Zdjęcia może nie są spektakularne, ale nie miałam zbyt wiele czasu na ich robienie, same wiecie jak to jest "matka w kuchni czasu nie ma" 🙂 Tak czy siak, przepis jest banalnie prosty, a macie pewność, że Wasza rodzina zje prawdziwą rybę, nie jakieś zmielone "coś" w panierce z "czegoś". To co, do dzieła?
Składniki:
- ok 300g Waszej ulubionej ryby (np. dorsz, morszczuk), waże by była to np. filet, polędwica bez ości, dość gruba, a nie jakis tam kapeć:), najlepiej świeża, a nie wcześniej mrożona;
- po 1/3 łyżeczki suszonej natki pietruszki, bazylii i tymianku;
- 2 kopiase łyżki mąki pszennej/ orkiszowej;
- 5 łyżek domowej bułki tartej;
- łyżeczka soku z cytryny;
- 1 jajko;
- pieprz czarny;
- ew. sól himalajska dla starszaków i rodziców;
- olej rzepakowy do smażenia.
Rybę dokładnie umyj i osusz. Upewnij się, że nie ma ości i resztek skóry, a następnie pokrój w poprzek na grube kawałki wielkości kciuka. Skrop mięso sokiem z cytryny i posyp suszonymi ziołami, wymieszaj. Jeśli masz pod ręką świeże zioła możesz je spokojnie zastąpić (wcześniej drobno siekając).
W jednej miscecze rozbełtaj jajko ze szczyptą pieprzu, w drugiej połącz mąkę z bułką tartą, a następnie wymieszaj suche składniki.
Na patelni rozgrzej maąa ilośc oleju. Kawałki ryby obtaczaj delikatnie w bułce z mąką, następnie w jajku, a na koniec znów w bułce z mąką. Układaj spanierowane kawałki ryby na rozgrzanej patelni i obsmażaj z każdej strony ostrożnie przewracając. Prawdopodobnie ryba będzie usmażona w kilka minut więc nie odchodź od patelni:)
Podawaj z ulubionymi dodatkami np. surówką lub gotowanymi warzywami.
Paluszki rybne można również przygotować w piekarniku. Układając spanierowane kawałki ryby na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem nalezy skropić kawałki ryby olejem. Piec ok 25 minut kontrolując stopień zrumienienia. 180'C z termoobiegiem, na środkowym poziomie piekarnika, w połowie pieczenia przewracając paluszki na drugą stronę.
Smacznego!:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (16)
Iwona
Dodano opinię: 17.12.2016
mimo żę ominełam zioła 😉 wyszły przepysznie !!!
diana
Dodano opinię: 22.12.2016
a czy mozna uniknąć smażenia i zrobić je w piekarniku? jesli tak to na jaką temp i na jak długo? Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.12.2016
ok 180 C z termoobiegiem 20min, na papierze do pieczenia lekko polanym olejem. Po 10 min przewróć na drugą stronę.
Anulka
Dodano opinię: 03.01.2017
dlaczego ten przepis jest oznaczony 12m+? czy to przez smażenie? Jeśli tak to rozumiem, że z piekarnika są ok? Czy chodzi o co innego?:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.01.2017
Kwestia smażenia.
Magda
Dodano opinię: 02.02.2017
W domu tylko filet z lososia, sprawdzi sie w tym przepisie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.02.2017
Nie tylko.
Magda
Dodano opinię: 02.02.2017
Rozumiem ze tak??:):):):)
Madzia
Dodano opinię: 16.08.2017
Witam, a jeśli nie mam domowej bułki tartej to czym ją zastąpić? może kasza manna… a przy okazji moze.nie pod ten przepis pasuje ale robilam ostatnio Wasze szybkie bezglutenowe nugettsy byly super i mojej malej (17mcy) smakowały a ona tylko cyc ciągle wiec wybredna i mielone z piekarnika z mozzarella z książki też boskie 🙂 i jeszcze ciastka marchewke z platkami owsianymi wlasnie sie pieka bo córeczka je bardzo lubi:):):)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.08.2017
Super, cieszymy się bardzo:))) Dodaj sklepową bułkę tartą i już. Kaszka manna będzie zbyt twarda.
Natalia
Dodano opinię: 26.01.2018
Hej, dziewczyny, w przepisie napisalyscie że piec 25 min w 200 stopniach, a w komentarzu że 20 min w 180 stopniach 😉 pogubiłam się 😉 nie chciałabym ich spalić albo niedopiec 😛 to jak? W ilu stopniach i w jakiej temperaturze? Z góry dzięki za odpowiedź 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.01.2018
Tak jak w przepisie czyli 25 minut w 180’C ale dla pewnosci po 20 minutach sprawdź czy już są ok:)
Agnieszka
Dodano opinię: 12.03.2019
Czy jak je podpieke na patelni to mogę zamrozić? Czy może lepiej zrobić wieczorem i podgrzać? A może lepiej nie kombinować tak z tą ryba? Szukam inspiracji na obiady wracam do pracy muszę coś zrobić żeby babcia mogła tylko podgrzać.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.03.2019
Zrobić wieczorem i odgrzać.
Renata
Dodano opinię: 19.03.2021
Pyszne, ja dodaję jeszcze rozmaryn suszony 🙂
Monika
Dodano opinię: 06.08.2021
Wspaniałe paluszki! Dzieciaki oblizywały palce i prosiły o dokładkę 🙂 dziękuję za ten przepis!