Ta ciekawa pasta kanapkowa marchewkowo-figowa sprawdzi się na słodkie śniadanie z ulubionym pieczywem, jako smarowidło do gofrów czy farsz do naleśników.
Marchewkę obrać, pokroić w plastry. Zagotować odrobinę wody, wrzucić goździki, marchewkę, figi i jagody. Ugotować do miękkości. Wyjąć goździki i wszystko zblendować. Dodać kilka kropel cytryny.
Podałam z chlebkiem żytnim.
Jagody inkaskie dodałam dla odrobiny kwaskowatości, gdyż figi są bardzo słodkie, jednak sok z cytryny również spełni tę funkcję.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (5)
Asia
Dodano opinię: 21.07.2016
Już któryś z kolei wypróbowany przepis z Waszej strony i po raz kolejny miłe zaskoczenie!:) Pasta jest świetna! Razem z córką zjadłyśmy całą porcję na śniadanie;P No dobra, troszkę tata nam pomógł, ale większość zjdłyśmy same. Takie dobre! Mniam mniam mniam…
Agnieszka
Dodano opinię: 28.10.2017
Czy zamiast suszonych fig mozna użyć świeżych? Też je podgotować czy tylko zmiskować razem z ugotowaną marchewką?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.11.2017
Zmiksuj z marchewką.
Ula
Dodano opinię: 30.11.2021
W jakiej ilości wody należy ugotować składniki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
Dodajemy na oko. Trzeba pilnować i dolewać, gdy wyparuje a jeszcze składniki są twarde.