- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 7 g drożdży w proszku
- 50 g masła
- 1 jajko /w temperaturze pokojowej/
- 1/2 szklanki mleka
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- około 1/2 szklanki tartej mozzarelli do posypania
- mleko do posmarowania paluchów
Do dużej miski przesyp obie mąki i drożdże. Mleko wlej do rondelka i dodaj masło. Podgrzewaj, mieszając, do momentu rozpuszczenia się masła. Ostudź lekko (powinno byc ciepłe).
Do miski z mąką wbij jajko, dodaj mleko z masłem, oregano i wciśnij ząbek czosnku. Wymieszaj i wyrabiaj do uzyskania elastycznego ciasta. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by wyrosło (około 1,5 g).
Po tym czasie nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Odrywaj po kawałku ciasta i formuj w kształt grubego palucha (może być też kształt bułki) . Układaj je na blaszce w odstępach. Każdy posmaruj mlekiem za pomocą pędzelka i posyp serem.
Piecz przez 15 minut. Kontroluj stopień zrumienienia.
Możesz z ciasta uformować cieńsze ale dłuższe paluchy, wtedy będą doskonałą przekąską na spacery czy wycieczki.0, a i godnie będą prezentowac się w śniadaniówce do pracy:) Gdy skorzystasz z tej opcji, piecz je krócej.
inspiracja – moje wypieki
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (37)
Ela
Dodano opinię: 03.02.2018
A mąka pełnoziarnista tez może byc
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.02.2018
tak
Karolina
Dodano opinię: 04.02.2018
Mozzarella dla 11 miesięcznego dziecka☺?? Może byc?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.02.2018
Jasne:)
Wiki
Dodano opinię: 15.10.2018
A dla 8.5 miesięcznego? Ten przepis jest ok?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.10.2018
Tak
Aśka
Dodano opinię: 05.02.2018
To już wiem, co będę robić dzisiaj po wyjściu z pracy 🙂 Dzięki za inspirację – Wasz blog jest genialny! 🙂
K3jt
Dodano opinię: 11.02.2018
Wlasnie sie pieka na jutrzejsze sniadanko 🙂
Ola
Dodano opinię: 15.02.2018
Który typ mąki orkiszowej najlepiej użyć? Czy ma to jakieś znaczenie? Dzisiaj widziałam nawet taka typ 1850.. lub czy np. można te make zastąpić inna? :)))
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.02.2018
Np typ 630 ja używam:)
Aga
Dodano opinię: 16.02.2018
Czy może być tylko mąka pszenna?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.02.2018
Tak
Kasia
Dodano opinię: 16.02.2018
Od którego miesiąca życia dziecko może jeść czosnek? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.02.2018
My podawałysmy niemal od począku jako przyprawa.
Magda
Dodano opinię: 17.02.2018
Myślicie, że mogę je zamrozić? i wyjmować w razie potrzeby? wyszło ich sporo i podejrzewam, że pojutrze reszta nie będzie juz dobra.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.02.2018
Jasne
PATRYCJA
Dodano opinię: 18.02.2018
Nie mam termoobiegu. Pieczenie sie będzie różniło?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.02.2018
Chyba nie:)
k3jt
Dodano opinię: 19.02.2018
nie porwały mnie niestety.
Monika
Dodano opinię: 21.02.2018
Drożdże świeże mogą być? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.02.2018
Tak
Olga
Dodano opinię: 14.03.2018
A jesli tylko sama maka pszenna to ile jej nalezy uzyc?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.03.2018
2,5 szklanki łącznie.
daddy
Dodano opinię: 18.03.2018
hi jestem tu nowy ale zostanę na dłużej:)
mój syn w tej chwili na już 25 miesięcy i stosujemy BLW od 7mż z rewelacyjnymi rezultatami. Uważam że BLW wpływa na całe życie i nie mam na myśli tu tylko jedzenia ale również podejmowanie decyzji w życiu – samodzielność.
Pozdr
Manka
Dodano opinię: 06.05.2018
po 9 miesiącu podajecie zwykłe mleko krowie ? można juz wprowadzić ? 😛
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.05.2018
Jako składnik potrawy-tak.
Paulina
Dodano opinię: 26.05.2018
Korzystam juz od pierwszysz dni jak rozszerzalam diete mojego synka z twoich przepisów. I bomba. Naprawde dobra robotę . Mam jedna ksiazke. I bd zamawiać druga niedługo. Pozdrawiam ❤❤
Natalia
Dodano opinię: 28.06.2018
Ile świeżych drożdży?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.06.2018
7 g drożdży instant= 25 g świeżych
Patrycja
Dodano opinię: 18.10.2018
Niestety coś się nie powiodło. W ogólne nie wyrosło ?
Anna
Dodano opinię: 06.11.2018
Jak przygotowac drozdze swieze do doda ka do ciasta?
Patrycja
Dodano opinię: 10.12.2018
Nie udało się ? wyszly zakalce. Są dwie opcje: 1. Źle zrozumiałam instrukcje przepisu (czekałam az urośnie o 1.5 g, miało być 1.5 h??) 2. Drożdżom kończył się termin przydatności ?
Renia
Dodano opinię: 31.12.2018
Miało być 1,5 h:)
Ewa
Dodano opinię: 31.12.2018
Wyszły super. Dziękuję za kolejny świetny przepis.
Renia
Dodano opinię: 31.12.2018
Z połowy ciasta zrobiłam buleczki(następnym razem je lepiej do prawie i posole), a druga część wykorzystalam jako spod do pizzy. I powiem, że lepszej pizzy domowej nigdy nie zrobilam:) od dzisiaj to moje ciasto numer 1 na pizze
AnaR
Dodano opinię: 23.02.2020
A czy można to ciasto zagnieść wieczorem, po wyrośnięciu trzymać w lodówce i rano upiec??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.02.2020
tak