Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

23 kwietnia 2014

„Owsiane babeczki”

Szklanka zmielonych płatków owsianych; szklanka mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista); jajko; łyżeczka proszku do pieczenia; 1/2 szklanki mleka roślinnego; ¼ szklanki oleju; banan; jabłko. Płatki, mąkę, proszek do pieczenia, mleko, olej i jajko miksujemy. Dodajemy rozgniecionego banana i pokrojone w drobne kawałki jabłko i mieszamy. Wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości i pieczemy około 25 minut...

Szklanka zmielonych płatków owsianych;
szklanka mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista);
jajko;
łyżeczka proszku do pieczenia;
1/2 szklanki mleka roślinnego;
¼ szklanki oleju;
banan;
jabłko.

Płatki, mąkę, proszek do pieczenia, mleko, olej i jajko miksujemy. Dodajemy rozgniecionego banana i pokrojone w drobne kawałki jabłko i mieszamy. Wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. 
Wersję dla rodziców wzbogaciłam 1/4 szklanki cukru brązowego i 2 łyżeczkami cukru waniliowego. 





Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (54)

Anonymous

Dodano opinię: 28.01.2015

Witam,

przede wszystkim dzięki za stronę z mega pomysłami 🙂 Mam pytanko: ile muffinek/babeczek wychodzi z podawanych tu przepisów?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.01.2015

12 sztuk. Dziękujemy za ciepłe słowa:)!

Anonymous

Dodano opinię: 18.04.2015

Czy zamiast płatków można użyć „resztki” z przygotowywania jednej porcji mleka owsianego? Czy będzie ich za mało?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.04.2015

Można użyć resztek z mleka,ale dodaj dla uzupełnienia też suchych, żeby ciasto nie było zbyt mokre.

K a m a

Dodano opinię: 21.04.2015

W seodku wyszly mi dosyc mokre mimo, ze pieklam o wiele dluzej niz tu podano.mone sa mokre w srodku? Tak ma byc?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.04.2015

W środku mogą być lekko mokre, bo użyty był banan.

KamilAntek

Dodano opinię: 13.07.2015

Uwielbiamy uwielbiamy i jeszcze raz uwielbiamy! Tak te babeczki jak i cały blog!!!! 😉 Dziękujemy całej czwórce 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.07.2015

Dziękujemy za ciepłe, motywujace słowa i bardzo Wam na zdrowie!:)Wasze A&A&A&A:)

Marlena

Dodano opinię: 31.07.2015

Dziś lekka modyfikacja. Miałam smaka na kokos… Zrobiłam mleko kokosowe. Użyłam część do muffinek łącznie z odpadami . W sumie wyszło 2/3 szklanki odpadów, a 1/3 płatków. Wersja ,,dorosła" dosłodzona. Upieczone i zjedzone… i pojawia się pytanie: dlaczego zrobiłam tak mało?? 🙂

Emilia

Dodano opinię: 02.09.2015

A moje upadly po wyjeciu z piekarnika:( co moglo byc przyczyna? Ale i tak pyszne

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.09.2015

Nie wiem, co mogło pójść nie tak… Może następnym razem wyjdą lepsze:)

Anula

Dodano opinię: 17.10.2015

A czy trzeba je od razu wyjąć z piekarnika czy jakoś stopniowo uchylać drzwiczki itd.? Bo mi opadły już dwa razy i straszny zakalec w środku:( pieczecie z termoobiegiem czy bez?

 

Asia

Dodano opinię: 15.11.2015

Wtam serdecznie,

Proszę poradzić, czym zastąpić jajko tym przepisie, czy wogóle pominąć – modyfikować wtedy jakoś przepis? Czy mleko roślinne można zastąpić np. jogurtem lub jakimś innnym napojem fermentowanym? ile sztuk muffinek wychodzi z tego przepsiu? dziekuuje za odp.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.11.2015

Spróbuj pominąć. Jest banan, powinien związać. Mleko możesz zastąpić jogurtem lub kefirem. Muffinek wychodzi około 10 sztuk.

Justyna

Dodano opinię: 24.02.2016

czy płatki mają być ugotowane czy prosto z opakowania – jesli "surowe" to jak je zmielić?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.02.2016

Surowe.Możesz je zmielić najprościej w minimalakrserze lub młynku do kawy.

MamaWica

Dodano opinię: 25.02.2016

a  czy można płatki oswiane zastąpić innymi? np jaglanymi? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.02.2016

To już będą inne babeczki należałoby inacze dobrać składniki.

