Mięso pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w talarki, cebulę w piórka, paprykę w plastry. Na dużej patelni rozgrzej olej, przełóż na nią mięso i podsmażaj do zrumienienia (około 5 minut). Zmniejsz ogień i dodaj cebulę. Smaż jeszcze około 5 minut i zalej całość bulionem. Dodaj marchewkę, wyciśnięty przez praskę czosnek i duś całość pod przykryciem około 20 minut. Dodaj paprykę surową i przyprawy, zamieszaj, i duś jeszcze około 10 minut.
Paprykowy gulasz podawaj z ulubioną kaszą i np. surówką z buraczków.
Paprykowy gulasz nie musi być zagęszczany, jednak jeżeli lubisz gęste sosy, możesz zagęścić go miąższem z chleba.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (29)
Moni
Dodano opinię: 20.10.2018
Czy z piersi z kurczaka nie będzie za suche?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.10.2018
Nie będzie, jesli skrócisz znscznie proces duszenia.
Ewe
Dodano opinię: 22.10.2018
Czy można użyć mięso z rosołu??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.10.2018
Tak, ale wteyd dodaj je na sam koniec:)
Kasia
Dodano opinię: 26.10.2018
Witam,jaki jest najlepszy bulion dla dzieci? Z czego zrobic? Bo kostki rosolowe odpadaja raczej. Dziekuje i pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.11.2018
https://alaantki.mda.pl/bulion-warzywny-i-sposob-na-przechowywanie-go/
Kasia
Dodano opinię: 10.11.2018
A co mozna zamiast bulionu? Albo jak zrobic szybki bulion?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.11.2018
wodę:)
Abra
Dodano opinię: 13.11.2018
Witam, całkiem niedawno trafiłam na Wasz blog i już wiem, że zostanę stałym bywalcem. Danie super! Pychotka! Nigdy nie wykorzystywałam mięsa z udek w ten sposób, dzisiaj spróbowałam i stwierdzam, że mięso z fileta nawet się nie umywa do tego z udek: soczyste, mięciutkie, lekko kleikowe, kruchutkie, rewelacja!
Ania
Dodano opinię: 23.11.2018
Od którego miesiąca można podawać?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.11.2018
Pod przepisem są tagi;)
Agnieszka
Dodano opinię: 25.06.2019
Bardzo smaczny gulasz, wszystko bylo takie mieciutkie i soczyste 🙂 to jeden z moich ulubionych przepisow:)
Aga
Dodano opinię: 07.07.2019
Czy taki gulasz mozna zamrozić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.08.2019
Tak
Ania
Dodano opinię: 10.10.2019
Ile czasu mozna przechowywac w zamrażarce?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.10.2019
max 1 miesiąc bym zostawiła
Magda
Dodano opinię: 23.11.2020
Dodalam ciecierzyce zamiast miésa – przepyszne danie!
Uzylam bulionu wczesniej zamrozonego, czy wowczas moge zamrozic ten gulasz?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.11.2020
Nie powinno się mrozić rzeczy raz rozmrażanych- nie ryzykowałabym.
Emilia
Dodano opinię: 30.06.2021
Jeśli coś było po rozmrożeniu obrobione termicznie można to znów zamrozić
Magda
Dodano opinię: 30.01.2021
Super przepis! A co z procesem smarzenia? Nie lepiej unikać u malucha?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Raz – nie zawsze 😉 tu jest krótkie smażenie. No i oczywiście nie codziennie.
Aga
Dodano opinię: 05.03.2021
Czy mogę użyć mięso z królika ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Tak.
Aga
Dodano opinię: 05.03.2021
Czy mogę użyć mięsa z królika?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Tak
Agata
Dodano opinię: 24.03.2021
Dziecko 8 miesięcy poradzi sobie z takimi kawałkami?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Dobrej jakości Mięso drobiowe ładnie się rozpada po duszeniu długim. A dzieci mają swoje sposoby, np. wysysają, a suche wypluwają.
Ania
Dodano opinię: 23.02.2022
Czy można wekowac na dwa dni?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.08.2022
Tak.