A na obiad wybrałyśmy się do Czarka i jego mamy Marty…efektem czego powstały…
"Owocowe spotkanie Pani i Pana Kejk" (=pankejki)
Składniki:
Na Pankejka:
szklanka mąki żytniej przesianej
szklanka mąki pszennej przesianej
2 jajka
80g rozpuszczonego masła
1,5 szklanki mleka (ja miałam ryżowe, może być krowie, owsiane, kokosowe)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
na sos:
1 kiwi
1 banan
1 gruszka
lub inne wasze ulubione owoce
syrop z agawy dla łasuchów:) Uwaga! Jak się okazało syrop z agawy jest przereklamowany delikatnie mówiąc. Zastepujemy go syropem klonowym, a u starszaków po uk. roku można miodem.
Masełko rozpuszczamy w garnuszku, mąkę przesiewamy.
Następnie rozbełtane jajka łączymy z mlekiem i masłem, dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Mieszamy energicznie na gładką masę i smażymy na DOBRZE ROZGRZANEJ suchej patelni, aż placki zarumienią się, trwa to naprawdę chwilę więc nie oddalajcie się od patelni:)
Blenderem miksujemy banana, kiwi i gruszkę, z czego powstaje pyszny "sosik" do pankejków.
Placuszki podajemy polane sosem lub bez sosu:) można też polać je syropem z agawy.
Mniammmm!
"Owocowe spotkanie Pani i Pana Kejk" (=pankejki)
Składniki:
Na Pankejka:
szklanka mąki żytniej przesianej
szklanka mąki pszennej przesianej
2 jajka
80g rozpuszczonego masła
1,5 szklanki mleka (ja miałam ryżowe, może być krowie, owsiane, kokosowe)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
na sos:
1 kiwi
1 banan
1 gruszka
lub inne wasze ulubione owoce
syrop z agawy dla łasuchów:) Uwaga! Jak się okazało syrop z agawy jest przereklamowany delikatnie mówiąc. Zastepujemy go syropem klonowym, a u starszaków po uk. roku można miodem.
Masełko rozpuszczamy w garnuszku, mąkę przesiewamy.
Następnie rozbełtane jajka łączymy z mlekiem i masłem, dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Mieszamy energicznie na gładką masę i smażymy na DOBRZE ROZGRZANEJ suchej patelni, aż placki zarumienią się, trwa to naprawdę chwilę więc nie oddalajcie się od patelni:)
Blenderem miksujemy banana, kiwi i gruszkę, z czego powstaje pyszny "sosik" do pankejków.
Placuszki podajemy polane sosem lub bez sosu:) można też polać je syropem z agawy.
Mniammmm!
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (9)
Dominika
Dodano opinię: 22.08.2015
Witam. Tak sobie myślę, że rocznemu dziecięciu to chyba już można tak naprawdę normalne pankejki robić, prawda? Powyższy przepis w sumie niewiele się różni od tych "dorosłych" 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.08.2015
Jasne:)
justyna
Dodano opinię: 19.02.2017
Dzień dobry wieczór:-),
chciałam zapytać, dlaczego ten syrop z agawy wcale nie jest już tak przez Was polecany?
Justyna
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.02.2017
Dlatego, bo są lepsze słodziwa, a jego właściwosci poddane badaniom okazały się wcale nie takie idealne.
Kamila
Dodano opinię: 11.05.2017
Witam. Czym zastąpić masełko i w jakiej ilości? U nas skaza białkowa.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.05.2017
Np.olejem kokosowym.
Gosia
Dodano opinię: 25.06.2018
Nie wiem co robię nie tak, ale to już drugi przepis na pankejki/placuszki, który mi nie wychodzi. Ciasto jest gęste, placki wychodzą grube i surowe w środku. Nerwów kupa, bajzel w kuchni i głodne dziecko, bo nie dam mu surowego ciasta :/
Nawet na dwóch różnych patelniach smażyłam, dolewałam mleka do ciasta i nadal nie wyglądają one jak te na zdjęciach.
Co radzicie, dziewczyny?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.07.2018
Ale to dobrze, że ciasto takie jest, właśnie takie powinno być przy pancakes, serio. I one też mają być grube, może za szybko Ci się smażą?? Zmniejsz ogień i kilkukrotnie przewracaj podczas smażenia.
Gosia
Dodano opinię: 25.06.2018
Czy tu na pewno wchodzą 2 szklanki mąki?
Nie widzę mojego wcześniejszego komentarza, ale ciasto było bardzo gęste i placki w środku surowe. Dopiero po dodaniu sporej ilości mleka coś można było z tym zrobić.
To już drugi przepis na placki, który mi nie wyszedł, bo ciasto było bardzo gęste.