemy całej czwórce 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.07.2015
Dziękujemy za ciepłe, motywujace słowa i bardzo Wam na zdrowie!:)Wasze A&A&A&A:)
Marlena
Dodano opinię: 31.07.2015
Dziś lekka modyfikacja. Miałam smaka na kokos… Zrobiłam mleko kokosowe. Użyłam część do muffinek łącznie z odpadami . W sumie wyszło 2/3 szklanki odpadów, a 1/3 płatków. Wersja ,,dorosła" dosłodzona. Upieczone i zjedzone… i pojawia się pytanie: dlaczego zrobiłam tak mało?? 🙂
Emilia
Dodano opinię: 02.09.2015
A moje upadly po wyjeciu z piekarnika:( co moglo byc przyczyna? Ale i tak pyszne
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.09.2015
Nie wiem, co mogło pójść nie tak… Może następnym razem wyjdą lepsze:)
Anula
Dodano opinię: 17.10.2015
A czy trzeba je od razu wyjąć z piekarnika czy jakoś stopniowo uchylać drzwiczki itd.? Bo mi opadły już dwa razy i straszny zakalec w środku:( pieczecie z termoobiegiem czy bez?
Asia
Dodano opinię: 15.11.2015
Wtam serdecznie,
Proszę poradzić, czym zastąpić jajko tym przepisie, czy wogóle pominąć – modyfikować wtedy jakoś przepis? Czy mleko roślinne można zastąpić np. jogurtem lub jakimś innnym napojem fermentowanym? ile sztuk muffinek wychodzi z tego przepsiu? dziekuuje za odp.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.11.2015
Spróbuj pominąć. Jest banan, powinien związać. Mleko możesz zastąpić jogurtem lub kefirem. Muffinek wychodzi około 10 sztuk.
Justyna
Dodano opinię: 24.02.2016
czy płatki mają być ugotowane czy prosto z opakowania – jesli "surowe" to jak je zmielić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.02.2016
Surowe.Możesz je zmielić najprościej w minimalakrserze lub młynku do kawy.
MamaWica
Dodano opinię: 25.02.2016
a czy można płatki oswiane zastąpić innymi? np jaglanymi?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.02.2016
To już będą inne babeczki należałoby inacze dobrać składniki.
Asia
Dodano opinię: 29.02.2016
Witam, jestem na Waszym blogu od przedwczoraj i kompletnie przepadłam 🙂 Świetne miejsce 🙂 mam córcię,11 miesięczną Zośkę i chciałabym jej podawać coś ciekawego do jedzenia. Wypróbowałyśmy już placuszki z kaszy mannej, no rewelacja 🙂 Co do babeczek mam pytanie- czy może być mleko krowie, a nie roślinne?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.03.2016
Jasne!! Witaj i rozgość się!:)
Asia
Dodano opinię: 01.03.2016
Już wiem! sprawdziłam 🙂 można 🙂 dodatkowo zamiast całej szklanki mąki pszennej dałam półna pół pszenną i żytnią pełnoziarnistą 🙂 są pyszne!
Dorota
Dodano opinię: 13.05.2016
Mmmm też dobre! 😀
Kamila
Dodano opinię: 16.07.2016
Szklanka płatków przed zmieleniem, czy po? 🙂 (szklanka płatków czy szklanka mąki owsianej?)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.07.2016
Szklanka płatków zmielonych.
Bogusia
Dodano opinię: 11.08.2016
Czy mleko mogę zastąpić jogurtem naturalnym lub kefirem?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.08.2016
Tak.
Bogusia
Dodano opinię: 09.09.2016
A czy można dodać miód? jesli tak to w jakiej ilości i kiedy go dodać?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.09.2016
Lepiej dodać syrop z daktyli, bo miód w wysokich temperaturach traci wartości.
Joanna
Dodano opinię: 16.05.2017
Czy zamiast mielic płatki owsiane moge poprostu dodac mąki owsianej ? i czy wtedy też szklanke?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.05.2017
Tak.
Joanna
Dodano opinię: 16.06.2017
Babeczki wyszły super, uwielbiam Wasze przepisy 🙂
Gosia
Dodano opinię: 24.06.2017
Witam. Robiłam już kilka razy babeczki z dodatkiem mąki owsiane zamiast płatków zmielonych, ale dziś z braku mąki owsianej dodałam dwie szkl. pszennej, ciasto było bardzo gęste. Czy używając samej mąki pszennej, powinnam dodać jej mniej ? Czy mąka gryczana nadała by się zamiast owsianej ?
Marta
Dodano opinię: 14.12.2017
A czym można zastąpić mąkę pszenną w tym przepisie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.12.2017
Inna mąką.
Aga
Dodano opinię: 18.02.2018
Czy można te babeczki mrozić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.02.2018
NIe mamy takiego zwyczaju, więc trudno nam odpowiedzieć.
Sylwia
Dodano opinię: 20.04.2018
Czy banan w tym przepisie jest konieczny? Niestety podejrzewamy uczulenie na niego u synka 🙁 Dziękuję za odpowiedź.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.04.2018
Zastąp innym słodziwem lub owocem.
Paulina
Dodano opinię: 30.07.2018
A czy można zrezygnować z jabłka?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.08.2018
Tak, albo zamienić owoc.
Klaudia
Dodano opinię: 03.10.2018
Zrobiłam Babeczki ale chyba nie wyszły:(
Klaudia
Dodano opinię: 03.10.2018
Co tu się stało? ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.10.2018
Zakalec się stał
MamaDyzia
Dodano opinię: 10.04.2019
A czy płatki mają być zmielone na mąkę czy też mają być wyczuwalne części?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.06.2019
jak wolisz
Gośka
Dodano opinię: 01.04.2020
Robiłam z mąką orkiszową pełnoziarnistą. Pyszne 🙂
Iwi
Dodano opinię: 03.08.2020
Od którego miesiąca mogę podawać mojemu bobo?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.08.2020
Antek dostał na 8mcy, ale możesz podać wcześniej
Julia
Dodano opinię: 14.01.2021
Czy proszek do pieczenia nie zaszkodzi? Córka ma 10 mcy i jak ognia unikam przepisów z proszkiem do pieczenia, może niepotrzebnie? Pozdrawiam. Julia
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Spokojnie, korzystaj.
Edyta
Dodano opinię: 12.03.2021
A czy babeczki zrobić na termoobiegu czy pieczeniu „góra dół „
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.05.2021
termoobieg
Aneta
Dodano opinię: 17.02.2022
Witam. Niedawno trafiłam na Wasze przepisy, są wspaniałe: smaczne i szybkie. Dziś robiliśmy babeczki owsiane…ciasto wyszło nam bardzo gęste – czy tak ma być? Po upieczeniu babeczki nie chciały odchodzić mi od papilotek i były bardzo mokre w środku
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2022
Ciasto jest gęste, a w środku lekko wilgotne po upieczeniu. Polecamy Ci papilotki silikonowe.