Paluszki rybne to pewniak dla wielu mam. Musicie namawiać dzieci na rybę? U nas bywało różnie, ale teraz ryba jest najmniej raz w tygodniu i pałaszowana do ostatniego kawałka. Wszystko sie zmienia. Za te paluszki rybne z pewnością podziękują Wam też ci panowie, którzy uważają, że ryba to nie mięso:) Koniecznie wypróbujcie!
składniki:
- 400 g filetu z dorsza (lub innej ryby)
- 1/4 cebuli
- 1 jajko
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka posiekanego koperku
- około 100 g mozzarelli
- 1/2 szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
Sprawdź, czy ryba nie ma ości, pokrój ją na mniejsze kawałki i przełóż do malaksera. Zblenduj. Przełóż do miski. Do tego samego malaksera przełóż cebulę i zblenduj również (możesz zetrzeć cebulę na grubych oczkach tarki). Dodaj cebulę do ryby wraz z jajkiem, posiekanym koperkiem i pieprzem. Wymieszaj, by składniki się połączyły. Nałóż łyżką rybną masę na rękę, spłaszcz a na środek ułóż kawałek mozzarelli (możesz użyć tej w małych kulkach i położyć połowę takiej kuleczki). Zamknij ser w mięsie, tak jak zamykasz nadzienie w kluskach śląskich i uformuj kształt paluszka lub, jeśli wolisz, kotlecika. Obtocz każdy paluszek w niewielkiej ilości panierki i smaż je na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.
Aby podać paluszki niemowlakowi, upiecz je w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – 20 minut w 190’C z termoobiegiem.
Jeśli zasmakował Ci ten przepis, polecamy kolejne!
Nasz rybny e-book „Bez Ości” to :
- 20 przepisów na łatwe i pyszne dania z ryb,
- wartościowy wstęp, z którego dowiesz się, dlaczego ryby są tak ważne w naszej diecie, które ryby są najbardziej wartościowe i bezpieczne
- proste przepisy z dostępnych składników na pasty kanapkowe, zupy, II dania, kolacje,
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (56)
Sylwia
Dodano opinię: 20.04.2018
Bez żadnej panierki ? Bo wyglądają jakby były optoczone w czyms, super alternatywa na pewno wypróbujemy
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.04.2018
Przeoczenie. Zrobine.
Ania
Dodano opinię: 20.04.2018
Bez grama soli? I to serio da sie zjesc rybe bez soli?:(
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.04.2018
Jeśli czujes potrzebę dosolenia- posól. Kwestia potrzeb. Ale dzieciom staramy się nie solic długo.
Gosia
Dodano opinię: 23.04.2018
Ryby morskie są słone 🙂 a koper i cebula dodają smaku
Jola
Dodano opinię: 23.04.2018
Pewnie, że się da 🙂
Mag
Dodano opinię: 20.04.2018
Dziewczyny, gdzie Wy kupujecie dorsza w swoich miejscowościach?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.04.2018
W Lidlu lub w sklepie rybnym
Linda
Dodano opinię: 21.04.2018
A czego Panie używają do blendowania ryby? Ja posiadam tylko blender kielichowy i obawiam się że się taki nie sprawdzi do tego celu
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.04.2018
Minimalaksera.
Ewelina
Dodano opinię: 12.01.2019
Ja zmielilam w maszynce do mięsa.
Olga
Dodano opinię: 23.04.2018
Czy można zrobić z mrożonej ryby?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.04.2018
Tak
Agata
Dodano opinię: 24.04.2018
A moje pytanie brzmi: hashtag od 12+, a moge podac 10miesiecznemu skrzatowi? Generalnie z tych malojedzacych córka i probuje wszystkiego:) chyba od gryza (lub powachania:P) nic jej nie bedzie, nie? ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.04.2018
Upiecz i będzie ok.
Magda
Dodano opinię: 26.04.2018
A jaki zamiennik jajka można dodać ? Synek ma alergie .
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.04.2018
Spróbuj pominąć
Anita
Dodano opinię: 27.04.2018
Czyli rozumiem że panierką jest jedynie bułka tarta ?:) Pięknie wygląda idealne na dzisiejszy piątek!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.04.2018
Tak
Timona
Dodano opinię: 27.04.2018
A ktore smakuja lepiej Te z piekarnika czy smazone? 🙂 Czy pieczone w piekarniku maja być skropione olejem?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.04.2018
Smazone:) Możesz skropić.
