Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

04 lipca 2021

Paluszki rybne nadziewane mozzarellą

Paluszki rybne to pewniak dla wielu mam. Musicie namawiać dzieci na rybę? U nas bywało różnie, ale teraz ryba jest najmniej raz w tygodniu i pałaszowana do ostatniego kawałka. Wszystko sie zmienia. Za te paluszki rybne z pewnością podziękują Wam też ci panowie, którzy uważają, że ryba to nie mięso:) Koniecznie wypróbujcie! składniki: 400 g filetu z...

Paluszki rybne to pewniak dla wielu mam. Musicie namawiać dzieci na rybę? U nas bywało różnie, ale teraz ryba jest najmniej raz w tygodniu i pałaszowana do ostatniego kawałka. Wszystko sie zmienia. Za te paluszki rybne z pewnością podziękują Wam też ci panowie, którzy uważają, że ryba to nie mięso:) Koniecznie wypróbujcie!

składniki:

  • 400 g filetu z dorsza (lub innej ryby)
  • 1/4 cebuli
  • 1 jajko
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • około 100 g mozzarelli
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia

Sprawdź, czy ryba nie ma ości, pokrój ją na mniejsze kawałki i przełóż do malaksera. Zblenduj. Przełóż do miski. Do tego samego malaksera przełóż cebulę i zblenduj również (możesz zetrzeć cebulę na grubych oczkach tarki). Dodaj cebulę do ryby wraz z jajkiem, posiekanym koperkiem i pieprzem. Wymieszaj, by składniki się połączyły. Nałóż łyżką rybną masę na rękę, spłaszcz a na środek ułóż kawałek mozzarelli (możesz użyć tej w małych kulkach i położyć połowę takiej kuleczki). Zamknij ser w mięsie, tak jak zamykasz nadzienie w kluskach śląskich i uformuj kształt paluszka lub, jeśli wolisz, kotlecika. Obtocz każdy paluszek w niewielkiej ilości panierki i smaż je na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.

Aby podać paluszki niemowlakowi, upiecz je w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – 20 minut w 190’C z termoobiegiem.

Jeśli zasmakował Ci ten przepis, polecamy kolejne! 

Nasz rybny e-book „Bez Ości” to :

  • 20 przepisów na łatwe i pyszne dania z ryb,
  • wartościowy wstęp, z którego dowiesz się, dlaczego ryby są tak ważne w naszej diecie, które ryby są najbardziej wartościowe i bezpieczne
  • proste przepisy z dostępnych składników na pasty kanapkowe, zupy, II dania, kolacje,

Kliknij TUTAJ i dowiedz się więcej. 

przepisy na ryby

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (56)

Sylwia

Dodano opinię: 20.04.2018

Bez żadnej panierki ? Bo wyglądają jakby były optoczone w czyms, super alternatywa na pewno wypróbujemy

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.04.2018

Przeoczenie. Zrobine.

Ania

Dodano opinię: 20.04.2018

Bez grama soli? I to serio da sie zjesc rybe bez soli?:(

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.04.2018

Jeśli czujes potrzebę dosolenia- posól. Kwestia potrzeb. Ale dzieciom staramy się nie solic długo.

Gosia

Dodano opinię: 23.04.2018

Ryby morskie są słone 🙂 a koper i cebula dodają smaku

Jola

Dodano opinię: 23.04.2018

Pewnie, że się da 🙂

Mag

Dodano opinię: 20.04.2018

Dziewczyny, gdzie Wy kupujecie dorsza w swoich miejscowościach?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.04.2018

W Lidlu lub w sklepie rybnym

Linda

Dodano opinię: 21.04.2018

A czego Panie używają do blendowania ryby? Ja posiadam tylko blender kielichowy i obawiam się że się taki nie sprawdzi do tego celu

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.04.2018

Minimalaksera.

Ewelina

Dodano opinię: 12.01.2019

Ja zmielilam w maszynce do mięsa.

Olga

Dodano opinię: 23.04.2018

Czy można zrobić z mrożonej ryby?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.04.2018

Tak

Agata

Dodano opinię: 24.04.2018

A moje pytanie brzmi: hashtag od 12+, a moge podac 10miesiecznemu skrzatowi? Generalnie z tych malojedzacych córka i probuje wszystkiego:) chyba od gryza (lub powachania:P) nic jej nie bedzie, nie? ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.04.2018

Upiecz i będzie ok.

Magda

Dodano opinię: 26.04.2018

A jaki zamiennik jajka można dodać ? Synek ma alergie .

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.04.2018

Spróbuj pominąć

Anita

Dodano opinię: 27.04.2018

Czyli rozumiem że panierką jest jedynie bułka tarta ?:) Pięknie wygląda idealne na dzisiejszy piątek!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.04.2018

Tak

Timona

Dodano opinię: 27.04.2018

A ktore smakuja lepiej Te z piekarnika czy smazone? 🙂 Czy pieczone w piekarniku maja być skropione olejem?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.04.2018

Smazone:) Możesz skropić.