Asia

Dodano opinię: 29.02.2016

Witam, jestem na Waszym blogu od przedwczoraj i kompletnie przepadłam 🙂 Świetne miejsce 🙂   mam córcię,11 miesięczną Zośkę i chciałabym jej podawać coś ciekawego do jedzenia. Wypróbowałyśmy już placuszki z kaszy mannej, no rewelacja 🙂  Co do babeczek mam pytanie- czy może być mleko krowie, a nie roślinne? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.03.2016

Jasne!! Witaj i rozgość się!:)

Asia

Dodano opinię: 01.03.2016

Już wiem! sprawdziłam 🙂 można 🙂  dodatkowo zamiast całej szklanki mąki pszennej dałam półna pół pszenną i żytnią pełnoziarnistą 🙂 są pyszne! 

Dorota

Dodano opinię: 13.05.2016

Mmmm też dobre! 😀

Kamila

Dodano opinię: 16.07.2016

Szklanka płatków przed zmieleniem, czy po? 🙂 (szklanka płatków czy szklanka mąki owsianej?)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.07.2016

Szklanka płatków zmielonych. 

Bogusia

Dodano opinię: 11.08.2016

Czy mleko mogę zastąpić jogurtem naturalnym lub kefirem?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.08.2016

Tak.

Bogusia

Dodano opinię: 09.09.2016

A czy można dodać miód? jesli tak to w jakiej ilości i kiedy go dodać?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.09.2016

Lepiej dodać syrop z daktyli, bo miód w wysokich temperaturach traci wartości. 

Joanna

Dodano opinię: 16.05.2017

Czy zamiast mielic płatki owsiane moge poprostu dodac mąki owsianej ? i czy wtedy też szklanke? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.05.2017

Tak.

Joanna

Dodano opinię: 16.06.2017

Babeczki wyszły super, uwielbiam Wasze przepisy 🙂

Gosia

Dodano opinię: 24.06.2017

Witam. Robiłam już kilka razy babeczki z dodatkiem mąki owsiane zamiast płatków zmielonych, ale dziś z braku mąki owsianej dodałam dwie szkl. pszennej, ciasto było bardzo gęste. Czy używając samej mąki pszennej, powinnam dodać jej mniej ? Czy mąka gryczana nadała by się zamiast owsianej ?

Marta

Dodano opinię: 14.12.2017

A czym można zastąpić mąkę pszenną w tym przepisie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.12.2017

Inna mąką.

Aga

Dodano opinię: 18.02.2018

Czy można te babeczki mrozić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.02.2018

NIe mamy takiego zwyczaju, więc trudno nam odpowiedzieć.

Sylwia

Dodano opinię: 20.04.2018

Czy banan w tym przepisie jest konieczny? Niestety podejrzewamy uczulenie na niego u synka 🙁 Dziękuję za odpowiedź.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.04.2018

Zastąp innym słodziwem lub owocem.

Paulina

Dodano opinię: 30.07.2018

A czy można zrezygnować z jabłka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.08.2018

Tak, albo zamienić owoc.

Klaudia

Dodano opinię: 03.10.2018

Zrobiłam Babeczki ale chyba nie wyszły:(

Klaudia

Dodano opinię: 03.10.2018

Co tu się stało? ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.10.2018

Zakalec się stał

MamaDyzia

Dodano opinię: 10.04.2019

A czy płatki mają być zmielone na mąkę czy też mają być wyczuwalne części?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.06.2019

jak wolisz

Gośka

Dodano opinię: 01.04.2020

Robiłam z mąką orkiszową pełnoziarnistą. Pyszne 🙂

Iwi

Dodano opinię: 03.08.2020

Od którego miesiąca mogę podawać mojemu bobo?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.08.2020

Antek dostał na 8mcy, ale możesz podać wcześniej

Julia

Dodano opinię: 14.01.2021

Czy proszek do pieczenia nie zaszkodzi? Córka ma 10 mcy i jak ognia unikam przepisów z proszkiem do pieczenia, może niepotrzebnie? Pozdrawiam. Julia

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Spokojnie, korzystaj.

Edyta

Dodano opinię: 12.03.2021

A czy babeczki zrobić na termoobiegu czy pieczeniu „góra dół „

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.05.2021

termoobieg

Aneta

Dodano opinię: 17.02.2022

Witam. Niedawno trafiłam na Wasze przepisy, są wspaniałe: smaczne i szybkie. Dziś robiliśmy babeczki owsiane…ciasto wyszło nam bardzo gęste – czy tak ma być? Po upieczeniu babeczki nie chciały odchodzić mi od papilotek i były bardzo mokre w środku

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2022

Ciasto jest gęste, a w środku lekko wilgotne po upieczeniu. Polecamy Ci papilotki silikonowe.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek