składniki
- 1,5 szklanki białej fasoli
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 papryki czerwonej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
Fasolę zalej dużą iloscią wody, odstaw, najlepiej na noc (nie dłużej niż na 12 godzin).
Odcedź fasolę, zalej świeżą wodą (około 2 cm nad fasolą) i gotuj pod przykryciem do miękkości (około 60 minut) Odcedź i ostudź. Dobrze jest ostudzić ją w wodzie, w której się gotowała, ale ja nigdy nie mam na to czasu*.
Fasolę zblenduj na gładką pastę.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Ostudź. Paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj do fasoli wraz z cebulą i czosnkiem (olej, w którym się smażyły też). Dopraw przyprawami i wymieszaj.
Podawaj na ulubionym pieczywie.
*Tak ugotowana fasola nie ma właściwosci wzdymających, dlatego dobrze jest przestrzegać zasad jej właściwego gotowania.
Jeśli się spieszysz i masz taką możliwość, możesz skorzystać z gotowej, ugotowanej lub uparowanej fasoli kupionej w sklepie.
Paprykę wędzoną w proszku kupisz w każdym, większym supermarkecie na półkach z przyprawami. To doskonały dodatek również do mięs.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (59)
Magda
Dodano opinię: 20.03.2018
Lubimy pastę z fasoli 😉 dziś jedliśmy z natka pietruszki i olejem z pestek dyni. Do tego paski papryki i ogórek.
Moje maluchy tez nie lubią mięsa, proponuje im, ale nawet nie dotykają. Jakoś im się odechciało 🙂
Agnieszka
Dodano opinię: 20.03.2018
Witam, przepis ciekawy, wygląda smakowicie, jutro robimy 🙂 Mam tylko pytanie. Czy obieracie fasolę? Pozdrawiam serdecznie!
Ola
Dodano opinię: 20.03.2018
Czy można użyć fasolę z puszki?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.03.2018
Tak
Magdalena
Dodano opinię: 21.03.2018
Nie przepadam za fasolą, stąd moje głupie pytanie naprawdę smakuje jak smalec?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.03.2018
Jak najlepszy smalec
Marta
Dodano opinię: 11.02.2019
Niestety nie smakuje jak smalec. Jest to po prostu pasta z fasoli. Na pewno jest zdrowsze. Mój syn nazwał to „smalec kłamczuch” 😉 mężowi smakowało!
Agnieszka
Dodano opinię: 20.06.2020
Ja dodałam wody do blendowanej fasoli, całą cebulę i ząbek czosnku, mi przypomina domowy smalec 🙂 , z wodą wyszło bardzo gładkie z kawałkami cebulki, z solą i pieprzem pycha, aż skwarek brakuje 🙂
Ola
Dodano opinię: 16.02.2021
Można zrobić skwarki z kaszy gryczanej.
Agnieszka
Dodano opinię: 22.03.2018
Witam, nie wiem dlaczego zniknął mój komentarz z zapytaniem, czy odbieracie fasolę? Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.03.2018
Nie zniknął, jeszcze do niego nie dotarłyśmy widocznie:) NIe musisz obierać.
Agnieszka
Dodano opinię: 22.03.2018
Ojj coś mi się pomieszało w telefonie… Na komputerze jest 🙂 Dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂 Zrobiłam z obranej – pyyycha! 🙂
Marzena
Dodano opinię: 22.03.2018
A ja jestem rozczarowana. Kupiłam dwie wasze książki, owszem przepisy super i kiedyś będę stosować ale liczyłam że będzie tak jak na blogu opisane w jakim miesiącu można dać daną rzecz. Moja córcia kończy właśnie 6 miesięcy i chciałam bazować na książce ale jak widzę muszę sama dodatkowo spradzwac co mogę podać a co nie.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.03.2018
Zapraszamy d9 przeczytania wstępu obu naszych książek. Tam znajdziesz odpowiedzi na ten temat.