Marzena

Dodano opinię: 27.05.2018

Smaczne, delikatne. Tylko coś źle zrobiłam, bo prawie cała mozzarella wypłynęła podczas pieczenia…

Pani.Gabcia

Dodano opinię: 29.05.2018

JAKIE TO BYŁO PYSZNE!!! Wszyscy zjedliśmy, niestety było za mało ; )

Ira

Dodano opinię: 06.07.2018

Można użyć blendera? Czy lepiej rybę pokroić na drobne kawałki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.07.2018

Zdecydownaie blender.

Asia

Dodano opinię: 25.07.2018

Czy można takie paluchy usmażyc dzień wczesniej i nastepnego dnia podgrzać w piekarniku? Czy lepiej z rybą nie ryzykowac?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.08.2018

Nie lubimy ryzykowac z rybą

Beata

Dodano opinię: 12.09.2018

Można zamrozić usmażone a potem podgrzać w piekarniku???

alaantkoweblw

Dodano opinię: 12.09.2018

Tak

Ola

Dodano opinię: 05.11.2018

Całą rodziną dziękujemy za ten przepis! 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.11.2018

?

Anna

Dodano opinię: 14.11.2018

Czy 16 miesięcznemu dziecku można już podać smażone czy lepiej pieczone?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.11.2018

i takie i takie:)

Paula

Dodano opinię: 05.03.2019

Można je zamrozić po zrobieniu?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.03.2019

tak

Ania

Dodano opinię: 22.03.2019

Zapomniałam dodać jajka,a już uformowalam paluszki, co teraz? 😮

Asia

Dodano opinię: 27.09.2019

Zamiast bułki tartej czym można obtoczyć?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 12.10.2019

zmielonymi pestkami dyni, płatkami kukurydzianymi, mąką ziemniaczaną..

Agata

Dodano opinię: 07.07.2020

A np amarantusem? ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.07.2020

Spróbuj 🙂

Claudie

Dodano opinię: 07.10.2019

Ja to się boję o ości. Proszę o podpowiedź – kupuję mrożoną rybę. Rozmrażam i co mam wrzucić w ten sposób do blemdera? Na pewno ości nie zostaną? Nic się nie stanie? Ja to się boję że jakaś ość zostanie mimo wszystko. Nie wiem jak się upewnić że będzie bezpiecznie

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.10.2019

zanim wrzucisz do blendera przejrzyj ją dokładnie

Aneta

Dodano opinię: 07.10.2019

Czy można zamrozić usmażone kotleciki jeśli były robione z mrożonej ryby?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.10.2019

nie

Agnieszka

Dodano opinię: 16.11.2019

Córka ma 13 miesięcy lepiej podać pieczone czy można już smażone?
Czy przy pieczonych też panierowac w bułce czy bez?
Pozdrawiam ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.11.2019

mozesz usmażyć.

Monika

Dodano opinię: 26.11.2019

Dopytam czy dobrze zrozumiałam. Dzisiaj mogę upiec, zamrozić, a jutro podgrzać w piekarniku dla synka? Bez wcześniejszego rozmrażania? Będzie dobrze?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.12.2019

ale po co mrozić, w lodowce przechowaj

Olga

Dodano opinię: 22.12.2019

Fajny przepis, chętnie wypróbuję. Większość ryb, w tym dorsz z Lidla jest produktem uprzednio zamrozonym. Odkryłam to jakieś pół roku temu. Uważajcie na to.

Dorota

Dodano opinię: 12.08.2020

Wyglądają pysznie, ale cały ser wypłynął podczas pieczenia :/

Karolina29

Dodano opinię: 14.04.2021

Witam, co można podać do tak zrobionej rybki na obiad? Chodzi mi o dodatki typu kasza i surówka.
Z góry dziękuje za odpowiedz ?
Pozdrawiam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Frytki z warzyw z piekarnika są super.

Anka

Dodano opinię: 16.07.2021

Danie jest rewelacyjne. Ulepilam dwa klopsy dla niemowlaka przed doprawieniem, a do pozostałej części dodałam sól. Wyszło mi więcej niż 10 klopsików (filet ważył dokładnie 402 g). Podałam z frytkami, mizeria i pomidorem (niemowlak nie dostał frytek).

Angelika

Dodano opinię: 07.10.2021

W smaku bardzo dobre, ale suche. Czy mozna to jakoś zmienić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Dorsz ma chude mięso i dlatego, można dodać do masy odrobinę oleju.

Joanna

Dodano opinię: 12.11.2021

Mój Synek nie lubi ryby… Próbowałam już różnych wersji, niestety zawsze wypluwał. A te paluszki rybne zjadł!!!! Super przepis, łatwe w przygotowaniu. Nie miałam bułki tartej, więc usmażyłam bez i też wyszły super ☺

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek