Trochę orientalny, słodki, ale i pikantny zarazem smak. Lubicie taką ”egzotyczną” mieszankę przypraw? My bardzo!
Składniki:
8 pałek (udka lub podudzia) z Kurczaka Zagrodowego;
marynata:
4 łyżki sezamu;
4 łyżki miodu (płynny, np. wielokwiatowy);
3 łyżki soku z cytryny;
3 łyżki oleju rzepakowego;
1 płaska łyżeczka curry;
1/2 łyżeczki pieprzu;
1/2 łyżeczki papryki słodkiej (w proszku);
1/2 łyżeczki imbiru (w proszku);
szczypta kminu rzymskiego (opcjonalnie).
Wszystkie składniki marynaty połącz i dokładnie wymieszaj. Polej kawałki kurczaka całą marynatą. Wymieszaj mięso i odstaw na godzinę do lodówki.
Zamarynowane mięso układaj w rękawie do pieczenia. Zamknij szczelnie, nakłuj w kilku miejscach widelcem, ale uważaj by nie przerwać folii.
Ułóż mięso w worku do pieczenia na blaszce. Wstaw na najniższy poziom piekarnika i piecz w 200’C ok. 50 minut.
Dzieciom podaj pałkę bez skóry, lub wybrane kawałki mięska.
Danie można podać z ryżem i brokułami.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (47)
Anonimowy
Dodano opinię: 26.05.2015
od ilu miesięcy można podawać?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.05.2015
Po roku:)
dziarma
Dodano opinię: 28.05.2015
Zrobiłam dziś udka z kurczaka według tego przepisu (nie użyłam tylko oleju i kminu). Pachniało, wyglądało i smakowało obłędnie.
malpa_szympanska
Dodano opinię: 29.05.2015
Mój jutrzejszy obiad. Bedzie jak zwykle smacznie zdrowo i szybko!!! Juz sie nie mige doczekać 🙂
Anonimowy
Dodano opinię: 01.06.2015
Bardzo dobre i proste:) zdecydowanie polecam. Mój mąż i córeczka byli zachwyceni;)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.06.2015
Cieszymy się, że Wam smakowało:)))
Katarina
Dodano opinię: 30.06.2015
A ja mam pytanie. Marynaty jest dosyć sporo, do rękawa wkładamy tylko udka czy zlewamy też marynatę?
Stawiam pierwsze kroki w kuchni:)
admin
Dodano opinię: 30.06.2015
Wszystko do wora:)
Aneta
Dodano opinię: 30.06.2015
Witam.
To będzie mój jutrzejszy obiad. Własnie zamarynowałam udka. Tylko, co zrobić z resztą marynaty? Umieścić razem z udkami w rękawie?
admin
Dodano opinię: 30.06.2015
Jasne:)Smacznego:)
admin
Dodano opinię: 30.06.2015
Tak:) Smacznego:)
Aneta
Dodano opinię: 01.07.2015
Dziękuję:)
malpa_szympanska
Dodano opinię: 14.07.2015
Szybko, pysznie i ciekawie. robilam juz nie raz, więc moge dodać przepis do ulubionych 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.07.2015
Na zdrowie!:)
Dziewczyny same w domu, czyli nasz jadłospis na 5 dni | MAMORKI.com
Dodano opinię: 03.09.2015
[…] Udka z kurczaka w miodzie i sezamie […]
Agnieszka
Dodano opinię: 14.10.2015
Hej, my jeszcze nie możemy miodu. Dac klonowy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.10.2015
Tak:)
Agnieszka
Dodano opinię: 16.10.2015
Było pyszne:) kolejny udany przepis!
Kasia
Dodano opinię: 17.10.2015
Jak można nieco zmodyfikować przepis żeby dać 11 miesięczniakowi?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.10.2015
Możesz dać małą ilość samego mięska:)
Agnieszka
Dodano opinię: 19.10.2015
Zastępujesz miod syropem klonowym i koniec modyfikacji. Moja 11 miesięczna zjadła całe udko!