Marzena
Dodano opinię: 23.03.2018
Czytałam wstęp i doskonale go rozumiem. Więc pytam dlaczego na blogu jest taki podział?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.03.2018
Dlatego, że to nie podział wiekowy, bo takowy nie istnieje. To podziału „wg wieku Ali 8 Antka”, czyli kiedy my podawałysmy dany produkt. Tak jak we wstępie – jest niewiele produktów zakazanych w diecie niemowalak, wszystkie wymienione we wstepie. Pozostałe wprowadzamy stopniowo i wg rozsądku rodzica.
Kama
Dodano opinię: 06.09.2021
Też się gubię…jeśli mój syn, skończonych miesięcy 6, kocha kanapki to może dostać pastę z fasoli. My warzywnymi pastami do kanapek żywimy się często, odkąd cześć członków naszej rodziny porzuciła całkiem mięso, a druga część ograniczała w stopniu znacznym. I to dla mnie istotne pytanie. Czy to moja dziecko może dostać pastę z fasoli (tak rozumiem aktualne zasady rozszerzania), czy nie może (zgubiła mnie określenie wieku przy przepisie). Co znaczy zdrowy rozsądek rodzica w tej sytuacji?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Jeżeli już jesteście w trakcie rozszerzania i nic się nie dzieje do tego momentu- nie ma alergii na nic, dobrze reaguje to można podać. To po prostu danie wielokskładnikowe, do tego z dodatkiem smażonego, więc na pierwsze tygodnie rozszerzania diety takich dań lepiej unikać.
OLA
Dodano opinię: 22.03.2018
Czesc ,mam pytanie troche z innej beczki, co myslicie o mleku ryzowym dla 2.5 latka np do platkow zamiast mleka kroweigo?bede wdzieczna za odpowiedz
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.03.2018
Myslimy, że lepsze będzie owsiane lub inne bezglutenowe. Mleko ryzowe ze wzgledu na możliwą obecnośc arsenu nie jest polecane dla dzieci.
Ewa
Dodano opinię: 22.03.2018
Czy mogłabym prosić o jakiś wpis jak wyglądało suplementowanie żelaza u synka? Mam ten sam problem i niestety zaczynam panikować ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.03.2018
Nigd6 nie suplementowałam żelaza. Tez nigdy nie miał braków. Badania zrobiłam może dwa razy przy okazji infekcji.
Paulina
Dodano opinię: 22.03.2018
Kolejny pyszny pomysł na niebanalne śniadanie.
Ewa
Dodano opinię: 23.03.2018
Źle zdałam pytanie. Chodziło mi bardziej czym zastępowała Pani mięso? Czy robiła Pani jakieś specjalne posiłki? Czy np polegało to na dodawaniu rzeczy bogatych w żelazo takich jak amarantus do posiłków? Czy może po prostu karmiła pani jak do tej pory, a organizm sobie dawał radę sam? Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.03.2018
Mięso idealnie suplementuje się warzywami strączkowymi.
Iwona_M
Dodano opinię: 23.03.2018
Sprawdzone przez szczesnastomiesieczną Hanię i jej rodziców. Pycha!
Iwona_M
Dodano opinię: 23.03.2018
*szesnastomiesięczną
Aga
Dodano opinię: 26.03.2018
czy można zaserwować po skończeniu 8 miesiaca?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.03.2018
Tak
Agnieszka F
Dodano opinię: 26.03.2018
Pyszna ta pasta. Nie wiem, czy będzie mojej 2,5 latce smakować, ale dla mnie bomba. Zrobiłam bez papryki, bo nie miałam i obrałam ze skórek i rozgniotłam widelcem.
Justyna
Dodano opinię: 27.03.2018
1,5 szklanki fasoli ugotowanej czy takiej przed gotowaniem? Pozdrawiam!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.04.2018
Ugotowanej
Justyna
Dodano opinię: 13.04.2018
Dziękuję, wyszło pyszne ?
Karolina
Dodano opinię: 27.03.2018
czy ta wędzona papryka to produkt bez ktorego nie moze sie obejsc to danie? oraz czy biala cebula tez sie nada?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.03.2018
Baiła cebula tez jest ok, a paprykę wędzoną zastap odrobiną ostrej lib większą iloscią słodkiej.
Iwona
Dodano opinię: 09.04.2018
Ile czasu pasta może stać w lodówce? Mój mały człowiek póki co zjada malutkie ilości ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.04.2018
Dłużej niż trzy dni nie trzymam.
Lila
Dodano opinię: 10.04.2018
U mnie wersja białą fasola + biała cebuka z czosnkiem + suszone pomidory + oliwa + słodka papryka + trochę kolendry. Mnie smakuje, co do juniora zobaczymy jutro:-)
Joanna
Dodano opinię: 19.04.2018
Nie rozumiem kwestia odcedzania, odcedzić i studzić w tej samej wodzie???
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.04.2018
Jesli wybierasz opcję studzenia w wodzie, to nie odlewasz jej od razu, tylko odcedzasz, jak woda wystygnie.
wiola
Dodano opinię: 14.05.2018
Zrobiłam, ale proporcje chyba nie te, bo zrozumiałam że 1,5 szklanki fasoli surowej (potem pisze że ją ugotować).
Pasta wyszła kompletnie bez smaku nawet gdy dla dorosłych doprawiłam solą. Dałam wszystkie przyprawy ale do smalcu to temu daleko ;(
P.S. Mam pytanie z innej beczki. Dużo waszych przepisów już robiłam i większość jest super. Mam pytanie o mąkę pszenną. Dużo się o niej mówi, że nie zdrowa. Jasne dziecko je tego mało i sporadycznie, jednak czy można za każdym razem z waszych przepisów zastąpić ją orkiszową lub kukurydzianą? czy wtedy też wyjdzie?
Kiedyś jak dałam orkiszową to się wszystko rozpłynęło. Nie znam się na mąkach….dlatego pytam 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.05.2018
Musisz eksperymentować, łaczyć mąki i próbować np. różnych orkiszowych. Nie demonizujemy mąki pszennej, bo we wszystkim należy zachowywac umiar.
Oktawia
Dodano opinię: 24.05.2018
Fasola z puszki też trzeba gotować??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.05.2018
Nie
Aga
Dodano opinię: 27.05.2018
Ile można trzymać w lodowce?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.06.2018
2-3 dni bez kontaktu ze śliną oczywiście.
Natalia
Dodano opinię: 11.06.2018
Już się pogubiłam. Ile tej fasoli surowej ? 1,5 szklanki ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.06.2018
Jak w składnikach – 1,5 szklanki,
Asia
Dodano opinię: 09.10.2018
Jak się ugotuje te 1,5 szklanki fasoli to wychodzi mega dużo :0 i na ta ilość tylko pół cebuli? Czy to na pewno tak ma być?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.10.2018
Na pewno. Ale jeśli wolisz mocniejszy smak cebuli, dodaj całą. To kwestia smaku?
Kasia
Dodano opinię: 27.10.2018
A czy smażona cebulka nie jest za ciężka dla rocznego dziecka? W necie czytam że nie powinno sie dawać dziecku smażonego a szczególnie cebuli właśnie o weź tu bądź człowieku mądry ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.11.2018
Nie bedzie, ale to zawsze rodzic decyduje:)
Sisi102
Dodano opinię: 05.12.2018
A czy można zamiast fasoli czerwoną soczewicę ???
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.12.2018
Jasne, eksperymentuj.
Sisi102
Dodano opinię: 08.12.2018
Wyszło pyszne z soczewicy czerwonej. Dałam trochę więcej czosnku i cebuli oraz papryki by lepszy był smak. Ogolnie super. Mały pajde chleba na kolacje zjadł. A żelazo się przyda 😉
Magda
Dodano opinię: 28.12.2018
Zupełnie nie smakuje jak smalec,a już na pewno nie jak najlepszy…. U nas niestety danie się nie przyjęło
Joanna
Dodano opinię: 07.11.2019
Pyszne,dziękuję za przepis.
An
Dodano opinię: 25.09.2021
hmm. w jednej odpowiedz na komentarz napisałyście, że 1,5 szklanki surowej fasoli, a w innej odpowiedzi, że 1,5 szklanki juz ugotowanej. to jak to ma być:)? dajcie prosze znać. dzięki
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
1,5szklanki surowej- w składnikach podane są porcje przed obróbką