Marzena
Dodano opinię: 27.05.2018
Smaczne, delikatne. Tylko coś źle zrobiłam, bo prawie cała mozzarella wypłynęła podczas pieczenia…
Pani.Gabcia
Dodano opinię: 29.05.2018
JAKIE TO BYŁO PYSZNE!!! Wszyscy zjedliśmy, niestety było za mało ; )
Ira
Dodano opinię: 06.07.2018
Można użyć blendera? Czy lepiej rybę pokroić na drobne kawałki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.07.2018
Zdecydownaie blender.
Asia
Dodano opinię: 25.07.2018
Czy można takie paluchy usmażyc dzień wczesniej i nastepnego dnia podgrzać w piekarniku? Czy lepiej z rybą nie ryzykowac?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.08.2018
Nie lubimy ryzykowac z rybą
Beata
Dodano opinię: 12.09.2018
Można zamrozić usmażone a potem podgrzać w piekarniku???
alaantkoweblw
Dodano opinię: 12.09.2018
Tak
Ola
Dodano opinię: 05.11.2018
Całą rodziną dziękujemy za ten przepis! 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.11.2018
?
Anna
Dodano opinię: 14.11.2018
Czy 16 miesięcznemu dziecku można już podać smażone czy lepiej pieczone?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.11.2018
i takie i takie:)
Paula
Dodano opinię: 05.03.2019
Można je zamrozić po zrobieniu?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.03.2019
tak
Ania
Dodano opinię: 22.03.2019
Zapomniałam dodać jajka,a już uformowalam paluszki, co teraz? 😮
Asia
Dodano opinię: 27.09.2019
Zamiast bułki tartej czym można obtoczyć?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 12.10.2019
zmielonymi pestkami dyni, płatkami kukurydzianymi, mąką ziemniaczaną..
Agata
Dodano opinię: 07.07.2020
A np amarantusem? ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.07.2020
Spróbuj 🙂
Claudie
Dodano opinię: 07.10.2019
Ja to się boję o ości. Proszę o podpowiedź – kupuję mrożoną rybę. Rozmrażam i co mam wrzucić w ten sposób do blemdera? Na pewno ości nie zostaną? Nic się nie stanie? Ja to się boję że jakaś ość zostanie mimo wszystko. Nie wiem jak się upewnić że będzie bezpiecznie
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.10.2019
zanim wrzucisz do blendera przejrzyj ją dokładnie
Aneta
Dodano opinię: 07.10.2019
Czy można zamrozić usmażone kotleciki jeśli były robione z mrożonej ryby?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.10.2019
nie
Agnieszka
Dodano opinię: 16.11.2019
Córka ma 13 miesięcy lepiej podać pieczone czy można już smażone?
Czy przy pieczonych też panierowac w bułce czy bez?
Pozdrawiam ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.11.2019
mozesz usmażyć.
Monika
Dodano opinię: 26.11.2019
Dopytam czy dobrze zrozumiałam. Dzisiaj mogę upiec, zamrozić, a jutro podgrzać w piekarniku dla synka? Bez wcześniejszego rozmrażania? Będzie dobrze?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.12.2019
ale po co mrozić, w lodowce przechowaj
Olga
Dodano opinię: 22.12.2019
Fajny przepis, chętnie wypróbuję. Większość ryb, w tym dorsz z Lidla jest produktem uprzednio zamrozonym. Odkryłam to jakieś pół roku temu. Uważajcie na to.
Dorota
Dodano opinię: 12.08.2020
Wyglądają pysznie, ale cały ser wypłynął podczas pieczenia :/
Karolina29
Dodano opinię: 14.04.2021
Witam, co można podać do tak zrobionej rybki na obiad? Chodzi mi o dodatki typu kasza i surówka.
Z góry dziękuje za odpowiedz ?
Pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Frytki z warzyw z piekarnika są super.
Anka
Dodano opinię: 16.07.2021
Danie jest rewelacyjne. Ulepilam dwa klopsy dla niemowlaka przed doprawieniem, a do pozostałej części dodałam sól. Wyszło mi więcej niż 10 klopsików (filet ważył dokładnie 402 g). Podałam z frytkami, mizeria i pomidorem (niemowlak nie dostał frytek).
Angelika
Dodano opinię: 07.10.2021
W smaku bardzo dobre, ale suche. Czy mozna to jakoś zmienić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Dorsz ma chude mięso i dlatego, można dodać do masy odrobinę oleju.
Joanna
Dodano opinię: 12.11.2021
Mój Synek nie lubi ryby… Próbowałam już różnych wersji, niestety zawsze wypluwał. A te paluszki rybne zjadł!!!! Super przepis, łatwe w przygotowaniu. Nie miałam bułki tartej, więc usmażyłam bez i też wyszły super ☺