Kasia
Dodano opinię: 25.10.2015
A czy można zamiast w rękawie piec bezpośrednio ułożone na blaszce w pikekarniku? Skórka byłaby wtedy bardziej chrupiąca ale czy dla dziecka tak można?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.10.2015
Mięso nie będzie wtedy soczyste:(
JULITA
Dodano opinię: 29.10.2015
A mogę upiec w torebce papierowej , nie mam rękawa..
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.10.2015
Możesz upieć w naczyniu żaroodpornym przykrytym, ale pierwszy raz słyszę o torebce papierowej:P
Karolina
Dodano opinię: 25.01.2016
Udka pyszne mąz sie zajadał, córka (12 miesięcy ) nieco mniej no ale bardzo wybredna jest ;), super przepisy 😉
Kasia
Dodano opinię: 05.02.2016
Mogę użyć tej marynaty do całego kurczaka?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.02.2016
Jasne:)
Gonia
Dodano opinię: 15.02.2017
Z przykrością stwierzam że pałki były zupełnie niezjadliwe, okropne w smaku i nawet w wyglądzie nie były podobne do tych ze zdjęć – były dużo jasniejsze, mimo tego że piekłam je nawet troszkę dłużej. Po obraniu z tej niesmacznej skórki przynajmniej pies zjadł.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.02.2017
Dobrze, że zjadł bez skórki:) Potrawa nie była tak tłusta, no i cieszymy się, że jednak jakaś istota żywa zjadla. To rokuje:) Może inne nasze przepisy posmakują nie tyko psu, ale i calej Twojej rodzinie. Pozdrawiamy.
Anna
Dodano opinię: 22.03.2017
A można marynować w lodówce całą noc i pół dnia? Czy to za długo?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.03.2017
Można.
Kasia
Dodano opinię: 10.01.2021
Pyszne
MadziaLenka
Dodano opinię: 22.11.2017
Bardzo fajny przepis zrobiłam wczoraj piersi z kurczaka w tej właśnie marynacie w rękawie tylko pieklam 30-35min i wyszlo super nawet Maz pochwalił co się często nie zdarza jak nie dam soli albo cukru więc sukces 🙂 Córeczka 1,5 roku też zjadla że smakiem 🙂
sakh
Dodano opinię: 29.11.2017
Pyszne udka w tych miejscach w których była marynata 😉 Co zrobiłam źle, że marynata mi się rozwodniła i spłynęła w czasie marynowania, przez co później udka miejscami miały pyszny smak a miejscami jego brak?:) Dodam, ze przy sporządzeniu była ładnie kleista i dobrze się trzymała. Dzięki!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.11.2017
Nic nie zrobiłaś źle, miód się rozpuścił po prostu:)
Ula
Dodano opinię: 08.03.2018
Hej, a nie jest tak ze ewentualne bakterie w miodzie, podczas pieczenia zgina? Wiec i niemowle moze zjesc?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.03.2018
NIe, nie giną. NIe podajemy dzieciom poniżej roku miodu.
Asia
Dodano opinię: 14.05.2018
Myślicie, że nada się też na grilla?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.05.2018
Jasne
Ania
Dodano opinię: 24.05.2018
Robię już drugi raz i pewnie nie ostatni.
Jeden z ulubionych przepisów na mięsko z kurczaka. Polecsm każdemu;)
Emilia
Dodano opinię: 15.04.2019
A czy można całego kurczaka tak upiec w tej marynacie? Ile czasu jeśli tak?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.06.2019
całego kurczaka nie polecamy, bo w tej marynacie za długo
Meg
Dodano opinię: 01.10.2019
Czy moge upiec w naczyniu zaroodpornym? Jak dlugo piece wowczas? ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.10.2019
jasne, tylko przykryj. Ok 1,5 h. Najpierw na 220 st na 30 minut bez pokrywki, a potem przykryj, zmniejsz do 200 st i 1h. dodaj trochę wody na dno.
Basia
Dodano opinię: 08.10.2019
A czy zamiast sezamu można użyć tahini?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.11.2019
nie